POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: PokeMan
31 Styczeñ 17, 21:45
PokeCollect 2017 - Memento Mori
Autor Wiadomo¶æ
Conquest 
Nosi czapkê Asha

Do³±czy³: 15 Kwi 2012
Kontakt:
Wys³any: 22 Styczeñ 17, 20:49   PokeCollect 2017 - Memento Mori

Dobry wieczór, ca³a pi±tko PokeCollectowiczów!

Tego tematu nigdy bym nie za³o¿y³, gdybym nie zobaczy³, co tu siê w ostatnich dniach sta³o - chodzi mi mianowicie o powrót PokeMana, rozwiniêcie dzia³ów (tym razem to ju¿ naprawdê na ostro, nawet archiwa og³oszeñ z poszczególnych lat wylecia³y na g³ówn±) i temat o prawie 78 tys. postów - nie chce mi siê pisaæ w tamtym, z³o¿ê w³asny, ciekawszy. Nie chcê tu narzekaæ, na nic zupe³nie. Ma byæ to bardziej refleksja o PokeCollect, festiwalu straconych szans, tutejszej atmosferze i przysz³o¶ci, czyli braku przysz³o¶ci.

Na pocz±tek we¼my atmosferê - przypomina tylko nastroje dekadenckie dostêpne choæby na kijowym facebookowym fanpage'u Upadek Okcydentu. Podsumujmy to lepiej obrazkami:

Festiwal straconych szans jak chocia¿by PokeCollect Strikes Back, który oczywi¶cie nigdy siê nie odby³, jak wspó³praca z pewn± stron±, która nigdy siê nie odby³a te¿ jest w³a¶ciwie do pominiêcia. Nawet w 2012/13, mo¿e i w '14 roku PC mia³o jeszcze du¿y potencja³, albo inaczej: w przeciwieñstwie do wiêkszo¶ci konkurencji - jakikolwiek. Sam przesta³em tu wchodziæ przy starcie Projektu Volcanion, a po jego zamkniêciu to ju¿ zupe³nie. U¶wiadomi³em sobie dzi¶, ¿e oficjalnie to ja jestem tu g³ównym adminem (sic!). Szkoda, straszna szkoda tego forum.

Co do przysz³o¶ci, jedyne szanse s± we wyd¼wigniêciu siê wewnêtrznym, bo nawet nie ma ju¿ z kim wspó³pracowaæ. Oczywi¶cie nie ma na nie szans, bo robiæ tutaj cokolwiek nie ma komu, a zw³aszcza rzeczy potrzebnych, a takich jest co niemiara.

Nie wiem po co ten temat za³o¿y³em, po prostu dawno nic tu nie pisa³em jako admion, przewodnik dusz u¿ytkowniczych, mo¿e siê pok³ócimy... o co¶? Mo¿e co¶ wymy¶lim? Hmmm?

PS. teraz przysz³o mi do g³owy: zmieni³bym szablon na jaki¶ bardziej depresyjny xD

Byakurai 
Potrafi spojrzeæ Brockowi w oczy |D
Bear wants justice

Do³±czy³: 14 Sie 2009
Sk±d: z Rudy ¦l±skiej
Wys³any: 23 Styczeñ 17, 01:49   

Akurat kolorystykê i szablon zostawi³bym w ¶wiêtym spokoju, bo daje ¶wietny kontrast: jasne, ¿ywe kolory, który niby mog³yby zwiastowaæ nadziejê i ¿ycie, oraz martwe forum xD

Twój temat, a i owszem, jest ciekawszy od tego wspania³ego o prawie 78 tys. postach. Jest prawdziwszy, bo nie wiem czemu, ale serio wydaje mi siê, ¿e Poke ¿yje w takiej bañce, my¶l±c, ¿e to forum jeszcze normalnie funkcjonuje i kogo¶ ten news poruszy. Nie wiem, mo¿e to dlatego, ¿e dopiero powróci³ po d³u¿ej przerwie i nie wie jeszcze, jak wygl±da sytuacja. Nie udajesz, ¿e jest tu znowu mnóstwo aktywnych u¿ytkowników. :vabi:

Festiwal straconych szans... czy ja wiem. Forum w pewnym momencie ¿y³o ju¿ tylko starymi u¿ytkownikami, bo nowych nie przybywa³o, a nawet je¶li, to w bardzo ma³ej ilo¶ci. Ci ruszyli dalej i zamknêli rozdzia³ swojego ¿ycia zwany "PokeCollect", i id±c nawet krok dalej, urwali ze sob± wszelakie kontakty. Niektórzy ju¿ nawet nie chc± s³yszeæ o PC, nawet gdy zapyta siê ich, by wpadli tu chocia¿ na chwilkê. Inni wbijaj± ju¿ tu tylko raz na jaki¶ czas, napisz± jeden komentarz na sb, b±d¼ jeden post i znowu znikaj±. Tak to ju¿ bywa, takie koleje losu.

Nie wiem w sumie, po jak± cholerê Ci odpisujê, ale dawno nie pisa³em tu nic sensownego jako u¿ytkownik.

Conquest napisa³/a:
mo¿e siê pok³ócimy... o co¶?

Z tob±? Nigdy :blush:

Ps: ten uk³ad dzia³ów jest co najmniej ¶mieszny, ale nie wiem, czy to nie jest ¶miech przez ³zy. Horror... czysty horror.

Sygnatura użytkownika

*Had to be me. Someone else might have gotten it wrong*

Ich bin eine :zombie:
Ostatnio zmieniony przez Byakurai 23 Styczeñ 17, 01:52, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy  

Afil 
Lodowy Rycerz - Yay!

Do³±czy³: 07 Gru 2008
Sk±d: Ciechocinek
Kontakt:
Wys³any: 23 Styczeñ 17, 08:23   

Cytat:
Ps: ten uk³ad dzia³ów jest co najmniej ¶mieszny, ale nie wiem, czy to nie jest ¶miech przez ³zy. Horror... czysty horror.

Horror? Groteska prêdzej.

Szablon jest swego rodzaju ¶wietnym przyk³adem tego co siê sta³o i dzieje siê nadal. Najpierw ¶liczny i wszyscy siê cieszyli, potem siê zepsu³ i nadal jest zepsuty, teraz jest zepsuty i nikt go nie naprawia. Po co go zmieniaæ? On ju¿ jest wystarczaj±co depresyjny xD

Tutaj w sumie mo¿na zaznaczyæ o ten Festiwal Straconych Szans (Niech ju¿ bêdzie FSS, bo nazwa fajna, podoba mi siê.). Conquest ma ca³kowit± racjê co do jednej rzeczy, ale i myli siê w drugiej. Faktycznie mieli¶my szansê na wybicie siê wtedy o wiele wiêksze, ale teraz wcale nie s± to szanse tylko wewnêtrzne. Nie mówiê, ¿e to by w ogóle wysz³o, a ¿e w ogóle komu¶ tutaj na powa¿nie siê chce. Poke robi jak±¶ szopkê, Conquest z tego co napisa³ wchodzi rzadko, prawie w ogóle i nie pali siê do roboty (No bo szczerze komu by siê chcia³o jak widzi siê takie zabiegi.). Dobrze, ale dlaczego uwa¿am, ¿e mamy jeszcze jak±¶ szansê? PokeCollect jest na 5 pozycji w wyszukaniu Google, co jest dobr± pozycj±, ale niewystarczaj±c±. Cz³owiek patrzy zwykle na 3 pierwsze pozycje po czym schodzi na dó³ wyszukiwania i pomija nasze forum, ale co ciekawe, wyszukiwana fraza "forum pokemon" nie jest tak martwa jak my¶la³em. Ludzie jednak czasem szukaj± tego has³a :v Tylko, ¿e to jest jakie¶ 5-10 ludzi przez tydzieñ. Co to nam daje? Nic :I

PC ca³kowicie pominê³o bum na PokemonGo. Co... w sumie te¿ mo¿na dopisaæ do b³êdów w powrocie na przynajmniej kolana, bo jak na razie to to forum le¿y twarz± w b³ocie.

Conquest napisa³/a:
mo¿e siê pok³ócimy... o co¶? Mo¿e co¶ wymy¶lim? Hmmm?

No... ale po co? ;_; Z Tob± mi siê nie chce.

Sygnatura użytkownika
Ich bin eine :ninja:
Jak co¶ to ³apaæ mnie na steamie. Nick: afil7

Conquest 
Nosi czapkê Asha

Do³±czy³: 15 Kwi 2012
Kontakt:
Wys³any: 23 Styczeñ 17, 15:53   

Byakurai napisa³/a:
Twój temat, a i owszem, jest ciekawszy od tego wspania³ego o prawie 78 tys. postach. Jest prawdziwszy, bo nie wiem czemu, ale serio wydaje mi siê, ¿e Poke ¿yje w takiej bañce, my¶l±c, ¿e to forum jeszcze normalnie funkcjonuje i kogo¶ ten news poruszy. Nie wiem, mo¿e to dlatego, ¿e dopiero powróci³ po d³u¿ej przerwie i nie wie jeszcze, jak wygl±da sytuacja. Nie udajesz, ¿e jest tu znowu mnóstwo aktywnych u¿ytkowników. :vabi:

Z PokeManem nie jest tak, napiszê raz, a link do tematu zapiszcie sobie w notatniczkach, bo lepiej ¿ebym nie powtarza³:
On po prostu wchodzi na forum w³asnym rytmem, czyli jak mu siê chce i wtedy pisze jak gdyby nigdy nic. Zdaje sobie oczywi¶cie sprawê z sytuacji forum, ale nie stanowi ona dla niego ¿adnego bod¼ca do dzia³ania. Temat o PRAWIE 78 tys. postów najdobitniej tego dowodzi - gdyby wszed³ na forum - napisa³by taki temat niezale¿nie czy mieliby¶my ca³e 78k, okr±g³e 80k czy 90342 posty - po prostu dlatego, ¿e siê pojawi³.

Pamiêtacie jak PokeMan napisa³ kiedy¶ (cytat niedok³adny): "za dziesiêæ lat o Revivalu nikt nie bêdzie pamiêta³, a Collect nadal bêdzie trwa³"? Z tym, ¿e jego "trwanie" wygl±da inaczej ni¿ trwanie w oczach przeciêtnego u¿ytkownika, czy nawet ponadprzeciêtnego ^^ tj. trwanie godne. Je¶li mia³bym spróbowaæ na si³e to nazwaæ, nazwa³bym "walk± na wyczerpanie", czyli oczekiwaniem a¿ pozosta³e polskie Pokefora siê pozamykaj± i ludzi z musu bêd± pisaæ na PC, a nic nie trzeba bêdzie robiæ. Jednak nie mo¿e siê to udaæ, bo admin najwiêkszej polskiej Pokestrony (i forum), Pokemon Valhalli - Daru obra³ dok³adnie tê sam± strategiê nic nie robienia, tylko na wy¿szym poziomie - tamten to nawet nie pisze o ilo¶ci postów xD

I z tego w³asnego tempa dzia³añ PokeMana wynika ca³y tragizm/horror/groteska/parodia (skre¶lcie sobie, co Wam nie pasuje).

Byakurai napisa³/a:
Festiwal straconych szans... czy ja wiem. Forum w pewnym momencie ¿y³o ju¿ tylko starymi u¿ytkownikami, bo nowych nie przybywa³o, a nawet je¶li, to w bardzo ma³ej ilo¶ci. Ci ruszyli dalej i zamknêli rozdzia³ swojego ¿ycia zwany "PokeCollect", i id±c nawet krok dalej, urwali ze sob± wszelakie kontakty. Niektórzy ju¿ nawet nie chc± s³yszeæ o PC, nawet gdy zapyta siê ich, by wpadli tu chocia¿ na chwilkê. Inni wbijaj± ju¿ tu tylko raz na jaki¶ czas, napisz± jeden komentarz na sb, b±d¼ jeden post i znowu znikaj±. Tak to ju¿ bywa, takie koleje losu.

Faktycznie by³y tu prawie tylko stare osoby (stare sta¿em), ale one stanowi³y jaki¶ punkt wyj¶cia i generator postów, tre¶ci i ruchu. Przecie¿ jeszcze w 2013 robili¶my niez³e ilo¶ci postów na forum (ten link to tragizm w dzia³aniu obecnie), a szanse by³y ale zakulisowo - mia³a byæ modernizacja techniczna forum, zmiana szablonu na "lataj±cy" xD i wspó³praca z nie¼le rokuj±c± stron± - zostali¶my niestety z niczym. Od tego czasu praktycznie nic nie robiê na PC, bo jak przez pewn± osobê maj± byæ zaprzepaszczane kolejne szanse, to szkoda mojej energii, któr± mogê spo¿ytkowaæ gdzie indziej.

Afil napisa³/a:
Szablon jest swego rodzaju ¶wietnym przyk³adem tego co siê sta³o i dzieje siê nadal. Najpierw ¶liczny i wszyscy siê cieszyli, potem siê zepsu³ i nadal jest zepsuty, teraz jest zepsuty i nikt go nie naprawia. Po co go zmieniaæ? On ju¿ jest wystarczaj±co depresyjny xD

Co ciekawe szablon ów nigdy nie by³ dokoñczony - te¿ pasuje, bowiem Metamorfoza PokeCollectu te¿ nigdy nie zostala dopiêta tak, jak powinna.

Afil napisa³/a:
Tutaj w sumie mo¿na zaznaczyæ o ten Festiwal Straconych Szans (Niech ju¿ bêdzie FSS, bo nazwa fajna, podoba mi siê.). Conquest ma ca³kowit± racjê co do jednej rzeczy, ale i myli siê w drugiej. Faktycznie mieli¶my szansê na wybicie siê wtedy o wiele wiêksze, ale teraz wcale nie s± to szanse tylko wewnêtrzne. Nie mówiê, ¿e to by w ogóle wysz³o, a ¿e w ogóle komu¶ tutaj na powa¿nie siê chce. Poke robi jak±¶ szopkê, Conquest z tego co napisa³ wchodzi rzadko, prawie w ogóle i nie pali siê do roboty (No bo szczerze komu by siê chcia³o jak widzi siê takie zabiegi.). Dobrze, ale dlaczego uwa¿am, ¿e mamy jeszcze jak±¶ szansê? PokeCollect jest na 5 pozycji w wyszukaniu Google, co jest dobr± pozycj±, ale niewystarczaj±c±. Cz³owiek patrzy zwykle na 3 pierwsze pozycje po czym schodzi na dó³ wyszukiwania i pomija nasze forum, ale co ciekawe, wyszukiwana fraza "forum pokemon" nie jest tak martwa jak my¶la³em. Ludzie jednak czasem szukaj± tego has³a :v Tylko, ¿e to jest jakie¶ 5-10 ludzi przez tydzieñ. Co to nam daje? Nic :I

Z aktywno¶ci± PokeMana jest i bêdzie jak zawsze. Co do mnie - gdyby by³a realna szansa, to naprawdê chêtnie wzi±³bym siê do roboty i co¶ tu budowa³ - niestety sam nie mam umiejêtno¶ci technicznych, ani wspó³pracowników. Innych punktów zaczepienia te¿ brak. Mo¿na wymagaæ tylko tyle, ile mo¿na wype³niæ, poza tym to forum jest tak strasznie zniszczone i technicznie i organizacyjnie, ¿e teraz to pod¼wign±æ na jaki¶ poziom jest niemal niemo¿liwe, nie ¿eby kto¶ próbowa³.

Wej¶cia z Google faktycznie nie daj± nic, bo przez rejestracjê nie da siê przedrzeæ (bynajmniej ja nie umiem).

Poza tym to pi±te (dzi¶ pokazuje mi czwarte) miejsce jest s³abym wynikiem w¶ród upad³ych for PokeSceny. W 2013-16 mieli¶my trzecie a... statystyki linkowa³em wy¿ej...

Dzi¶ dla forum Pokemon s± dwie ju¿ drogi:
1. Bardzo dobre zaplecze merytoryczne, czyli wspó³praca (¶cis³a) z dobr± stron± Pokemon. Obecnie chyba nie ma takiej strony, chocia¿ najlepiej z ogólnotematycznych wypada PokeSerwis.
2. Spo³eczno¶æ, co¶ takiego, jak by³o na pocz±tku na Lati forum, czy kiedy¶ na niemal ka¿dym polskim forum Pokemon - PoPL, Rev, PC, PokeRang, obecnie nigdzie tego nie ma, bo ludzie s± jacy¶ rozlezieni, wchodz± na milyjony stron, albo na facebooka, gdzie maj± je wszystkie i nie generuj± realnej aktywno¶ci.

*Fenomen dzia³ania PV w ¶wietle tego, co wy¿ej napisa³em jest prostym wyj±tkiem potwierdzaj±cym regu³ê - konkurencja jest tak s³aba, ¿e nawet najbardziej gówniana strona i administracja mog± sobie spokojnie odcinaæ kupony i ¿yæ z odsetek.

Afil napisa³/a:
PC ca³kowicie pominê³o bum na PokemonGo. Co... w sumie te¿ mo¿na dopisaæ do b³êdów w powrocie na przynajmniej kolana, bo jak na razie to to forum le¿y twarz± w b³ocie.

Konkurencja, chocia¿by w Google, w zakresie pokemon Go by³a mia¿d¿±ca i bez realnych dzia³añ, albo nawet pomimo ich na Pokemon GO wiele nie da³o siê ugraæ, chyba ¿e sezonowców.

Ogólnie dla PC proponowa³bym tê drug± drogê (poprzez budowê spo³eczno¶ci) z tym, ¿e nie ma wokó³ kogo - PokeMan postara³ siê w ostatnich latach, ¿eby go znielubiano, poza tym tu nie wchodzi, mi ju¿ siê nie chce, bez realnych narzêdzi do renesansu PC. O naszych nastêpcach te¿ nic nie s³ychaæ, bo ogólnie na PPS-ie nikt nic nie robi.

Ostatnio zmieniony przez Conquest 23 Styczeñ 17, 15:55, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Afil 
Lodowy Rycerz - Yay!

Do³±czy³: 07 Gru 2008
Sk±d: Ciechocinek
Kontakt:
Wys³any: 23 Styczeñ 17, 18:51   

Conquest napisa³/a:
Pamiêtacie jak PokeMan napisa³ kiedy¶ (cytat niedok³adny): "za dziesiêæ lat o Revivalu nikt nie bêdzie pamiêta³, a Collect nadal bêdzie trwa³"? Z tym, ¿e jego "trwanie" wygl±da inaczej ni¿ trwanie w oczach przeciêtnego u¿ytkownika, czy nawet ponadprzeciêtnego ^^ tj. trwanie godne. Je¶li mia³bym spróbowaæ na si³e to nazwaæ, nazwa³bym "walk± na wyczerpanie", czyli oczekiwaniem a¿ pozosta³e polskie Pokefora siê pozamykaj± i ludzi z musu bêd± pisaæ na PC, a nic nie trzeba bêdzie robiæ. Jednak nie mo¿e siê to udaæ, bo admin najwiêkszej polskiej Pokestrony (i forum), Pokemon Valhalli - Daru obra³ dok³adnie tê sam± strategiê nic nie robienia, tylko na wy¿szym poziomie - tamten to nawet nie pisze o ilo¶ci postów xD

To jedno zdanie spowodowa³o, ¿e zacz±³em ¶miaæ siê bardziej jak w momencie gdy... no, dawno siê nie ¶mia³em :v

Conquest napisa³/a:
Od tego czasu praktycznie nic nie robiê na PC, bo jak przez pewn± osobê maj± byæ zaprzepaszczane kolejne szanse, to szkoda mojej energii, któr± mogê spo¿ytkowaæ gdzie indziej.

Szanujê mocno i rozumiem ca³kowicie.

Conquest napisa³/a:
Z aktywno¶ci± PokeMana jest i bêdzie jak zawsze. Co do mnie - gdyby by³a realna szansa, to naprawdê chêtnie wzi±³bym siê do roboty i co¶ tu budowa³ - niestety sam nie mam umiejêtno¶ci technicznych, ani wspó³pracowników. Innych punktów zaczepienia te¿ brak. Mo¿na wymagaæ tylko tyle, ile mo¿na wype³niæ, poza tym to forum jest tak strasznie zniszczone i technicznie i organizacyjnie, ¿e teraz to pod¼wign±æ na jaki¶ poziom jest niemal niemo¿liwe, nie ¿eby kto¶ próbowa³.

Akurat zaplecze techniczne zawsze by³o problemem. Zawsze pamiêtam jak sam szuka³em z Byakiem kogo¶ kto by nam pomóg³ w ró¿nych projektach (Niekoniecznie udanych). Potem sam próbowa³em metod± prób i b³êdów razem z koleg± wy¿ej wymienionym, ale nadal nic z tego nie ogarniam :v Jedyne co zosta³o to chyba tylko za³atwienie kogo¶ za kasê, ale nie wiem. Od strony technicznej oczywi¶cie. Choæ szkoda kasy, bo jak dobrze wiemy szablon nie by³ tak upo¶ledzony do momentu w którym kto¶... zacz±³ go ulepszaæ.

Conquest napisa³/a:
Wej¶cia z Google faktycznie nie daj± nic, bo przez rejestracjê nie da siê przedrzeæ (bynajmniej ja nie umiem).

Statystyki google mówi± to.
Co do rejestracji, to... mogê odmówiæ za ni± mod³y do naszego zbawcy Sheogoratha?

Conquest napisa³/a:
Dzi¶ dla forum Pokemon s± dwie ju¿ drogi:
1. Bardzo dobre zaplecze merytoryczne, czyli wspó³praca (¶cis³a) z dobr± stron± Pokemon. Obecnie chyba nie ma takiej strony, chocia¿ najlepiej z ogólnotematycznych wypada PokeSerwis.
2. Spo³eczno¶æ, co¶ takiego, jak by³o na pocz±tku na Lati forum, czy kiedy¶ na niemal ka¿dym polskim forum Pokemon - PoPL, Rev, PC, PokeRang, obecnie nigdzie tego nie ma, bo ludzie s± jacy¶ rozlezieni, wchodz± na milyjony stron, albo na facebooka, gdzie maj± je wszystkie i nie generuj± realnej aktywno¶ci.

Tylko, ¿e jak to dzisiaj napisa³em PC sta³o siê poniek±d tak± spelun±, która ma barmana pijaka za lad±. Potrzeba ogarn±æ to wszystko, a tak siê jak wiesz nie stanie prêdko.

Conquest napisa³/a:
Konkurencja, chocia¿by w Google, w zakresie pokemon Go by³a mia¿d¿±ca i bez realnych dzia³añ, albo nawet pomimo ich na Pokemon GO wiele nie da³o siê ugraæ, chyba ¿e sezonowców.

Co do sezonowców, to zgadzam siê ca³kowicie. Jednak¿e, z strony gdzie mo¿na patrzeæ na statystyki google co do hase³ wyszukiwanych, po ma³ym zbadaniu sprawy, mo¿na zauwa¿yæ, ¿e pewna fraza odnios³a niesamowity skok wyszukiwañ akurat dziwnie w momencie, kiedy nagle PokemonGo sta³o siê na topie. Potem oczywisty spadek, ale wiesz i tak to zrobi³o pewnie swoje w niektórych miejscach. Jedna, czy dwie osoby to ju¿ co¶. Tutaj by siê przyda³y na 100% xD

Sygnatura użytkownika
Ich bin eine :ninja:
Jak co¶ to ³apaæ mnie na steamie. Nick: afil7

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych