POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: tt22
28 Grudzieñ 13, 18:47
Anime, Manga czy Gry?
Autor Wiadomo¶æ
Jabuko 
Gapa, gubi PokeBalle
Sunori.pl

Do³±czy³: 03 Maj 2013
Sk±d: W³oc³awek
Kontakt:
Wys³any: 31 Grudzieñ 13, 11:10   

Shadi napisa³/a:
Z wikis³ownika PREMEDYTACJA : (1.1) obmy¶lenie planu dzia³ania.
Wobec tego nie widzê niczego dziwnego w moim sformu³owaniu. Chodzi o wcze¶niejsze zaplanowanie sobie co siê zrobi a nie na spontanie. Je¿eli za¶ chodzi o ¶wiadomo¶æ wyboru to owszem, zawsze wiesz ¿e go dokonujesz. Ale moim zdaniem jeste¶ w pe³ni do niego przekonany kiedy za analizujesz jego dobre i z³e strony i zastanowisz siê co jest dla ciebie wa¿niejsze z tych dwojga. Moja definicja ¶wiadomych wyborów jest inna ni¿ twoja. Ale nie musi byæ taka sama.

Co do dystrybutora to nie jest tak samo. Przyk³ad? Szuka³em w trzech sklepach z grami w ¶ródmie¶ciu ostatnio Super Mario 3D Land. Wszêdzie mówili ¿e nie ma, bo nie ma dystrybutora.

Co do górnolotnych wyra¿eñ, to ja nie wiem co masz na my¶li.
PokeManowi siê podoba, poketadkowi równie¿, Dominowi równie¿, Voomiemu z Mews News równie¿.
Nie przekonasz mnie.
Jak dla mnie to by³ cud, ¿e to uda³o mi siê napisaæ i chcê siê z tego cieszyæ.
Chocia¿ w sumie kto ci broni tak uwa¿aæ. W sumie ja piszê te artyku³y na stronê MewsNews zaledwie od wrze¶nia i nie jestem jak±¶ alf± i omeg±. A ty mo¿e masz du¿e do¶wiadczenie i po prostu wysokie wymogi.

"Z wikis³ownika PREMEDYTACJA : (1.1) obmy¶lenie planu dzia³ania.
Wobec tego nie widzê niczego dziwnego w moim sformu³owaniu."

http://sjp.pl/premedytacja | 3. dzia³anie z pe³n± ¶wiadomo¶ci±

Czyli Twój fragment "S± ludzie, którzy z premedytacj± dokonuj± ¶wiadomych wyborów" to "S± ludzie, którzy z pe³n± ¶wiadomo¶ci± dokonuj± ¶wiadomych wyborów". I TO JEST B£¡D POTOCZNIE NAZYWANY MAS£EM MA¦LANYM, czyli fachowo pleonazm.

Wow, w Realu te¿ o braku dystrybutra mówili. Ale pod wyznacznik nie biorê jakich¶ byle-jakich sklepów tylko oficjalne dane marketingowe dostêpne bez problemu dla osób wiedz±cych to, czego szukaæ. Argument "u mnie jest inaczej" to pizda a nie argument, bo widaæ, ¿e nie znasz siê na sytuacji Nintendo w Polsce i tylko ga³gasz co¶ miêdzy wierszami. Smutne.

Wystarczy nieco siê rozejrzeæ, poczytaæ, skontaktowaæ z NoE lub LEMem i uzyskaæ tzw. informacjê prasow± czy co¶. A nie pisaæ bana³y wyssane z palca, JEEZ.

Nie wiem w jaki sposób Twój przyk³ad (po prostu odwiedzi³e¶ gówniane sklepy, tyle) ma zakrzywiæ oficjalne stanowisko Nintendo of Europe i wykonywane przez nich dzia³ania. Widaæ te Twoje sklepy nale¿± do tej grupki dzia³alno¶ci, które s± przys³owiowymi bobami i do tej pory nie zg³osi³y siê do NoE o podjêcie wspó³pracy handlowej i tyle.

"Ale moim zdaniem jeste¶ w pe³ni do niego przekonany kiedy za analizujesz jego dobre i z³e strony i zastanowisz siê co jest dla ciebie wa¿niejsze z tych dwojga. Moja definicja ¶wiadomych wyborów jest inna ni¿ twoja. Ale nie musi byæ taka sama. " - w to siê nie bêdê zag³êbia³, bo widaæ, ¿e nic nie rozumiesz. Piêkny, po³amany wywód o niczym. Brawo.
Vide pisanie >moja definicja mas³a ma¶lanego jest inna, ni¿ Twoja.

Tylko, ¿e mas³o ma¶lane samo w sobie jest b³êdem, który jest w Twoim tek¶cie.
Widaæ, ¿e w ogóle nie rozumiesz tego, co napisa³e¶.

Tam wy¿ej napisa³em Ci jaki to jest b³±d i dlaczego. Tyle w temacie, beka...

O górnolotnych wyra¿eniach oczywi¶cie nie masz pojêcia, bo dla Ciebie ten tekst zwyczajnie jest poprawny, wiêc nie ma o czym mówiæ :vabi: .

Sygnatura użytkownika
Pasjonat ¿ycia, entuzjasta kultury.

Zapraszam na http://sunori.pl
Ostatnio zmieniony przez Jabuko 31 Grudzieñ 13, 11:20, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy  

Shadi 
Gapa, gubi PokeBalle
Cienisty User

Do³±czy³: 30 Cze 2009
Sk±d: Warszawa
Kontakt:
Wys³any: 31 Grudzieñ 13, 12:25   

Akurat sklepy w których by³em to ¦wiat Gier, Games World i Ultima. Tam nie znalaz³em Mario i by³o tam niewiele dostêpnych tytu³ów na 3DS na miejscu. I nie s± to jakie¶ randomowe empiki czy reale. Wiêc nie nale¿± do najni¿szej pó³ki. Z drugiej strony mo¿e istnieje jaka¶ jeszcze wy¿sza pó³ka sklepów, ale ona nie jest reprezentatywna, bo ograniczona liczba osób maniaków wie o ich istnieniu, z nich korzysta.
Co do twojego s³ownika to bior±c ten punkt pod uwagê, faktycznie by³oby to mas³o ma¶lane. Ale we¼ pod uwagê inne znaczenia tego s³owa w tym s³owniku, a tak¿e zastanów siê nad jego pochodzeniem (etymologi±). Sk³ada siê z dwóch cz³onów. Rozbijmy je. PRE ( PRZED, WCZE¦NIEJ) i MEDYTACJA ( ROZWA¯ANIE, NAMYS£). Innym s³owem nie w ka¿dym ujêciu premedytacja bêdzie siê równaæ ¶wiadomo¶ci. Mo¿e j± uzupe³niaæ, doprecyzowywaæ.

Sygnatura użytkownika
Ostatnio zmieniony przez Shadi 31 Grudzieñ 13, 12:50, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Jabuko 
Gapa, gubi PokeBalle
Sunori.pl

Kontakt:
Wys³any: 31 Grudzieñ 13, 13:00   

Dobrze, skoro schodzisz na tematy etymologii, to z pewno¶ci± wiesz o czym piszesz (a nie u¿ywasz znowu s³ów, których nie znasz).

Obja¶nij mi zatem strukturê morfologiczn± (i mo¿e rozwój semantyczny, bo to te¿ wa¿ne skoro ju¿ np. rozbijasz na cz³ony) s³owa "premedytacja". Skoro rozbijasz s³owo na 2 cz³ony (i te cz³ony okre¶lasz wed³ug potrzeb), no to bêdzie to dla Ciebie pestka.

W innym przypadku tak jak wysz³o wcze¶niej, u¿ywasz s³ów których znaczeñ w pewnych wyra¿eniach (po³±czeniach) widocznie nie rozumiesz.

PS Rozbij samochód. "Samo" -> "chodzi".
Ale to nie chodzi, to je¼dzi :drago: .

(Tak, ma to sens. Jak go nie zrozumiesz, to przykro mi, ale nie rzucaj siê na polonistykê nie znaj±c jej wcale. Pozdrawiam.)

----------------------------------------------------------------------------
Szkoda, ¿e Warszawa daje tak± plamê z jêzykiem polskim... Macie jedn± z lepszych polonistyk w kraju (g³ównie zas³uga Instytutu Polonistyki Stosowanej na UW) i ciekaw± kadrê kszta³c±ca (która siê udziela m.in. przy projektach polsko-azjatyckich, wiêc na propsie), i a tak rzucacie siê na proste wyra¿enia i siê na nich wyk³adacie...

Smutek :( .

Sygnatura użytkownika

Ostatnio zmieniony przez Jabuko 31 Grudzieñ 13, 13:07, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

PokeTadek 
Pewnie nie zna PokeMana

Do³±czy³: 20 Lut 2013
Kontakt:
Wys³any: 31 Grudzieñ 13, 14:16   

Co do pierwszego zdania zgodzê, siê, ¿e mas³o ma¶lane, bo najpro¶ciej w ¶wiecie Jabuko ma racjê. Co do oceny dzia³alno¶ci Nintendo, to siê nie wypowiem, bo w sumie nie ma o czym pisaæ, oficjalnego oddzia³u czy czego¶ w tym stylu praktycznie nie ma.
Tekst Shadiego uwa¿am za dobry. Shad jak ka¿dy autor skupia siê na tym co sam zauwa¿y³. Je¶li chcesz opisaæ dok³adnie stan poków w naszym (czy jakimkolwiek innym) kraju mo¿esz napisaæ ksi±¿kê, bo temat obszerny.

Sygnatura użytkownika
Ostatnio zmieniony przez PokeTadek 31 Grudzieñ 13, 14:30, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Jabuko 
Gapa, gubi PokeBalle
Sunori.pl

Kontakt:
Wys³any: 31 Grudzieñ 13, 14:30   

PokeTadek napisa³/a:
Co do pierwszego zdania zgodzê, siê, ¿e mas³o ma¶lane, bo najpro¶ciej w ¶wiecie Jabuko ma racjê. Co do oceny dzia³alno¶ci Nintendo, to siê nie wypowiem, bo w sumie nie ma o czym pisaæ, dystrybutor jest, oficjalnego oddzia³u czy czego¶ w tym stylu praktycznie nie ma.
Tekst Shadiego uwa¿am za dobry. Shad jak ka¿dy autor skupia siê na tym co sam zauwa¿y³. Je¶li chcesz opisaæ dok³adnie stan poków w naszym (czy jakimkolwiek innym) kraju mo¿esz napisaæ ksi±¿kê, bo temat obszerny.

I o to chodzi, cytuj±c Shadiego:

Shadi napisa³/a:
w tej chwili nie posiadamy nawet dystrybutora produktów firmy Nintendo.

A to te¿ jest b³±d, bo dystrybutor jest :( .

Ksi±¿ki o sytuacji Pokemonów w Polsce raczej nie napiszê, ale temat ten kiedy¶ uwzglêdniê w czym¶ innym ;).

Sygnatura użytkownika

Shadi 
Gapa, gubi PokeBalle
Cienisty User

Kontakt:
Wys³any: 31 Grudzieñ 13, 14:32   

Tutaj poketadek pope³ni³ b³±d, poniewa¿ napisa³ to pod wp³ywem twojej wypowiedzi. Nie zweryfikowa³ tego. Napisa³ mi na gg "no z tekstu Jabka tak zrozumia³em". Tymczasem warto przejrzeæ chocia¿by dyskusjê na forum d-serious, by przekonaæ siê ¿e dystrybutora NIE MA, odk±d Stadlbauer odszed³.
http://d-serious.pl/forum...id=6677&page=13

Sygnatura użytkownika
Ostatnio zmieniony przez Shadi 31 Grudzieñ 13, 14:34, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Jabuko 
Gapa, gubi PokeBalle
Sunori.pl

Kontakt:
Wys³any: 31 Grudzieñ 13, 14:34   

Na D-S doczytasz siê te¿ tego, ¿e chwilowe obowi±zki po Beacie Dudzic przejê³o Nintendo of Europe staj±c siê de facto tym samym tymczasowym dystrybutorem (nintendo.pl te¿ o tym pisze np.).

I tak, NoE zajmuje siê tym, czym dystrybutor powinien. Dostarczaj± towar do Polski np. na zlecenie LEMu, który dalej posy³a to np. do Robsona.

Sygnatura użytkownika

PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Do³±czy³: 16 Lis 2008
Kontakt:
Wys³any: 31 Grudzieñ 13, 14:37   

Jabuko, ale to nie sklepy siê bij± o towar, tylko producenci o kana³ dystrybucji. Czyli to Nintendo of Europe winno siê staraæ, a wszyscy wiemy, ¿e jest **ujnia. Dystrybutor Polski, a kontynentalny to du¿a ró¿nica o czym bodaj 10 lat temu przekona³a siê Toshiba na rynku laptopów, kiedy po³±czone siy HP i Compaqa oraz jeszcze kto¶ za³o¿y³y w Polsce przedstawicielstwa, a Toshiba spa³a i nadal by³a dystrybuowana przez podmiot multibrandowy. W efekcie sprzeda¿ spad³a.

Z tego co czyta³em kiedy¶ na blogach i stronach growych, to Nintendo ma w pupie nasz rynek, a odk±d Stadlbauer out to ju¿ kompletnie nic nie ma.

Co do textu uwa¿am go za najlepszy tekst na PPSie EVER. Merytoryczno¶æ jest ogromna, mo¿e i styl emocjonalny, ale ja tego nie widzê. Za to widzê logiczne wnioski na podstawie dywagacji i prezentacji konkretnych danych które wziêto do kupy . Opisano te¿ koleje losu jakie siê sta³y w zale¿no¶ci od tego, kto do czego mia³ dostêp.

I nie Shadi, mi Jabuko nie kojarzy siê z ¿adnym do¶wiadczeniem, co najwy¿ej w robieniu kwasu, ale dziêkujê, chyba nie o to chodzi.

Sygnatura użytkownika
<<< Wyprodukowano na moje zlecenie przez DominLoL Corp.

PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.

Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji

Linki podane w sygnaturce, s³u¿± jedynie celom informacyjnym i edukacyjnym.

Jabuko 
Gapa, gubi PokeBalle
Sunori.pl

Kontakt:
Wys³any: 31 Grudzieñ 13, 14:42   

PokeMan napisa³/a:

Jabuko, ale to nie sklepy siê bij± o towar, tylko producenci o kana³ dystrybucji. Czyli to Nintendo of Europe winno siê staraæ, a wszyscy wiemy, ¿e jest **ujnia. Dystrybutor Polski, a kontynentalny to du¿a ró¿nica o czym bodaj 10 lat temu przekona³a siê Toshiba na rynku laptopów, kiedy po³±czone siy HP i Compaqa oraz jeszcze kto¶ za³o¿y³y w Polsce przedstawicielstwa, a Toshiba spa³a i nadal by³a dystrybuowana przez podmiot multibrandowy. W efekcie sprzeda¿ spad³a.

Ale nie wiem po co to piszesz, serio. Zajmuje siê nieco Nintendo i wiem, ¿e maj± nas w dupie. Nie musisz mi tego pisaæ, lol.
Ale NoE wykonuje nadal tymczasowo obowi±zki dystrybutora (lipne, i trzeba siê o to staraæ, LEM z 5 miechów wojowa³o o towar np. - ale jednak to robi±!) i tyle. Dystrybutor na Polskê jest.
To, ¿e jest chujowy nie oznacza, ¿e go nie ma! LOGIKA LUDZIE, jeez.

Dalej to ju¿ meh. Osobi¶cie gdybym siê przejmowa³ PPSem to bym siê zmartwi³, ¿e takie co¶ jest uwa¿ane przez jakiego¶ samozwañczego bohatera tej sceny jako najlepszy tekst ever, bo to tylko ¼le ¶wiadczy o tym rakowisku [PPS] i jego poziomie merytorycznym, stylistycznym, wszystkim innym...

Kwasu nie robiê, choæ chlorowodór z chêci± bym spróbowa³ wytworzyæ w warunkach domowych :) .

Tak o, w celach naukowych oczywi¶cie :vabi: .

#beka

Sygnatura użytkownika

Ostatnio zmieniony przez Jabuko 31 Grudzieñ 13, 14:43, w ca³o¶ci zmieniany 4 razy  

Shadi 
Gapa, gubi PokeBalle
Cienisty User

Kontakt:
Wys³any: 31 Grudzieñ 13, 14:54   

Jabuko napisa³/a:

Ale nie wiem po co to piszesz, serio. Zajmuje siê nieco Nintendo i wiem, ¿e maj± nas w dupie. Nie musisz mi tego pisaæ, lol.
Ale NoE wykonuje nadal tymczasowo obowi±zki dystrybutora (lipne, i trzeba siê o to staraæ, LEM z 5 miechów wojowa³o o towar np. - ale jednak to robi±!) i tyle. Dystrybutor na Polskê jest.
To, ¿e jest chujowy nie oznacza, ¿e go nie ma! LOGIKA LUDZIE, jeez.

Dalej to ju¿ meh. Osobi¶cie gdybym siê przejmowa³ PPSem to bym siê zmartwi³, ¿e takie co¶ jest uwa¿ane przez jakiego¶ samozwañczego bohatera tej sceny jako najlepszy tekst ever, bo to tylko ¼le ¶wiadczy o tym rakowisku [PPS] i jego poziomie merytorycznym, stylistycznym, wszystkim innym...

Kwasu nie robiê, choæ chlorowodór z chêci± bym spróbowa³ wytworzyæ w warunkach domowych :) .

Tak o, w celach naukowych oczywi¶cie :vabi: .

#beka

Tylko ¿e tutaj liczy siê stan faktyczny, a nie formalny. Tak samo czy w latach istnienia Kongresówki ( która mia³a konstytucjê, ale by³a tak± namiastk± kraju pod rz±dami cara) powiedzia³by¶ ¿e mamy Polskê? Nie! Okres zaborów jest w podrêcznikach historycznych jednoznacznie umiejscawiany w latach 1795 - 1918. I tak równie¿ mnie ucz±.
Co do PokeMana, to nie bêdê siê powtarzaæ. Podam tylko to co s³ysza³em - ¿e ludzie atakuj± go tylko dlatego, ¿e to jest modne i dlatego ¿e nie ma instynktu samozachowañczego.

Sygnatura użytkownika

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: