POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: tt22
28 Grudzieñ 13, 18:47
Anime, Manga czy Gry?
Autor Wiadomo¶æ
Shadi 
Gapa, gubi PokeBalle
Cienisty User

Do³±czy³: 30 Cze 2009
Sk±d: Warszawa
Kontakt:
Wys³any: 28 Grudzieñ 13, 16:10   Anime, Manga czy Gry?

Witajcie. Niedawno napisa³em artyku³ na ten temat i dzi¶ opublikowa³em go na MewsNews - stronie, któr± pomagam tworzyæ i na której jestem jednym z administratorów. Tutaj równie¿ go zamieszczam z racji tego, ¿e problem by³ poruszany na tym forum i to pod wp³ywem tej dyskusji tekst powsta³ oraz zwyczajnie dlatego, by wiêcej osób go przeczyta³o.

Anime, Manga czy Gry?

Nieraz na PokeCollect by³em ¶wiadkiem dyskusji na temat wa¿niejszej roli czy to gier, czy to Anime i Mangi w pokemonowej spo³eczno¶ci. By³em jednak tylko biernym obserwatorem. Nie uczestniczy³em w niej. Teraz spróbujê wypowiedzieæ siê na ten temat. Nie bêdê jednak krytykowa³ niczyjego zdania. Spróbujê przeanalizowaæ przyczyny jednej lub drugiej postawy wobec problemu, bior±c pod uwagê historyczne uwarunkowania (je¿eli tak to mo¿na nazwaæ) i pod koniec podejmê siê dokonania w³asnej oceny.

Prosty schemat oceny w³asnej

S± ludzie dokonuj±cy niezale¿nych wyborów poprzedzonych przemy¶lan± i rzeteln± ocen± w³asn±. Jednak spora ich czê¶æ robi to pod wp³ywem przyzwyczajeñ, stereotypów kr±¿±cych na dany temat, czy uwarunkowañ zewnêtrznych, takich jak dostêpno¶æ czego¶ i jego popularno¶æ w chwili obecnej dla danej osoby. Dotyczy to zw³aszcza ludzi z przedzia³u wiekowego, w którym najwiêcej jest fanów Pocket Monsters czyli m³odzie¿y.

Game Boy Color i nieoryginalny kartrid¿ Pokemon Yellow. Konsole te da³o siê dosyæ ³atwo zdobyæ w stolicy, ale zgodnie z relacj± Poketadka, w takim Krakowie, czy Radymnie by³o du¿o gorzej.

W mojej analizie zacznijmy od problematyki wp³ywu czasu ukazania siê tworów spod znaku pokemon. Oczywi¶cie, ¿e gry o tematyce kieszonkowych stworków ukaza³y siê wcze¶niej od innych tworów im po¶wiêconych. Wersje Red i Green ujrza³y ¶wiat³o dzienne w lutym 1996 w Japonii i osi±gnê³y tam ogromny sukces. Dwa lata pó¼niej pojawi³y siê w Ameryce Pó³nocnej i Europie. By³y wówczas szeroko reklamowane. Zastanówmy siê, jaki wp³yw mog³o to mieæ na rolê gier dla przeciêtnego Kowalskiego. Anime ukaza³o siê dopiero w 1997 roku w Japonii, rok pó¼niej w Stanach Zjednoczonych, a trzy lata pó¼niej w Polsce. Ci, którzy zaczêli wtedy swoj± przygodê z kieszonkowymi stworkami, a pó¼niej j± przerwali, zapewne wracaj± wspomnieniami do tych czasów i choæ wiedz± o istnieniu Anime, to pod pojêciem „Pokemony” kryj± siê dla nich g³ównie gry.

Pierwszy sezon anime pokemon by³ u nas bardzo popularny. Nale¿a³ te¿ do pierwszej trójki, która by³a wielokrotnie powtarzana przez kana³ Jetix.

Z drugiej strony za¶ zastanówmy siê, co by³o powszechniejsze, chocia¿by na gruncie naszego kraju. By zagraæ w pokemonowe gierki zanim emulacja siê spopularyzowa³a, trzeba by³o posiadaæ konsolê i grê. Z konsolami by³ nie ma³y problem. Bowiem ma³o kto chcia³ kupowaæ jakiego¶ Game Boya w dobie telefonów komórkowych o podobnych osi±gach i komputerów osobistych o du¿o lepszych. Anime tymczasem lecia³o na kanale, którym niemal ka¿dy dysponowa³ – czyli Polsacie. Dodatkowo od serii pierwszej do czwartej odcinki by³y pokazywane bez przerwy, co równie¿ aktywizowa³o i zachêca³o do zapoznawania siê z serialem. Warto tu jeszcze wspomnieæ o mandze. Za spraw± wydawnictwa J.P.F na rynku polskim ukaza³ siê jeden tom Pokemon Special w czterech zeszytach, po czym wydawanie zaprzestano. By³ on wiêc stosunkowo krótko dostêpny jako nowo¶æ. Brak dalszego wydawania nie zachêca³ te¿ do jego nabycia.

Visual Boy Advance - najpopularniejszy emulator konsolki GBA

Przyjrzyjmy siê teraz pó¼niejszej polityce emisji serialu i jej wp³ywie na jego popularno¶æ. Otó¿ w pewnym momencie w ¶wiecie anime w Polsce zapanowa³ pewien zastój, który przyczyni³ siê do zmniejszenia skali fandomu i zmniejszenia siê liczby osób ogl±daj±cych serial. Sk³ada³y siê na to takie czynniki jak upowszechnienie siê emulatorów, dwuletnia przerwa pomiêdzy emisj± serii Johto League Champions a Master Quest na Polsacie, emisja serii Advanced po dwóch kolejnych latach na innej stacji – TV4 oraz ci±g³a emisja serii od pierwszej do trzeciej na kanale Jetix. Byli tacy, a w¶ród nich ja, którzy nie zdawali sobie sprawy z wyemitowania sezonu czwartego, pi±tego i szóstego na innej stacji ni¿ Jetix. Byli te¿ tacy, których ominê³a sama seria Advanced, z powodu zmiany stacji emituj±cej. W takich okoliczno¶ciach lud skupi³ swoj± uwagê na gry, czemu sprzyja³o istnienie serwisów o emulacji (np: emuinfo.pl) oraz istnienie for bêd±cych pobieralni± gier (dawny Pokecollect, Valhalla Underground). Nic dziwnego ¿e po pewnym czasie ujawni³a siê grupka osób, która kieszonkowe stworki kojarzy g³ównie z grami na GBA uruchamianymi za pomoc± emulatorów.

Tazosy Pokemon z serii Roks - póki co ostatnie, stanowi±ce symbol emisji nowych sezonów na antenie stacji Jetix

Chocia¿ trendy i tym samym popularno¶æ czego¶ zmienia siê w czasie, to bywaj± i takie produkty, których popularno¶æ w ca³ym czasie ich istnienia na rynku nie spada poni¿ej pewnego minimalnego poziomu. Logiczne wiêc by³oby stwierdzenie, ¿e im d³u¿ej co¶ istnieje w ¶wiadomo¶ci ludzkiej, tym jest popularniejsze. Teraz zastanówmy siê jak wygl±da³a kwestia popularno¶ci produktów spod znaku pokemon na przestrzeni dalszych lat w Polsce i co przetrwa³o próbê czasu. Anime wróci³o w 2008 roku za spraw± kana³u Jetix. Choæ kana³ zmieni³ potem nazwê na DisneyXD, to niezaprzeczalnie emitowa³ i do dzi¶ emituje nowe sezony jeden po drugim w rocznym odstêpie. Jest tak, podczas gdy do dzi¶ nie doczekali¶my siê gier z serii pokemon w ojczystym jêzyku i w tej chwili jako¶æ dystrybucji produktów Nintendo w naszym kraju pozostawia wiele do ¿yczenia. Pomimo przeminiêcia manii serialu jego ci±g³a emisja powoduje, ¿e pojawiaj± siê nowi fani kieszonkowych stworków w internecie, a dawni maj± okazjê przypomnieæ sobie swoj± m³odo¶æ. W przypadku mangi, wróci³a ona po pewnym czasie do ³ask, za spraw± skanlacji tworzonych miêdzy innymi przez Nid, ale mia³o to miejsce g³ównie w gronie starszych fanów.

Byæ mo¿e co¶ pomin±³em, ale przedstawi³em wam uwarunkowania okre¶lonych postaw. Nowi polscy fani kieszonkowych stworków wybierali to, co w latach ¶wietno¶ci ich zainteresowania by³o dla nich dostêpne. Uwa¿am, ¿e w najbli¿szej przysz³o¶ci w¶ród fanów m³odszych dominowaæ bêdzie serial, za¶ w przypadku fanów starszych gry i manga. Byæ mo¿e zmieni siê nieco sytuacja w kwestii popularno¶ci gier, na wskutek odej¶cia Stadlbauer z pozycji dystrybutora Nintendo na naszym rynku i poszukiwania nowego, lepszego dystrybutora. Je¿eli ja mia³bym wybraæ któr±¶ postawê, to opowiedzia³bym siê za grami, gdy¿ jest mi do nich bli¿ej. Wiêcej spêdzi³em z nimi czasu. Tworzy³em nawet swoje fanowskie produkcje. Nie krytykowa³bym jednak zwolenników anime. Ka¿da strona jest warta uwagi.

Sygnatura użytkownika
Ostatnio zmieniony przez Shadi 31 Grudzieñ 13, 18:23, w ca³o¶ci zmieniany 8 razy  

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Do³±czy³: 01 Lis 2008
Sk±d: Z internetów
Kontakt:
Wys³any: 28 Grudzieñ 13, 18:39   

teskt nie¼le zrobiony ale zabrak³o mi jedynie wiêkszych onformacje o mandze, skupi³e¶ siê g³ównie na anime i grach a manga w polsce te¿ mia³a ma³y epizod, napisa³em o skanlacjach, chwali siê bo swego czasu valhalla kojarzy³a mi siê g³ównie z tym ale...czego¶ mi brakuje.

to tylko moje narzekanie, tekst rzetelnie napisany je¶li o moje zdanie chodzi, podoba mi siê

Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]

CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
Ostatnio zmieniony przez DominLoL 28 Grudzieñ 13, 18:40, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Shadi 
Gapa, gubi PokeBalle
Cienisty User

Kontakt:
Wys³any: 28 Grudzieñ 13, 18:45   

Wspomnia³em o ukazaniu siê pierwszego tomu za spraw± J.P.F, potem o zaprzestaniu wydawania i o skanlacjach Nid. Fakt, ¿e zapomnia³em o Vizardzie i trochê skrótowo omówi³em pojawienie siê tego pierwszego tomu. Mia³ on bodaj¿e kiepsko zrobione t³umaczenie.
No ju¿ trudno. Mogê jedynie mieæ nadziejê, ¿e jako¶ szczególnie to nie razi. Przy okazji, nie by³em pewien czy ten dzia³ jest w³a¶ciwy skoro piszê o grach, ale zobaczy³em ¿e jest temat dlaczego wolisz anime od mangi, tote¿ zdecydowa³em siê tutaj to wrzuciæ. Jak by by³o na to lepsze miejsce, to mo¿na przenie¶æ.

Sygnatura użytkownika
Ostatnio zmieniony przez Shadi 28 Grudzieñ 13, 18:48, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Do³±czy³: 16 Lis 2008
Kontakt:
Wys³any: 28 Grudzieñ 13, 18:58   

Shadi napisa³/a:
Fakt, ¿e zapomnia³em o Vizardzie

Wizard.

Tekst jest bomba i przekazuje DOK£ADNIE to, czego przez te lata nie umia³em ubraæ w s³owa.

Pó¼niej wiêcej skomentujê, podywagujê.

Sygnatura użytkownika
<<< Wyprodukowano na moje zlecenie przez DominLoL Corp.

PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.

Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji

Linki podane w sygnaturce, s³u¿± jedynie celom informacyjnym i edukacyjnym.

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Kontakt:
Wys³any: 28 Grudzieñ 13, 19:24   

Shadi, taka ciekawo¶æ, ile ci zajê³o napisane tego tekstu ( pisz±c "napisane" wliczam ewentualne wyszukiwanie informacji itd, ogólnie, ca³y proces twórczy )

Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]

Shadi 
Gapa, gubi PokeBalle
Cienisty User

Kontakt:
Wys³any: 28 Grudzieñ 13, 19:32   

Powiedzmy ¿e napisa³em go na spontanie w poniedzia³ek w trzy godzinki, trochê siêgaj±c do mojej pamiêci, a trochê do internetu. Przy czym w trakcie pisania zmieni³a siê raz koncepcja z rozprawki za i przeciw na analizê tego jak to by³o w kolejnych "okresach". Ale wówczas nie pisa³em od nowa ca³o¶ci, tylko lekko zedytowa³em jeden akapit i dopisa³em jeden nowy.
Je¿eli chodzi o screeny i zdjêcia to fotki tazosów i GBC s± moje. Natomiast obrazki zosta³y zrobione z playera lub znalezione. Mia³o to miejsce dzisiaj.

Sygnatura użytkownika
Ostatnio zmieniony przez Shadi 28 Grudzieñ 13, 19:38, w ca³o¶ci zmieniany 4 razy  

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Kontakt:
Wys³any: 28 Grudzieñ 13, 19:39   

PokeMan napisa³/a:
Tekst jest bomba i przekazuje DOK£ADNIE to, czego przez te lata nie umia³em ubraæ w s³owa.

Shadi napisa³/a:
Powiedzmy ¿e napisa³em go na spontanie w poniedzia³ek w trzy godzinki,

chyba pora na zmianê wart poke...

Sygnatura użytkownika

Ostatnio zmieniony przez DominLoL 28 Grudzieñ 13, 20:19, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy  

Jabuko 
Gapa, gubi PokeBalle
Sunori.pl

Do³±czy³: 03 Maj 2013
Sk±d: W³oc³awek
Kontakt:
Wys³any: 30 Grudzieñ 13, 19:23   

Jaki¶ tam bulgot, który stylistycznie ³apie siê na 3- (tyle b³êdów, jeez).

"S± ludzie, którzy z premedytacj± dokonuj± ¶wiadomych wyborów" - ten fragment doda³em do Evernote i oznaczy³em gwiazdk±, win of the day.

(Protip: Jak wyboru dokonujemy z premedytacj±, to automatycznie jest on ¶wiadomy. Ba, ka¿dy wybór jest ¶wiadomy. GG WP)

Silisz siê na bycie "alf± i omeg± publicystyczn±" (pozdrawiam ekipê NIE oraz korektorów z "Newsweek Historia", szczególnie p. Agnieszkê!), bo naprawdê w jednym zdaniu dowalasz tyle górnolotnych wyra¿eñ i s³ów, których widaæ do koñca nie umiesz zastosowaæ. Za du¿o, ¼le, b³êdnie, rzygaæ siê chce.

We fragmenty o Nintendo móg³bym siê zag³êbiaæ (np. w to, ¿e na chwilê obecn± pomimo wyga¶niêciu umowy Stadlbauera mamy nadal dystrybutora [NoE], który dostarcza towar tak samo jak to by³o wcze¶niej po uprzednich ustaleniach, korzysta m.in. z tego spó³ka LEM, która w towar zaopatruje potem oko³o 1/3 sklepów komputerowych i growych podmiotów gospodarczych), ale w sumie zwisa mi to.

Warto¶æ merytoryczna to 0 (ale jestem na forum o Pokemonach, to siê przyzwyczai³em ju¿), ale i tak siê spodoba docelowym odbiorcom.

Jak dla mnie to i tak be³kot, narzekanie, ¿adnej my¶li przewodniej, tezy, czegokolwiek...

Publicystyka w czasach internetu...
>stawiam znicza<

[*]

PS Domin, ten obrazek z balonikiem jest tak bardzo w pytkê, ¿e pozdrawiam i ¶ciskam! Made my day so far.

Sygnatura użytkownika
Pasjonat ¿ycia, entuzjasta kultury.

Zapraszam na http://sunori.pl
Ostatnio zmieniony przez Jabuko 30 Grudzieñ 13, 19:23, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Kontakt:
Wys³any: 30 Grudzieñ 13, 19:56   

Jabuko napisa³/a:
PS Domin, ten obrazek z balonikiem jest tak bardzo w pytkê, ¿e pozdrawiam i ¶ciskam! Made my day so far.

you're always welcome

Sygnatura użytkownika

Shadi 
Gapa, gubi PokeBalle
Cienisty User

Kontakt:
Wys³any: 31 Grudzieñ 13, 09:16   

Z wikis³ownika PREMEDYTACJA : (1.1) obmy¶lenie planu dzia³ania.
Wobec tego nie widzê niczego dziwnego w moim sformu³owaniu. Chodzi o wcze¶niejsze zaplanowanie sobie co siê zrobi a nie na spontanie. Je¿eli za¶ chodzi o ¶wiadomo¶æ wyboru to owszem, zawsze wiesz ¿e go dokonujesz. Ale moim zdaniem jeste¶ w pe³ni do niego przekonany kiedy za analizujesz jego dobre i z³e strony i zastanowisz siê co jest dla ciebie wa¿niejsze z tych dwojga. Moja definicja ¶wiadomych wyborów jest inna ni¿ twoja. Ale nie musi byæ taka sama.

Co do dystrybutora to nie jest tak samo. Przyk³ad? Szuka³em w trzech sklepach z grami w ¶ródmie¶ciu ostatnio Super Mario 3D Land. Wszêdzie mówili ¿e nie ma, bo nie ma dystrybutora.

Co do górnolotnych wyra¿eñ, to ja nie wiem co masz na my¶li.
PokeManowi siê podoba, poketadkowi równie¿, Dominowi równie¿, Voomiemu z Mews News równie¿.
Nie przekonasz mnie.
Jak dla mnie to by³ cud, ¿e to uda³o mi siê napisaæ i chcê siê z tego cieszyæ.
Chocia¿ w sumie kto ci broni tak uwa¿aæ. W sumie ja piszê te artyku³y na stronê MewsNews zaledwie od wrze¶nia i nie jestem jak±¶ alf± i omeg±. A ty mo¿e masz du¿e do¶wiadczenie i po prostu wysokie wymogi.

Sygnatura użytkownika
Ostatnio zmieniony przez Shadi 31 Grudzieñ 13, 10:11, w ca³o¶ci zmieniany 9 razy  

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: