*odkopuje odkop, LoL*
Fajny temat o anime, to ja polecê parê tytu³ów, które w ogóle tu nie pad³y (no có¿ siê dziwiæ, powiedz anime, fanboje "big 3" siê odezw±, lolz).
TTGL - klasyk, klasyk i klasyk do n-tej potêgi. Z tajemniczych i nie zrozumia³ych do mnie powodów w ogóle nie wymieniany, choæ nie wierzê ¿e wiêkszo¶æ tego nie widzia³a, bo to grzech. W zasadzie anime zbyt dobre by trzeba by³o je polecaæ, swoj± drog± dziecko twórców NGE, o którym nikt nie wspomina (dziwne, bo wiem ¿e np. fap jest tego fanbojem), a sam tego nie zrobiê, bo serii nie ¶ledzê/¶ledzi³em.
Steins;Gate - mo¿e mniej klasyk, ale soon to be klasyk. Anime o podró¿ach w czasach, ale podchodz±ce do tematu w sposób niekonwencjonalny i mocno ambitny. Poruszaj±ce, wci±gaj±ce jak cholera (24 epy w przeci±gu 40 godzin pisz±c w trakcie kolokwium to mój osobisty rekord) i o dziwo nawet mi trudno doszukaæ siê w nim jaki¶ niedoci±gniêæ.
Kokoro Connect - slice of life'ów kilka tutaj wymieniono, choæby Clannada, którego nie polecam ze wzglêdu na beznadziejn± drug± seriê, to ja wspomnê o produkcji która moim osobistym zdaniem jest w tym gatunku arcydzie³em. Poruszaj±ce, ale zarazem na si³ê nie staraj±ce siê zmusiæ widza do p³aczu, niesamowicie dojrza³e i dotykaj±ce masy ¿yciowych tematów i zmuszaj±ce do refleksji anime, a na dodatek wci±¿ potrafi±ce trwale przykuæ uwagê widza. Na uznanie zas³uguj± projekty postaci (bynajmniej te wizualne, co nie znaczy ¿e ta warstwa produkcji kuleje, a wrêcz przeciwnie) i to w jaki sposób twórcy wyegzekwowali konwencjê jak± przyjêli. Pe³en jestem uznania.
Fate/Zero - szukacie anime akcji? Lepszego nie widzia³em. Szukacie kozackiego i w ogóle badass g³ównego bohatera, intrygi która wci±ga od pocz±tku do koñca, nie rozczarowuje tym jak siê koñczy i bez przerwy was zaskakuje? No to wci±gajcie ten tytu³. I nie polecam kontynuacji, bo jest ¶rednia. Zw³aszcza g³ówny bohater, skrajny przypadek syndromu Shirou. Chwila...
Te tytu³y u góry mogê poleciæ ka¿demu i o ka¿dej porze, to teraz parê bardziej kontrowersyjnych i w sumie zale¿±cych od gustu. Mnie siê podoba³y, ale niekoniecznie Wam musz±.
Toaru... No dobra, wiecie. Jestem fanbojem. By³em, jestem i bêdê. Ale powiedzcie sami, czy temu anime nie jest a¿ ¿al nie fanbojowaæ? Przyznajcie siê, kto z Was to ogl±da³ i nigdy nie dozna³ orgazmu na widok Akceleratora? W ogóle, s± tacy ludzie?...
Madoka... Okej. To anime nie jest cudowne, ma swoje wady i problemy (przede wszystkim z postaciami), ale ma co¶ czego nie da siê odmówiæ. Klimat. Niedawno obejrza³em sobie 2 filmy kinowe bêd±ce recapem tego co pokaza³o anime z ulepszon± animacj± i... Holy shit. Tego anime siê nie ogl±da, jego siê przede wszystkim s³ucha! ¦cie¿ka d¼wiêkowa, za któr± odpowiada fenomenalna Kajiura Yuki (m.in. Fate) jest wrêcz niesamowita, pe³na klimatu i magii. 5 p³yt ze ¶cie¿k± d¼wiêkow± w trybie ekspresowym zasili³o moje zasoby. Poza tym anime ma w miarê dobr± fabu³ê, choæ bardziej za spraw± sposobu jej prezentowania. Niestety, film pierwszy ekranizuj±cy pierwsze 8 odcinków musia³ mocno je skondensowaæ i przez przyspieszony pacing nie wydaje mi siê, ¿e bêdzie robiæ tak dobre wra¿enie na odbiorcy jak to by³o w wypadku anime. Drugi film, czyli pozosta³e 4 epy zosta³ na odwrót - wyd³u¿ony w stosunku do orygina³u o parê nowych scen i tu faktycznie przyznam, ¿e wysz³o to lepiej ni¿ kiedykolwiek. Mo¿na czepiaæ siê cliche'owego i pretensjonalnego zakoñczenia... But I still cry evry tiem ;_; A tak btw to anime to ju¿ klasyk, choæ dyskutowa³bym czy zas³u¿enie.
I jeszcze parê ciekawostek, które wymieniê tylko z tytu³u:
Ga-Rei: Zero, Higashi no Eden, Kami Nomi zo Shiru Sekai (o tym akurat bym napisa³ wiêcej, bo jest sympatyczne), AnoHana (tear fully stacked ;_;), Psycho-Pass (co¶ tam s³ysza³em o drugiej serii).
A teraz uwaga...
CHAMSKA REKLAMA
Po wiêcej recenzji i felietonów nt anime zapraszam na mojego bloga~
Sygnatura użytkownika
Ostatnio zmieniony przez emachel 27 Sierpieñ 13, 14:22, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Przyznajcie siê, kto z Was to ogl±da³ i nigdy nie dozna³ orgazmu na widok Akceleratora? W ogóle, s± tacy ludzie?...
*podnosi r±czkê*
pewnie ucieszy ciê fakt ¿e Akcelerator dosta³ w³asn± mangê, która bêdzie mieæ debiut na prze³omie 2013/2014. A To Aru Kagaku no Accelerator, je¶li pamiêtam i bêdzie podobne do railgunki.
Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
pewnie ucieszy ciê fakt ¿e Akcelerator dosta³ w³asn± mangê, która bêdzie mieæ debiut na prze³omie 2013/2014. A To Aru Kagaku no Accelerator, je¶li pamiêtam i bêdzie podobne do railgunki.
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
Od siebie polecam Angel Beats oraz Sakurasou no Pet na Kanojo
Sygnatura użytkownika
Interesuje Ciê rozwój kariery zawodowej lub chcesz sprawdziæ, jaka posada jest dla Ciebie najlepsza? Zajrzyj do nas, a przekonasz siê, ¿e rozwój zawodowy nie musi byæ nudny. Pomo¿emy Ci stworzyæ dobre CV, wybierzemy odpowiednie szkolenia i wska¿emy, w jakim kierunku warto siê rozwijaæ.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.