Do napisania tego tematu i z³amania swoich zasad jakie od kilku lat wyznajê (maxymalne eksploatowanie przesz³o¶ci, bo tera¼niejszo¶ci± i przysz³o¶ci± zajmuje siê wiêkszo¶æ, która potem nie ma wiedzy o przesz³o¶ci) natchn±³ mnie post 4xIjestêg³up w temacie o wydaniu spolszczenia do jednej z pokegier na konsole - Pokemon Emerald PL (Wesja Szmaragdowa). Nasz superhero ¿ali siê tam, ¿e ten sam temat na PVF zamkniêto.
Jednak¿e przecie¿ reg. PVF zabrania rozmów o emulacji. Pisze te¿ o tym, ¿e PPS nie szanuje pracy pokefanów co jest TOTALN¡ bzdur±, gdy¿ uwa¿am, ¿e w wiêkszym stopniu nie szanuje siê oficjalnie wydawanych w polsce produktów Pokemon. Wreszcie - IMO ta ciê¿ka praca nad polonizacj± gry by³a wg. bezsensu i niepotrzebna.
A jak Wy zapatrujecie siê na "zakaz emulowania" na PVF i spolszczanie pokegier ?
Sygnatura użytkownika
<<< Wyprodukowano na moje zlecenie przez DominLoL Corp.
PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.
Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji
Linki podane w sygnaturce, s³u¿± jedynie celom informacyjnym i edukacyjnym.
jakby¶ nie zauwa¿y³, WSZYSCY S¡ ZA! pisali¶my o tym wielokrotnie einstainie : O
jak gracz ma wiedzieæ ¿e jest spolszczenie do Emeralda skoro mna PVF o tym nie pisz±? jak ma je sam sobie spolszczyæ skoro na PVF teo nie pisz±? jak ma zagraæ w B2/W2 skoro na PVF napisz± o patchu na AP ale nie podadz± romu, patcha i instrukcji jak to zrobiæ?
od tego jeste¶my MY! MY jeste¶my za, MY mamy pe³ny download gier, MY piszemy o emulacji, jak w³a¶ciwie obs³ugiwaæ emulatory i jak u¿ywaæ cheatów, MY jeste¶my najbardziej przyja¼ni polskiego poke-graczowi, prawda po wsze czasy.
PokeMan napisa³/a:
Wreszcie - IMO ta ciê¿ka praca nad polonizacj± gry by³a wg. bezsensu i niepotrzebna.
g obchodzi mnie twoje zdanie ten temat, nie zagrasz, nie masz prawa o tym gadaæ/oceniaæ bo g wiesz, we¼ wyjd¼ i nie wracaj do tego tematu, bo jak Boga kocham, nie wytrzymam
Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
Ostatnio zmieniony przez DominLoL 1 Sierpieñ 13, 07:46, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Jednak¿e przecie¿ reg. PVF zabrania rozmów o emulacji.
Tak, o emulacji, ale w temacie nie by³o s³owa o emulacji. Zawiera³ on tylko link do oficjalnej strony projektu, na której by³a do pobrania... UWAGA! UWAGA! £ATKA SPOLSZCZAJ¡CA, a nie ¿aden rom. Co prawda by³a te¿ instrukcja polonizacji romu i program do wykonania tej czynno¶ci, lecz nikt nikogo do niczego nie zmusza³. W temacie nie by³o linku do bezpo¶redniego pobierania spatchowanego romu, lecz tylko link do strony, na której mo¿na znale¼æ ³atkê. W moim odczuciu regulamin nie zosta³ z³amany. Aby potwierdziæ moj± tezê cytujê punkt, dotycz±cy zakazu piracenia:
Regulamin PVF napisa³/a:
11. Bezwzglêdnie zakazane jest pisanie postów wspieraj±cych piractwo, zachêcanie do niego, dyskutowanie o nim oraz wskazywanie miejsc gdzie mo¿liwe jest pobranie nielegalnych kopii gier, potocznie zwanych romami. Przez piractwo rozumie siê nieuprawnione dysponowanie programem komputerowym.
PokeMan napisa³/a:
Pisze te¿ o tym, ¿e PPS nie szanuje pracy pokefanów co jest TOTALN¡ bzdur±
Nie wiem czy PPS, ale PVF na pewno poniek±d tak.
PokeMan napisa³/a:
gdy¿ uwa¿am, ¿e w wiêkszym stopniu nie szanuje siê oficjalnie wydawanych w polsce produktów Pokemon.
Wiêkszy, czy mniejszy stopieñ - brak szacunku to brak szacunku. Te¿ ubolewam nad oficjalnymi wydaniami, ale tutaj sytuacja jest inna, a tamten temat jest na inn± rozmowê.
PokeMan napisa³/a:
Wreszcie - IMO ta ciê¿ka praca nad polonizacj± gry by³a wg. bezsensu i niepotrzebna.
Mówisz tak, bo nie zagrasz w tê grê. Pomy¶l lepiej o tysi±cach (bo to liczba na pewno id±ca w tysi±ce) m³odych Pokefanów, którzy nie znaj± angielskiego, lub nie czerpi± z grania w tym jêzyku takiej przyjemno¶ci. Dla nich wydanie ³atki jest cudem na ziemi.
PokeMan napisa³/a:
A jak Wy zapatrujecie siê na "zakaz emulowania" na PVF i spolszczanie pokegier ?
Moim zdaniem powinna zostaæ dozwolona emulacja i dystrybucja gier w jêzyku polskim, podobnie jak mamy skany mangi i odcinki anime.
Nawet je¶li - to nie by³o do tej dyskusji oddzielnego tematu, a teraz magia - jest
DominLoL napisa³/a:
jak gracz ma wiedzieæ ¿e jest spolszczenie do Emeralda skoro mna PVF o tym nie pisz±?
PVF nie ma ¯ADNEGO obowi±zku pisaæ. Poza tym, gracz mo¿e byæ taki jak ty, który podobno chyba nie korzystasz z PVF. Poza tym, s± inne polskie pokefora jak nasze czy TinTower. O forum PokeLife nie wspominaj±c. PVF nie jest jedyne.
DominLoL napisa³/a:
jak ma zagraæ w B2/W2 skoro na PVF napisz± o patchu na AP ale nie podadz± romu, patcha i instrukcji jak to zrobiæ?
jak ma zagraæ ? Mo¿e po bo¿emu, czyli kupiæ kartrid¿ i u¿yæ go w konsoli ? Ja swojej muzyki czy odcinków PL NIE MOGÊ kupiæ, bo nie ma oficjalnych wydañ. Gry s± wydawane oficjalnie. A ró¿nica jest taka, ¿e muzyka i anime jest polonizowane oficjalnie, a gry przez fanów.
Sygnatura użytkownika
PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.
Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji
Ostatnio zmieniony przez tt22 1 Sierpieñ 13, 09:01, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Nie bêdê cytowa³, bo to psuje tre¶æ ka¿dego postu, a ka¿da normalna persona zawsze przeczyta ca³y w±tek od pocz±tku do koñæa i bêdzie widzia³, które czê¶ci mojego postu do kogo i czego siê odnosz±...
By zrozumieæ problem zakazu rozmowy o emulacji na forum Pokemon Valhalla, potrzebna jest wiedza oraz znajomo¶æ faktów, które de facto przyczyni³y siê do takich zmian na forum i stronie.
Drogi Pokemanie, specu od przesz³o¶ci - na pewno posiadasz informacje, albo siê orientujesz, o pierwszym oficjalnym zlocie pokefanów w Warszawie, o przyjemnej nazwie Pokemon Day (w skrócie - pokeday). Zlot odby³ siê w roku 2011 (czyli dwa lata temu) i by³ ca³kowicie zorganizowany przez portal Pokemon Valhalla oraz dosta³ wsparcie od Stadlbauer'a (dystrybutora gier Nintendo oraz eventowego Celebii).
To by³ pierwszy taki meeting organizowany przez znanego wszystkim Daru. Debiut debiutem, jednak bior±c pod uwagê skalê imprezy oraz jak bardzo wyj±tkowa ona by³a dla polskich fanów Pokemona, która nie jest zwi±zana tylko ¶ci¶le z pokescen±, ale równie¿ z lud¼mi zajmuj±cymi siê elektroniczn± rozrywk±, grami komputerowymi/konsolowymi oraz ogólnie - graczy pokemona (co nie zawsze znaczy to samo, co 'fan pokemona', do czego dojdê pó¼niej).
Otó¿ ta impreza nie posiada³a regulaminu, ani te¿ nie by³a zorganizowana na pi±tkê... wysz³o wiele niedomówieñ oraz nie¶cis³o¶ci, których wkurzy³o ludzi na tym spotkaniu. W¶ród tych najwiêkszych marud, pojawi³ siê nie jaki reporter z portalu d-serious.pl. Prawdopodobnie impreza by³a tak ¼le zorganizowana, ¿e na relacje o niej mogli sobie pozwoliæ najwiêksi hejterzy, bo profesjonali¶ci powinni nie udzielaæ takich komentarzy. I tutaj nie by³o inaczej - wyp³yn±³ do internetu pe³en hejtu reporta¿, który jest do przeczytania tutaj -> http://d-serious.pl/?p=11648
Ostra krytyka z tego portalu na Daru, forum oraz stronê PV spowodowana zosta³a komentarzami ludzi, którzy zaobserwowali granie na grywanych 'kartach' gry pokemona u ludzi, któzy brali udiza³ w turnieju i ¶ci±gali celebi. Ból dupy moralciot (¿e tak kolokwialnie siê wyra¿ê) by³ tak du¿y, ¿e forum PVF zosta³ obrzucony mas± flejmów wokó³ tego tematu. W ka¿dym flejmie s³usznie wykazywano brak profesjonalno¶ci u Daru, w ca³okszta³cie imprezy oraz ostatecznie, co pewnie sprowokowa³o Daru do drastycznych zmian, braku profesjalnosci strony PV.
Daru zastosowa³ wtedy maksymalny damage control (ratowanie tego, co mo¿na, kosztem rzeczy które mo¿na po¶wiêciæ) i postanowi³ dodaæ najbardziej niefajny dla ka¿dego fana pokemonów punkt w dziejach historii tej strony i portalu - punkt o zakazie rozmów o emulacji (ogólnie b³êdnie nazwanym 'piractwem'). Flejmy ze strony d-serious.pl (któremu bli¿ej portalowi 4chan, ni¿ stronie o grach) siê skoñczy³y, a pozostali skrzywdzeni wszyscy fani... jedyn± dobr± rzecz± która z tego wysz³a (i sam to propagowa³em) by³o przekonywanie ludzi do kupowania gier. Jednak je¶li mia³bym wybieraæ, czy powiedzieæ dla fana, aby kupi³ gry, a jak nie staæ, ¿eby poszed³ siê cackaæ gdzie indziej - albo daæ mu linka do emu i roma, pisz±c, ¿e to nie to samo co gra w orygina³, ale przynajmniej zapozna siê z grami które ja kocham - bez namys³u wybra³bym te drugie...
Nie jestem te¿ zdziwionym faktem, ¿e znajduj± siê ludzie, którzy ZA DARMO oddaj± gry pokemona, bo a¿ tak bardzo rozumiej± jakie z³o kryje siê w piractwie, ale w niektórych przypadkach TO JEST Z£O KONIECZNE.
Jednak wróæmy do ferelnego punktu - jak pisa³em wcze¶niej, gdyby podchodzono do niego w sposób przeze mnie opisany (gdy¿ ca³a afera dotyczy³a granie w turniejach 'na fa³szywkach') i zamiast zakazywaæ - u¶wiadamiaæ, to ten punkt w regulaminie nie by³by nawet zauwa¿alny. Niestety, w moderacji strony znajduj± siê dzieci (nawet jak maj± po 20 lat, to zachowuj± siê GORZEJ ni¿ dzieci), wiêc ich ma³e rozumki zrozumi³ay tylko jedno - na widok s³owa rom lub emulator = blokowaæ temat, wlepywaæ warny... niekiedy daæ bana... i tak jest niestety do teraz, nawet od tak ogarniêtego go¶cia jakim jest Gonzo...
Wiêc Pokemanie, je¶li kosztem 'kopniêcia w dupe', kopie siê swoich w³asnych fanów i mimo koñca nagonki (d-serious ju¿ ma w dupie PV) oraz udawania moralnego obroñcy przez Daru - po mojej rozmowie z nim wysz³o jasno na bia³ym - jedynym sensem istnienia na dzisiaj punktu o piractwie w regulaminie jest... zachcianka admina.
Tak... dla swojej w³asnej zachciañki (bo tak siê Daru mi t³umaczy³) oficjalnie pozwala modom krzywdziæ fanów, jednocze¶nie pokazuj±c jak bardzo nie s± fan-friendly w stosunku do ludzi, dla których ZALE¯Y na aktywno¶ci fandomu.
Wiêc po poznaniu faktów... poznaniu ca³ej historii... dalej mo¿na s±dziæ, ¿e przez regulamin mo¿na ukazywaæ brak szacunku fanom? (bo pokemanie, znowu siê spieramy o to samo - FAN VS OFICJA£) - odpowied¼ jest jasna:
od tego jeste¶my MY! MY jeste¶my za, MY mamy pe³ny download gier, MY piszemy o emulacji, jak w³a¶ciwie obs³ugiwaæ emulatory i jak u¿ywaæ cheatów, MY jeste¶my najbardziej przyja¼ni polskiego poke-graczowi, prawda po wsze czasy.
DominLoL napisa³/a:
g obchodzi mnie twoje zdanie ten temat, nie zagrasz, nie masz prawa o tym gadaæ/oceniaæ bo g wiesz, we¼ wyjd¼ i nie wracaj do tego tematu, bo jak Boga kocham, nie wytrzymam
"MY" to PokeCollect, do którego od 4 lat dop³acam, wiêc wybacz, ale NIE WYJDÊ z swojego forum. Szczególnie, je¶li argumentujesz to tylko tym, ¿e mam inne pogl±dy. SB wam przywróci³em, Offtop te¿, wiêc z mojej strony jedyn± rzecz± któr± Wam siê nie podoba, to moje pogl±dy. Sorry, bedê jak Korwin, polecam te¿ poogl±daæ jego wyst±pienia na YT. Kopernik te¿ by³ uwa¿any przez oszo³oma, Einstein te¿.
Poza tym, gry oryginalnie wychodz± na kartrid¿ach, a Ty Dominie traktujesz pokegry jako darmow± rozrywkê. Ró¿nica miêdzy Anime a Grami jest taka, ¿e nawet jak ja chce, to nie mogê zap³aciæ za swoje odcinki, bo zwyczajnie nie s± wydawane oficjalnie. Za¶ gry tak. Dlatego korzystanie z Anime za darmo to przymus, ale gry MO¯NA kupiæ, chyba nawet w Empiku.
4xIjestêg³up, s³usznie mnie nazywasz specem od czasów dawnych, doskonale znam fakty o których piszesz, bo sam osobi¶cie bralem w nich udzia³ i jako katarakta broni³em PPSu na forum diserjusa. Jednak¿e wiele razy siê okazywa³o, ¿e moje s³owa i pogl±dy s± lepiej odbierane gdy napisz± je Conquest czy AtoMan albo kto inny. Dlatego ¶wiadomie pomin±³em ca³± genezê tego kretyñskiego zakazu, skupiaj±c siê na tle najnowszym czyli problemie z premier± Polonizacji gry.
Piszesz mój drogi o skrzywdzonych fanach - na PV i PVF ¶wiat PPSu siê nie koñczy. Dlatego np. na tym forum nigdy przez my¶l mi nie przesz³o zakazywaæ czegokolwiek co jest zwi±zane z Pokemon. I fani którym PVF nie odpowiada, mog± sobie tutaj, na tym forum pisaæ o emulacji. Wybór jest. Jest jeszcze TinTower.
4xIjestêg³up napisa³/a:
bo pokemanie, znowu siê spieramy o to samo - FAN VS OFICJA£
Nie do koñca, aktualne zdarzenie które prowokuje dyskusjê to rzeczywi¶cie fanowska przeróbka, ale problem dotyczy te¿ oficjalnych produktów, których istnienie popieram, a dziêki emulacji (któr± zakazuje PVF) official trafia do wiêkszej ilo¶ci ludzi. Tak wiêc obaj mamy generalnie jedno¶æ - uwa¿amy ze zakaz jest zly i niepotrzebny. Ró¿nimy siê tylko ideologi± i szczegó³ami. Ale to chyba nie powinno byæ przeszkod±, skoro mamy jeden wspólny cel - przywróciæ normalno¶æ na PVF.
Sygnatura użytkownika
Ostatnio zmieniony przez PokeMan 1 Sierpieñ 13, 11:23, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
ano, rzucam siê, bo mam powody
gdy¿ gdyby nie ich forsowanie w³asnych idea³ów na stronie, któr± nawet teraz maj± w powa¿aniu, jest jakby to powiedzieæ - powa¿nym powodem do zmartwienia, czy aby u nich nie dziejê siê co¶ z³ego...
also, gonzo jest pro-deseriosem - z³y przyk³ad wybra³e¶
a mój musculus gluteus ma siê dobrze, nie wiem ocb ;]
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.