POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: tt22
2 Czerwiec 13, 07:27
I etap metamorfozy Collecta
Autor Wiadomo¶æ
Afil 
Potrafi spojrzeæ Brockowi w oczy |D
Lodowy Rycerz - Yay!

Do³±czy³: 07 Gru 2008
Sk±d: Ciechocinek
Kontakt:
Wys³any: 22 Wrzesieñ 12, 12:02   

PokeMan napisa³/a:
Naucz ty siê normalnie cytowaæ, po fragmentach, bo tak to ja nie wiem....

Afil napisa³/a:
Co do p³yt DVD... w ¿yciu ich nie widzia³em na oczy, je¶li chodzi o Beyblade. Mo¿e gdzie¶ na straganie po 2 z³ote, ale mniejsza z tym.

Ogarnij siê wreszcie...niby Polak, a GÓWNO wie o tym co siê dzieje tu gdzie mieszka...
Obczaj te linki: http://otaku.pl/index.php...ow&id=245&nr=37 , http://www.film.gildia.pl/filmy/beyblade/dvd1 Schodzi jak na pniu...
http://anime.com.pl/Rynko...,read,6436.html http://anime.com.pl/Rynko...,read,6401.html Oczywi¶cie tylko DVD opisuj±, pomimo, ¿e takie TV4 i Puls pu¶ci³o w tym kwietniu i maju kilka Toei`ówek...

Wedle pro¶by, choæ wystarczy³o czytaæ po kolei punkty, które by³y po kolei do twoich wypowiedzi, ale spoko. Chyba to zbyt skomplikowane, czy co¶...
Ok, wiêc istnieje co¶ takiego jak DVD, hmmm... ciekawe, ale nadal nie wiem po co by³ ten drugi link, bo to DVD nie by³o, tylko czasopismo, które posiada recenzjê tego¿ to Polskiego... wydania anime Beyblade... nastêpnej serii... ³ech... a¿ mi to przez gard³o przej¶æ nie chce.
Swoj± drog±, mówi³em Ci ju¿, by¶ PRZESTA£ przysy³aæ tutaj linki od www.anime.com.pl, bo jest to zbieranina dzieci, a jak nie dzieci, to ludzi, którzy siê na znaj± na anime. Smutna prawda? Tak. Czemu? Czytaj±c zwyk³e wypowiedzi tam, mogê otwarcie przyznaæ, ¿e to bardziej trolle, ni¿ kompani do debaty.

PokeMan napisa³/a:
Afil napisa³/a:
Ciekawostka moja za to jest taka, ¿e mangi po polsku wychodz±, ale to na 100% nie s± Bakugany, czy inne CN'owskie gówienka, a wiesz czemu? Bo ich nie ma (Dalszy ci±g w punkcie 5). No i teraz przejdziemy do drugiego punku:

Mangi wychodz± u nas w ¶miesznych nak³adach, Otaku ma ok 5k egz. a z tego co ja wiem, Waneko wypuszcza w tomy liczbie 2, czasem 4 tysi±ce sztuk. ¦miesznie nisko. Byle gazetka licencyjna ( http://www.msz.com.pl/dla_dzieci_szkolnych_11 ) ma po ok. 20-30 tys. nak³adu. Bakugan ma z tego co pamiêtam 80 k.

I znowu to samo. Wychodz± w ma³ych nak³adach, tak, to prawda, oczywistym za to bêdzie to, ¿e DVD bêdzie w wiêkszym nak³adzie. W mojej wcze¶niejszej wypowiedzi nie chodzi³o o nak³ad, a o inny fakt, mo¿e ³askawie go poszukasz, zamiast wyci±gaæ tutaj statystyki, czy inne cosie?

PokeMan napisa³/a:
Am, znalz³em co¶ takiego:
http://waneko.pl/?p=1035 napisa³/a:

Waneko, Lipiec 24, 2012 o 12:06 Napisa³:

To wszystko kwestia wyników sprzeda¿y, Mi³o¶æ ma swoich fanów, ale jest ich za ma³o, by wydawaæ t± mangê regularnie co 2 miesi±ce… I niestety, ale chyba po 10 tomie zawiesimy wydawanie tej serii…

Widzisz, mangi siê kiepsko sprzedaj±, ale DVD z anime nie.

Jakiej mangi? Bo jestem cholernie ciekaw, jaki to tytu³.

PokeMan napisa³/a:
Afil napisa³/a:
Hyper nadal robi swoje, z reszt± ¶wietnie to robi,

BEUHAHAHA. Kilka tygodni temu pisa³em jak to sam Hyper przyzna³, ¿e na ich kanale Anime ma coraz gorsz± ogl±dalno¶æ, poza tym je¶li ty uwa¿asz, ¿e spychanie anime na coraz gorsze godziny jest ¶wietna robot±, to gratulujê. Kilka lat temu Hyper emitowa³ Anime o 20, potem o 21, potem o 21:30...teraz emituje jaki¶ spad sprzed kilku lat z Canal+, o 23:15, i wygl±da na to, ¿e ju¿ nie kupuj± nowych anime, bo w pa¼. Bleach od pierwszego odcinka. Wiêc wygl±da na to, ¿e po wykorzystanie ju¿ posiadanych licenzji Anime w ogóle przestan± emitowaæ...ja czytam raporty ogl±dalno¶ci i wiem, ¿e ogl. Anime na Hyperze spada, pomimo tego, ¿e Hyper pojawia siê w kolejnych kablówkach - rozszerza zasiêg techniczny. Zobaczysz, ¿e w 2013 r. anime na Hyperze ju¿ nie bêdzie.

Bo jak wcze¶niej wspomnia³em, ludzie wol± ogl±daæ w INTERNECIE. Hyper robi ¶wietn± robotê, prawda, ale ogl±dalno¶æ w TV zawsze bêdzie mniejsza ni¿ w internecie.

PokeMan napisa³/a:
Afil napisa³/a:
AXN te¿ siê stara i robi± to dla fanów ambitniejszych anime,

Cytaty z fanpejd¼a ( http://www.facebook.com/axnspinpl?ref=ts )AXN Spina:
Cytat:
Jestem trochê zdezorientowana: jaki odcinek Fullmetal Alchemist: Brotherhood bêdzie mo¿na dzi¶ ogl±daæ na antenie AXN Spin? Opisy s± z jaki¶ pó¼niejszych epizodów, tytu³y z pierwszych, przy tytule widnieje "2" ("dwójka" jako seria po klasycznym FMA, czy zrobili¶cie jaki¶ wewnêtrzny podzia³ serii?).

Cytat:
Ogl±da³am wczoraj Samurai News i mam jedn± pro¶bê: Nauczcie lektora czytaæ poprawnie japoñskie nazwy, bez tego durnego akcentowania i przekrêcania nazw.

Cytat:
I zróbcie co¶ bo D-gray man jest bez napisów tak samo soul eater :cc..

Cytat:
Mathaeus Cedler
D.Gray bez napisów?
Lubiê to! · · 9 wrze¶nia o 02:08

Grzegorz Ziemba To ju¿ gdzie¶ ponad 2 tygodnie jest bez... Ale najwidoczniej nikogo to nie obchodzi.

Cytat:
dlaczego dragon ball kai znik³ z waszej ramówki ?????

Cytat:
Z tego co pamiêtam to w poprzedniej (pierwszej) emisji Naruto w odcinkach 183/184 (wg Waszej numeracji - Naruto 4 odc. 27/28) zabrak³o lektora. Jako, ¿e, w ten pi±tek przypada powtórka tych¿e odcinków, fajnie by by³o ten b³±d poprawiæ…
Lubiê to! · · 29 sierpnia o 16:49

2 osoby lubi± to.
Grzegorz Ziemba Pisaæ, prosiæ, a wy dalej swoje… lektora jak nie by³o tak dalej nie ma. Ehh… có¿ widaæ, ¿e wasze partactwo ma siê ci±gle dobrze.
31 sierpnia o 17:46 · Lubiê to! · 2
Kamil Pozorski DB Kai te¿ znik³ z ramówki... stacja oficjalnie przesta³a siê rozwijaæ ;)
1 wrze¶nia o 00:01 · Lubiê to!

Cytat:
Natalia Tsuin S³owik
Czy zostan± w koñcu naprawione odcinki 32 i 33 D. Gray-mana?

Cytat:
W odcinku 32. i 33. D. Gray-man na Spin playerze znalaz³am b³±d, który nale¿a³oby poprawiæ. Napisy w odcinku 32 powinny byæ umieszczone w odcinku 33 i na odwrót, dlatego proszê o naprawê tych odcinków.

Cytat:
Co siê sta³o z tym profilem??? Nic tu siê ciekawego nie dzieje od d³u¿szego czasu... Pomijam ju¿ fakt, ¿e nie piszecie nic dla ludzi. Ramówkê to sobie mogê obejrzeæ w telegazecie!
Lubiê to! · · 30 lipca o 13:33

Josh Ad Ten profil to ju¿ jest dno,opiera siê tylko na wklejaniu obrazków dla dzieci i tekstów typu - Kto by wygra³ ? Reksio ze w¶cieklizn± czy Bolek i Lolek na sterydach.
30 lipca o 23:26 · Lubiê to! · 1

Cytat:
Josh Ad
Jak czytam te g³upie posty AXN Spin i te odpowiedzi,które generuj± natê¿ony ruch debilizmu na tym fanpejd¿u,to mi siê niedobrze robi...sorry.

Cytat:
Marcin G³owacki
Jedno pytanie. Czy to wasza stacja pisze opisy do programów ? Bo jak widzê "Nastêpnie zamra¿a Friezê i Cella", czy "Shikamarze", to co¶ mnie trafia... Dlaczego ? Za co ? Te opisy s± czasem tak pokaleczone, ¿e przykro patrzeæ ;/ Albo kiedy s³yszê "Sion Goku", no po prostu ! A na wypadek, gdyby kto¶ nie rozumia³ b³êdu w "Friezê i Cella" - Frieza to japoñska wersja, Cell angielska. Powinno byæ albo Freezer i Cecll albo Frieza i Seru, no.

I to wszystko napisali polscy fani anime którzy chcieli co¶ obejrzeæ na tym Spinie...a ja tylko dodam, ¿e polska wersja Spina jest robiona tylko dla desydentów, NIE dla widza. To tak jak z rusk± wersj± BW któr± ichniejsze SDI nagra³o, ale nigdzie w ich TV nie polecia³o, jak równie¿ to tak jak z dubbingiem do Gwiezdnych Wojen które wysz³y rok temu u nas na DVD z pl dubem. W ogóle powstaje wiele dubbingów/lektorów/stacji TV które s± robione tylko dlatego, ¿e korporacja chce mieæ pl wersjê. A to, ¿e siê takiej wersji nigdzie nie wykorzystuje to inna sprawa. Ale powodów czemu tak jest, nie bêdê Ci tu t³umaczy³, du¿o czasu by zajê³o.

Ale mi nie chodzi³o o Spin'a... LoL...
Choæ w sumie przyznajê, ciekawa sprawa. Przyjrzê siê jej bli¿ej.

PokeMan napisa³/a:
Afil napisa³/a:
Mówisz wiêc, ¿e dzieci z wiekiem poni¿ej 10 lat robi³y strony w 2000-2002? Spoko. Umiejêtne to musia³y byæ 5 latki, albo co¶ innego... bo w koñcu do tego zbioru -10 zaliczaj± siê te¿ piêciolatki, czterolatki... itd.

To by³ skrót my¶lowy - chodzi³o mi o 10-14 latki.

Wiêc dla Ciebie, napiszê to s³ownie. MINUS 10 LATKI to osoby w wieku od 10 do 14 lat? Ciekawie, nie powiem...

PokeMan napisa³/a:
Afil napisa³/a:
Zagraniczna strona obchodzi nas to, ¿e... s± tam te¿ Polacy. Swoj± drog±... gdzie jest Polski odpowiednik MAL'a? Nie ma tego... wybacz, ale taka prawda. Tutaj nie zadowolê twojej chêci dyskusji, choæ nie rozumiem co MAL ma do fandomu. Chcia³em Ci tylko zwróciæ uwagê na ró¿nicê nie tylko w Polsce, ale i na ca³ym ¶wiecie, ¿e Byakugan, to mniejszo¶æ, a internet woli bardziej ambitne sprawy. Swoj± drog±, daj mi tutaj nasze strony i fandomy, bo ja nie widzê tych odpowiedników MAL'a.
I zobacz na Nyan'ie co jest popularne, ju¿ Ci raz to chyba poleci³em.

Dlaczego nie ma pl odpowiednika ? Bo wiêkszo¶æ mysli tak jak ty, zamiast robiæ pl wersje ciekawych stron. Przepraszam, ale Nyan to NIE JEST odzwierciedlenie ca³o¶ci fandomu. Wiele razy debile w necie dziwi± siê czemu powstaje dubbing pl do gier, który kosztuje 600-800 tys z³....op³aca siê, bo dubbing kupuje MILCZ¡CA wiêkszo¶æ kupuj±cych którzy maj± w dupie niedojrza³y polski fandom w necie. Dubbingi s± cholerne drogie, ale jednak siê op³aca je robiæ. Dziwne, bior±c pod uwagê Twoje opowie¶ci.

Taaa... tylko, ¿e ja chcia³bym zrobiæ polsk± wersjê MAL'a... spoko...
Swoj± drog±, zszed³e¶ trochê z tematu i tylko 2 pierwsze zdania maj± co¶ wspólnego z tematem MAL'a, bo reszta to ju¿ inna dzia³ka ;3

PokeMan napisa³/a:
Afil napisa³/a:
Przepraszam, oceniasz stronê z anime po zawarto¶ci... FORUM?! A ty wiesz jakiej jako¶ci maj± t³umaczenia? Jaki zbiór ma anime? Nie jest tak du¿y jak u poprzednika, ale jednak. Te strony ¿yj± z t³umaczenia, nie z forum. Widaæ, ¿e¶ zielony w tych dziedzinach i nadal ¿yjesz urojeniem, ¿e ¶wiat bêdzie ¿y³ telewizj± za jakie¶ 50 lat. Zwa¿aj±c jednak na ró¿nicê dekad... to lecimy do 7.

A kogo obchodz± t³umaczenia ? Garstkê kilku tys. fanów czyli bardzo ma³o osób. Nie jestem zielony, wiem, ¿e w Polsce masa ¶miesznych stronek z t³umaczeniami, ale brak polskiego odpowiednika AnimeNewsNetwork czy innych powa¿nych stron o anime. Co do TV...kiedy TV siê pojawi³o by³y obawy, ¿e kino zginie...nie zginê³o. Z kolei Kilkana¶cie lat temu wieszczono, ¿e ludzie ju¿ w 2005 r. przerzuc± siê na Internet - o dziwo nadal ogl±daj± TV. Niektórzy wieszcz± te¿ ¶mieræ papierowej prasie...co jest bzdur±. Jak zaczniesz chodziæ do pracy, to przestanie Ci siê chcieæ ogl±daæ anime na kompie z ma³ymi napisami, tylko bêdziesz wola³ waln±æ siê zmêczony na wyrku odpalaj±c TV.

Ja siê raczej nie zmieniê, bo ¿yjê ju¿ 16 lat, a od 6 ogl±dam anime, z lekkimi przerwami na gry. Pewnie jak zacznê pracê, to bêdê mia³ mniej czasu, ale nadal bêdê robi³ swoje.
Jednak, co do TV, to mo¿e siê mylê, ale... wiesz o tym, ¿e kina ¿yj± dalej dlatego, ¿e ludzie chc± co¶ obejrzeæ OD RAZU, kiedy jest premiera. Nie zobaczy siê tego na DVD, nie obejrzy siê tego w internecie, wiêc ludzie chc±c obejrzeæ jak najszybciej film id± do kina. Potem wychodz± wersje DVD, pojawia siê ten film w internecie i jeszcze te Blu-reye, czy co¶ tam.
Prasa za to straci³a swój urok. Ilo¶æ osób kupuj±cych gazety spad³a.
A t³umaczenia, my¶lê, ¿e obchodz±. Bo ludzie wol± ogl±daæ dobr± robotê, a nie jakie¶ t³umaczenie pe³ne b³êdów ortograficznych, logicznych i w dodatku tak pomieszanych, ¿e wszystko siê miesza. Prawda?

PokeMan napisa³/a:
Afil napisa³/a:
A pomy¶la³e¶ mo¿e DLACZEGO tak jest? Tutaj mamy zaklête ko³o i ju¿ nie chodzi o same emitowanie, bo i ko¶ció³ robi swoje, i polityka. S³ysza³e¶ pewnie o tym, ¿e pewien konwent by³ wycofany, bo... bo tak, powód nie zosta³ podany, ale ka¿dy wiedzia³, ¿e chodzi o to, ¿e proboszcz zabroni³ tego prezydentowi, czy tam burmistrzowi. Nawet w Interwencji to by³o. No i tutaj jest w³a¶nie ta jazda. Polska nie jest gotowa na anime, a poniewa¿ nie jest gotowa, to nie ma nikogo (Poza naszym rodowitym Hyper'em), który by siê podj±³ zadrzeæ nie tylko z lud¼mi, którzy uwa¿aj±, ¿e anime to z³o piekielne, ale i z ko¶cio³em... rodem od Natanka. Pomiñmy jednak ten fakt, przecie on nie jest wa¿ny, a mo¿e jednak jest odwrotnie?

Zaklête toto co robi± Tacy pokroju Ciebie - wol± zagranicê ni¿ Polskê. A dlaczego Polski rynek siê nie rozwija ? Bo Fani wol± zagranicê ? Dlaczego j± wol± ? Bo pl rynek siê nie rozwija...i tak w ko³o macieja. A w Interwencji to By³o, ale przedstawione PO NASZEJ stronie. Tak, Polsat przedstawi³ ¬LE ksiêdza, a DOBRZE konwenty.

Polska niegotowa na Anime ? Co za g³upota...to co, http://anime.info.pl/index.php to niby to jest pies ? I kogo obchodzi Hyper ? Anime mamy teraz na CN, Nicku i DXD. Oraz co jaki¶ czas na Pulsie i TVS.

Oooo tak... wiêkszo¶æ osób ogl±daj±ce CN, Nick'a nie wiedz±, ¿e to co ogl±daj±, to anime. DXD... chwila... tam leci Naruto, nie? Ach... no tak, jedno z najbardziej popularnych anime, ka¿dy chyba wie o co tam chodzi.
I tak, Polska nie jest gotowa na anime. Teraz pojadê jak ty... bo to co dajesz, to taka ma³a grupka z ca³ej spo³eczno¶ci ludzkiej. Ona siê szerzy, ale nadal jest to bardzo ma³a grupka patrz±c na ca³e spo³eczeñstwo.

PokeMan napisa³/a:
Afil napisa³/a:
Wiesz mo¿e czemu? Dubb ssa³. Dubb w Naruto ssa³ tak bardzo, ¿e szkoda by³o uszu, by to ogl±daæ i taka jest prawda, a nauczy³ mnie tego mój Sensei, je¶li chodzi o Naruto, Byakurai.
Tymczasem, je¶li chodzi o samo okre¶lenie mangozjeby. Czy je¶li ka¿dy nazwa³by kogo¶ k³amc±, to ty te¿ musisz go tak nazwaæ? No w³a¶nie, tutaj pojawia siê takie fajnie zagadnienie z socjologi... czy tam psychologii. Nonkonformizm... wiesz co to? Raczej tak. Wiêc proszê Ciê, nie uwa¿am, ¿e jest to kulturalne, reszta "Otaku" na tym forum raczej te¿, wiêc mo¿esz sobie darowaæ.

Ale co ssa³o ? T³umaczenie ? Obsada ? Gra aktorska ? Dubbing to nie tylko Czerñ i Biel. To wiele sk³adowych. Wiem co to nonkonformizm, a termin mangozjeby sam podsun±³em naszym dubbingowcom i zaczêli go u¿ywaæ.

Wiêc powtórzê siê, bo chyba nie zrozumia³e¶. Czy je¶li wszyscy nazywaj± kogo¶, jednym mianem, to ty te¿ tak musisz?
Dubb ssa³, nie wiem pod jakim wzglêdem, bo nie ogl±da³em, zreszt±... zapytaj siê Byaka, a on Ci napisze na ten temat rozprawkê, pewnie...

PokeMan napisa³/a:
Afil napisa³/a:
Jest to strona nie do koñca w porz±dku, nie powa¿am jej w 100%. Nie chcê zdradzaæ dlaczego, bo to nie wasz interes, ale powiem kilka mi³ych s³ów. Pisz± s³abe recenzje, pomimo, ¿e wspó³pracuj± z Tanuki.pl... nie maj± zbytnio pojêcia, ale pisz±... mo¿e kilku siê zna, ale mniejsza z tym. No i oczywi¶cie, jest to siedlisko ludzi jak misio, który wys³awiaæ siê nie potrafi³, a chyba 10 lat mia³. Czyli... jest to siedlisko maluczkich, którzy nie maj± pojêcia, co powinno nazywaæ siê anime.

Nie, to jest jedyna strona która w po³owie jest prawid³owa -pisz± o polskich konwentach, wydaniach mangi, czasem te¿ co¶ o emisji w TV. Czyli te rzeczy które powinna opisywaæ PRAWDZIWA polska strona o anime.

Aha... wiêc...
http://www.anime-shinden....-nadchodzi.html
http://www.anime-shinden....4-odwolany.html
Nie jest o Polsce? Kurcze... to siê pogubi³em...
I oczywistym jest to, ¿e nadal bêdziesz uwa¿aæ to za NIEPRAWDZIW¡ POLSK¡ stronê o anime, ale na takiej stronie chyba powinno znale¼æ nic innego jak informacje dotycz±ce samych ANIME i KONWENTÓW.

PokeMan napisa³/a:
Afil napisa³/a:
Skoro dla Ciebie 2 posty, to wiêkszo¶æ z 9 postów, to... powiniene¶ powtórzyæ matematykê.

LOL, a nie zauwa¿y³e¶ takich ma³ych plusików/minusików przy po¶cie ? Teraz coraz czê¶ciej ludzie wol± wyraziæ zgodê z jakim¶ postem u¿ywaj±c takie pierdó³ki, ni¼ pisaæ to co ja, tylko w innych s³owach. I ja dosta³em +7 oraz -2. Te +7 to po czê¶ci casuale które kupuj± DVD z pl anime i ogl±daj± je w TV polskiej, a te¿ nie kumaj± czemu pl strony s± takie ¶mieszne i nie pisz± o tym, o czym powinny.

Zauwa¿y³em, ale zauwa¿y³em te¿, ¿e post o kupieniu nagrywarki i nagraniu ma 5+, a 1-. Zbok ma 2+, a 0-. Osoba jedna... tylko... otrzyma³a tylko wiêcej, ni¿ 1-... z pominiêciem tego, ¿e osoba off-topuj±ca otrzyma³a 1+ i 3-. Wiêc... jakie to ma znaczenie, czy masz plusy?

Sygnatura użytkownika
Ich bin eine :ninja:
Jak co¶ to ³apaæ mnie na steamie. Nick: afil7

De 
Gapa, gubi PokeBalle

Do³±czy³: 10 Pa¼ 2009
Kontakt:
Wys³any: 23 Wrzesieñ 12, 20:00   

Ten flejm jest do dupy. Powtarzacie w kolko to samo, jeden nie slucha drugiego, argumenty powymyslane mam wrazenie na poczekaniu.

Daje 3/10

wy chcecie wyznaczac nowa jakosc pokeforów a nie umiecie sie nawet porzadnie poklocic? Ludzie... nawet tematyke tej klotni macie debilna ;P Juz wieksza klotnia byla jak vulpi obrazil matke chaxa xD

Afil 
Lodowy Rycerz - Yay!

Kontakt:
Wys³any: 23 Wrzesieñ 12, 20:38   

De napisa³/a:
Ten flejm jest do dupy. Powtarzacie w kolko to samo, jeden nie slucha drugiego, argumenty powymyslane mam wrazenie na poczekaniu.

Daje 3/10

wy chcecie wyznaczac nowa jakosc pokeforów a nie umiecie sie nawet porzadnie poklocic? Ludzie... nawet tematyke tej klotni macie debilna ;P Juz wieksza klotnia byla jak vulpi obrazil matke chaxa xD

Osobi¶cie nie czujê siê spe³niony, gdy muszê zwyzywaæ drug± stronê, by ludzie uznali dyskusjê, za co¶ godnego uwagi. Tyle.

Nie chcê pisaæ nowego posta teraz, bo bym musia³ odpisaæ na argumenty Afila, ale tylko dodam, ¿e z TYM jego postem, siê zgadzam. Lepsza merytoryczna k³ótniodyskusja o anime, ni¿ wyzywanie kogo¶. Dziêkujê te¿ Afilowi za mo¿liwo¶æ dyskusji o tematyce która jest mi bliska. Dziêki Afil. ~PokeMan

Sygnatura użytkownika
Ostatnio zmieniony przez PokeMan 23 Wrzesieñ 12, 20:41, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Vabigoon 
Powoli siê wkrêca
Howgh!

Do³±czy³: 07 Lis 2008
Kontakt:
Wys³any: 30 Wrzesieñ 12, 22:12   

I co zrobi³e¶ z tym forum? Ludzie maj± netbooki, ludzie maj± laptopy, ludzie maj± starsze monitory.

[ Dodano: 30 Wrzesieñ 12, 22:17 ]
Jeszcze odkopuj temaciki sprzed dwóch lat.
Ludzie wy nie widzicie, ¿e ten kole¶ nie do koñca ma pouk³adane we ³bie?
Ostatnio zmieniony przez Vabigoon 30 Wrzesieñ 12, 22:18, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Kojot 
Nosi czapkê Asha
Rumble in the Jungle

Do³±czy³: 01 Sty 2009
Sk±d: Bandle City
Wys³any: 1 Pa¼dziernik 12, 21:33   

Ja widzê

Afil 
Lodowy Rycerz - Yay!

Kontakt:
Wys³any: 1 Pa¼dziernik 12, 22:02   

Kojot napisa³/a:
Ja widzê

Ja te¿ widzê

Sygnatura użytkownika

PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Do³±czy³: 16 Lis 2008
Kontakt:
Wys³any: 28 Pa¼dziernik 12, 06:54   

Afil napisa³/a:

Swoj± drog±, mówi³em Ci ju¿, by¶ PRZESTA£ przysy³aæ tutaj linki od www.anime.com.pl, bo jest to zbieranina dzieci, a jak nie dzieci, to ludzi, którzy siê na znaj± na anime. Smutna prawda? Tak. Czemu? Czytaj±c zwyk³e wypowiedzi tam, mogê otwarcie przyznaæ, ¿e to bardziej trolle, ni¿ kompani do debaty.

Jakich dzieci ? Przecie¿ tam wiêkszo¶æ to konwentowicze w wieku 16-24, którzy ZNAJ¡ siê na anime. I sorry, ale z tego co ja widzia³em, to jednak debaty na ACP s± jednak na wy¿szym poziomie, ni¿ na innych ¶miesznych polskich stronkach o anime.

Afil napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
Am, znalz³em co¶ takiego:
http://waneko.pl/?p=1035 napisa³/a:

Waneko, Lipiec 24, 2012 o 12:06 Napisa³:

To wszystko kwestia wyników sprzeda¿y, Mi³o¶æ ma swoich fanów, ale jest ich za ma³o, by wydawaæ t± mangê regularnie co 2 miesi±ce… I niestety, ale chyba po 10 tomie zawiesimy wydawanie tej serii…

Widzisz, mangi siê kiepsko sprzedaj±, ale DVD z anime nie.

Jakiej mangi? Bo jestem cholernie ciekaw, jaki to tytu³.

Czyli nie wszed³e¶ na http://waneko.pl/?p=1035 , bo gdyby¶ wszed³, to by¶ wiedzia³ o JAK± mangê chodzi. Nie, ja nie bêdê tutaj pisa³ oczywisto¶ci, któr± mo¿esz sam sprawdziæ.

Afil napisa³/a:

Bo jak wcze¶niej wspomnia³em, ludzie wol± ogl±daæ w INTERNECIE. Hyper robi ¶wietn± robotê, prawda, ale ogl±dalno¶æ w TV zawsze bêdzie mniejsza ni¿ w internecie.

Nie, nie wol±, tylko s± do tego zmuszeni. I nie, ogl±dalno¶æ nie bêdzie mniejsza. W najgorszym wypadku taka sama, ale zwykle wy¿sza. To, ¿e Polski internet jest bardzo niedojrza³y i banda kogo¶ tam potrafi jeszcze mieæ wp³yw na rzeczywisto¶æ/kszta³towanie opinii, swoimi dzia³aniami, to nic nie znaczy.

Afil napisa³/a:

Ja siê raczej nie zmieniê, bo ¿yjê ju¿ 16 lat, a od 6 ogl±dam anime, z lekkimi przerwami na gry. Pewnie jak zacznê pracê, to bêdê mia³ mniej czasu, ale nadal bêdê robi³ swoje.
Jednak, co do TV, to mo¿e siê mylê, ale... wiesz o tym, ¿e kina ¿yj± dalej dlatego, ¿e ludzie chc± co¶ obejrzeæ OD RAZU, kiedy jest premiera. Nie zobaczy siê tego na DVD, nie obejrzy siê tego w internecie, wiêc ludzie chc±c obejrzeæ jak najszybciej film id± do kina. Potem wychodz± wersje DVD, pojawia siê ten film w internecie i jeszcze te Blu-reye, czy co¶ tam.
Prasa za to straci³a swój urok. Ilo¶æ osób kupuj±cych gazety spad³a.
A t³umaczenia, my¶lê, ¿e obchodz±. Bo ludzie wol± ogl±daæ dobr± robotê, a nie jakie¶ t³umaczenie pe³ne b³êdów ortograficznych, logicznych i w dodatku tak pomieszanych, ¿e wszystko siê miesza. Prawda?

Ka¿dy tak mówi. Ja np. ostatnio wróci³em zmêczony ok 19:00 i nie mia³em na nic si³y, to obejrza³em w TV jaki¶ Disneyowy familijny z pl dubem. Bo nie mia³em chêci siê wysilaæ. I tak to w wiêkszo¶ci wygl±da, tylko, ¿e tej wiêkszo¶ci jeszcze nie ma w necie, opanowanym przez wyznawców jednego s³usznego pogl±du - ANIME z napisami, tylko w necie. Ca³a reszta to dno.

Co do t³umaczeñ, to np. pl fansuby do Dawn Together mia³y te b³êdy ortograficzne i sk³adniowe co spowodowa³o, ¿e po 2 odcinkach porzuci³em to. Oficjalne t³umaczenia mo¿e i kiepskie t³umaczeniowo, ale lepsze warsztatowo.

Afil napisa³/a:

Oooo tak... wiêkszo¶æ osób ogl±daj±ce CN, Nick'a nie wiedz±, ¿e to co ogl±daj±, to anime. DXD... chwila... tam leci Naruto, nie? Ach... no tak, jedno z najbardziej popularnych anime, ka¿dy chyba wie o co tam chodzi.
I tak, Polska nie jest gotowa na anime. Teraz pojadê jak ty... bo to co dajesz, to taka ma³a grupka z ca³ej spo³eczno¶ci ludzkiej. Ona siê szerzy, ale nadal jest to bardzo ma³a grupka patrz±c na ca³e spo³eczeñstwo.

No i CO Z TEGO ¿e nie wiedz± ? Kurde, wszystkei mangozjeby pisz± pierdo³y, ¿e ogl±daj±c anime masz podziwiaæ jap. g³osy, artyzm itp. GÓ...CIO prawda. To tylko ortodoksyjnych fanów obchodz± takie pierdo³y, pardon - szczególiki. Wiêkszo¶æ ma to w pupie i oczekuje TYLKO rozrywki.

Nie, na DXD nigdy nie lecia³o Naruto. I to kolejna rzecz której nie rozumiem - mangozjeby potrafi± znaæ na pamiêæ jakie¶ pierdo³y o fabule danego anime, ale nigdy nie opanowa³y umiejêtno¶ci obczajenia Gazety z programem TV, przez co potem pieprz± dyrdyma³y, ¿e na DXD by³o Naruto, albo Digimon na TVNie...

LOL, chcesz mi wmówiæ, ¿e audytorium które przez ostatnie 50 lat ogl±da³o anime w polskiej TV, jest MNIEJSZE, ni¿ grupka polskich fanów Anime ? MYLISZ siê. To, ¿e tego nie widaæ w necie, to TYLKO wynik tego, ¿e ludzie normalni, nie rozpisuj± siê w internetach o tym co ogl±dali w TV. Bo obejrz±, zrelaksuj± siê....i wracaj± (tak jak i ja) do codziennego zapierniczania w walce o swój ¿yciowy byt. To tylko mangozjeby na garnuszku rodziców, które nie maj± nic do roboty w ¿yciu, mog± sobie pozwoliæ na pieprzenie farmazonów w internetach.

Ma³± grupk±, to WY jeste¶cie, niestety dla Was.

Afil napisa³/a:

Wiêc powtórzê siê, bo chyba nie zrozumia³e¶. Czy je¶li wszyscy nazywaj± kogo¶, jednym mianem, to ty te¿ tak musisz?
Dubb ssa³, nie wiem pod jakim wzglêdem, bo nie ogl±da³em, zreszt±... zapytaj siê Byaka, a on Ci napisze na ten temat rozprawkê, pewnie...

Kurde, ale ja jestem jednym z wspó³TWÓRCÓW tego terminu, wiêc to ja jestem tymi "wszyscy" i to PO MNIE powtarzaj± - zreszt± s³usznie.

¦WIETNIE, czyli wydajesz os±d, BEZ ogl±dania. Czyli NIE WIESZ czego¶, a JU¯ to oceniasz. Ja za to przebrn±³em kilka razy przez morze g³upoty anime z fansubami i nigdy wiêcej.

Afil napisa³/a:

PokeMan napisa³/a:
Afil napisa³/a:
Jest to strona nie do koñca w porz±dku, nie powa¿am jej w 100%. Nie chcê zdradzaæ dlaczego, bo to nie wasz interes, ale powiem kilka mi³ych s³ów. Pisz± s³abe recenzje, pomimo, ¿e wspó³pracuj± z Tanuki.pl... nie maj± zbytnio pojêcia, ale pisz±... mo¿e kilku siê zna, ale mniejsza z tym. No i oczywi¶cie, jest to siedlisko ludzi jak misio, który wys³awiaæ siê nie potrafi³, a chyba 10 lat mia³. Czyli... jest to siedlisko maluczkich, którzy nie maj± pojêcia, co powinno nazywaæ siê anime.

Nie, to jest jedyna strona która w po³owie jest prawid³owa -pisz± o polskich konwentach, wydaniach mangi, czasem te¿ co¶ o emisji w TV. Czyli te rzeczy które powinna opisywaæ PRAWDZIWA polska strona o anime.

Aha... wiêc...
http://www.anime-shinden....-nadchodzi.html
http://www.anime-shinden....4-odwolany.html
Nie jest o Polsce? Kurcze... to siê pogubi³em...
I oczywistym jest to, ¿e nadal bêdziesz uwa¿aæ to za NIEPRAWDZIW¡ POLSK¡ stronê o anime, ale na takiej stronie chyba powinno znale¼æ nic innego jak informacje dotycz±ce samych ANIME i KONWENTÓW.

TO GDZIE, jest na tej stronie info o premierze Slugterry na DXD, albo Monsuno na Nicku ? Co mnie obchodz± wie¶ci o anime w USA, tudzie¿ Japonii ? W Polsce ca³± masê anime siê emituje i wydaje na DVD, tylko jako¶ mangofani udaj±, ¿e tego nie widz±, albo rzeczywi¶cie s± ¶lepi - niestety, raczej to drugie.

De napisa³/a:
argumenty powymyslane mam wrazenie na poczekaniu.

Nie.
De napisa³/a:
wy chcecie wyznaczac nowa jakosc pokeforów

Kto tak napisa³ ? A mo¿e, nie chcemy ? :vabi: :drago:

De napisa³/a:
Ludzie... nawet tematyke tej klotni macie debilna ;P Juz wieksza klotnia byla jak vulpi obrazil matke chaxa xD

W³a¶nie odwrotnie. Mamy KONSTRUKTYWN¡ k³ótniê, o jakie¶ idea³y. Szczytem dna jest k³ótnia z wykorzystaniem inwektyw - takie atrakcje to mogê mieæ pod byle monopolowym/Biedronk±.

Vabigoon napisa³/a:
I co zrobi³e¶ z tym forum? Ludzie maj± netbooki, ludzie maj± laptopy, ludzie maj± starsze monitory.

To kup ten laptop i zobacz, jak NADAL na nim s± ma³e literki. Poza tym chyba nie korzystasz z onet.pl, albo media2.pl albo natemat.pl gdzie dbaj± o mój wzrok (tzn. tych co maja rozdzielczo¶ci 1600x900 i wiêcej) i daj± du¿e litery.

A co jest z³ego w odkopywaniu ? Nic. Aha, i uwa¿asz, ¿e mam ¼le pouk³adane, bo odkopujê, mam swoje zdanie, oraz nie chcê offtopu, tylko dyskusje o Pokemon, na forum - i tutaj Ciê zdziwiê - o Pokemon ?
Kojot napisa³/a:
Ja widzê

Afil napisa³/a:
Ja te¿ widzê

A ja widzê, ¿e niefani Pokemon, siedz± na forum o Pokemon. Trochê dziwne, nie ?

Poza tym, na forum mamy ju¿ PONAD 4 TYSI¡CE TEMATÓW, a niedawno kilku u¿ytkowników odesz³o - Byakurai zwolni³ miejsce admina i MG, Afil - tylko MG. Poza tym odesz³a od nas ikona PeCe, czyli DominLoL. Niestety, Ta trójka ju¿ straci³a jak widaæ, umiejêtno¶æ pisania postów o swoim hobby. Szkoda, ale i tak jestem pewny, ¿e przynajmniej jeden z nich wróci.

Naboru na admina nie bêdzie, wiêc adminami bêdê tylko ja i Conquest. Za to bêdzie nabór na MG, ale dopiero za jaki¶ czas.

Ponadto, zniknê³a grupa-ranga Wyró¿nionych - zamiast tego wprowadzi³em wczoraj:
Kod:
    Dawni administratorzy    • Dawni moderatorzy    • Dawni Mistrzowie Gier

Oczywi¶cie przed PokeCollect do koñca roku ostateczna metamorfoza czyli szereg kolejnych zmian, które maj± utrzymaæ i pog³êbiæ pozytywny rozwój PC jaki ma ostatnio miejsce.

Sygnatura użytkownika
<<< Wyprodukowano na moje zlecenie przez DominLoL Corp.

PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.

Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji

Linki podane w sygnaturce, s³u¿± jedynie celom informacyjnym i edukacyjnym.

Ostatnio zmieniony przez PokeMan 28 Pa¼dziernik 12, 08:32, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Do³±czy³: 01 Lis 2008
Sk±d: Z internetów
Kontakt:
Wys³any: 28 Pa¼dziernik 12, 08:32   

PokeMan napisa³/a:
Poza tym odesz³a od nas ikona PeCe, czyli DominLoL. Niestety, Ta trójka ju¿ straci³a jak widaæ, umiejêtno¶æ pisania postów o swoim hobby. Szkoda, ale i tak jestem pewny, ¿e przynajmniej jeden z nich wróci.

1.Pisaæ umiem dalej, a odesz³em z powodu tego co siê tu wyczynia ( czyt. "Metamorfoza Collecta" jak zwyk³ mawiaæ PokeMan ), a nie dlatego bo poki przesta³y mnie interesowaæ ( by³oby to równoznaczne z przestaniem pisania PZG, a tego nie zrobiê, lol! ). Dalej gram i dalej siê tym interesujê!

2.Ja wrócê! Napisa³em tylko ¿e odchodzê na póki co rok i ¿e do wakacji mnie siê nie zobaczy. Mimo to, dalej bêdê wykonywa³ swoje obowi±zki jako uploader, czyli wci±¿ bêdê co¶ wrzuca³ i naprawial linki, ale widaæ kto¶ tego nie doczyta³ bo t± rangê ju¿ mi odebrano. Có¿, zdarza siê.

Czy wrócê na stale? Nie wiem. Mo¿e znów na miesi±c albo dwa ale wiem jedno, bezemnie to forum prêdzej czy pó¼niej siê rozpadnie, smutna prawda.

kolejna osoba która mi powie "Wejd¼ na PC bo o tobie pisz±!" dostanie bana na gg/yt/maila czy cokolwiek innego, GOT IT?!

Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]

CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
Ostatnio zmieniony przez DominLoL 28 Pa¼dziernik 12, 08:33, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Conquest 
Nosi czapkê Asha

Do³±czy³: 15 Kwi 2012
Kontakt:
Wys³any: 28 Pa¼dziernik 12, 10:46   

PokeMan napisa³/a:

De napisa³/a:
wy chcecie wyznaczac nowa jakosc pokeforów

Kto tak napisa³ ? A mo¿e, nie chcemy ? :vabi: :drago:

Bo stara "jako¶æ" polega na kurczowym trzyamniu siê przedpotopowych i bezsensownych zasad, takich jak piêtnowanie odkopu, czy ograniczenia w reklamie ^^

PokeMan napisa³/a:

De napisa³/a:
Ludzie... nawet tematyke tej klotni macie debilna ;P Juz wieksza klotnia byla jak vulpi obrazil matke chaxa xD

W³a¶nie odwrotnie. Mamy KONSTRUKTYWN¡ k³ótniê, o jakie¶ idea³y. Szczytem dna jest k³ótnia z wykorzystaniem inwektyw - takie atrakcje to mogê mieæ pod byle monopolowym/Biedronk±.

Brakuje tylko tego, ¿eby na forum o Pokemonach obra¿ano sobie matki -_-

PokeMan napisa³/a:

Vabigoon napisa³/a:

To kup ten laptop i zobacz, jak NADAL na nim s± ma³e literki. Poza tym chyba nie korzystasz z onet.pl, albo media2.pl albo natemat.pl gdzie dbaj± o mój wzrok (tzn. tych co maja rozdzielczo¶ci 1600x900 i wiêcej) i daj± du¿e litery.

A co jest z³ego w odkopywaniu ? Nic. Aha, i uwa¿asz, ¿e mam ¼le pouk³adane, bo odkopujê, mam swoje zdanie, oraz nie chcê offtopu, tylko dyskusje o Pokemon, na forum - i tutaj Ciê zdziwiê - o Pokemon ?
Kojot napisa³/a:
Ja widzê

Afil napisa³/a:
Ja te¿ widzê

A ja widzê, ¿e niefani Pokemon, siedz± na forum o Pokemon. Trochê dziwne, nie ?

Lubiê du¿e litery :D Odkop polega na pisaniu posta w temacie od d³u¿szego czasu nieodwiedzanym. Forum s³u¿y do pisania postów. W czym problem? :drago:

PokeMan napisa³/a:

Naboru na admina nie bêdzie, wiêc adminami bêdê tylko ja i Conquest. Za to bêdzie nabór na MG, ale dopiero za jaki¶ czas.

Przyda³by siê...

PokeMan napisa³/a:

Ponadto, zniknê³a grupa-ranga Wyró¿nionych - zamiast tego wprowadzi³em wczoraj:
Kod:
    Dawni administratorzy    &#8226; Dawni moderatorzy    &#8226; Dawni Mistrzowie Gier

To dobra zmiana :D

DominLoL napisa³/a:
odesz³em z powodu tego co siê tu wyczynia ( czyt. "Metamorfoza Collecta" jak zwyk³ mawiaæ PokeMan )

"Metamorfoza Collecta" to termin wprowadzony przeze mnie...

DominLoL napisa³/a:
wiem jedno, bezemnie to forum prêdzej czy pó¼niej siê rozpadnie, smutna prawda.

Raczej nie jest to prawda :vabi:

Afil 
Lodowy Rycerz - Yay!

Kontakt:
Wys³any: 28 Pa¼dziernik 12, 14:08   

DominLoL napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
Poza tym odesz³a od nas ikona PeCe, czyli DominLoL. Niestety, Ta trójka ju¿ straci³a jak widaæ, umiejêtno¶æ pisania postów o swoim hobby. Szkoda, ale i tak jestem pewny, ¿e przynajmniej jeden z nich wróci.

1.Pisaæ umiem dalej, a odesz³em z powodu tego co siê tu wyczynia ( czyt. "Metamorfoza Collecta" jak zwyk³ mawiaæ PokeMan ), a nie dlatego bo poki przesta³y mnie interesowaæ ( by³oby to równoznaczne z przestaniem pisania PZG, a tego nie zrobiê, lol! ). Dalej gram i dalej siê tym interesujê!

Tiaaa... mnie to te¿ rusza. Czytam mangê nadal, znaczy... ci±gle stare roczniki, ale wiecie, moje ulubione <3
Jednak, fanem ju¿ nie jestem bo CO... bo TO(Co¶ w stylu logiki Poke, która jest... no có¿. FANEM JESTEM GOD DAMMIT!). PokeMan uwa¿a, ¿e odszed³em, bo nie chcê pisaæ postów o swoim hobby? Trololooo... najbardziej debilny powód do odchodzenia. Odszed³em, powiem prosto: Przez Ciebie Poke i przez to co odpierdalasz na tym forum w imiê "wy¿szej" sprawiedliwo¶ci. Zalecam teraz pój¶cie na klozet i skupienie siê nad tymi s³owami szukaj±c sensu wypowiedzi, bo ja nie bêdê tego t³umaczy³, oooo nie. Wróciæ, na mnie nie licz... jestem tutaj tylko po to, by przeczytaæ po¿egnanie Nen'a, a tutaj takie jaja siê podzia³y. Tyle.

Sygnatura użytkownika
Ostatnio zmieniony przez Afil 28 Pa¼dziernik 12, 14:10, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: