Zdecydowa³em siê napisaæ ten poradnik, ¿eby gracze nie musieli lataæ do mojej fabryki (co jest oczywi¶cie mile widziane), a sami mogli sobie stworzyæ jako-taki moveset. Wiêc, ¿eby stworzyæ Pokemona zdolnego do walki z dobrym graczem, plan dzia³añ powinien byæ taki:
1. Przeczytaæ poradnik Rubin, ¿eby wiedzieæ, o co chodzi w dalszych czê¶ciach.
2. Wybraæ Pokemona, którego chcesz "napakowaæ"
3. Sprawdziæ jego statsy.
4. Zobaczyæ movepool (ataki, których mo¿na go nauczyæ) i jego u¿yteczno¶æ.
5. Wybraæ sensowne ataki.
6. Dobraæ do nich odpowiedni item.
7. Wybraæ odpowiedni EVSpread.
8. Zabraæ siê za trening.
Tak wiêc, zabiorê siê teraz za wyja¶nianie tych punkcików. Ka¿dy z nich jest bardzo wa¿ny w tworzeniu dobrego i u¿ytecznego Pokemona.
Chyba nie muszê wyja¶niaæ Jedynki, poniewa¿ ka¿dy wie, o co w tym chodzi. Dam tylko link, bo nie chcê tutaj pytañ: "A gdzie to jest?"
http://pokecollect.net.pl/viewtopic.php?t=2849
Dobra. Za³ó¿my, ¿e jeste¶ ju¿ po wyczerpuj±cej, ale bardzo owocnej lekturze. Teraz wybierzemy sobie Pokemona, który bêdzie nabity. Moim przyk³adem bêdzie b³êdnie trenowany Swampert, przynjamniej zaobserwowa³em, ¿e jest on beznadziejne trenowany. Zobaczmy, co robi pocz±tkuj±cy gracz.
Swampert @ None
Nature: Random
EVs: Random, nabite w trakcie gry.
Moveset: Surf/Ice Beam/Earthquake/Muddy Water
Bardzo ¼le stworzony moveset... Dlaczego, o tym za chwiliê. Teraz zobaczmy punkt trzeci.
Swampert i jego statystyki (w kolejno¶ci HP/Atk/Def/SA/SD/Spd)
100/110/90/85/90/60
Jak widaæ, Special Attack, który dominuje w tym movesecie nie jest najlepsz± stron± Swamperta. Chyba, ¿e masz naprawdê wielkiego fuksa i trafi³a naturka +SA i nabi³e¶ du¿o Special Attack EVs. Ale teraz, gdy znamy ju¿ statsy i mocne strony Swamperta, trzeba sprawdziæ movepool i co da siê z niego wykorzystaæ.
Swampert jest dobry w HP i zwyk³ym ataku. W 3 generacji Swampert nie ma drugiego ataku STAB z powodu tego, ¿e Water jest zawsze Special. Jednak 4 generacja umo¿liwi³a mu dostêp do 2 potê¿nych wodnych Physicali: Waterfall i Aqua Tail. Movepool mo¿na podzieliæ na 2 czê¶ci: ruchy atakuj±ce i wspomagaj±ce. Zabierzmy siê za te pierwsze, poniewa¿ zadawanie obra¿eñ jest najlepszym sposobem na wygranie walki. Najpierw ataki STAB:
Earthquake/Earth Power/I jakie¶ s³absze ataki Ground.
Otó¿ widzimy, ¿e mamy w sumie 2 kandydatów. Earthquake i Earth Power. Jednak ustalili¶my, ¿e g³ówn± zalet± naszego Perta jest Attack, wiêc Special Earth Power odpada. Earthquake jest naprawdê dobrym ruchem i powinno na 99.9 % znale¼æ sobie miejsce w naszym movesecie. Teraz czas na ataki wodne.
Waterfall/Surf/Muddy Water/Aqua Tail/Hydro Cannon/Oraz inne s³absze.
Tutaj mamy wiêkszy wybór. A¿ 5 ataków. Jednak warto wybraæ te Physicale. Hydro Cannon, mimo potê¿nego 150 Base Power wymaga regeneracji, a poza tym jest Special. Mamy tutaj 2 wcze¶niej wspominane Physicale, Aqua Tail i Waterfall. Który lepszy? Waterfall ma BP 80, 100% celno¶ci i 20% szans na "flinch". A Aqua Tail ma BP 90, 90% celno¶ci i ¿adnych dodatkowych efektów. Wiêc Waterfall, mimo 10 BP mniej, jest troszkê lepszy ni¿ Aqua Tail. Tak wiêc mamy ju¿ 2 ruchy.
Do tego otrzymujemy ca³kiem spory zasiêg ruchów z innych typów, takich jak:
Hammer Arm, Take Down, Bite, Double-Edge, Ice Punch, Superpower, Stone Edge, Rock Slide, Avalanche, Giga Impact, Iron Tail... A tak¿e 3 inne ciekawe ruchy: Counter, Mirror Coat i Bide co w po³±czeniu z do¶æ du¿ym HP Swamperta mo¿e byæ zabójcze. Poza tymi 2 STABami jest w czym wybieraæ, tak¿e o atak nie musimy siê martwiæ. W takim wypadku dostajemy ciekaw± wersjê Swamperta, ale o tym w punkcie szóstym, bo dopiero wtedy dostaniemy prawie gotowe movesety. Teraz chwila o atakach niezadaj±cych obra¿eñ.
Swampert ma kilka takowych.
Curse, Protect, Refresh, Yawn, Roar, Toxic, Substitute, Swagger, Rest, Attract oraz Stealth Rock.
Hmmmm... Zerknijmy teraz na statsy. Du¿o HP... Obrony jako-takie... Ale mamy ma³o Speeda! Czy on jest nam potrzebny? Nie, je¿eli zabierzemy siê za trochê defensywn± wersjê! Tutaj, na 1 miejscu, nie bez powodu, zosta³ wymieniony atak Curse... Mniam. Attack i Defense, a maleje Speed, praktycznie niepotrzebny. Bardzo dobry pomys³. Mo¿e znale¼æ sobie miejsce. Mamy tak¿e statusy (Toxic, Yawn), Annoyery (Attract, Swagger i Roar), EntryHazard (Stealth Rock) i trochê leczenia (Rest, Refresh) i tak¿e niesklasyfikowany Substitute. Status jest zawsze potrzebny, u Swamperta Annoyery nie s± a¿ tak potrzebne, s± lepsi Hazardowcy ni¿ Swampert (Skarmory, Forretress), a leczenie jest zawsze przydatne. Tak¿e mamy kilku kandydatów do movesetu. Wymieniê ich teraz, ¿eby¶my wiedzieli, w czym mo¿emy przebieraæ.
- Curse
- Rest
- Refresh
- Toxic
- Yawn
- Waterfall
- Earthquake
- I ten potê¿ny zasiêg innych ruchów.
Có¿... Niniejszym zrealizowali¶my punkt pi±ty. Tak wiêc czas na Szóstkê!
Mamy kilka sensownych itemów dla tego Swamperta. Na pocz±tku zauwa¿yli¶my, ¿e Percio naprawdê du¿y zasiêg Physicali. Czy mamy jaki¶ item, który mo¿e wzmocniæ ich si³ê? O, jest! Choice Band, Life Orb, Muscle Band. (Dla 3 geny tylko Choice) Muscle Band nie jest dobry, to zaledwie 10% procent. 50% Choice Banda i 30% Life Orba deklasuj± premiê Muscle Banda. Wiêc wybierzmy sobie dobre ataki. I poza tymi 2 STAB przyda siê tak¿e jakie¶ pokrycie przed wra¿liwo¶ciami. Swampert ma u³atwione, jedyny jego weakness to Grass, ale za to a¿ poczwórny. Wiêc potrzebujemy to tego jakiego¶ ruchu Ice lub Flying. Przegl±damy movepool i mamy 2 Ice. Avalanche i Ice Punch. Teraz wypada³oby je porównaæ. Ice Punch ma 75 Base Power i 10% szans na freeze. Za¶ Avalanche uderza ostatnie, ma 60 BP, a nawet 120, je¿eli Pert zostanie uderzony. Dziêki du¿emu HP, mamy szansê na to, ¿e prze¿yjemy jeden ruch Grass, o ile nie bêdzie to cios typu Frenzy Plant. Dlatego Avalanche jest lepsze, poniewa¿ Swampert i tak ma ju¿ niski Speed. Dobra, i do tego dorzucamy jaki¶ dowolny ruch. I otrzymujemy takiego Swamperta:
Swampert @ Choice Band/Life Orb
Nature: Adamant (najlepsza, po co nam malej±cy SA)
EVs: 252 Atk (bêdziemy t³uc)/252 HP (¿eby prze¿yæ ten trudny Grass)/4 Spd (zawsze wa¿ny Speed)
Waterfall/Earthquake/Avalanche/Stone Edge lub Double-Edge, a mo¿e nawet Counter b±d¼ Mirror Coat.
Nie zapominajmy o tych ruchach... Dziêki du¿emu HP mog± naprawdê co¶ zrobiæ. Jednak, gdy przeciwnik wykryje, ¿e mamy Choice Band, Counter i Mirror Coat mog± staæ siê bezu¿yteczne. Tak¿e wybierzmy Stone Edge. Double-Edge ma recoil, a Superpower obni¿y Def. To jest jedna z opcji Swamperta. Jednak mo¿na zrobiæ to lepiej.
Mamy Curse. Potrzebny ruch, a tak¿e dobry Rest. Dlaczego nie zrobiæ takiego fajnego Tanka?
Swampert @ Leftovers
Nature: Careful (po co nam SA)
EVs: 252 HP/100 Def/100 SD/56 Atk (mamy podbit± obronê, a tak¿e trochê ciosów)
Curse/Rest/Waterfall/Earthquake
Dobre ataki, a dziêki Curse mo¿emy mieæ potê¿n± obronê i ¶wietny atak. Rest jest na wypadek niskiego HP, ¿eby móc dalej pozostaæ w bitwie.
Zapomnieli¶my te¿ o takim ruchu jak Sleep Talk, który dziêki Restowi mo¿e dobrze dzia³aæ.
Swampert @ Leftovers
Nature: Impish (po co nam SA)
EVs: 252 HP/200 Def/56 Atk
Rest/Sleep Talk/Curse/Earthquake lub Waterfall
Gdy bêdzie ju¿ s³abo, mo¿emy siê u¶piæ, ¿eby Sleep Talk zacz±³ dzia³aæ i wybieraæ losowo ruchy. Mo¿e pójdzie Curse, a mo¿e zadamy cios. Pozostawiam wybór, poniewa¿ Earthquake mo¿e nie zadzia³aæ na Flyingi, a Waterfall zawsze uderzy.
Niniejszym dostali¶my 3 movesety. Najrzadziej u¿ywany jest pierwszy, poza tym, ja go raczej nie polecam, ze wzglêdu na niski Speed. Tamte 2 ostatnie s± naprawdê przera¿aj±ce i jest to dobry wybór.
Jednak nie chcê teraz nikomu wmówiæ, ¿e Pokemony powinny s³u¿yæ tylko do ataku. Kto¶ przeczyta³ ten poradnik i ³apie sobie Shuckle'a do teamu. Przytoczê jego statsy.
20/10/230/10/230/5
Widzimy, ¿e klasycznie defensywny. Ale kto¶ bierze przyk³ad z Choice Band Perta i robi tak:
No halo! Shuckle ma tylko 10 Base Attack! Co maksymalnie daje 130! A obrona Metagrossa ma Base 130, co daje w sumie 275 na malej±cej naturze, a z kilkoma EV i neutralem ma ok. 300. Mimo super-effective Earthquake Shuckle nie ma szans zadaæ jakichkolwiek obra¿eñ na Metagrossie. Dlatego nie zawsze Pokemon powinien byæ stworzony do atakowania. Niech ten Shuckle s³u¿y nam za przyk³ad. Zróbmy z niego prawdziwego defensora!
Je¿eli ma byæ Tankiem, to potrzebny jest oczywi¶cie jaki¶ ruch lecz±cy. Czy taki mamy? Przegl±damy movepool... Tak, znalaz³ siê. Rest. Dobra. A mo¿e do tego doróbmy jeszcze Sleep Talk? Nie. Tutaj nie jest to potrzebne, poniewa¿ Shuckle nie ma atakowaæ, a g³ównie siê broniæ. Zobaczmy, czy mamy co¶ na wzmocnienie, bo to siê na pewno przyda. Puffff. Nic poza Withdrawem i Accupressure. Pierwszy jest s³aby, bo tylko 1 stage, wiêc chyba odpada, a Accupressure dam nam losowy efekt. Mo¿emy to uwzglêdniæ. Teraz mo¿e jaki¶ Annoyer, albo status? Mniam, mamy Toxic! Bardzo dobrze, przydatna zabawka, zw³aszcza w rêkach defensywnego Pokemona. I co tam jeszcze?
Bide, Encore, Stealth Rock... No, wystarczy.
Ale nie chcê te¿ wmawiaæ, ¿e nie nale¿y mieæ ataków zadaj±cych obra¿enia. Bo idzie Taunt i koniec. Dlatego, najlepszym wyborem bêdzie tutaj s³abiuteñki Wrap. Nie zada on wielkich obra¿eñ, ale w po³±czeniu z Grip Claw zawsze bêdzie zabiera³ 1/16 HP przez 5 turn. W sumie wtedy Leftovers nic nie robi±. Dobre te¿ jest tutaj Knock Off. Wiêc zobaczmy takiego przyk³adowego Shuckle'a.
Shuckle @ Leftovers/Grip Claw
Nature: Impish
EVs: 252 HP/128 Def/128 SD (dobry podzia³, zawsze bêdzie po równo)
Rest/Toxic/Stealth Rock/Wrap lub Knock Off
Tutaj mamy EntryHazard, status, eliminacjê Leftovers b±d¼ obra¿enia neguj±ce efekt Leftovers. To jest dobry Shuckle, który nie zostanie zatrzymany przez Taunta, jednak po nim jest praktycznie bezu¿yteczny, wiêc je¶li wybra³e¶ Wrap+Grip Claw, zaczekaj te 5 tur, zadasz trochê obra¿eñ, a tamte ataki Shuckle powinien przetrwaæ.
Omówili¶my ju¿ 2 przypadki, teraz pozosta³ 3. S± takie Pokemony, które nigdzie siê nie wyró¿niaj±. Np. Celebi, który ma ca³kowicie neutralne statsy (wszystkie po 100). Mo¿emy z niego zrobiæ zarówno atakuj±cego (we wszystkie strony) jak i Tanka. Tutaj movepool jest naprawdê du¿y i dog³êbne rozpatrzenie wszystkich przypadków zajê³oby naprawdê sporo czasu, wiêc tylko wymieniê przyk³ady, po krótce wyja¶niaj±c, jak one funkcjonuj±.
Celebi @ Life Orb
Nature: Timid
EVs: 252 Spd/252 SA/4 HP
Calm Mind/Psychic/Leaf Storm/Recover
Mocny SAttacker z odnow± HP, która zaneguje straty z Life Orba. Dziêki du¿emu Speed mo¿e uderzyæ pierwszy, a do tego ma wzmocnienie w postaci Calm Minda.
Celebi @ Life Orb
Nature: Jolly
EVs: 252 Spd/252 Atk/4 HP
Zen Headbutt/Seed Bomb/Swords Dance/Recover
To co wy¿ej, jednak z u¿yciem zwyk³ego Attacku.
Du¿o odnawiania HP, a tak¿e leczenie w 2 strony: status i HP.
Celebi @ Leftovers
Nature: Timid
EVs: 252 Spd/252 HP/4 SA
Swords Dance lub Calm Mind/Recover/Baton Pass/Psychic
Wersja z przekazaniem. Naprawdê sporo daje, zw³aszcza je¶li zmieniasz na typowego sweepera. Pierwszy ruch dopasuj do tego, który bêdzie tego potrzebowa³.
Jest jeszcze wiele innych kombinacji, ale wymianianie ich by³oby mêczarni±, tak¿e zostawiam to tobie, Drogi Czytelniku....
Rozpatrzyli¶my wszystkie przypadki Pokemonów. Ofensywne, defensywne, a tak¿e takie neutralne. W pierwszym przypadku mog³em wybraæ co¶ lepszego ni¿ Swampert, ale tutaj jest najczê¶niej pope³niany b³±d, który chcia³em skorygowaæ. Tyle ode mnie, ¿yczê wam naprawdê du¿ych sukcesów w tworzeniu movesetów, a je¿eli nie jeste¶cie pewni, mo¿ecie siê zawsze zwróciæ do mnie. POWODZENIA!
Copryright by Nenloth 2010
Przypiski, czyli co¶, czego zapomnia³em:
Bardzo wa¿na rzecz. Ability. Pokemony maj± ró¿n±, w tych przyk³adach, które podawa³em nie by³a ona a¿ tak wa¿na, jednak dobrym przyk³adem bêdzie Blissey. Serene Grace dla standardowego movesetu (Softboiled/Aromatherapy/Toxic/Seismic Toss) nie ma ¿adnego znaczenia, za¶ Natural Cure na pewno pomo¿e przy wychodzeniu. Dobry przyk³ad to te¿ Golem, który powinien mieæ Rock Head, poniewa¿ wiêkszo¶æ ludzi nie gra na OHKO, wiêc Sturdy jest bezu¿yteczne. I tyle. Przy tworzeniu movesetu t± ability tak¿e nale¿y sprawdziæ.
Sygnatura użytkownika
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
Wiem... Pisa³em na 4 generacjê, poniewa¿ w 3 ma³o kto siê ju¿ bawi. Mo¿e nied³ugo pojawi siê takie przekszta³cenie, ¿eby chodzi³o o 3 generacjê.
Sygnatura użytkownika
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
jeszcze jakby¶ da³ linka do poradnika rubin by³oby git : O nie mówiê tu o mnie, ale o laikach, którzy nie znaj± pojêæ
Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
Chyba nie muszê wyja¶niaæ Jedynki, poniewa¿ ka¿dy wie, o co w tym chodzi. Dam tylko link, bo nie chcê tutaj pytañ: "A gdzie to jest?"
http://pokecollect.net.pl/viewtopic.php?t=2849
Pozdrawiam, DominLoLu.
Sygnatura użytkownika
No Nen naprawdê siê postara³e¶ ! teraz ju¿ co¶ mniej wiêcej wiem o movestach! Oczywi¶cie RC!
I mo¿e zrobisz jeszcze poradnik o tych wszystkich rolach w zespole? Bardzo by siê przyda³, pewnie nie tylko mi!
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.