Mam zamiar kupiæ sobie przeno¶n± konsolê.Ale waham siê miêdzy NDS lub PSP.Które jest lepsze?Jakie s± plusy i minusy tych konsol?Proszê o pomoc.
Na Allegro sobie upatrzy³em.
PSP:Oto kilka mo¿liwo¶ci nowego softu 5.50GEN-D3:
- uruchamianie programów "gara¿owych" (homebrew)
- mo¿liwo¶æ zgrywania gier z p³yt UMD do plików ISO
- uruchamianie kopii gier w ISO/CSO z karty pamiêci
- odtwarzanie kopii filmów UMD VIDEO ISO z karty pamiêci
- recovery menu
- VshMenu
- mo¿liwo¶æ ustawienia dowolnego regionu konsoli
- mo¿liwo¶æ zamiany prêdko¶ci taktowania procesora
- dostêp do wewnêtrznej pamiêci flash0, flash1, flash2 i flash3 przez USB
- czwarty poziom pod¶wietlenia dostêpny bez ³adowarki
- mo¿liwo¶æ wy³±czenia t³a w menu gier, przyspiesza przegl±danie tego menu
- mo¿liwo¶æ korzystania z wtyczek (pluginów) rozszerzajacych mo¿liwo¶ci softu
W sk³ad zestawu wchodz± :
konsola psp fat czarna
oryginalna bateria sony
³adowarka sony
karta pamiêci 1GB
angielska instrukcja
disc demo
oryginalne PSP pude³ko
Za 349 z³;
NDS1: koszt 320z³
Nintendo DS Lite + R4 + akcesoria
W zestawie znajduj± siê:
1. Konsola Nintendo DS Lite
- stan bardzo dobry, konsola u¿ywana przez doros³± osobê
- bateria wytrzymuje bardzo d³ugo - ponad kilka godzin grania!
- wy¶wietlacz - profesjonalnie za³o¿ona folia Hori na obydwa wy¶wietlacza, p³ytka rysa na ekranie dotykowym (niewyczuwalna przy za³o¿onej folii)
- brak za¶lepki dolnego slotu (zagubiona podczas podró¿y, nieodczuwalna podczas grania)
2. R4 + karta pamiêci
- wgrany najnowszy soft - 1.24b
- karta pamiêci 500 mb
- czytnik usb do wgrywania plików
3. Akcesoria
- 2 zapasowe stylusy
- zestaw folia Hori na wy¶wietlacz
- czarny pokrowiec ze smycz±
- nowy zasilacz
NDS2:koszt 300z³
Mam do zaoferowania Pañstwu konsolê Nintendo DS Lite w bardzo dobrym stanie, zarówno technicznym jak i wizualnym, na obu ekranikach folia by³a nak³adana od pocz±tku u¿ytkowania konsoli (ta obecnie na³o¿ona jest ju¿ trochê zu¿yta wiêc od razu bêdzie trzeba j± wymieniæ).
W sk³ad oferowanego zestawu wchodzi:
- Konsola
- Zestaw rysików
- Akumulator
- Specjalny pokrowiec
- Programator M3 DS Real
- Programator R4
- Karta pamiêci 2 gb
- Rumble Pack, GBA Expansion Pack
- Oryginalne zatyczki przeciw kurzowi Nintendo (wk³adane w dziurki od ¶rubek, czytnika kart itd.)
- Oryginalny grip do Guitar Hero: On Tour
Co op³aca siê kupiæ.
A i jeszcze jedno.Jak zgrywa siê gry z kompa na NDS?
je¶li preferujesz nawalanie po przyciskach i bijatyki to wybierz PSP.
jednak mi bardziej do gustu przypada NDS, g³ównie ze wzglêdu na ró¿norodno¶æ gier, jak i sposób grania w nie (je¿d¿enie stylusem, dmuchanie w ekran itd. ;d), gdy¿ ka¿da z nich jest inna. no i z tego co widzê w zestawie jest R4, czyli nie musisz ju¿ kupowaæ.
z komputera na NDS gry zgrywasz za pomoc± kabla/czytnika USB.
Jak kolega wy¿ej napisa³ to zale¿y w co lubisz graæ.
Ale te¿ wa¿ne jak du¿± uwagê przyk³adasz do grafiki. PSP niestety ma du¿o lepsz±.
Pocieszê ciê ¿e w gry na GBA pograsz na obydwu konsolach ale je¶li bêdziesz chcia³ sobie poemulowaæ to niestety PSP wygl±da du¿o lepiej. Miêdzy innymi przez to ¿e emuluje PSXa.
Najlepiej przyjrzeæ siê grom na obydwie konsole i tak wybraæ.
A co do pytania gry wklejasz po prostu na kartê pamiêci.
Je¿eli chcia³by¶ pograæ w pokemony - NDS.
Je¿eli chcia³by¶ pograæ w ró¿ne Maria, WarioWare i inne cuda - NDS.
Je¿eli chcia³by¶ pograæ w inne gry dotykowe - NDS.
Mo¿esz ¶ci±gaæ gry jakie chcesz, gdy¿ w pakiecie jest R4 - kolejny punkt dla NDS.
Je¿eli wola³by¶ pograæ w bijatyki typu DB, Tekken - PSP,
Je¿eli wola³by¶ pos³uchaæ muzyki, poogl±daæ filmy - PSP.
Je¿eli tak bardzo wolisz grafikê nawet je¿eli jest tylko troszeczkê lepsza to PSP.
NDS ma po pierwsze ekran dotykowy, co daje wiêksz± przyjemno¶æ z gry.
NDS ma mikrofon, to co powy¿ej.
NDS ma opcjê hibernacji, przydatne.
NDS wykorzystuje ekran dotykowy jako tablet.
Gry na PSP kosztuj± jak cholera, a na DS'a wystarczy tania nagrywareczka. Wejdzie do 50 gier.
PSP jest drogie.
Je¶li zgrywasz gry na PSP, musisz kupowaæ osobne kartrid¿e. Do DS'a jest jeden.
Gry na DS'a zgrywa siê za pomoc± specjalnego kartrid¿a z wej¶ciem na kartê pamiêci MicroSD. Najlepsz± nagrywark± jest Acekard 2, R4 i M3 to gówno.
Osobi¶cie mam DS'a, i polecam. PSP nie jest za fajn± form± rozrywki.
Na PSP te¿ mo¿na nagrywaæ gry. Na kartê pamiêci. A model o którym pisze jest ju¿ zcrakowany wiêc da radê odpalaæ piraty.
50 gier. To zale¿y od karty pamiêci. Na 2GB mie¶ci siê 10 gier ale takich wiêkszych jak Platyna czy SS.
PSP te¿ ma mikrofon, jak i opcjê hibernacji.
Napiszê ci tak. Je¶li lubisz RPGi (Final Fantasy, Pokemony czy Zelda) platformówki Mario, Yoshi Island) lub gry logiczne (Scriblenauts i masa inyych gierek) polecam DSa.
A ca³± reszta gier czyli bijatyki( Tekken, Dragon Ball, Naruto , Bleach) gry akcji(God Of War! czy Prince of Persia) i po prostu gry o ³adnej grafie to bierz PSP.
Sam mam DSa a z PSP czasami styczno¶æ. Czasami ¿a³uje ale jednak jestem zadowolony z mojej DeSki.
Chocia¿ najlepiej jest poczekaæ jeszcze rok. I wtedy wybraæ pomiêdzy 3DSem i nowej wersji PSP. Bo nie wie¿ê ¿e sony nie odpowie na now± konsolkê Ninny.
Przyszed³ czas na wywód i lament tego, kto twórców PSP najchêtniej z³apa³by na lasso, przywi±za³ do roz¿arzonego metalu, zamkn±³ w ma³ej , ciemnej klatce, do której wrzuci³by dwa aligatory, mysze i trzy boa dusiciele.
Po pierwsze, Twoje SUMIENIE. PSP to gówniana reprodukcja GBA. Ot, bez licencji, uprawnieñ i tym podobnych rzeczy zasrane pañstwo Sony wziê³o sobie tak± maszynkê, pomy¶la³o "kurna, zar±bisty pomys³, zar±biemy go i bedziemy trzepaæ kasiore!!!". Otó¿ design cudnego GBA i cholernego PSP nie ró¿ni siê praktycznie NICZYM. Wyj±tek stanowi analog, którego GBA faktycznie nie mia³o. Kszta³t, idea, rozmieszczenie, sloty, WSZYSTKO jest ¿ywcem zapierdzielone od lat prac i starañ Big N. Ci pseudo-twórcy wziêli sobie GBA, wyd³u¿yli go ¿eby by³ proporcjonalny z ekranem 16:, wpierdzielili lepsz± kartê graficzn±, muzyczn±, rzucili na rynek po niebotycznych cenach, zajarali stos IMO debilnych newschoolowców zar±bist± grafik±, próbuj±c pokazaæ jak Nintendo jest do dupy. I za to ich szczerze N I E N A W I D Z Ê ! Zastanów siê dobry cz³owieku, czy u¿ytkowanie z takiego "czego¶" bêdzie sprawia³o Ci przyjemno¶æ. DS 1 - 0 PSP
Druga sprawa, GRY. I tutaj masz znowu podzia³. PSP oferuje multum mordobiæ bez ¿adnego celu (ot, ¿eby dresy zamiast wy¿ywaæ siê na m³odzikach to t³uk³y 10 minut dziennie w jakiego¶ Tekkena albo co¶), jakie¶tam wy¶cigówy które nudz± siê po piêciu minutach, oraz multum niewci±gaj±cych (jak dla mnie), gier klasy GTA. PSP jest jednostrza³owcem - nie wci±ga, nie daje rado¶ci z gry, nie zauracza zar±bist± grywalno¶ci±. Po przeciwnej stronie staje NDS. Wyskakuje ponad piêcioma tysi±cami tytu³ów (wliczajac ró¿ne wersje jêzykowe), daj±c WSZYSTKO czego dusza zapragnie. W cholere jRPGków i RPGków, które s± zawodowymi z³odziejami czasu i m³odo¶ci. Mnóstwo platformówek z cukierkow± i ¶liczn±, kolorow± grafik±, które piêknie daj± obraz czystej rozrywki. Ponadto kontynuacje kultowych hitów, przygodówki, wy¶cigówki, zrêczno¶ciówki, party... nie sposób wszystkich wymieniæ. Do tego atrakcje takie jak mikrofon, touch screen, etcetera. NDS 2 - 0 PSP
Trzecia - multiplayer. PSP - no wai. DS - STOS rzeczy, w które mo¿na cioraæ poprzez WFC (czasem Wireless), w chiny zabawy, ¶wietne, ¶wietne mody. NDS 3 - 0 PSP
Teraz te Twoje "oferty". O PSP siê nie wyra¿ê, bo nie mam si³. Pod lupê wzi±³em DSa. ¯ADNA oferta nie jest dobra. U¿ywane - ¼le. Niby folie by³y, ale sk±d wiesz jak siê ma np. obudowa, przyciski i tym podobne thingi? Nie wiesz. Ja bym zainwestowa³ te trzy stówy w nówkê (tak tak, czasem s±). Programatory? R4 i M3? Awahahaha xDDD. Nie kupuj tego gówna. R4 czasem zwiesza gry, M3 podobnie, nie s± ca³kowicie kompatybilne. Mniej rozbudowane i popularne. Wydaj ekstra stówê na Acekarda (2.1!), 2gb karty pamiêci. I w zasadzie nic Ci nie potrzeba wiêcej.
Podsuma: Je¶li¶ prawdziwy gracz, kupuj Gameboy Colora :3. Je¶li¶ gracz, kupuj NDS Lite. Je¶li¶ newschoolowy shpAanEh, id¼ zastano siê nad swoim ¿yciem i pomy¶l nad tym, co naprawdê teraz robisz : ). Taka jest moja osobista sugestia, oldschoolowego gracza, zagorza³ego wroga sony (pisane celowo z ma³ej), fanatyka BIG N, tuwpiszswoj±propozycjê.
PS. Je¶li sony zlami pomys³ 3DSa, kto idzie ze mn± skopaæ im ty³ki i pozwaæ ich to s±du? : D
Ja chcia³abym od siebie dodaæ, ¿e kilka z tych "bijatyk" które to kolega wymieni³, s± na DS'a. Dragon Ball, Naruto i Bleach (w te dwie ostatnie gra³am osobi¶cie, w t± pierwsz± - brat) mo¿na z powodzeniem ¶ci±gn±æ i graæ. Na dwóch ekranach, czego prawdopodobnie PSP nie oferuje, je¶li ju¿ takowe ma, bo znam kilku ludzi z PSP i nikt ich nie posiada³.
I osobi¶cie polecam DS'a, chyba, ¿e wolisz sobie na PSP pobawiæ siê w Tarzana, zbieraæ banany i biæ siê z ma³pami. <- typowy przyk³ad gry na PSP.
Na DS'a gier jest wiele i ka¿dy co¶ dla siebie znajdzie... PSP ju¿ niestety takie nie jest. Przyk³ad? Czasem jest tak, ¿e ja dajê komu¶ graæ na moim DSi, a on mi daje PSP. I komu pierwszemu siê znudzi? Mi z PSP. Bo ma mniej gier i szczerze... do¶æ zawê¿on± ich tematykê.
Programatory? R4 i M3? Awahahaha xDDD. Nie kupuj tego gówna. R4 czasem zwiesza gry, M3 podobnie, nie s± ca³kowicie kompatybilne. Mniej rozbudowane i popularne. Wydaj ekstra stówê na Acekarda (2.1!), 2gb karty pamiêci. I w zasadzie nic Ci nie potrzeba wiêcej.
Podsuma: Je¶li¶ prawdziwy gracz, kupuj Gameboy Colora :3. Je¶li¶ gracz, kupuj NDS Lite. Je¶li¶ newschoolowy shpAanEh, id¼ zastano siê nad swoim ¿yciem i pomy¶l nad tym, co naprawdê teraz robisz : ). Taka jest moja osobista sugestia, oldschoolowego gracza, zagorza³ego wroga sony (pisane celowo z ma³ej), fanatyka BIG N, tuwpiszswoj±propozycjê.
Och... widzê ¿e kto¶ tu jest w pytê do ty³u, teraz r4 z wgranym woodem (o ile wejdzie) praktycznie niewiele ustêpuje acekardowi. Powiedzenie ¿e prawdziwy gracz gra na gbc to tak jakby¶ powiedzia³ ¿e prawdziwa sprz±taczka sprz±ta tylko miot³± zmiotk± i szufelk± zapominaj±c o odkurzaczu, mopie i ¶ciereczkach z mikrofibry, albo ¿e prawdziwy ¿o³nierz to tylko taki który idzie na wojnê w zbroi, z mieczem i tarcz±.
i wybacz Legends ale nie mo¿esz wrzucaæ wszystkich pspgamerów do jednego wora, tak s± lamowaci szpanerzy ale s± te¿ normalni ludzie, którym bardziej odpowiada gra nastawiona na wartk± akcjê z niez³± grafik±, po prostu gra komputerowa w klasycznym tego s³owa znaczeniu, nie ma w±tpliwo¶ci, ¿e ds do¶æ mocno ubarwi³ rynek gier, i troszke zmieni³ pojêcie gry komputerowej, czego psp nie dokona³o. A co do autora tematu, zada³e¶ pytanie w z³ym miejscu pokefani zazwyczaj s± za ds'em, ja te¿ wolê ds'a ale nie demonizujê psp, po prostu zale¿y w co lubisz graæ, i czego wymagasz od handhelda.
je¿eli bardzo chcecie to mogê przeanalizowaæ ca³y post super-uber znawcy Legendsa, ale wydaje mi sie to niekonieczne, bo kto siê zna chocia¿ troszkê, albo przynajmniej ma odrobinê zdrowego rozs±dku i dystansu, ten widzi ile tam jest bzdur.
bez obrazy Legends, wiesz ¿e Ciê lubiê
Ostatnio zmieniony przez Vabigoon 17 Sierpieñ 10, 19:58, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.