Niestety, problem jest taki, ¿e s1-5 bêdzie chyba najtrudniej "wyrwaæ"/"zlokalizowaæ dystrybutora" nawet Telewizji. Raz, jak Daru i Ato chcieli przekonaæ jak±¶ firmê do wydania na DVD pierwszych sezonów, to ta firma my¶la³a, ¿e ONI maj± prawa , poza tym, przez ostatnie dwa lata emisji na TV4 wa³kowano tylko 2 serie = 5 i 6, tak jakby nie mo¿na by³o zacz±æ od s1... a nie ukrywajmy, ¿e w TV i firmach dystrybucyjnych pracuj± ludzie, którzy czasami wiedz± mniej od fanów
( Eurocom nie umia³ znale¼æ aktorów znanych z s1-4, gdzie ja jednego szybko znalaz³em, a drugi jest obecnie re¿yserem serialików TVNowych, wiêc te¿ ¿adnego problemu ) i jedyn± rzecz± jaka stanowi o ich przewadze, to kluczowe kontakty do kilku osób, wiêc co tu wymagaæ...
ci¶nie siê tutaj mi na usta kuriozum - z innej kategorii wprawdzie - jakie odstawi³ Polsat, w belkach reklamowych. Otó¿ w belkach reklamowych Pokemona ( s6 w wakacje ) ca³y czas u¿ywali, TEGO jednego jedynego screenu Pokemon, którego u¿ywaj± wszystkie firmy medialne w Polsce, zupe³nie jakby siê bali o prawa autorskie... Gdy i tak, zawsze je ³ami±, bo informacje do opisów filmów bior± z wiki, screny do belek z google image, ¿e nie wspomnê o fragm. Isaury w Wydarzeniach kilka mies. temu, z logo Polonii 1 - ale wszystko cacy, bo wziête z YT, które obecnie stanowi podstawowy sposób obchodzenia praw autorskich przez TV ( bodaj przoduje w tym SuperStacja i TVN ).
Optymistycznie koñcz±c :
Ale spróbowaæ warto, a nu¿ w TV Puls pracuj± jeszcze wyedukowani ludzie, którzy póki co siê staraj±, bo i tak ich TV ma 1,5 -2 % ogl±dalno¶æi ? To jeszcze nie gigant, który mo¿e sobie pozwoliæ na olewkê ludu, ani liliput który ¿yje na 10 h telezakupów, wiêc paradoksalnie, gdyby mieli odrobinê dobrej woli, to kto wie...szczególnie, ¿e mimo uniwersalnego charakteru, potrafili promowaæ £icza i nawet w reklamie przeczytali kto pod³o¿y g³osy !
M4tEUSh! napisa³/a:
A mo¿e nie koniecznie serial? mo¿e da³o by siê nak³oniæ aby zrobili dubbing do jakiego¶ z filmów?
No tak, pewnie nawet ³atwiej zdobêd± film, ale emisja powtórkowa Filmu 1 nie zrobi sza³u, co innego serii 1, na któr± ( s±dz±c po komentach na YT ) wiele osób by sobie w³±czy³o TV.
Sygnatura użytkownika
<<< Wyprodukowano na moje zlecenie przez DominLoL Corp.
PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.
Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji
Linki podane w sygnaturce, s³u¿± jedynie celom informacyjnym i edukacyjnym.
w 2008 r. dziêki jednemu sensownemu mejlowi pewnych dwóch fanów, Jetix zosta³ przekonany do emisji jakichkolwiek Pokemonów,
Kompletna bzudra.
Cytat:
Raz, jak Daru i Ato chcieli przekonaæ jak±¶ firmê do wydania na DVD pierwszych sezonów, to ta firma my¶la³a, ¿e ONI maj± prawa"
Nic takiego nie by³o wprost powiedziane, by³ to jedynie mój wniosek, a ¿e ja to pó¼niej ¼le rozegra³em to ju¿ inna sprawa. Prawdopodobnie w ogóle nikt tak nie my¶la³.
Cytat:
poza tym, przez ostatnie dwa lata emisji na TV4 wa³kowano tylko 2 serie = 5 i 6, tak jakby nie mo¿na by³o zacz±æ od s1...
Bo to po prostu by³ najnowszy materia³, najrzadziej powtarzany?
Cytat:
a nie ukrywajmy, ¿e w TV i firmach dystrybucyjnych pracuj± ludzie, którzy czasami wiedz± mniej od fanów
( Eurocom nie umia³ znale¼æ aktorów znanych z s1-4, gdzie ja jednego szybko znalaz³em, a drugi jest obecnie re¿yserem serialików TVNowych, wiêc te¿ ¿adnego problemu ) i jedyn± rzecz± jaka stanowi o ich przewadze, to kluczowe kontakty do kilku osób, wiêc co tu wymagaæ...
Wiedz± mniej od fanów? Wiedz± bardzo du¿o, najczê¶ciej wiêcej. Nie umia³ znale¼æ aktorów? A kto mówi³, ¿e ich w ogóle szuka³? Przy tworzeniu dubbingu serii 11 podjêto decyzjê raczej o podobieñstwie obsady do tej z sezonu 10, trochê 5-6, ale w ¿adnym wypadku 1-4. Agata Rzeszewska pojawi³a siê tylko dlatego, ¿e by³a znajoma, a Wêgrzynowska nie by³a w tym czasie dostêpna, inne postacie ze starymi g³osami czêsto po prostu innych nie mia³y.
Aleksander Gawek ¿adnej wa¿niejszej roli nie mia³, Ma³gorzata Ma¶lanka by³a w seriach 1-4.
A tak w ogóle pisa³em do telewizji Puls w sprawie emisji Pokemonów, jednak mój mail pozosta³ bez odpowiedzi - wygl±da na to, ¿e nie ma zainteresowania z ich strony.
to pan tak twierdzi, ale skoro ma to byæ topsikret to okej
Daru napisa³/a:
ale w ¿adnym wypadku 1-4. Agata Rzeszewska pojawi³a siê tylko dlatego, ¿e by³a znajoma, a Wêgrzynowska nie by³a w tym czasie dostêpna, inne postacie ze starymi g³osami czêsto po prostu innych nie mia³y.
Aleksander Gawek ¿adnej wa¿niejszej roli nie mia³, Ma³gorzata Ma¶lanka by³a w seriach 1-4.
Tak, bardzo m±dre by³o dawaæ Polski g³os Maxa, na Jenny w s11, gdy MM jest pod rêk± i siê nawet nudzi. A ludzia z s1-4 daliby fajny klimat, a tak mamy "nowych" ¶wie¿aków, pokroju ¯o³±dkiewicza, który s± nie¼li, ale...
Daru napisa³/a:
A tak w ogóle pisa³em do telewizji Puls w sprawie emisji Pokemonów, jednak mój mail pozosta³ bez odpowiedzi - wygl±da na to, ¿e nie ma zainteresowania z ich strony.
Ech, wybili siê ostatnio - wiêksza ogl±dalno¶æ od TV4 ! - to i zaczynaj± "gwiazdowaæ" jak Polsat...szkoda.
Sygnatura użytkownika
PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.
Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji
Teraz siê mo¿e i nudzi, ale kto wie jak by³o wcze¶niej
Fakt, mo¿e siê nie nudzi, wszak ju¿ mi nie odpisuje a wcze¶niej to mia³a takie ma³e rólki, ¿e ju¿ ni pamiêta.
pika napisa³/a:
szystkie serie po koleji asz do najnowszej serii
Z "ciekawym" g³osowo sezonem dziesi±tym, bo Puls samemu dubu nie zleci ( tym bardziej redubu )...zreszt±, tutaj problem jest taki, ¿e ³atwiej co¶ wzi±æ z CN tak jak teraz robi±, ni¿ siê uganiaæ za nieznanym dystrybutorem, a i tak, zapewne ta¶my z s1-4 przy okazji powodzi, zapewne albo zosta³y zalane, albo ju¿ wcze¶niej zgni³y...
A ja jednak, mam sny, ¿e jednak bêdzie sezon 1 na Polsacie, ju¿ kilka razy siê sprawdza³y, wiêc mo¿e...w wrze¶niu dobra okazja, 10 lecie Poka w Polsce ( i Polsacie ).
Sygnatura użytkownika
Ponowna szansa na Pokemony w Puls 2! (m³odszym bracie Pulsu )
Oto tre¶æ posta Pulsu 2 napisanego przez niego na Facebooku:
Puls 2 napisa³/a:
A mo¿e Anime w PULS 2?
Macie pomys³y na fajne produkcje Anime które chcecie zobaczyæ w TV? Je¶li tak, to dodajcie swoje propozycje w komentarzach. Zawo³ajcie te¿ swoich znajomych którzy s± fanami tego typu produkcji, aby wpisali swoje propozycje.
Najtrafniejszy i zarazem istotny komentarz napisa³ AtoMan. Przytoczê go w ca³o¶ci:
AtoMan napisa³/a:
Po pierwsze, co prawda Puls2 nie sprecyzowa³ grupy wiekowej odbiorców tego anime, ale po Yattamanie mo¿na siê spodziewaæ tytu³ów pi razy oko 7-12 tudzie¿ 12-15. Ni¿sze i wy¿sze odpadaj±, wiêc Elfen Rzyga nie bêdzie.
Po drugie - dubbing, rzecz jasna. Lektora w animacjach stosowaæ NIE WOLNO, tego nie trzeba chyba t³umaczyæ, a napisy nie zgromadz± dostatecznej widowni = nie bêdzie sponsorów i reklamodawców (znaczy bêd± tañsi) = nie zwróci siê. Oczywista oczywisto¶æ.
Po trzecie - tytu³y... Pokemon (starsze serie) nadaje siê z kilku powodów - pierwszy to renoma tytu³u = zapewniona ogl±dalno¶æ; gotowy dubbing do ponad 300 odcinków i 3 filmów = ni¿szy koszt (a ewentualny dubbing sezonów 7-9 bierze na siebie licencjodawca!); no i fakt, ¿e tych odcinków dawno nigdzie nie emitowano.
Warto te¿ skupiæ siê na tym, co emitowa³ Jetix - Teknoman, Shin Chan, BoBoBo, Naruto, Król Szamanów, MegaMan... tu równie¿ dubbing jest gotowy i raczej ³atwo osi±galny. Z drugiej strony Yu-Gi-Oh! od Polsatu. Puls zawsze odkupywa³ dubbing kiedy siê da³o (przy filmie "16 ¿yczeñ" zawini³ chyba dystrybutor), a to dobry sposób na podreperowanie bud¿etu.
Je¶li chodzi o nowe tytu³y - oczywi¶cie z dubbingiem, rzecz jasna - nie mam jakich¶ specjalnych ¿yczeñ, ale skoro ju¿ wyskoczyli¶cie z Yattamanem to mo¿e by tak now± seriê z 2008? Kilka klasyków te¿ by nie zaszkodzi³o, mo¿e tak nieemitowane jeszcze u nas One Piece?
Jak mo¿na zaobserwowaæ wiele osób ju¿ zadeklarowa³o chêæ ogl±dania Pokemonów w Pulsie 2. To tylko niektóre komentarze:
Cytat:
Dajcie mi pokemony, nie widzia³em ich ze sto lat
Cytat:
My¶lê, ¿e na pocz±tek przyda³aby siê emisja w³a¶nie Dragon Ball, Pokemon, Yu-Gi-Oh, Bey Blade. Te s± akurat znane pozycje i ju¿ po dubbingu (no mo¿e nie dragon ball) i mogliby¶cie liczyæ na dobr± ogl±dalno¶æ.
powiem tyle : z Teknomana bym siê ucieszy³, jakby zaczêli One Piece jeszcze bardziej, ale moim zdaniem, jest to tylko i jedynie zajawka :/
równie dobrze Puls 2 mo¿e nas wszystkich wysraæ i pu¶ciæ Diskoband¿o czy inny bdzet :/
tak jak w wielu przypadkach : Wpierw niech powiedz± ¿e Seriale Anime BÊD¡ a dopiero zacznê siê jaraæ ( albo tak jak w przypadku gier "PC/Wii/DS or i don't care" )
Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.