Kiedy¶, bodaj¿e w³a¶nie tutaj, widzia³em taki fajny pomys³ na "aktualizowanie" ¶wiata Pbf-u. Polega³o to na tym, ¿e je¶li w czyjej¶ grze nastêpuje fakt, co¶ siê dzieje z miejscem, postaci±, zawsze istniej±c± w ¶wiecie Pokemonów, MG ma obowi±zek napisaæ o tym, by wszyscy inni wziêli to pod uwagê w grach przez siebie prowadzonych.
Przyk³ad:
MG: Mój gracz spowodowa³, ¿e Centrum Pokemon w Marmorii (Pewter City) wybuch³o. Remont d³ugo potrwa.
W zwi±zku z tym, wszyscy inni MG musieli by ten fakt zaakceptowaæ, by niby odrêbne gry toczy³y siê w tym samym ¶wiecie.
Jak dla mnie pomys³ fajny. Wtedy Pbf podupada³, wiêc temat nie by³ wykorzystywany. Nie wiem, dlatego, jakby siê to sprawdzi³o.
Oto moja propozycja :P
Fajnie, ¿e kto¶ o¿ywi³ *ykhm*mój*ykhm* pomys³, hehe.
Dobra, naprawdê to nie jest mój, ale oczywi¶cie siê zgadzam, tylko trzeba by znale¼æ kogo¶ kto by to pisa³ co miesi±c.
Sygnatura użytkownika
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
Ja siê zastanawiam ValadiN. Ty innych tak wyzywasz a nie dostajesz warnów;o Jeste¶ bogiem?:o ~ wypowied¼ QuerryPassa
Cytat:
[Dzisiaj 11] Nexus DominLoL: co to ten ca³y legwan? czy jest to smaczne ]
Dziêkuje wszystkim osobom na PC, za to, ¿e s±.
Dziêkujê Nenlothowi - za super grê, której chyba nigdy nie zapomnê, rozmowy na GG oraz ogólnie za bycie
Dziêkujê Dominowi - Nie wiem, kiedy odwzajemniê to Premium na dA, ale to by³o wspania³e. Twoja gra równie¿ nie by³a z³a, chocia¿ mia³a wzloty i upadki. No i pisz dalej *w* (bêdê ciê nêkaæ )
Dziêkujê Blue/Belli - tak¿e za grê na PBF, która mo¿e nie by³a d³uga, ale fajnie siê bawi³am
Dziêkujê Poxerowi i Skejtowi - za rozmowy na GG, zaczepki na mordoksi±¿ce, Poxowi dodatkowo za nocne wymiany SMS-ów (które posz³y siê bujaæ wraz z awari± telefonu [*]). By³o super, dziêki ;w;
Dziêkujê te¿ innym osobom, których nie wymieni³am - niestety, jest limit znaków
Jedna z moich zmian kosmetycznych, która nie zosta³a wziêta na powa¿nie, o ile pamiêtam. No có¿ ^ ^" Jestem ciekaw ile jeszcze tego wyjdzie w praniu x3
Ten system jednak ma kilka wad... miêdzy innymi Gym'y i inne tego typu rzeczy. Nie jest to takie ³atwe do wprowadzenia, a przed wprowadzeniem wypada³oby go wielce poprawiæ. Jestem chêtny do swoich uwag, gdy¿... no jednak zawsze chcia³em, by moje pomys³y zosta³y kiedy¶ docenione ^ ^"
Sygnatura użytkownika
Ich bin eine
Jak co¶ to ³apaæ mnie na steamie. Nick: afil7
Ostatnio zmieniony przez Afil 1 Kwiecieñ 13, 01:04, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Jestem przeciwny. Powodów jest kilka, a g³ównym jest wzglêdno¶æ czasowa. Nie ka¿da gra toczy siê w tych samych realiach czasowych i nie ka¿da ma to samo tempo (czyt. odpisy s± rzadziej lub te¿ po prostu mg wolniej posuwa akcje). W dodatku ilo¶æ gier nie jest na tyle du¿a, by by³o to co¶ naprawdê odczuwalnego, a jednak mg bêd± musieli przez tak± pierdó³kê po¶wiêcaæ wiêcej czasu na wykonywanie swojej pracy. Jestem zdecydowanie na nie, je¶li wprowadzicie nawet tak± opcjê to nie zamierzam stosowaæ jej w swoich grach (o czym bêdê informowa³ swoich graczy) z powodów wymienionych wcze¶niej.
edit: ¿eby nie by³o, ¿e tylko krytykujê, to zarzucê te¿ o wiele prostszym i ciekawszym pomys³em, czyli wprowadzeniem swarmów. Dla niewiedz±cych polega to na tym, ¿e co jaki¶ czas (tydzieñ? Miesi±c? Do ustalenia) wybierany jest losowy Pokemon, który ma wiêksze prawdopodobieñstwo na pojawienie siê w dziczy ni¿ inne. Wol± ka¿dego mg jest czy zastosuje siê do danego swarmu i faktycznie w jego grach/grze wyst±pi dany Pok.
Ostatnio zmieniony przez emachel 1 Kwiecieñ 13, 12:30, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
No i w³asnie, emachel podchwyci³ to co jest tym typow± i najwa¿niejsz± wad± tego pomys³u. Chaos powstanie, je¶li co¶ takiego by³oby wprowadzone bez jakiegokolwiek rozplanowania.
Miêdzy innymi... gry w których toczy siê wojna, bo gracz tego chcia³, a drug± stron± s± "normalne" gry. I tutaj pojawia siê drugi problem, czyli ograniczenie woli gracza. Je¶li wprowadziliby¶my co¶ takiego, to nowy gracz musia³by zostaæ ograniczony lub gracze, którzy ju¿ s±, zostaliby poszkodowani, czyli na przyk³ad; Nowy gracz chce wojny z zespo³em R, no to co robimy, (uznajmy, ¿e nie ograniczamy nowego gracza) dajemy mu j±, a sta¿y gracze nagle otrzymuj± tzw. pstryczka w nos, bo bêd±c sobie w spokojnym miejscu, nagle wybucha im wojna.
W tym przypadku rozwój przedstawionych wy¿ej wydarzeñ móg³by trwaæ przez kilka stron w grze/temacie, ale niektórzy gracze (Patrz Inaka, bo teraz akurat to mi przysz³o do g³owy) stawiaj± nas przed faktem dokonanym, czyli wojna wybuch³a i klops.
Dodatkowo, prawd± jest to, ¿e samo planowanie tego wszystkiego by³oby wrêcz porównywalne z prac± dodatkow±, ale wiecie co... je¶li chodzi o wydarzenia w innych grach, wystarczy tylko czytaæ cudze gry, a je¶li chodzi o na przyk³ad pogodê, to ju¿ inna sytuacja.
Mo¿na by zrobiæ rozpiskê, która by³aby aktualizowana co jaki¶ czas, czyli kiedy na przyk³ad bêdzie s³onecznie w grach, a kiedy bêdzie pada³ deszcz, ale... tutaj mamy te¿ co¶ takiego, jak czas w grze, o czym wspomnia³ emachel, ale troszkê inaczej ni¿ to co wcze¶niej napisa³em.
Dni i noce, bo o nich teraz mowa. Jest taki fajny przyk³ad; jeden mg i jeden gracz maj± grê, odpisuj± sobie co 30 minut, a jest taki drugi duet, odpisuj± sobie co 4 godziny. Po pewnym czasie, w grze, która jest bardziej "ruchoma" gracz bêdzie mia³ za sob± 2 dni, a gracz co ma grê "d³ugodystansow±" bêdzie jeszcze w tym samym dniu, lub jeden dzieñ za sob±.
Znaczy, no wiecie, jakby siê sprê¿yæ, jako¶ to wymy¶liæ, rozplanowaæ i siê jako¶ zgraæ, to nie by³oby z³e, ale w sumie, to jest to troszkê du¿e utrudnienie w grach, kiedy mamy ju¿ 6 mg. Pomys³ jest dobry, dlatego próbujê go zawsze trzymaæ w swoich grach, jak mam ich wiêcej, ale na skalê kilku mg... nie widzê tego zbytnio zielono.
Sygnatura użytkownika
Ich bin eine
Fakt. To mo¿e byæ rzecz rzeczywi¶cie problematyczna. Wycofujê siê z pomys³u
Pewnie mo¿na by by³o to bardzo dok³adnie, szczegó³owo rozpatrzyæ, rozplanowaæ i mo¿e by wysz³o, ale spójrzmy realnie. Kto¶ siê po¶wiêci a¿ tak dla takiej b³ahostki? Wycofujê siê wiêc
Jednak co¶, co mog³oby "z¿yæ" wszystkie gry to lista mistrzów sal. Mo¿na by by³o ka¿dego z mistrzów ustaliæ odgórnie, jakie ma pokemony, jakie one znaj± ruchy, itp. By³oby to napisane w odpowiednim temacie, przeznaczonym jedynie do wgl±du MG. A co jaki¶ czas te dane by³yby minimalnie zmieniane przez opiekuna Pbf. Minimalnie, to znaczy. Pokemon nauczy³ siê nowego ruchu, mistrz zmieni³, b±d¼ zdoby³ nowego stworka, itp.
Co do tej ca³ej wzmianki pogodowej by³bym za! Pogoda sama w sobie jest na tyle zmienna, ¿e takie subtelne co¶ nie wprowadzi³oby wiêkszego zamêtu w ca³ej rozgrywce, a nó¿ doda³oby swego rodzaju bonusu.
Je¶li chodzi o samych liderów Gymów, to kiedy¶ mia³em pomys³, jak zwykle olany, który mówi³ o tym, by ka¿dy MG wymy¶li³ jaki¶ dodatkowych liderów, którzy byliby w danym regionie. W jednym odcinku anime, kiedy poznajemy brata Paula (tego idioty z IV geny) widzimy, ¿e samych odznak jest o wiele wiêcej, ni¿ 8 na jeden kontynent, tak wiêc, czemu by nie wymy¶liæ dodatkowych liderów. Taki tam mój malutki pomys³.
Sygnatura użytkownika
Ich bin eine
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.