Kontakt:
Wys³any: 2 Listopad 10, 14:42
Jestem za.
Mo¿e byæ para, która chce dziecko, a nie mo¿e (z przyczyn wy¿szych). Jednocze¶nie nie chc± mieæ adoptowanego potomka. I z tego powodu maj± nie mieæ dziecka?! Dzisiejsza medycyna pozwala na uzyskania dziecka "z probówki". I czemu mia³o by siê tego nie wykorzystaæ?
Wiek: 29 Do³±czy³: 03 Lis 2008 Posty: 549 Sk±d: White Lake
Kontakt:
Wys³any: 2 Listopad 10, 20:23
Vabi ma dwie¶cie trzydzie¶ci sze¶æ procent racji ;/.
Zacznijmy od pierwszej sprawy, aborcji. To ju¿ by³o napisane, ale nie by³bym sob± gdybym to swoimi s³owami nie powtórzy³ (i cudzymi przy okazji). Cz³owiek to cz³owiek od samego poczêcia. Zarodek ju¿ w pierwszej sekundzie jest osob± ludzk±. NIKT nie ma prawa go zabijaæ. Nawet je¶li jest to przypadek gwa³tu - takie dziecko zawsze ma dalsz± szansê na szczê¶liwe ¿ycie. Je¶li ojciec go nie chce (co jest dzi¶ niestety codzienno¶ci±), to niedobrze. Ale zawsze matka mo¿e je pokochaæ mimo sytuacji, jaka wynik³a w skutek jego narodzin. A je¶li nie, zawsze zostaje je oddaæ do okna ¿ycia (chyba tak to siê nazywa?), domu dziecka b±d¼ komu¶ kto siê nim zajmie. Co by nie by³o, jest to Istota Bo¿a. Jakby¶cie siê czuli gdyby¶cie której¶ nocy spokojnie spali rozmarzaj±c o przysz³ym, szczê¶liwym ¿yciu i tu nagle ojciec wyskoczy³ z no¿em i poder¿n±³ wam gard³o? Ja bym nie by³ zbytnio zachwycony. Aborcji mówiê krótkie, niezmienne i zdecydowane NIE.
Druga kwestia, In Vitro. Samo w sobie nie jest z³e, poniewa¿ rodzi siê przez nie wiele wspania³ych ludzi. Jednak¿e to co V. mówi³. Zamra¿anie "niewykorzystanych" zarodków, ich usuwanie... To aborcja. Aborcja poza organizmem matki. A na jej temat ju¿ wiecie co my¶lê. Koszty s± zbyt du¿e ¿eby przeprowadzaæ zabieg na jednym, wiêc obecnie In Vitro to z³e rozwi±zanie. Tutaj cz³owiek staje siê ¶rodkiem, a nie celem. Jest to uw³aszczanie jego godno¶ci, prawu do ¿ycia i moralno¶ci. Wykorzystuj± nienarodzone dzieci, zabijaj± je ¿eby jedno z nich przetrwa³o, podczas gdy mog³y ¿yæ wszystkie. Brutalne prawo d¿ungli w cywilizowanym ¶wiecie miastowym? Co¶ siê tu nie zgadza. Obecnie IV to z³o, ale mo¿e w przysz³o¶ci bêdzie siê da³o co¶ zrobiæ, aby zmniejszyæ koszty zabiegu i zapobiec zabijaniu i zamra¿aniu zarodków.
A je¶li¶cie innego zdania, ¿yczê mi³ego ¿ycia przez torowanie swojej w³asnej osoby do szczytu przez nic nie winnych ludzi.
Co do aborcji - ¼le napisa³em. Masz zdecydowan± racjê.
Ale je¶li chodzi o In Vitro - je¶li to jedyna szansa na dziecko, dlaczego by nie spróbowaæ?
Tak, z obecnymi mo¿liwo¶ciami i zabijaniem/wyrzucaniem zarodków to drañstwo. Czyste drañstwo, które w tym wypadku mo¿e pomóc.
Gdyby In Vitro by³o jedynym sposobem na upragnione dziecko, spróbowa³by¶?
Dla mnie In Vitro aktualnie jest w³a¶nie takie dosyæ "brutalne". Jak powiedzia³ Legends, czemu jedno ma prze¿yæ, a reszta ma umrzeæ? Ko¶ció³ broni swoich idei i nienawidzi stawiania siê temu, co jest w Bibli, wiêc od razu robi± raban. A taki sposób da³ ¿ycie wielu ludziom, ale te¿ wielu zabra³. Wiêc tu mam mieszane uczucia.
A za to aborcja... to okropieñstwo. Czym sobie takie dzieci zas³u¿y³y na ¶mieræ? Nawet, je¶li nie by³o to przewidziane, albo to wynik jakiego¶ gwa³tu, nie mo¿na zabijaæ bezmy¶lnie. Zdarzaj± siê wypadki, ¿e m³ode matki siê wyrzuca z domu, i od razu idzie aborcja. Ale to i tak bezsens. Czy mo¿emy decydowaæ o takich sprawach? Nie.
(D¿id¿as, to chyba mój najd³u¿szy post nie licz±c PBF'u. )
uwa¿am, ¿e dziecko to cz³owiek dopiero wtedy, kiedy siê urodzi. jako zarodek/p³ód nie posiada jeszcze w³a¶ciwej ¶wiadomo¶ci i nie my¶li, bêd±c jedynie swego rodzaju 'paso¿ytem' (nie mam tu na my¶li z³ego znaczenia tego s³owa, lecz jedynie mówiê o organizmie, które pobiera substancje od¿ywcze od ¿ywiciela, aby móc siê rozwijaæ.). s±dzê, ¿e niechciane ci±¿e powinny byæ usuwane ze wzglêdu na to, ¿e niechciane ci±¿e s± zazwyczaj niechcianymi ci±¿ami, a jak sama nazwa wskazuje, s± one NIECHCIANE lol. urodzenie takiego dziecka nie ma ¿adnego sensu, poniewa¿ wp³ywa ono negatywnie na nasz styl ¿ycia, a co za tym idzie - na jego wychowanie tak¿e. jest to wzajemne pogorszenie warunków bytu.
je¶li chodzi o in vitro, to te¿ popieram w jak najwiêkszym stopniu. zdanie ko¶cio³a mam w dupie, bo szczerze mówi±c to patrz±c na ich metody rzygaæ mi siê chce. to jest takie, za przeproszeniem, [ciach] kotka za pomoc± m³otka. "Bóg zabroni³ zabijaæ oraz cudzo³o¿yæ, nie mo¿na zabijaæ tych dzieci!1!1!1!;/;/;/;/". nie ¿ebym obra¿a³ wyznawców wiary chrze¶cijañskiej (osobi¶cie jestem agnostykiem), ale skoro ten Bóg jest taki sympatyczny, to czemu nie da³ wszystkim równych szans, pozwalaj±c ka¿demu sp³odziæ dziecko i wychowaæ je? dlaczego w ogóle istniej± ludzie bezp³odni, skoro nauki chrze¶cijañskie mówi± ca³y czas o dobroci Bo¿ej dla cz³owieka? mijaj± siê z w³asnymi s³owami i uwa¿am ich za bandê hipokrytów.
tak samo, Vabigoonie, chcia³bym te¿ poruszyæ sprawê ¶rodków antykoncepcyjnych - jestem pewien, ¿e ka¿dy, kto rozpocz±³ po¿ycie seksualne ich u¿ywa. mam tu na my¶li prezerwatywy oraz tabletki, tak samo jak i inne mo¿liwo¶ci zmniejszania szans na poczêcie. ko¶ció³ jest im przeciwny, uwa¿a je za z³o i inne g³upoty. tak wiêc lepiej zwiêkszyæ ilo¶æ aborcji, czy zwiêkszyæ ilo¶æ prezerwatyw?
Ta, ale zawsze mo¿na za³o¿yæ dwie.
A tak powa¿nie, ciekawy temat siê tu zrobi³. Poza prezerwatywami jest jeszcze milion piêæset rodzajów ¶rodków - o ró¿nej skuteczno¶ci. A mimo "gumki" tabletki te¿ mo¿na braæ, ne?
Wiek: 31 Do³±czy³: 10 Maj 2009 Posty: 4027 Sk±d: Wratislavia
Kontakt:
Wys³any: 3 Listopad 10, 19:13
Czas, ¿eby g³os zabra³ prawdziwy katolik. I nie jestem jedyny, bo Legends ma podobne stanowisko.
Ko¶ció³ popiera naukê, o ile nie wkracza ona na teren naturalno¶ci cz³owieka lub ¶rodowiska. Tutaj ta granica zosta³a wyra¼nie naruszona. Je¿eli dziecko powstanie w drodze zap³odnienia pozaustrojowego (³ac. in vitro = w szkle), to nie jest to sprawa tego, ¿e plemnik naturalnie dotar³ do komórki jajowej. Za¶ je¿eli zarodek pocznie siê in vivo (w ¶rodowisku naturalnym), to jest to stworzone dziêki mê¿czy¼nie i kobiecie. Zdarza³o siê, ¿e zap³odnienie in vitro nie by³o udane, lecz by³ to jedynie b³±d za³ogi. Tyle wyk³adu, teraz moje stanowisko.
Popieram to, co mówi Ko¶ció³. Je¿eli jaka¶ para chce mieæ dziecko, a nie staæ j± na to, aby poczê³o siê in vivo, dlaczego wybieraæ probówkê? Przecie¿ s± inne metody. Adopcja. Jest tyle dzieci w naszym piêknym kraju, które czekaj± na to, a¿ przygarnie je kto¶. I nie bêd± wybrzydzaæ, tak samo jak rodzice. Je¿eli kto¶ chce mieæ dziecko, to bêdzie je kochaæ takie, jakim jest.
Poruszyli¶my wiele innych tematów, to poci±gnê je dalej.
Antykoncepcja. Blah. Dobra rzecz dla m³odziaków, którzy chc± siê pobzykaæ w wieku 15-17 lat. Je¿eli mówimy o dojrza³ych kobietach i o ma³¿eñstwie, to ¿onka powinna kontrolowaæ swoj± p³odno¶æ. Wiedzieæ, który to dzieñ cyklu, itp., itd. Jak po³knie tabletkê, znaczy, ¿e nie ufa sobie i mê¿owi. Czyli nie ma dobrej komunikacji pomiêdzy partnerami. Co wiêcej, antykoncepcja mo¿e ¼le wp³ywaæ na stan zdrowia, za¶ antykoncepcja hormonalna mo¿e spowodowaæ powstanie p³odu mimo braku zap³odnienia.
Xaroxiu, Bóg jest sympatyczny, potwierdzam. Ale powiedz mi, kto powiedzia³, ¿e jak kto¶ jest sympatyczny, to robi wszystko idealnie? Niet. Bóg da³ nam woln± wolê i da³ nam talenty. Je¿eli chcemy od niego wiêcej, to mo¿emy o to poprosiæ. Cuda siê zdarzaj±. Jakby ka¿dy by³ perfekt, to wszyscy byliby identyczni, nie?
Odwo³uj±c siê do platoñskiej idei, wszystko co jest na tym ¶wiecie, jest tylko niedok³adnym ¶ladem idealnego przedmiotu, znajduj±cego siê poza sfer± poznania podczas ludzkiej egzystencji. Tak¿e istnieje cz³owiek idealny, a ty, ja i ka¿dy, kto poczyta mój esej jest ciastkiem, które wysz³o z idealnej i prostej foremki, ale ma ukruszony kawa³ek, brakuje maleñkiego sk³adnika, i tak dalej.
Poci±gn±³em, teraz mnie wielbcie. ¯art.
Mam nadziejê, ¿e to dorzuci wam trochê informacji o ¶wiecie.
Sygnatura użytkownika
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
Xaroxiu, Bóg jest sympatyczny, potwierdzam. Ale powiedz mi, kto powiedzia³, ¿e jak kto¶ jest sympatyczny, to robi wszystko idealnie?
Pó³ roku temu z czystej ciekawo¶ci przeczyta³em ca³± Bibliê. Ten temat jest ci±gle poruszany, g³ównie w ewangeliach i dziejach apostolskich. Wed³ug chrze¶cijan Bóg stawia wszystkich na równi, co jednak nie sprawdza siê w praktyce. Jak by¶ siê czu³, gdyby na wy¶cigu puszczano Was parami, ale wszyscy koñczyliby w tym samym momencie? Niektórzy musz± biec szybciej, ale nie wszyscy dadz± radê. Dlaczego? Przez niesprawiedliwo¶æ organizatora.
Cytat:
Popieram to, co mówi Ko¶ció³. Je¿eli jaka¶ para chce mieæ dziecko, a nie staæ j± na to, aby poczê³o siê in vivo, dlaczego wybieraæ probówkê? Przecie¿ s± inne metody. Adopcja. Jest tyle dzieci w naszym piêknym kraju, które czekaj± na to, a¿ przygarnie je kto¶. I nie bêd± wybrzydzaæ, tak samo jak rodzice. Je¿eli kto¶ chce mieæ dziecko, to bêdzie je kochaæ takie, jakim jest
Czê¶ciowo siê z Tob± zgadzam, chcê jednak poruszyæ kwestiê przynale¿no¶ci dziecka do doros³ego. Nie s±dzisz, ¿e ka¿dy chcia³by wychowywaæ W£ASNE dziecko, gdy¿ to do niego czujemy prawdziw± mi³o¶æ, nie za¶ adoptowanie dziecka nieswojego, które zosta³o na to skazane przez inn± nieodpowiedzialn± parê. Rozumiem, ¿e s± ludzie z wielkim sercem, którym taki fakt nie przeszkadza, jednak nie ka¿dego staæ na tak du¿e po¶wiêcenie, aby zaoferowaæ schronisko osobie, której nawet nie znaj±.
Cytat:
Ko¶ció³ popiera naukê, o ile nie wkracza ona na teren naturalno¶ci cz³owieka lub ¶rodowiska. Tutaj ta granica zosta³a wyra¼nie naruszona. Je¿eli dziecko powstanie w drodze zap³odnienia pozaustrojowego (³ac. in vitro = w szkle), to nie jest to sprawa tego, ¿e plemnik naturalnie dotar³ do komórki jajowej. Za¶ je¿eli zarodek pocznie siê in vivo (w ¶rodowisku naturalnym), to jest to stworzone dziêki mê¿czy¼nie i kobiecie. Zdarza³o siê, ¿e zap³odnienie in vitro nie by³o udane, lecz by³ to jedynie b³±d za³ogi. Tyle wyk³adu, teraz moje stanowisko.
Kompletnie pomin±³e¶ tutaj sprawê bezp³odno¶ci, co wed³ug mnie jest niew³a¶ciwe. Ko¶ció³, komentuj±c zap³odnienie 'in vitro' jako co¶ z³ego, pogarsza swój wizerunek w oczach moich oraz wielu innych osób. Je¶li para nie mo¿e sobie pozwoliæ na dziecko stworzone w metodach naturalnych, to nie widzê problemu w rozwi±zaniu tego przy pomocy metod naukowych. To bêdzie przynajmniej ich dziecko, które bêd± kochaæ tak samo jak to, które urodzi³oby siê po zap³odnieniu 'normalnym'.
Cytat:
Antykoncepcja. Blah. Dobra rzecz dla m³odziaków, którzy chc± siê pobzykaæ w wieku 15-17 lat. Je¿eli mówimy o dojrza³ych kobietach i o ma³¿eñstwie, to ¿onka powinna kontrolowaæ swoj± p³odno¶æ. Wiedzieæ, który to dzieñ cyklu, itp., itd. Jak po³knie tabletkê, znaczy, ¿e nie ufa sobie i mê¿owi. Czyli nie ma dobrej komunikacji pomiêdzy partnerami. Co wiêcej, antykoncepcja mo¿e ¼le wp³ywaæ na stan zdrowia, za¶ antykoncepcja hormonalna mo¿e spowodowaæ powstanie p³odu mimo braku zap³odnienia.
A nie s±dzisz, ¿e ludzie doro¶li te¿ mog± sobie pozwoliæ na przyjemno¶ci? Owszem, seks jest przyjemno¶ci±, za¶ uprawiany w³a¶ciwie wcale nie musi nie¶æ ze sob± konsekwencji w postaci niespodziewanej ci±¿y. Je¶li jednak zdarzy siê taki przypadek, to jak najbardziej dozwolona powinna byæ aborcja. Przypominam, ¿e aborcjê okre¶la siê USUNIÊCIEM CI¡¯Y, nie za¶ ZABICIEM P£ODU lub LIKWIDACJ¡ ZARODKA. Tak, jest to bardzo trudna decyzja dla pary z takim problemem, je¶li jednak zdecyduj± siê na usuniêcie organizmu z macicy, to jest to tylko i wy³±cznie ich wybór, gdzie nic do powiedzenia nie maj± osoby trzecie, które nigdy nie znalaz³y siê w ich sytuacji.
Cytat:
Tak¿e istnieje cz³owiek idealny, a ty, ja i ka¿dy, kto poczyta mój esej jest ciastkiem, które wysz³o z idealnej i prostej foremki, ale ma ukruszony kawa³ek, brakuje maleñkiego sk³adnika, i tak dalej.
S±dzê, ¿e ka¿dy cz³owiek powinien mieæ takie same szanse. Niesprawiedliwe jest stawianie ludzi na ró¿nych b±d¼ wadliwych wagach. Czym¿e jest kowal z krzywym kowad³em?
Wiek: 31 Do³±czy³: 10 Maj 2009 Posty: 4027 Sk±d: Wratislavia
Kontakt:
Wys³any: 3 Listopad 10, 20:22
Nadal kowalem.
Dobra, nie bêdê ci±gn±³ tej dyskusji, bo zwyczajnie mi siê nie chce.
Za¶ je¿eli chodzi o aborcjê, to siê zgadzam. Takie co¶ powinno byæ dozwolone.
Tym razem bez wywodów.
Sygnatura użytkownika
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.