Dla potrzeb naszego testu przygotowali¶my imponuj±c± "Puszkê Pandory" - niemal 15 tysiêcy z³o¶liwych kodów o ³±cznej "masie" 2 GB. Aby zagwarantowaæ mo¿liwie obiektywne warunki, ka¿dy rywalizuj±cy program antywirusowy uruchomiony zosta³ na przeznaczonym tylko dla niego komputerze VOBIS DIGITAL VP Q8200 POWER OFFICE z zainstalowanym systemem Windows Vista Home Premium, pakietem biurowym Microsoft Office Home & Student 2007, aplikacj± Acrobat Reader 9 i kombajnem multimedialnym Nero 7 Essential. Dodatkowo by wyniki szybko¶ci skanowania dysku twardego, na którym znajdowa³o siê blisko 200 tysiêcy plików, by³y wiarygodne, przed rozpoczêciem testu zdefragmentowali¶my partycje C ka¿dego PC narzêdziem Contig firmy Sysinternals.
A wiêc podsumowanie po te¶cie:
dobreprogramy napisa³/a:
Wyniki naszego testu wyra¼nie wskazuj±, ¿e program programowi nierówny. Aplikacje które w naszym te¶cie wykry³y nie wiele wiêcej ni¿ co drugiego wirusa o dziwo sygnowane s± certyfikatami o 100% wykrywalno¶ci szkodników. No có¿, chyba nale¿y za³o¿yæ, ¿e w naszym te¶cie dopad³ je pech. ¯arty, ¿artami ale z testu mo¿na wywnioskowaæ wiele powa¿nych wniosków. Zanim jednak przejdziemy do nich zobaczymy porównanie wszystkich antywirusów pod wzglêdem wykrywalno¶ci, wykorzystywania zasobów systemowych i szybko¶ci skanowania.
Przede wszystkim z wykrywaniem zagro¿eñ nie jest tak ró¿owo jak mog³oby siê wydawaæ. Nie mo¿emy liczyæ na 100% blokadê, dobieraj±c jednak w³a¶ciwie stra¿nika mo¿emy znacz±co zminimalizowaæ ryzyko infekcji. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e niektóre programy bior±ce udzia³ w te¶cie pozbawione by³y modu³ów dostêpnych w ich komercyjnych odpowiednikach, mog±cych wp³yn±æ korzystnie na wykrywalno¶æ. Poza testem wykrywalno¶ci w którym czê¶æ programów wypada³a lepiej inne gorzej, warto zwróciæ uwagê na bardzo korzystn± tendencjê. Producenci powa¿nie podchodz± do zagadnienia optymalizacji wykorzystania zasobów przez aplikacje i szybko¶ci skanowania plików. Mo¿na mieæ nadziejê, ¿e zamulaj±ce systemy programy antywirusowe to ju¿ bardziej historia ni¿ rzeczywisto¶æ.
Niew±tpliwie w¶ród rywalizuj±cych w naszym te¶cie aplikacji pierwsze skrzypce gra³y najpopularniejsze: avast!, AVG i Avira. Niew±tpliwie wszystkie trzy mo¿na z czystym sumieniem poleciæ ka¿demu. Okaza³o siê, ¿e czytelnicy dobrychprogramów wiedz± co robi±, w naszym te¶cie zwyciê¿y³ avast!, najczê¶ciej pobierany program w naszej bazie (6 mln pobrañ), by³ najskuteczniejszy, najszybszy i nie zajmowa³ wiele zasobów. Atutem zwyciêzcy jest funkcjonalno¶æ nieograniczona w stosunku do komercyjnej edycji. Na drugim stopniu podium zameldowa³ siê kolejny program z za naszej po³udniowej granicy AVG, który niewiele ustêpowa³ liderowi. Trzecia pozycja przypad³a solidnemu niemieckiemu antywirusowi, w ka¿dym te¶cie spisywa³ siê dobrze lub bardzo dobrze. Podsumowuj±c, ¶wiat jest wielki, a najlepsze bezp³atne programy antywirusowe powstaj± u naszych s±siadów. Mamy nadziejê, ¿e w naszym kolejnym te¶cie po¶wiêconym komercyjnym rozwi±zaniom równie¿ rodzime rozwi±zania pojawi± siê w czo³ówce.
Hehe czyli wygrywa mój wierny od lat avast!!!!
A wy jakich antywirusów u¿ywacie?
A mo¿e w ogóle p³atnych?
Mo¿e nie spam, bo jednak antywirus jest wa¿ny. Szczególnie, ¿e to forum o pokemonach, a jak siê ¶ci±ga pliki trochê dzieciêce, to jest siê bardziej na wirusy nara¿onym.
Sygnatura użytkownika
Turnieje Pokemon:
1 miejsce RSE 50, 1 miejsce FRLG 30
2 miejsce RSE 50,
3 miejsce RSE 50,
mam avasta i kilka w obwodzie, ogólnie mam 5 antywirów i z³apa³em jak narazie tylko 2 trojany, a neta mam od roku
Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
A... dla tych co maj± inne ni¿ te 2 najlepsze.
To, ¿e wy nie macie trojanów, to raczej b³±d. Nie o to chodzi, ¿e wy mniej trojanów ³apiecie, tylko po prostu wasz antywirus nie wykrywa/nie u¿ytkujecie neta jak my
Sygnatura użytkownika
Turnieje Pokemon:
1 miejsce RSE 50, 1 miejsce FRLG 30
2 miejsce RSE 50,
3 miejsce RSE 50,
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.