POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Ewolucja, a Pokemony?
Autor Wiadomo¶æ
Afil 
Potrafi spojrzeæ Brockowi w oczy |D
Lodowy Rycerz - Yay!

Do³±czy³: 07 Gru 2008
Sk±d: Ciechocinek
Kontakt:
Wys³any: 4 Styczeñ 14, 11:53   Ewolucja, a Pokemony?

Przegl±daj±c dzisiaj pewien kana³ na YT, obejrza³em jeden z ich filmików i zaczê³y pojawiaæ siê pytania, teoria przedstawiona w tym filmiku (http://www.youtube.com/watch?v=JF2mRcAoXLQ) zdaje siê byæ jak najbardziej trafna, ale co mo¿na powiedzieæ wiêcej o tym przypadku?
My¶lê, ¿e w³±czê siê do dyskusji, ale na pocz±tek... muszê i¶æ, a chcia³em po prostu podzieliæ siê z wami tym jak¿e zacnym filmikiem.
Wiêc, jak my¶licie, jakie s± przyk³ady ewolucji w pokemonach? x3

Sygnatura użytkownika
Ich bin eine :ninja:
Jak co¶ to ³apaæ mnie na steamie. Nick: afil7

4xI 
Bug Catcher

Do³±czy³: 01 Sty 2009
Kontakt:
Wys³any: 4 Styczeñ 14, 13:21   

ten film da³ mi raka

Byakurai 
Bear wants justice

Do³±czy³: 14 Sie 2009
Sk±d: z Rudy ¦l±skiej
Wys³any: 4 Styczeñ 14, 13:22   

S³owny rc dla tego pana

Sygnatura użytkownika

*Had to be me. Someone else might have gotten it wrong*

Ich bin eine :zombie:

Afil 
Lodowy Rycerz - Yay!

Kontakt:
Wys³any: 4 Styczeñ 14, 13:47   

Ja tu próbujê ruszyæ jako¶ forum, a Ci z bólem ty³ka w stopniu lekkim x_x

Sygnatura użytkownika

4xI 
Bug Catcher

Do³±czy³: 01 Sty 2009
Kontakt:
Wys³any: 4 Styczeñ 14, 14:37   

A czy móg³bym prosiæ o streszczenie warto¶ci meteorycznej z tego filmiku, z pominiêciem nie¶miesznych ¿artów i rozlewania makaronów spaghetti?

wtedy pogadamy, lubie gadaæ na pokowe tematy =)

Afil 
Lodowy Rycerz - Yay!

Kontakt:
Wys³any: 4 Styczeñ 14, 21:08   

A propos ewolucji jako takiej, nie chodzi³o mi ju¿ o ¿arty, które te¿ mnie nie ¶mieszy³y, a dobre przyk³ady tego, ¿e ewolucja w pokemonach tak jakby... te¿ istnieje.
Patrz±c na przyk³ad 3 pokemonów podanych jako g³ówny argument w filmiku i resztê pokemonów ptaków, jakie mo¿na z³apaæ na samym pocz±tku gier pokemon.

Jak zosta³o powiedziane w filmiku, oczywi¶cie nie bêdê cytowa³ s³owo w s³owo i moja wypowied¼ bêdzie siê opiera³a równie¿ na nim, ale postaram siê do³o¿yæ co¶ od siebie, bo jednak jako¶ tak dziwnie mnie to zaciekawi³o.

Pidgey to pierwszy pokemon ptak jakiego mo¿emy spotkaæ w ¶wiecie Pokemonów (R/B/G), chyba, ¿e kto¶ mia³ taki przypadek i¿ pierwszy by³ Spearow. No i teraz. Kanto jest to kraina bardziej odkryta, wiêcej terenów przypomina raczej sawanny. Dlatego obu ptakom przydaj± siê do¶æ du¿e pazury i masywne dzioby pomagaj±ce ryæ w ziemi w poszukiwaniu jedzenia. Reszta wygl±du zale¿y bardziej od uosobienia. Spearow jest ptakiem bardziej agresywnym dlatego jego wygl±d bardziej daje do my¶lenia, ¿e mo¿e zrobiæ wiêksz± krzywdê, jako ¿e... czy tego chcecie, czy nie, ale te spiczaste u³o¿enie piór powiêksza tego drobnej miary ptaszka i wydaje siê on wiêkszy, a zarazem mog± byæ czym na wzór barw ochronnych przy niektórych gatunkach ¿ab, które swoim kolorem symbolizuj± swoj± "toksyczno¶æ". (I tak... wiem... to brzmi... okrutnie dwuznacznie...)

Taillow. Ptak z 3 generacji, przy towarzystwie Wingula. Hoenn jest wodn± krain±, b±d¼my szczerzy, wiêkszo¶æ terenów jest zalana. I tutaj pojawiaj± siê dwa ptaki jeden jest typowym wodnym pokiem. Wingul, jego kszta³t cia³a bardzo u³atwia mu wbijanie siê z jak najwiêksz± prêdko¶ci± w wodê i ³apanie ryb, troszkê inaczej ni¿ jego ewolucja, ale zostañmy przy podstawowych formach. Taillow jego proporcje cia³a, s± do¶æ dziwne, jak u jaskó³ki, które s± przystosowane do chwytania owadów w locie, osi±gania du¿ych prêdko¶ci i tutaj te¿ pojawia siê co¶ ciekawego. W Hoenn pojawi³y siê 2 pokemony, których pokarm bierze siê z 2 ró¿nych ¼róde³ przy takim samym terenie, jeden zajmuje siê wod±, a drugi powietrzem. Czyli mo¿na powiedzieæ, ¿e doprowadzi³o siê do roz³amu jednego gatunku, który by³ wcze¶niej, tak?

Czwarta generacja. Starly jest typowym pokemonem którego ubawienie pasuje do bardzo zabudowanego regionu jakim jest Sinnoh, ale to nie daje im taryfy ulgowej. Jest to typowy ptak, który ¿yje w grupach, lata z ni± i komunikuje siê przez bardzo g³o¶ne i denerwuj±ce d¼wiêki. Nic siê dziwiæ, skoro mieszkaj± w tak zabudowanym regionie. Kolor szary, czy te¿ jak podaje nam PokeDex; br±zowy, u³atwia tym pokemonom ¿ycie w miastach, ale równie¿ i w górach, gdzie w koñcu i tak zamieszkaj±, by ³apaæ owady w locie za pomoc± ich mocnych skrzyde³, które pomimo ma³ych rozmiarów, s± do¶æ silnym silnikiem lotu.

Pidove... tutaj pojawia siê... czarny koñ je¶li chodzi o zajebisto¶æ pocz±tkowych ptaszków ka¿dego regionu. Pidove to g³upie i s³abe, ale za to wierne ptaki. Ich ¿ycie to g³ównie osadzanie siê w miastach gdzie przez swoj± s³odko¶æ pozyskuj± ¿yciodajne jedzenie, nie potrafi± za to zbytnio same polowaæ, bo s± na to... za s³abe. No i tutaj te¿ pojawia siê to, dlaczego ¿yj± w stadach i maj± punkt wspólny z Starly. S± cholernie g³o¶ne i to bardzo. Czemu? Powód taki sam, u³atwia to komunikacje z innymi cz³onkami grupy w miejskim zgie³ku.

No i na koniec nowinka. Fletchling; i tutaj g³owi³em siê troszkê, a¿ w koñcu doszed³em do kilku wniosków. Kalos to ogromy region, g³ównie pokryty traw±... czy te¿ górami. Komu bêdzie ³atwiej siê schowaæ w tych trawach jak nie drobnemu ptakowi o mierze 0,3 metra, który swoj± wysoko¶æ zawdziêcza g³ównie d³ugim nó¿kom? No w³a¶nie, ale nie koniec. Dodatkowo, ptak ten na pocz±tku otrzymuje te¿ przewagê nad insektami znajduj±cymi siê na ziemi. U¿ywaj±c swoich nó¿ek jako przewagi, gdy¿ ³atwiej wypatrzyæ i dogoniæ biegiem robaka, jak posiadaæ malutkie nó¿ki, lataæ i ledwo co widzieæ cokolwiek w tych trawach. Te ptaki zachowuj± siê prawie tak samo jak surykatki, ¿yj± w grupach, daj± sobie znaæ o niebezpieczeñstwie poprzez ¶wiergolenie (Jak na Francjê przysta³o) i potem siê chowaj±, a jak nie chowaj±, to wychodz±, szukaj± jedzenia i znowu komunikacja. Nie rozkmini³em jeszcze czemu maj± takie ubarwienie... ale mo¿e... je¶li kogo¶ zaciekawi ten temat.

No i g³ównie o to mi chodzi w tym temacie, przyk³ady dlaczego pok wygl±da tak jak wygl±da i inne aspekty, które potwierdzaj±, ¿e jednak ewolucja w pokach istnieje. Tyle...

Sygnatura użytkownika

kowalt 
Powoli siê wkrêca
kuce s± be

Do³±czy³: 29 Cze 2009
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 7 Luty 14, 19:02   

Gdy mówimy o ewolucji w Pokemonach to mamy na my¶li raczej wchodzenie na wy¿sze formy ewolucyjne. I w sumie wchodz±c w ten temat my¶la³em ¿e co¶ takiego ujrzê. Nie mniej przeczyta³em wywód Afila wiêc wypada³oby skrobn±æ co¶.
Mnie siê wydaje ¿e to nie za bardzo ma zwi±zek z Darwinem i jego teoriami. No có¿. Regiony w Pokemonach da siê mniej wiêcej umie¶ciæ w jaki¶ czê¶ciach ¶wiata. Id±c dalej w tych czê¶ciach ¶wiata mieszkaj± jakie¶ stworzenia. Tak wiêc Pokemony s± w wiêkszym lub mniejszym stopniu odzwierciedleniem tych¿e stworzonek. I st±d w³a¶nie dostosowane do warunków cia³ka.
No có¿. Nie znam siê na Ornitologii ale szukanie podobieñstwa miêdzy Jaskó³k± a Mew± to trochê jak porównywanie Karpia do Rekina aj waj.

Sygnatura użytkownika

Afil 
Lodowy Rycerz - Yay!

Kontakt:
Wys³any: 7 Luty 14, 22:57   

Zawsze jednak s± to organizmy pochodz±ce zazwyczaj od jednego ogniwa... wymy¶lbi³bym co¶ wiêcej, ale.. .mo siê nie cje.

Sygnatura użytkownika

kowalt 
Powoli siê wkrêca
kuce s± be

Do³±czy³: 29 Cze 2009
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 7 Luty 14, 23:58   

Tak jak teraz sobie patrzê to nie jestem pewien czy Darwinizm w ogóle miejsce w Pokemonach. B±d¼ co b±d¼ mamy Arceusa który te¿ jest stwórc± wszechwszystkiego. Tak wiêc Kreacjonizm. A z tego co tam siê orientuje w za³o¿eniach Stwórca stworzy³ byty takimi jakimi s±. Ale to ju¿ wg³êbianie siê za daleko.

Nie mniej teoria w miarê fajna. Do tego spostrze¿enia które powinny byæ widoczne a jako¶ nigdy na to to nie wpad³em(mo¿e przez brak zainteresowania takimi sprawami ale i tak jest to widoczne).

Sygnatura użytkownika

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: