POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: PokeMan
23 Styczeñ 17, 10:16
Czerñ i Biel: Rival Destinies w Disney XD
Autor Wiadomo¶æ
PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Do³±czy³: 16 Lis 2008
Kontakt:
Wys³any: 9 Grudzieñ 12, 09:18   

Daru napisa³/a:
W odcinku drugim Juniper mia³a tylko jedn±-dwie kwestie i najwyra¼niej nie mog³a przyjechaæ, ¿eby tak ma³o zagraæ.

Nie s±dzê, to raczej wynik³o z sk±pstwa bo mia³a TYLKO to zagraæ. A aby siê op³aca³o j± wzi±æ, gdyby dano jej jeszcze rolê np. sêdzii sali w Nimbasie lub Eriny.
Daru napisa³/a:
Od razu widaæ, ¿e tego serialu nie ogl±dasz, bo powtarzalno¶æ g³osów jest na podobnym poziomie co w poprzednich seriach. Po prostu czasem osoba wpisuj±ca obsadê na Dubbingpediê wy³apie, ¿e dany aktor gra³ jak±¶ postaæ w tle/epizodyczn±, która mia³a jedn±/dwie kwestie i j± dopisze do listy.

Ogl±dam, ale rzadko, bo zawsze zgrzytam zêbami, a ja chcê je zachowaæ na kolejne lata.
Na podobnym ? Na du¿o ni¿szym poziomie, bo nie wiem po co u¿ywaj± z 60 aktorów. Tylko co mi po tej ró¿norodno¶ci, je¶li z odcinka na odcinek postaæ ma inny g³os.
Daru napisa³/a:

A ja skomentujê - cieszê siê ze zmiany Claya na Wi¶niewskiego, poniewa¿ jako Wituch mia³ tylko parê kwestii, a jako Clay obrobi³ ca³y odcinek. I by³ ¶wietny.

Ale ja nie oceniam gry P.Wi¶niewskiego, tylko wskazujê na g³upotê, ¿e znowu 2 odcinki przed, zagra³ postaæ kto inny.
Daru napisa³/a:
Cytat:
Cressa w s14 gra³ podobno jaki¶ kiepski £ukasz Wêgrzynowski, teraz niewiele lepiej.

Moim zdaniem Paw³owski jest o wiele lepszy od poprzedniego aktora graj±cego Cressa. Poza tym znowu - Cress mia³ tu zaledwie parê kwestii, widocznie nie mo¿na by³o ¶ci±gn±æ starego aktora.

No i co z tego, ¿e lepszy ? Jak za kilkana¶cie odcinków te¿ wymieni± na kogo¶ innego, to te¿ bêdziesz bredzi³, ¿e kto¶ jest lepszy ?

To PO CO u¿ywali wcze¶niej takiego, którego teraz siê nie da ¶ci±gn±æ ? Za du¿o u¿ywaj± takich co to z nimi s± potem problemy. Jako¶ w innych swoich dubbingach u¿ywaj± takich, dziêki którym jednak potrafi± utrzymaæ obsadê. Wiêc po co cudowaæ i u¿ywaæ jakiego¶ Wêgrzynowskiego ? Nie lepiej ju¿ postawiæ na sprawdzonego Narlocha czy innego Szyd³owskiego ?

Jako¶ logistycznie to oni NIE POTRAFI¡ dubbingowaæ Anime - podobno z Bakuganami te¿ robi± odpa³y w stylu, ¿e postaæ ma 3 g³osy.

Daru napisa³/a:
Cytat:

Jak widaæ, SDI nie do¶æ, ¿e nie potrafi utrzymaæ prawid³owej obsady z starych sezonów których nie robili

Jeste¶ jedyn± osob± we wszech¶wiecie, któr± irytuje fakt pojawiania siê nowych g³osów w trwaj±cych serialach.

Nie, irytuje mnie tylko robienie tego BEZ pomy¶lunku. W s5 i s6 te¿ dosz³a kupa nowych g³osów, ale to nie irytowa³o mnie tak bardzo, bo zrobiono to delikatnie, stopniowo. A nie uderzeniem obucha, bach i 10 kompletnie nowych g³osów w s15, z czego z 4 g³osy zast±pi³y postacie powracaj±ce z s14.
Konkretne liczby:
w sezonie 5. wyst±pi³y 24 g³osy, w sezonie 6 by³y 23 z czego w s6. pojawi³o siê 5 g³osów których w s5 nie by³o. Czyli 22% obsady by³o kompletnie nowymi g³osami nie s³yszanymi w s5. Dla mnie nadal za wysoki wspó³czynnik (winno byæ co najwy¿ej 15-16 %) ale i tak jest do¶æ niski wobec tego co wyprawi³o SDI Media Polska:

W s14 (czyli Czerñ i Biel) by³o ok. 47 aktorów, a w sezonie 15 - 41 (stan na podstawie 25 odcinków, czyli po³owy sezonu) z czego nowych g³osów których NIE BY£O w s14 jest ile ? 13 póki co, a wraz z reszt± odcinków dojdziemy do 20 nowych g³osów na 50 u¿ytych.

Czyli 40% obsady Czerñ i Biel: ¦cie¿ki przeznaczenia to KOMPLETNIE nowe g³osy, których nie by³o w poprzednim sezonie. Jak dla mnie to du¿y cios, który nie pozwala cieszyæ siê serialem.

Ja mogê od biedy zrozumieæ tak± zagrywkê miêdzy s13 (który jest ostatnim sezonem rozgrywanym w Sinnoh) a s14 który jest pierwszym w Unovie, ale tu mamy s14 i s15 które nale¿± do tej samej sagi - ich akcja dzieje siê w jednym regionie.

Daru napisa³/a:
Czasami po prostu jaki¶ aktor nie jest dostêpny, czasami lepiej bêdzie go jednak kim¶ innym zast±piæ (jak to by³o w przypadku Claya).
Studio Opracowañ Filmów w Warszawie/Telewizyjne Studio D¼wiêków bywa³o nie lepsze, je¶li chodzi o niektóre swoje stare dubbingi. Ale wtedy nikt nie przyk³ada³ do tego wiêkszej wagi.

Czasami ? Okazuje siê, ¿e z 25% obsady s14, magicznym cudem jest ju¿ niedostêpna. Zast±piæ ? Okej, to mia³o sens w przypadku Giovanniego, szczególnie ¿e:
a) zamieniono go na kogo¶ lepszego, bo Paszkowski lepiej pasuje ni¿ Kwieciñski
b) zamiana dotyczy z Kwieciñskiego (s10-12) na Paszkowskiego (s14) czyli jaki¶ sens jest, bo s14 to ju¿ inny region/saga, jak kto woli. Ba, nawet inny design postaci.

Niestety, obserwuj±c s15, dochodzê do wniosku, ¿e oni dopiero za czwartym razem trafi± na kogo¶ najlepszego, a ty bêdziesz to popiera³ pisz±c bzdury, ¿e kto¶ jest lepszy. Zamiana jednego typowego SDIajowego aktora, na innego SDIajowego aktora to ¿adna zamiana, bo przypomnê, ¿e oni wszyscy brzmi± niemal tak samo, i nie tworz± ¯ADNEJ kreacji g³osem, która zapada w pamiêæ. Takie g³osy-siano, mia³ko¶æ niestety. Z ca³ego s15 to jedyni wzglêdnie nowi którzy tworz± co¶ g³osem, to Krzemiñski i ewentualnie Kula. Te wszystkie Kurzaki, Saralidze, Rogacki, Kociêckie, Paw³owskie to niestety dno.

SOF nie przyk³ada³ do czego¶ wiêkszej wagi ? Chyba blu¼nisz. To w tamtych czasach czê¶ciej zachowywano g³osy ni¿ teraz.

Daru napisa³/a:
Cytat:
recepcjonistkê w odc. 25,29,47 gra³a ta sama aktorka i Brawly`ego (Lidera Sali) w odc. 32,42-43 gra³ ten sam aktor.

Nie jest sztuk± konsekwentnie stosowaæ aktorów, którzy akurat s± pod rêk±, bo graj± g³ówne postacie.

Jest sztuk± mieæ tyle oleju w g³owie, ¿eby pokierowaæ nimi tak, aby zagrali epizodyczne postacie i aby to pasowa³o. Lanton w tej roli dopiero rozpozna³em po tym, jak mi Ato powiedzia³. Klimka rozpoznaæ ³atwo, ale wg. mnie pasowa³ do tej roli, poza tym jednak trochê zmieni³ g³os, choæ nie tak fajnie jak w roli Nikolaja.

A ¿e w takim SDI, nie potrafi± wykrzesaæ z aktora drugiego g³osu, to u¿ywaj± bez sensu 60 aktorów, i to jeszcze bezsensownie, bo nie trzymaj±c siê swoich doborów.

Daru napisa³/a:
Pierwsze sze¶æ sezonów mia³o wiele zgrzytów.

Na pewno du¿o mniej ni¿ w samym s14-s15.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
dbaj±c aby postaæ za 10, a nawet 50 odcinków pó¼niej, mia³a TEN SAM g³os.

Szczególnie Elm w s5. Aya mia³a zmieniony g³os. Suzy zreszt± te¿. W s5 wiêkszo¶æ dobrych aktorów zast±piono gorszymi, s6 wcale nie by³o lepsze, miêdzy innymi rezygnuj±c z Zakrzewskiego.

Ale ja wytyka³em zmiany obsady w RAMACH JEDNEGO SEZONU. A to co ty wymieniasz (oprócz Elma) to zmiany MIÊDZY SEZONAMI które na dodatek NIE BY£Y dubbowane ani jednym ci±giem, ani w tych samych studiach. Tymczasem teraz jest te same studio, oraz nagrywanie ci±giem - po s13 wziêli siê od razu do s14, po tym od razu do s15, a teraz ju¿ siê wziêli do s16.

Ale dobra, skoro grasz nieczysto, to ja bêdê skrupulatny:
W ca³ym s1-6 tylko 2 razy siê zdarzy³o to, co SDI zrobi³ ju¿ ponad 10 razy. Chodzi o zmianê aktora w trakcie jednego sezonu, zazwyczaj ok. 50 odcinków. W s1-6 zdarzy³o siê:
- Elm w s5 by³ w pierwszym odcinku Majchrzakiem, w koñcowych odcinkach ju¿ Machnickim.
- Giovanniego w s6 w jednym odcinku zagra³ jeden kto¶, a w innym kto¶ inny

W sezonach SDI jak dot±d zdarzy³o siê - zacznijmy od koñca:
w s15:
- Juniper w odc. 2 grana przez kogo¶ tam, w odc. 14-16 ju¿ przez kogo¶ innego
- Clay w 2 odcinkach by³ Wituchem, w a 3 odcinku by³ ju¿ kim¶ innym
- sêdzia turnieju Kluboeksplozji w odc. 23-24 by³ Wróblewskim, w odc. 25 ju¿ jest Drojewskim
- Montgomery w odc. 22-24 by³ Kul±, ale ju¿ w odc. 25 jest podobno jakim¶ Paw³owskim
Jak widzimy, w ci±gu JEDNEGO sezonu, SDI zrobi³o wiêcej zmian, ni¿ ich poprzednicy w ci±gu SZE¦CIU sezonów.
Ale Darka to chyba nie przekonuje, wiêc pójd¼my dalej, tzn. wstecz:
SEZON 14. :
wg. dubbingpedii:
- Wojciech Paszkowski – Giovanni (odc. 1-2, 4-5, 7, 9), Cezary Kwieciñski – Giovanni (odc. 22)
- Agnieszka Judycka − doktor Fennel (odc. 6), Julia Ko³akowska − doktor Fennel (odc. 36)
- Agnieszka Fajlhauer − Burgundy (odc. 19, 40-41), Maria Nikliñska − Burgundy (odc. 39)
Nie bêdê wypisywa³ dalej (wcze¶niejszych sezonów), bo szkoda czasu.
Daru napisa³/a:
Do ka¿dego sezonu w wersji polskiej mo¿na by siê w jaki¶ sposób przyczepiæ. Wiêc proszê, zdejmij w koñcu swoje nostalgiczne ró¿owe okulary i spojrzyj na sprawê rozs±dnie.

Patrzê rozs±dnie. I widzê, jak dawniej takich cyrków jak teraz, nie by³o.
A chyba mniej szkodzi to, ¿e w nastêpnym sezonie postaæ ma inny g³os (co kilka razy siê zdarzy³o w s1-6) ni¿ to, ¿e w nastêpnym ODCINKU postaæ ma inny g³os, co odwala SDI.

Zreszt±, nowa obsada, nowe g³osy...mo¿na by to tolerowaæ, gdyby to zrobili porz±dnie. Ale jak widaæ powy¿ej, oni NIE ROBI¡ tego porz±dnie. Zapewne gdyby nie zmieniali g³osów z odcinka na odcinek, to po pewnym czasie bym siê przyzwyczai³ do nowej obsady. Ale tym co robi±, niestety denerwuj± mnie i zaprzepaszczaj± wszystko - po takim s13 by³em ju¿ u³agodzony i gdyby s14 dobrze rozegrali, to bym siê ju¿ pogodzi³/przyzwyczai³. Ale nie, Fennel po 30 odcinkach ma inny g³os.

Nie no okej, ju¿ tak zepsuli ten dubbing, ¿e nawet im chyba napiszê, ¿e za ma³o g³osów na postaæ daj±. NIECH MONTGOMEREGO gra w ka¿dym odcinku kto inny. Przecie¿ Tobie Daru, bêdzie siê to podobaæ, bo ka¿dy kolejny, bêdzie lepszy od poprzedniego, co nie ?

Sygnatura użytkownika
<<< Wyprodukowano na moje zlecenie przez DominLoL Corp.

PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.

Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji

Linki podane w sygnaturce, s³u¿± jedynie celom informacyjnym i edukacyjnym.

Ostatnio zmieniony przez PokeMan 9 Grudzieñ 12, 09:31, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

Malina
Pewnie nie zna PokeMana

Do³±czy³: 09 Gru 2012
Wys³any: 9 Grudzieñ 12, 15:22   

nie ma jak to odkopywac tematy sprzed paru lat

PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Kontakt:
Wys³any: 9 Grudzieñ 12, 19:00   

Malina napisa³/a:
nie ma jak to odkopywac tematy sprzed paru lat

Ten temat zosta³ za³o¿ony w TYM roku, wiêc gratulujê umiejêtno¶ci czytania z zrozumieniem.

Sygnatura użytkownika

PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.

Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji

Daru
Pewnie nie zna PokeMana

Do³±czy³: 21 Gru 2008
Wys³any: 10 Grudzieñ 12, 16:13   

Cytat:
Nie s±dzê, to raczej wynik³o z sk±pstwa bo mia³a TYLKO to zagraæ. A aby siê op³aca³o j± wzi±æ, gdyby dano jej jeszcze rolê np. sêdzii sali w Nimbasie lub Eriny.

Upieram siê przy tym, ¿e co¶ musia³o byæ na rzeczy - bo g³osowo do tamtej roli Umer te¿ by mniej wiêcej pasowa³a. Wiêc dlaczego jej nie wziêto? Bo najwidoczniej nie by³a dostêpna.

Cytat:
bo nie wiem po co u¿ywaj± z 60 aktorów.

¯eby przyjemniej siê ogl±da³o. Sezon dwunasty to by³ pod wzglêdem ró¿norodno¶ci koszmar, zreszt± pierwszy wcale nie lepszy. Poza tym, ¿eby daæ szanse innym aktorom do pokazania siê.
To nie jest tak, ¿e ró¿norodno¶æ powoduje zmianê g³osów. G³osów mog³oby byæ mniej, a zmiany i tak by wystêpowa³y. Problemem jest zbyt ma³o czasu na nagrania.

Cytat:
Ale ja nie oceniam gry P.Wi¶niewskiego, tylko wskazujê na g³upotê, ¿e znowu 2 odcinki przed, zagra³ postaæ kto inny.

A ja zwracam uwagê na to, ¿e kolejny Wituch by³by nieciekawy, a pan Wi¶niewski by³ ¶wietny. Widaæ miêdzy nagraniami re¿yser doszed³ do wniosku, ¿e lepiej bêdzie wzi±æ pana Wi¶niewskiego i chwa³a mu za to, bo pan Pawe³ by³ ¶wietnym Clayem.

Cytat:
No i co z tego, ¿e lepszy ?

To z tego, ¿e przez ¶lepe zachowywanie g³osów ci±gle mamy Jessie D±browsk±, która ju¿ dawno nie powinna ni± byæ. Bo jej "g³os" siê zmieni³ i teraz nadaje siê jeno do gwar i staruszek. Chodzi³o mi o podkre¶lenie tego, ¿e zmiana g³osu na lepszy wcale nie jest tragedi±.

Cytat:
Jak za kilkana¶cie odcinków te¿ wymieni± na kogo¶ innego, to te¿ bêdziesz bredzi³, ¿e kto¶ jest lepszy ?

Prawdopodobnie nie, bo pan Paw³owski ma g³os na tyle przyjemny i jest na tyle dobrym aktorem, ¿e ka¿da zmiana bêdzie na gorsze.

Cytat:
To PO CO u¿ywali wcze¶niej takiego, którego teraz siê nie da ¶ci±gn±æ ?

A sk±d oni mieli o tym wiedzieæ, ¿e nie bêdzie siê da³o? S± ró¿ne zdarzenia losowe, studia, niemo¿liwo¶æ wepchniêcia w harmonogram, ¶mieræ. Problemem nie s± aktorzy, tylko za ma³o czasu.

Cytat:
Nie lepiej ju¿ postawiæ na sprawdzonego Narlocha czy innego Szyd³owskiego ?

Taki Krzysztof Królak przez lata by³ sprawdzony i co? Nagle te¿, z niewiadomych wzglêdów, sta³ siê niedostêpny. Podobnie by³o z Cynti± Kaszyñsk± w MR Soundowym w Galactik Football.
Nic nie jest wykute w kamieniu, a kierowanie siê g³ównie dostêpno¶ci± w przysz³o¶ci przy wyborze aktora na dan± rol± jest bezsensowne.

Cytat:
W s5 i s6 te¿ dosz³a kupa nowych g³osów, ale to nie irytowa³o mnie tak bardzo, bo zrobiono to delikatnie, stopniowo.

A mnie w s5 i s6 irytowa³o zastêpowanie starych aktorów. Pocz±tek s5 by³ dla mnie tym metaforycznym "uderzeniem obucha". Nowe g³osy na nowe postacie nie irytuj±, wrêcz przeciwnie. No chyba ¿e kto¶ ceni sobie bylejako¶æ.

Cytat:
Jak dla mnie to du¿y cios, który nie pozwala cieszyæ siê serialem.

Jak ju¿ mówi³em - jeste¶ prawdopodobnie jedyn± osob± na ¶wiecie, która nie cieszy siê z tego, ¿e twórcy dbaj± o jako¶æ dubbingu, wprowadzaj±c nowe g³osy. Jak dla mnie to przyjemno¶æ s³uchaæ nowych barw, uwa¿am, ¿e im wiêcej, tym lepiej. Dla wiêkszo¶ci widzów te¿. Rzecz jasna w wiêkszo¶ci przypadków z³e jest zastêpowanie g³osów starych postaci, ale to zupe³nie co innego.

Cytat:
Okazuje siê, ¿e z 25% obsady s14, magicznym cudem jest ju¿ niedostêpna.

Sêk w tym, ¿e normalny re¿yser nie my¶li w kategoriach "nowe losowe postaci powinny mieæ tych samych aktorów co inne losowe postaci w poprzednich odcinkach".

Cytat:
Okej, to mia³o sens w przypadku Giovanniego, szczególnie ¿e:
b) zamiana dotyczy z Kwieciñskiego (s10-12) na Paszkowskiego (s14) czyli jaki¶ sens jest, bo s14 to ju¿ inny region/saga, jak kto woli. Ba, nawet inny design postaci.

1) To czy Paszkowski lepiej pasuje to rzecz gustu.
2) Zmiana wynik³a ze zmiany re¿ysera. Zak³adam, ¿e potem powróci³ na Giovanniego Kwieciñski, bo re¿yseri± ponownie zaj±³ siê Adam £onicki (czyli po ko³o 20 odcinkach)
3) Giovanni wyst±pi³ te¿ w ostatnim odcinku s13, wiêc w dwóch odcinkach po sobie nastêpuj±cych mia³ on inny g³os.
4) Zmieni³o siê jedynie ubranie Giovanniego, nie design.
5) Osobi¶cie wola³bym, ¿eby Giovanniego gra³ Adam Bauman lub Pawe³ Wi¶niewski, ale na koniec s15 prawdopodobnie niestety us³yszymy Kwieciñskiego.

Cytat:
Zamiana jednego typowego SDIajowego aktora, na innego SDIajowego aktora to ¿adna zamiana, bo przypomnê, ¿e oni wszyscy brzmi± niemal tak samo, i nie tworz± ¯ADNEJ kreacji g³osem, która zapada w pamiêæ.

Co¶ takiego jak SDIowe g³osy nie istnieje. S± to raczej "g³osy, których PokeMan nie umie rozpoznaæ". Od zawsze istnia³y g³osy, które ³atwiej wpada³y w ucho oraz takie, które trudniej wpada³y w ucho. Ja na przyk³ad z rozpoznawaniem Paw³owskiego, Kwietnia czy Kurasia sobie radzê i uwa¿am za bardzo dobrych, charakterystycznych aktorów. Z Kociêckim, Rogackim czy Saralidze mam problem, ale wiem, ¿e jakbym pos³ucha³ ich g³osów trochê wiêcej, to pewnie w koñcu bym je rozró¿nia³. Ale skoro nie ogl±dasz seriali, w których wystêpuj±, to jak masz ich rozpoznawaæ?

SOF - w "tasiemcach" typu "Chipa i Dale'a" miewali z losowymi postaciami potem powracaj±cymi problemy. Fakt, w SDI Media bywa gorzej, ale problemy tego typu zawsze istnia³y.

Cytat:
Lanton w tej roli dopiero rozpozna³em po tym, jak mi Ato powiedzia³.

W³a¶nie pokazujesz jakie masz problemy z rozpoznawaniem g³osów. Mo¿e po prostu przyznaj siê, ¿e nie jeste¶ w tym dobry, zamiast zarzucaæ wielu dobrym aktorom "mia³ko¶æ"?

Cytat:
A ¿e w takim SDI, nie potrafi± wykrzesaæ z aktora drugiego g³osu

Potrafi±, na co dowodem jest m.in. Kwiecieñ, Krzemiñski, Talik czy Paw³owski.

Cytat:
Na pewno du¿o mniej ni¿ w samym s14-s15.

Nie, ¶rednio tyle samo.

Cytat:

Ale ja wytyka³em zmiany obsady w RAMACH JEDNEGO SEZONU.

Sêk w tym, ¿e za czasów oryginalnego "Pocket Monsters" postacie powracaj±ce by³y o wiele rzadszym zjawiskiem ni¿ teraz.

Cytat:
A to co ty wymieniasz (oprócz Elma) to zmiany MIÊDZY SEZONAMI które na dodatek NIE BY£Y dubbowane ani jednym ci±giem, ani w tych samych studiach.

Suzy - postaæ z sezonu pierwszego (Borys), powróci³a w sezonie 4 (je¶li dobrze pamiêtam tam gra³a j± D±bkowska, choæ mogê sie myliæ). Oba sezony by³y dubbingowane w En-Be-Efie.
Aya - postaæ z sezonu pierwszego (Borys), powróci³a w sezonie 4 (tam gra³a j± NOWA AKTORKA Domañska). Oba sezony by³y dubbingowane w En-Be-Efie.
Z tego co pamiêtam przerwa miêdzy s3 a s4 nie by³a wcale taka du¿a.

Cytat:
Ale dobra, skoro grasz nieczysto, to ja bêdê skrupulatny:

Sêk w tym, ¿e za czasów oryginalnego "Pocket Monsters" postacie powracaj±ce by³y o wiele rzadszym zjawiskiem ni¿ teraz, wiêc porównanie jest nie na miejscu.

Cytat:

W odcinku drugim mia³a ma³o, w odc. 14-16 przywrócono jej star± aktorkê - to dobrze i pokazuje nam, ¿e SDI siê stara.

Cytat:
sêdzia turnieju Kluboeksplozji w odc. 23-24 by³ Wróblewskim, w odc. 25 ju¿ jest Drojewskim

Akcja odcinka 25 dzia³a siê innego dnia ni¿ 24, wiêc równie dobrze móg³ to byæ inny sêdzia. Postacie wygl±daj±ce tak samo zdarzaj± siê w koñcu w Pokemonach ca³y czas.

Cytat:
Montgomery w odc. 22-24 by³ Kul±, ale ju¿ w odc. 25 jest podobno jakim¶ Paw³owskim

Paw³owski gra³ tak, ¿e próbowa³ na¶ladowaæ Kulê i ca³kiem nie¼le mu to momentami wychodzi³o.

Zmianê Claya ju¿ komentowa³em.

Cytat:

- Wojciech Paszkowski – Giovanni (odc. 1-2, 4-5, 7, 9), Cezary Kwieciñski – Giovanni (odc. 22)
- Agnieszka Judycka − doktor Fennel (odc. 6), Julia Ko³akowska − doktor Fennel (odc. 36)

S± dwa mo¿liwe powody - brak dostêpno¶ci oraz zmiana re¿ysera.

Cytat:
- Agnieszka Fajlhauer − Burgundy (odc. 19, 40-41), Maria Nikliñska − Burgundy (odc. 39)

Podobnie. Albo pan £onicki dowiedzia³ siê o tym kto gra³ Burgundy dopiero przy rozpoczêciu nastêpnej partii odcinków, albo postanowi³ daæ soundalike'a na jeden odcinek, bo pani Fajlhauer nie by³a dostêpna.

Cytat:
I widzê, jak dawniej takich cyrków jak teraz, nie by³o.

- Nad mniejsz± obsad± ³atwiej zapanowaæ, co nie znaczy, ¿e jest ona lepsza.
- Dawniej nie by³o tylu postaci powracaj±cych.

Cytat:
Ale nie, Fennel po 30 odcinkach ma inny g³os.

To nie jest zbyt istotna postaæ.

Cytat:
NIECH MONTGOMEREGO gra w ka¿dym odcinku kto inny.

Tylko ¿e Montgomery w tym serialu siê ju¿ nigdy wiêcej nie pojawi. To taka postaæ na jedn± paroodcinkow± "sagê".

Zwykle nie podobaj± mi siê zmiany g³osów postaci, ale wiem, ¿e czasami nie ma innego wyj¶cia. Z drugiej strony - Jessie zdecydowanie powinna mieæ now± aktorkê (najlepiej Lanton, ale jak siê tego nie da zrobiæ to mo¿e byæ kto¶ inny), w roli Giovanniego te¿ bym chêtnie us³ysza³ kogo¶ bardziej pasuj±cego. Z trzeciej strony - chcia³bym, ¿eby na Georgiê wróci³a Suszyñska, bo Wodzyñskiej siê nas³ucha³em w "Czarodziejach" i wszêdzie brzmi tak samo. A Suszyñska jest bardziej ¶wie¿a i wed³ug mnie lepsza aktorsko.
Ostatnio zmieniony przez Daru 10 Grudzieñ 12, 16:25, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Conquest 
Nosi czapkê Asha

Do³±czy³: 15 Kwi 2012
Kontakt:
Wys³any: 14 Grudzieñ 12, 17:40   

Dzisiaj wyemitowano wyj±tkowo dwa odcinki:

W pierwszym nasi bohaterowie spotkali dawn± gwiazdê kina - Brycena, którego g³os mi siê podoba, bo by³ spokojny, a nie piszczenie a'la Ash xD Przestêpca porwa³ Volcaronê - stra¿nika góry i wynik³a z tego du¿a awantura. Krokorok Asha wygrywa³ walkê z Jellicentem k³usownika, jednak ten zachowa³ siê niestosownie i wybra³ drugiego takiego Pokemona, rozpoczynaj±c walkê 2 vs. 1. Wtedy Brycen oraz jego Beartic wyratowali sprawê. Generalnie fajny, bo du¿o akcji :)

Drugi odcinek w ca³o¶ci zosta³ po¶wiêcony rywalizacji Asha i Brycena o Odznakê Mrozu. Trener z Alabastii walczy³ m±drze i odniós³ zwyciêstwo. Przyklasn±æ ^^

PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Kontakt:
Wys³any: 16 Grudzieñ 12, 13:05   

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:

Upieram siê przy tym, ¿e co¶ musia³o byæ na rzeczy - bo g³osowo do tamtej roli Umer te¿ by mniej wiêcej pasowa³a. Wiêc dlaczego jej nie wziêto? Bo najwidoczniej nie by³a dostêpna.

Chyba siê powtórzê, ale: to czemu j± wziêli ? Jako¶ do Inazumy potrafili wybraæ takich ludzi którzy byli ca³y czas dostêpni i chyba zagrali to tak, ¿e zmian nie by³o.
Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
bo nie wiem po co u¿ywaj± z 60 aktorów.

¯eby przyjemniej siê ogl±da³o. Sezon dwunasty to by³ pod wzglêdem ró¿norodno¶ci koszmar, zreszt± pierwszy wcale nie lepszy. Poza tym, ¿eby daæ szanse innym aktorom do pokazania siê.
To nie jest tak, ¿e ró¿norodno¶æ powoduje zmianê g³osów. G³osów mog³oby byæ mniej, a zmiany i tak by wystêpowa³y. Problemem jest zbyt ma³o czasu na nagrania.

Przyjemniej ? Jako¶ ¶wiatli ludzie kiedy¶ w kilku postach na twoim PVF uznali dubbing SDI za sztuczno¶æ, z czym niestety trzeba siê zgodziæ.
s12 mia³ w³a¶nie prawid³ow± liczbê aktorów, tylko pokpiono sposób ich roz³o¿enia - SDI NIE UMIE tego robiæ. Zreszt±, tej powtarzalno¶ci w sezonie Galaktyczne Bitwy ja nie s³yszê, bo to g³osy mia³kie/trawa które nie zapadaj± w pamiêæ.
To, ¿e pierwsze 25 odcinków pierwszego sezonu to tragedia i Majchrzak Majchrzakiem pogania (oraz z sob± rozmawia) to wiem i wcale nie negujê. Jednak ju¿ od 26. odcinka jest lepiej i sensowniej.
Cytat:
Poza tym, ¿eby daæ szanse innym aktorom do pokazania siê.

LOL, po co ? Przez tyle lat u¿yli ju¿ bezsensownie tylu ludzi, ¿e czy naprawdê co¶ siê stanie, jakby w s15 znów u¿yli Kaufmanna który by³ ostatnio w s12 ? Inni aktorzy ? Proszê bardzo, ale w jakim¶ NOWYM serialu/sadze. Niestety, ale np. Klimek który jest Prawid³owym aktorem do Pokemon, NIE JEST prawid³owy do np. Fineasza i Ferba. I odwrotnie, jaka¶ Piku³a co gra w tym Fineaszu, nie jest prawid³owa do Pokemon. A niestety swoim g³osem skazi³a nasz dubbing :(

Przy czym Piku³a w Pokach by³aby okej, gdyby by³a jednym z kilku nowych g³osów, tymczasem w SDIajowych Pokach co ka¿dy sezon po³owa obsady to zupe³nie nowi ludzie, którzy prawid³owo winni stanowiæ co najwy¿ej 20% nowej obsady. I znów siê powtarzam...

Cytat:

Nie, gdyby by³o mniej, to winni dobraæ takich aktorów którzy graliby TYLKO w Pokemon i którzy by grali w co 3 odcinku, przez co, co te 3 odcinki mogliby zagraæ ponownie powracaj±c± postaæ...

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:

A ja zwracam uwagê na to, ¿e kolejny Wituch by³by nieciekawy, a pan Wi¶niewski by³ ¶wietny. Widaæ miêdzy nagraniami re¿yser doszed³ do wniosku, ¿e lepiej bêdzie wzi±æ pana Wi¶niewskiego i chwa³a mu za to, bo pan Pawe³ by³ ¶wietnym Clayem.

No dobra, to czemu tak pó¼no u¿y³ tego Wi¶niewskiego ? Przecie¿ gdyby u¿y³ od razu, to bym siê tego nie czepia³. Poza tym, czy to nie ¶mieszne, ¿e w odcinku w którym Clayem by³ Wituch, Wi¶niewski gra³ inn± postaæ (Doktor Ferrara) ?

Zreszt±, co to za staranie siê, ¿e niby kto¶ brzmi lepiej ? Czy re¿yser jest tak têpy, ¿e nie rozumie, i¿ wa¿niejsza jest sta³o¶æ g³osowa, od lepszego brzmienia ? Co mi po lepszym brzmieniu w jednym odcinku, kiedy w 2 poprzednich postaæ mia³a inny g³os.

Poza tym wg. odcinków w jakich pojawia siê etatowa rola Witucha (Zager), to mo¿na te¿ s±dziæ, ¿e równie dobrze Wituch by³ niedostêpny i Wi¶niewski robi³ Claya tylko na zastêpstwie.
Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
No i co z tego, ¿e lepszy ?

To z tego, ¿e przez ¶lepe zachowywanie g³osów ci±gle mamy Jessie D±browsk±, która ju¿ dawno nie powinna ni± byæ. Bo jej "g³os" siê zmieni³ i teraz nadaje siê jeno do gwar i staruszek. Chodzi³o mi o podkre¶lenie tego, ¿e zmiana g³osu na lepszy wcale nie jest tragedi±.

Ju¿ lepiej aby j± dalej trzymali, bo s± tak niem±drzy (¿eby nie powiedzieæ g³upi), ¿e jeszcze by dobrali trzeci± aktorkê do Jessie, co jest g³upot± totaln±, któr± odwalaj± przy innych postaciach.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
Jak za kilkana¶cie odcinków te¿ wymieni± na kogo¶ innego, to te¿ bêdziesz bredzi³, ¿e kto¶ jest lepszy ?

Prawdopodobnie nie, bo pan Paw³owski ma g³os na tyle przyjemny i jest na tyle dobrym aktorem, ¿e ka¿da zmiana bêdzie na gorsze.

Czyli najprawdopodobniej tak, bo ty zawsze wyt³umaczysz i bronisz SDIaja który ewidentnie leci w "hooya" z dubbingiem co rozumie ka¿dy my¶l±cy cz³owiek. Przy czym ³atwo krytykowaæ stare sezony, bo wiesz, ¿e ju¿ ich studio siê nie obroni tzn. nie op³aca siê go chwaliæ za dobr± robotê. Za to SDIaj dzia³a i op³aca siê go chwaliæ za wielk± i ¶mierdz±c± "kupê" jak± robi± w tym dubbingu.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
To PO CO u¿ywali wcze¶niej takiego, którego teraz siê nie da ¶ci±gn±æ ?

A sk±d oni mieli o tym wiedzieæ, ¿e nie bêdzie siê da³o? S± ró¿ne zdarzenia losowe, studia, niemo¿liwo¶æ wepchniêcia w harmonogram, ¶mieræ. Problemem nie s± aktorzy, tylko za ma³o czasu.

To trzeba dobraæ kogo¶ nieogranego, kto jednocze¶nie jest od dawna pewniakiem w studiu albo kogo¶ kto w dubbingu bêdzie gra³ tylko to, tak jak jest z Krzemiñskim. A takie wykwity jak Umer która zazwyczaj by³a w Sonice, dawaæ do epizodówek, a nie powracaj±cyh ról.

I tak, problemem s± aktorzy, bo wiêkszo¶æ prawid³owej obsady (np. Ma¶lanka czy Kulczycki, albo Domañska) jest IMO ³atwiejsza do ¶ci±gania/bardziej dyspozycyjna ni¿ te nowe g³upie g³osy.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
Nie lepiej ju¿ postawiæ na sprawdzonego Narlocha czy innego Szyd³owskiego ?

Taki Krzysztof Królak przez lata by³ sprawdzony i co? Nagle te¿, z niewiadomych wzglêdów, sta³ siê niedostêpny. Podobnie by³o z Cynti± Kaszyñsk± w MR Soundowym w Galactik Football.
Nic nie jest wykute w kamieniu, a kierowanie siê g³ównie dostêpno¶ci± w przysz³o¶ci przy wyborze aktora na dan± rol± jest bezsensowne.

My¶lê, ¿e mo¿na jednak dobraæ/znale¼æ takiego co bêdzie i dyspozycyjny, i bêdzie pasowa³. Ale SDIaj woli braæ ludzi kompletnie od czapy, pomimo, ¿e widzê u nich takich aktorów co by pasowali, a przy okazji s± im wierni.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
W s5 i s6 te¿ dosz³a kupa nowych g³osów, ale to nie irytowa³o mnie tak bardzo, bo zrobiono to delikatnie, stopniowo.

A mnie w s5 i s6 irytowa³o zastêpowanie starych aktorów. Pocz±tek s5 by³ dla mnie tym metaforycznym "uderzeniem obucha". Nowe g³osy na nowe postacie nie irytuj±, wrêcz przeciwnie. No chyba ¿e kto¶ ceni sobie bylejako¶æ.

Ale zmiany w s5 i s6 mo¿na uzasadniæ wieloma rzeczami, zmian± studia, d³ug± przerw± od kiedy ostatnio dubbingowano, spadkiem bud¿etu...
Tymczasem SDIaja nic nie t³umaczy wg. mnie - dubbinguj± ciurkiem, po kolei, w tym samym miejscu, re¿yser ten sam itd.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
Jak dla mnie to du¿y cios, który nie pozwala cieszyæ siê serialem.

Jak ju¿ mówi³em - jeste¶ prawdopodobnie jedyn± osob± na ¶wiecie, która nie cieszy siê z tego, ¿e twórcy dbaj± o jako¶æ dubbingu, wprowadzaj±c nowe g³osy. Jak dla mnie to przyjemno¶æ s³uchaæ nowych barw, uwa¿am, ¿e im wiêcej, tym lepiej. Dla wiêkszo¶ci widzów te¿. Rzecz jasna w wiêkszo¶ci przypadków z³e jest zastêpowanie g³osów starych postaci, ale to zupe³nie co innego.

Pisa³em w poprzednim po¶cie, ¿e nowi g³oso-aktorzy mog± byæ, ale nie a¿ tyle. Wiêc nie k³am, ¿e siê nie cieszê, bo z takiego Filipowicza w filmie 14 siê cieszy³em, z Krzemiñskiego w s14-15 te¿. Szczesny te¿ mi nie przeszkadza, bo by³ w Filmie 2, wiêc jest nie jako pó³-prawid³ow± obsad±, co jest na pewno lepsze ni¿ ludzie co jeszcze w ¿adnych Pokach nie byli...

To nie moja wina, ¿e inni nowi s± do chrzanu, i tak niewielu nowych mnie cieszy. Szkoda, ¿e np. nie u¿yli Hausnera czy Koz³owicza zamiast fuj-Otara Saralidze, czy trio`a anemików: Rogacki, Kociêcki i Martyna.

Niestety, ale ta trójka to dno dna, i przy nich Talik czy Kwiecieñ jest mistrzostwem ¶wiata co bardzo ¼le ¶wiadczy, bo Talik i Kwiecieñ (podobnie jak Cio³kosz) to katastrofa, ale nie my¶la³em, ¿e znajd± siê kiedy¶ jakie¶ jeszcze gorsze od nich g³osy.

Podobnie nie wyobra¿am sobie kogo¶ gorszego ni¿ te trio, ale znaj±c przesz³o¶æ s±dzê, ¿e w s16 SDI "nie zawiedzie" i da jeszcze wiêkszych g³upoli.

Aha, dbanie o jako¶æ dubbingu TO NIE S¡ NOWE G£OSY. To jest sta³o¶æ g³osowa i pilnowanie sta³o¶ci terminów/sposobu wymawiania.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
Okazuje siê, ¿e z 25% obsady s14, magicznym cudem jest ju¿ niedostêpna.

Sêk w tym, ¿e normalny re¿yser nie my¶li w kategoriach "nowe losowe postaci powinny mieæ tych samych aktorów co inne losowe postaci w poprzednich odcinkach".

Nie nie kolego, to jest w³a¶nie normalno¶æ, która sta³a siê smutn± nienormalno¶ci±. Po co nam stary znajomy aktor, z u¶miechem na ustach debilnej mediaworkerki, we¼my jakiego¶ XYZ który siê napatoczy³ i ³adnie brzmi. Co z tego, ¿e zagra on w klasyce, do której nie powinien mieæ dostêpu.
Niestety, ale dopuszczanie ¶wie¿aków do jakiej¶ sagi to zbrodnia. Wyj±tek stanowi± ludzie tacy jak Filipowicz czy Krzemiñski którzy albo i tak by siê pojawili (gdyby GMC Studio dalej dubbowa³o Pokemon i robi³o sezon 7, to na 99,9% dali by tam Filipowicza) albo maj± rozpoznawaln± kreacjê/g³os - Krzemiñski ma fajny g³os który od dawna znam z Polsatu oraz jest to g³os który zapada w pamiêæ i tworzy co¶ fajnego, a nie taka mowa-trawa jak Martyna czy Kociêcki których od razu nie odró¿nisz. Ba, nawet po kilku odcinkach nie odró¿nisz.

Tak samo jest nienormalno¶æ w postaci wersji lektorskich, które sta³y siê obowi±zuj±c± norm±.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
Okej, to mia³o sens w przypadku Giovanniego, szczególnie ¿e:

1) To czy Paszkowski lepiej pasuje to rzecz gustu.
2) Zmiana wynik³a ze zmiany re¿ysera. Zak³adam, ¿e potem powróci³ na Giovanniego Kwieciñski, bo re¿yseri± ponownie zaj±³ siê Adam £onicki (czyli po ko³o 20 odcinkach)
3) Giovanni wyst±pi³ te¿ w ostatnim odcinku s13, wiêc w dwóch odcinkach po sobie nastêpuj±cych mia³ on inny g³os.
4) Zmieni³o siê jedynie ubranie Giovanniego, nie design.
5) Osobi¶cie wola³bym, ¿eby Giovanniego gra³ Adam Bauman lub Pawe³ Wi¶niewski, ale na koniec s15 prawdopodobnie niestety us³yszymy Kwieciñskiego.

1) S± jednak obiektywne rzeczy, takie jak np. to, ¿e nie bierze siê kogo¶ (Kwieciñskiego) z piskliwym g³osem, kto grywa zazwyczaj ma³e dzieci, do roli mrocznej postaci jak± jest Giovanni. Przy okazji - Paszkowski to kolejny nowy g³os, który wg. moich standardów da siê prze³kn±æ, choæ nadal boli, ¿e to "ska¿enie" dubbingu...
2) Dziêki za sugestiê, nie wpad³em dot±d na to. Je¶li tak by³o, to niez³y burdel jest w SDIaj :(
3) Ale nie by³o o tym na dubingpedii
4) Wg. mnie jest do¶æ znaczna ró¿nica miêdzy s13 a s14
5) Ech...

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
Zamiana jednego typowego SDIajowego aktora, na innego SDIajowego aktora to ¿adna zamiana, bo przypomnê, ¿e oni wszyscy brzmi± niemal tak samo, i nie tworz± ¯ADNEJ kreacji g³osem, która zapada w pamiêæ.

Co¶ takiego jak SDIowe g³osy nie istnieje. S± to raczej "g³osy, których PokeMan nie umie rozpoznaæ". Od zawsze istnia³y g³osy, które ³atwiej wpada³y w ucho oraz takie, które trudniej wpada³y w ucho. Ja na przyk³ad z rozpoznawaniem Paw³owskiego, Kwietnia czy Kurasia sobie radzê i uwa¿am za bardzo dobrych, charakterystycznych aktorów. Z Kociêckim, Rogackim czy Saralidze mam problem, ale wiem, ¿e jakbym pos³ucha³ ich g³osów trochê wiêcej, to pewnie w koñcu bym je rozró¿nia³. Ale skoro nie ogl±dasz seriali, w których wystêpuj±, to jak masz ich rozpoznawaæ?

SOF - w "tasiemcach" typu "Chipa i Dale'a" miewali z losowymi postaciami potem powracaj±cymi problemy. Fakt, w SDI Media bywa gorzej, ale problemy tego typu zawsze istnia³y.

Seriale na DXD ogl±dam, i nie tylko Pkmn, ale i np. Zeke i Luthera czy Z Kopyta. Problemy s± takie:
- Zeke i Luther lec± ostatnio odcinki z dubbem Katowickim, a przynajmniej ja tylko na takie trafiam
- jak mam rozpoznawaæ g³osy, skoro nie ma czytanych ty³ówek, po których wiedzia³bym kogo siê spodziewaæ
- nowych g³osów w SDIaju jest za du¿o. Nie ogarniam tego, skoro do kadego serialu dobieraj± jakie¶ nikomu nieznane dzieci pracuj±ce za michê ry¿u, które jeszcze SDI b³êdnie wprowadza w b³±d, pokazuj±c im, ¿e w dubbingu nie mo¿na pracowaæ "stale" (tak jak w Eurocomie aktor XYZ by³ w prawie wszystkich dubach), tylko, ¿e to dorywcza praca, w której Ciê wykorzystaj±: wezm± Ciê do jednego duba, a potem fora ze dwora, do niczego nastêpnego Ciê nie wezm±.

W Chip i Dale z tego co pobie¿nie przeczyta³em, to nie by³o czego¶ takiego. A i nie negujê, ¿e takich problemów nigdy nie by³o. By³y i s±. Ale ich ilo¶æ w dubbingach SDIaja przekracza ludzkie pojêcie. Oni maj± takie problemy (razy trzy na przyk³ad w Wampiromamie) nawet w ci±gu 15 odcinków, a co dopiero przy wiêkszych ilo¶ciach. Poza tym w Lidze M³odych oprócz kompletnie spieprzonej obsady (gorzej ni¿ w Pokach, jest taka sytuacja, ¿e aktor graj±cy postaæ X w odcinku dajmy na to 14, w odcinku np. 19 nie gra X`a, tylko Y, a X gra ju¿ kto¶ inny. I nie wmówisz mi, ¿e to problem z dostêpno¶ci±, skoro ju¿ dobrany aktor, gra, ale nie tego kogo powinien.

Aktualnie ustanowili niechlubny rekord w ilo¶ci zmian g³osowych. ¯adne inne studio chyba nigdy tak nie paskudzi³o wszystkiego - SDIaj paskudzi i Pokemona, i seriale z DC Comics, jak równie¿ sit-comy dla Disneya.
Nowe i g³upkowate obsady mo¿na by z bólem przyj±æ (co jest i tak za du¿ym ustêpstwem), gdyby to wszystko by³o jeszcze starannie zrobione. Ale gdzie tam, dialogi do luftu, re¿yser nic nie pilnuje, dziêki czemu w jednym odcinku jest Ma³nt D¿astys, w kolejny Góra Sprawiedliwo¶ci, w kolejnym Góra sprawiedliwych, a potem znów powrót do Ma³nt D¿astys...no i nawet te nowe g³osy, po 5 odcinkach graj± ju¿ kogo¶ innego, a poprzednie postacie gra jeszcze kto¶ inny.

Daru napisa³/a:
Cytat:
Lanton w tej roli dopiero rozpozna³em po tym, jak mi Ato powiedzia³.

W³a¶nie pokazujesz jakie masz problemy z rozpoznawaniem g³osów. Mo¿e po prostu przyznaj siê, ¿e nie jeste¶ w tym dobry, zamiast zarzucaæ wielu dobrym aktorom "mia³ko¶æ"?

JESTEM w tym dobry, nie a¿ tak jak Wy, ale na pewno bardziej ni¿ przeciêtny widz kana³ów kreskówkowych, o przeciêtnym cz³owieku nie wspominaj±c. Jakim¶ cudem potrafiê rozpoznawaæ g³osy w dubbingach wszystkich studiów, oprócz SDIaja, wiêc je¶li jest co¶ nie tak, to na pewno nie ze mn±.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:

Ale ja wytyka³em zmiany obsady w RAMACH JEDNEGO SEZONU.

Sêk w tym, ¿e za czasów oryginalnego "Pocket Monsters" postacie powracaj±ce by³y o wiele rzadszym zjawiskiem ni¿ teraz.

No dobra, rzeczywi¶cie tutaj masz racjê. W takim razie kiedy¶ ponownie policzê wszystkie zmiany w obu dubbingach.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
A ¿e w takim SDI, nie potrafi± wykrzesaæ z aktora drugiego g³osu

Potrafi±, na co dowodem jest m.in. Kwiecieñ, Krzemiñski, Talik czy Paw³owski.

To ¿adna sztuka zrobiæ co¶ dobrego z Krzemiñskiego który po prostu jest sympatyczny. Z reszt± nazwisk siê nie zgodzê.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
A to co ty wymieniasz (oprócz Elma) to zmiany MIÊDZY SEZONAMI które na dodatek NIE BY£Y dubbowane ani jednym ci±giem, ani w tych samych studiach.

Suzy - postaæ z sezonu pierwszego (Borys), powróci³a w sezonie 4 (je¶li dobrze pamiêtam tam gra³a j± D±bkowska, choæ mogê sie myliæ). Oba sezony by³y dubbingowane w En-Be-Efie.
Aya - postaæ z sezonu pierwszego (Borys), powróci³a w sezonie 4 (tam gra³a j± NOWA AKTORKA Domañska). Oba sezony by³y dubbingowane w En-Be-Efie.
Z tego co pamiêtam przerwa miêdzy s3 a s4 nie by³a wcale taka du¿a.

Racja, w s4 siê trochê z tym pogubili i Borys gra³a nie te postacie co trzeba. Jest jednak ró¿nica gubiæ siê po kilku, nawet kilkunastu odcinkach jak to czyni SDI, a co innego gubiæ siê po ok. 160 odcinkach i nadawaæ nowy g³os postaci która by³a ostatnio 130 odcinków temu. W SDIaju w Pokemonie jest nowy g³os ju¿ po 2 odcinkach :vabi: w ich innych dubbingach lepiej, bo tylko po 10-15 odcinkach, ale to i tak 12 razy (!) szybciej/wcze¶niej ni¿ w enbeef. Za to np. w Master Filmie w ci±gu 150 odcinków Anubisa, by³a TYLKO jedna zmiana, przy czym w miarê do zrozumienia, bo przy okazji zmiany re¿ysera.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:

W odcinku drugim mia³a ma³o, w odc. 14-16 przywrócono jej star± aktorkê - to dobrze i pokazuje nam, ¿e SDI siê stara.

Nie roz¶mieszaj mnie. Je¶li SDIaj siê stara, to co powiedzieæ o innych, NORMALNYCH studiach które potrafi± zdubbowaæ ponad 100 odcinków czego¶, bez zmian ? ¯e s± arcy-genialni ? Nie, oni TYLKO porz±dnie wykonuj± zlecon± pracê.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
sêdzia turnieju Kluboeksplozji w odc. 23-24 by³ Wróblewskim, w odc. 25 ju¿ jest Drojewskim

Akcja odcinka 25 dzia³a siê innego dnia ni¿ 24, wiêc równie dobrze móg³ to byæ inny sêdzia. Postacie wygl±daj±ce tak samo zdarzaj± siê w koñcu w Pokemonach ca³y czas.

Kombinujesz jak koñ pod górê, byleby wybroniæ SDI`aja...Wróblewski by³ sêdzi±/komentatorem ju¿ w poprzednim sezonie, wiêc teraz to ewidentnie zmiana spowodowana ich nieumiejêtno¶ci± logistyczn± - nie potrafi± uk³adaæ obsad do seriali, tylko do dubbingowania filmów aktorskich siê nadaj±.
Pominê to, ¿e nie by³oby z³ym pomys³em, aby sêdzi±/komentatorem by³ Klimek którego i tak ca³y czas maj± pod rêk±, ale oni na to nigdy nie wpadn±. Im siê w g³owie nie mie¶ci, aby kto¶ z g³ównych ról zagra³ gwarki/epizodówki. Z drugiej strony i tak dobrze, ¿e drugim g³osem sêdziego jest Drojewski, a nie jaki¶ cudak pokroju Paw³owskiego czy Saralidze.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
Montgomery w odc. 22-24 by³ Kul±, ale ju¿ w odc. 25 jest podobno jakim¶ Paw³owskim

Paw³owski gra³ tak, ¿e próbowa³ na¶ladowaæ Kulê i ca³kiem nie¼le mu to momentami wychodzi³o.

Paw³owski czy Kula to bez ró¿nicy. Oni wszyscy brzmi± tak samo i co z tego, ¿e na dubbpedii niby jest ró¿norodno¶æ, skoro ja nie s³yszê tego ? A skoro ja nie s³yszê, to przeciêtny widz tym bardziej. Czyli u¿ywa siê multum aktorów, a efekt jest taki sam (a nawet gorszy) jak by dubbingowali "po bo¿emu" czyli max. 30 aktorów.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
I widzê, jak dawniej takich cyrków jak teraz, nie by³o.

- Nad mniejsz± obsad± ³atwiej zapanowaæ, co nie znaczy, ¿e jest ona lepsza.
- Dawniej nie by³o tylu postaci powracaj±cych.

To niech pozwol± odtwórcom g³ównych ról (oprócz Kissowej) graæ inne postacie. W dubbingu USA tak robi±, a poza tym Budnik czy Wieprzewski potrafi± zmieniæ swój g³os.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
Ale nie, Fennel po 30 odcinkach ma inny g³os.

To nie jest zbyt istotna postaæ.

Skoro wraca³a po ilu¶ odcinkach, to by³a istotna.

Daru napisa³/a:
PokeMan napisa³/a:
NIECH MONTGOMEREGO gra w ka¿dym odcinku kto inny.

Tylko ¿e Montgomery w tym serialu siê ju¿ nigdy wiêcej nie pojawi. To taka postaæ na jedn± paroodcinkow± "sagê".

Sk±d wiesz ? Mo¿e jednak w nastêpnym sezonie wróci, tak jak wraca³ np. Nando ?

Daru napisa³/a:
Zwykle nie podobaj± mi siê zmiany g³osów postaci, ale wiem, ¿e czasami nie ma innego wyj¶cia. Z drugiej strony - Jessie zdecydowanie powinna mieæ now± aktorkê (najlepiej Lanton, ale jak siê tego nie da zrobiæ to mo¿e byæ kto¶ inny), w roli Giovanniego te¿ bym chêtnie us³ysza³ kogo¶ bardziej pasuj±cego. Z trzeciej strony - chcia³bym, ¿eby na Georgiê wróci³a Suszyñska, bo Wodzyñskiej siê nas³ucha³em w "Czarodziejach" i wszêdzie brzmi tak samo. A Suszyñska jest bardziej ¶wie¿a i wed³ug mnie lepsza aktorsko.

O Lanton nie pomy¶l±, to by³aby zniewaga dla nich braæ dobrowolnie prawid³owego aktora. Wiêc wolê siê mêczyæ z obecn± Jessie, ni¿by braæ trzeciego aktora. Przy Giovannim to samo. Georgiê gra³y dwie nieprawid³owe aktorki, wiêc co to za ró¿nica - i tak i tak, jest ¼le.

Sygnatura użytkownika

Ostatnio zmieniony przez PokeMan 16 Grudzieñ 12, 16:25, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

lexsiso 
Pewnie nie zna PokeMana

Do³±czy³a: 03 Wrz 2012
Wys³any: 18 Grudzieñ 12, 19:08   

Co do ostatnich dwóch odcinków;
Walka o odznakê by³a jednocze¶nie i ciekawa i naci±gana. Ciekawa bo prawie do samego koñca nie mo¿na by³o przewidzieæ zwyciêscy. Ash nawet b³ysn±³ w kilku miejscach inteligencj± za co du¿y plus. Ale jak dla mnie w ostatniej bitwie to Krokorok powinien zdecydowanie przegraæ. Oprócz niekorzystnego typu by³o pokazane dwa odcinki temu ró¿nica si³y miêdzy nim, a lodowym nied¼wiedziem, wiêc to zwyciêstwo jest meeeega naci±gane i nierealne.
Co do odcinku, w którym by³ pojedynek znawców- te¿ ¶rednio mi siê podoba³. Burgundy by³a niesamowicie irytuj±ca i po prostu za du¿o jest jej docinków, by³by lepszy efekt gdyby by³a kilka poziomów wy¿ej lub mia³a tak± sam± range znawcy co Cilan. Jego rywal (nie pamiêtam jak mia³ na imiê) wypad³ ca³kiem nie¼le, pozytywne zaskoczenie. Za ca³okszta³t 6+/10.

Sygnatura użytkownika

Conquest 
Nosi czapkê Asha

Kontakt:
Wys³any: 19 Grudzieñ 12, 10:57   

W dzisiejszym odcinku nasi bohaterowie odwiedzili laboratorium, w którym by³y prowadzone badania nad Ferroseedami oraz ich mchem. Gdy eksperymenty wymknê³y siê spod kontroli rozpoczêto walkê z szybko rozprzesrzeniaj±cym siê mchem. Okaza³o siê, ¿e dzia³aj± na niego lodowe ruchy, wiêc Pokemony Georgii sprawdzi³y siê idealnie. Ntomiast miotacz p³omieni Pignite'a powali³ naelektryzowane Ferroseedy, z których Pikachu i Stunfisk wyci±gnê³y pr±d. I tak siê skoñczy³o. Epizod dobry na ¶rodowy poranek : P

Ostatnio zmieniony przez Conquest 19 Grudzieñ 12, 10:59, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Kontakt:
Wys³any: 30 Grudzieñ 12, 09:02   

Conquest napisa³/a:
Dzisiaj wyemitowano wyj±tkowo dwa odcinki:

Ten drugi odcinek wyemitowano o 17:00 w ramach tego, ¿e DisneyXD co tyd. w pi±tek premieruje/premierowa³o jeden odcinek jednego serialu, tu po prostu pad³o na Poki, a ten drugi odcinek i tak potem znów wyemitowano w "normalnej" nitce emisyjnej w poniedzia³ek.

Conquest napisa³/a:
W pierwszym nasi bohaterowie spotkali dawn± gwiazdê kina - Brycena, którego g³os mi siê podoba, bo by³ spokojny, a nie piszczenie a'la Ash

Co ciekawe, na dubbpedii nie pojawi³o siê info o tej postaci, pewnie niepotrzebnie kolejny nowy aktor z g³osem-traw± którego nie da siê rozpoznaæ.

Tymczasem w emisji kolejne zmiany: wypadaj± emisje o 16:00 w poniedzia³ek (Sylwester) i czwartek (3 sty.) na rzecz 2 sit-comów Disneyowych, z czego jeden bêdzie mia³ wtedy maraton. Do 6 stycznia, do niedzieli emisja o 6:50, ale ju¿ od 7 sty. o 6:25 (i 16:00) w dni powszednie oraz w weekendy o 6:50.

Niestety, od dawna jest chyba widaæ i czuæ, ¿e Pokemon na DisneyXD to kuku³cze jajo, które jest emitowane z musu. Przez ten nieca³y rok kiedy na Jetixie by³o s10 i s11 by³o o wiele lepiej, bo emisje by³y nawet po 11 razy dziennie a seria wywindowa³a ogl±dalno¶æ i by³a promowana na równi z innymi serialami. Niestety, DisneyXD jest kiepskim nadawc±, choæ swój obowi±zek spe³nia - premieruje. Szkoda, ¿e tylko dla ju¿ istniej±cych fanów, bo TAK¡ emisj±, nowych siê nie zdobywa/przyci±ga.

DisneyXD na YT napisa³/a:
Disney XD w styczniu:
Nowe odcinki: "Pokémon: ¦cie¿ki przeznaczenia" (fina³ 15. serii), "Mr. Young", "Moja niania jest wampirem" (fina³ 2. serii), "Wodogrzmoty Ma³e", "Iron Man: Armored Adventures" (fina³ 2. serii), "Avengers: Potêga i moc", "Akwalans", "Przygody Timmy'ego".

Oznacza to, ¿e ostatnie odcinki sezonu dostaniemy na 2-3 tygodnie przed premier± w USA. Podobna sytuacja, podobno wystêpuje w Wielkiej Brytanii.

Sygnatura użytkownika

Ostatnio zmieniony przez PokeMan 30 Grudzieñ 12, 09:03, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Conquest 
Nosi czapkê Asha

Kontakt:
Wys³any: 30 Grudzieñ 12, 09:25   

PokeMan napisa³/a:
Conquest napisa³/a:
W pierwszym nasi bohaterowie spotkali dawn± gwiazdê kina - Brycena, którego g³os mi siê podoba, bo by³ spokojny, a nie piszczenie a'la Ash

Co ciekawe, na dubbpedii nie pojawi³o siê info o tej postaci, pewnie niepotrzebnie kolejny nowy aktor z g³osem-traw± którego nie da siê rozpoznaæ.

Jest to mo¿liwe, ale przynajmnie by³ spokojny. Btw jako¶ nie mogê polubiæ sz.p. Kinder-Kiss.

PokeMan napisa³/a:
Tymczasem w emisji kolejne zmiany: wypadaj± emisje o 16:00 w poniedzia³ek (Sylwester) i czwartek (3 sty.) na rzecz 2 sit-comów Disneyowych, z czego jeden bêdzie mia³ wtedy maraton. Do 6 stycznia, do niedzieli emisja o 6:50, ale ju¿ od 7 sty. o 6:25 (i 16:00) w dni powszednie oraz w weekendy o 6:50.

Zawirowania jak w wirze u Lugii XP

PokeMan napisa³/a:
Niestety, od dawna jest chyba widaæ i czuæ, ¿e Pokemon na DisneyXD to kuku³cze jajo, które jest emitowane z musu. Przez ten nieca³y rok kiedy na Jetixie by³o s10 i s11 by³o o wiele lepiej, bo emisje by³y nawet po 11 razy dziennie a seria wywindowa³a ogl±dalno¶æ i by³a promowana na równi z innymi serialami. Niestety, DisneyXD jest kiepskim nadawc±, choæ swój obowi±zek spe³nia - premieruje. Szkoda, ¿e tylko dla ju¿ istniej±cych fanów, bo TAK¡ emisj±, nowych siê nie zdobywa/przyci±ga.

W³a¶nie, Pok s± traktowane po macoszemu i jak tylko DXD emituje swoje sitcomy to z ramówki wylatuj± Poksy :paqo:

PokeMan napisa³/a:
DisneyXD na YT napisa³/a:
Disney XD w styczniu:
Nowe odcinki: "Pokémon: ¦cie¿ki przeznaczenia" (fina³ 15. serii), "Mr. Young", "Moja niania jest wampirem" (fina³ 2. serii), "Wodogrzmoty Ma³e", "Iron Man: Armored Adventures" (fina³ 2. serii), "Avengers: Potêga i moc", "Akwalans", "Przygody Timmy'ego".

Oznacza to, ¿e ostatnie odcinki sezonu dostaniemy na 2-3 tygodnie przed premier± w USA. Podobna sytuacja, podobno wystêpuje w Wielkiej Brytanii.

W³a¶nie na to wygl±da, niezwykle fajnie! Wszak nasza kie³basa ju¿ dawno przegoni³a ich kie³base ^^

Ostatnio zmieniony przez Conquest 30 Grudzieñ 12, 09:25, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: