Szczerze mówi±c, po raz pierwszy piszê analizê porównawcz±. Nigdy takiego czego¶ nawet nie widzia³em. Wiêc nie gniewajcie siê, je¶li bêdzie nieco drewniane. Ale, jak obieca³em, czas na Dragonite vs. Salamence.
Porównanie pocz±tkowe
Mimo, ¿e tego nie robiê, stwierdzi³em, ¿e przedstawienie podstawowych informacji o Pokemonach bêdzie ca³kiem przydatne. Niestety, Collect nie obs³uguje Wordowej tabelki ani du¿ej ilo¶ci spacji, wiêc bêdzie pod spodem. Goddamit.
Salamence: Tier: OU
Typ: Stats: HP: 95
Atk: 135
Def: 80
SAtk: 110
SDef: 80
Spd: 100
BST: 600
Ability: Intimidate (obni¿a Atk przeciwnika przy wej¶ciu), Moxie (po KO dostaje +1 do Atk)
Jak widaæ po statystykach, Dragonite jest Pokemonem nieco bardziej defensywnym, pokonuje Salamence’a do¶æ wyra¼nie w Defie i SDefie, nieznacznie ustêpuje w HP. Dope³nia tego Multiscale, które jest pewniejsze ni¿ Intimidate, obni¿aj±ce tylko Atk. Aczkolwiek przy równym BST, nie mo¿e byæ jednocze¶nie super-Attackerem. Tutaj Salamence zdecydowanie góruje. Nie chodzi tutaj jedynie o praktycznie równy Atk, ale SAtk jest wy¿szy, co bardzo pomaga przy tworzeniu Mixed Sweepera. Co wiêcej, w aktualnym metagame bardzo liczy siê Spd, wiêc skok do bardzo znacz±cego 100 Spd powoduje z Salamence’a lepszego atakuj±cego. Nie wspominaj±c do Moxie, praktycznie perfekcyjnego Ability dla Attackera.
Potencja³ ró¿norodno¶ci
Dragonite zdecydowanie przewy¿sza Salamence’a w szeroko¶ci u¿ytecznego movepoolu, wiêc czê¶ciej spotkamy niespodziewane sety u pierwszego ze Smoków, ni¿ u drugiego. 99% Salamence’ów jakie spotkamy to bêd± Attackerzy, aczkolwiek jak wspomina³em w analizie jest opcja stworzenia przyzwoitego defensywnego setu. Przyzwoite defensywy (jak na OU), godne zaufania leczenie i mo¿liwo¶æ supportu dziêki Wish, phazuj±cy Dragon Tail/Roar i Intimidate stwarzaj± mo¿liwo¶æ Salamence’owi na bycie ca³kiem fajnym Supporterem. Aczkolwiek w tej materii Dragonite sprawia o wiele lepsze wra¿enie. Po pierwsze, dziêki Multiscale. Jest to zdecydowanie lepsze Ability defensywne ni¿ Intimidate, powiedzmy to szczerze. Po drugie, zasiêg ruchów supportuj±cych jest o wiele wiêkszy. Przede wszystkim Dragonite ma dostêp do Thunder Wave’a, pozwalaj±cego mu wyprzedaæ wiele Pokemonów. Do tego dochodzi Substitute, bardzo fajnie wspó³dzia³aj±cy z TWavem i Dragon Tailem. Nale¿y te¿ wspomnieæ o rzadziej spotykanych Heal Bellu, Tailwindzie, Haze i Dual Screenach. Je¶li chodzi o ofensywê, oba Pokemony maj± dostêp do bardzo przydatnego Dragon Dance’a; Dragonite nawet do Agility, ale spadek w sile ataku jest do¶æ wyra¼ny. Je¶li chodzi o u¿yteczne ataki ofensywne, oczywi¶cie w grê wchodz± Dragon STABy, Earthquake, Brick Break i Fire Blast, ale Dragonite ma te¿ dostêp do innych ruchów, takich jak Thunderbolt i Ice Beam, kompletuj±c praktycznie idealny coverage z Dragon + Fighting (w sumie stwierdzi³em, ¿e Dragon + Fighting walnie wszystko przynajmniej normalnie, a Dragon + Fire nie uderzy Heatrana), a tak¿e Waterfall i Hurricane, pozwalaj±cy skorzystaæ z deszczu. Do tego jeszcze trzeba wspomnieæ Superpower, silniejsze ni¿ Brick Break i Extremespeed. Wiêc wychodzi³oby na to, ¿e Dragonite jest Pokemonem lepszym, jest zdecydowanie bardziej wytrzyma³y i potrafi uderzaæ bardzo mocno. Niestety, do efektywnego operowania na polu bitwy Dragonite praktycznie potrzebuje Dragon Dance’a. 80 Base Speed to niewiele, jak na aktualny metagame. Salamence zdecydowanie lepiej sobie radzi dziêki 100 Base Speed i czêsto spotykanemu Choice Scarfowi, fajnie graj±cemu z Moxie. Salamence tak¿e robi nieco lepszy u¿ytek z Draco Meteora i Fire Blasta dziêki swojemu lepszemu Special Attackowi. Tak¿e Salamence ma pe³ny coverage wiêc mo¿e zwabiæ jakiego¶ Pokemona przez Expert Belt, aby uzyskaæ +1 Attack od Moxie, a potem praktycznie zamiataæ.
Oba Pokemony s± bardzo podobne je¶li chodzi o ofensywê w „bezpogodowym” ¶rodowisku, dlatego te¿ i obrona jest przed nimi do¶æ prosta. Scarf Terrakion bezproblemowo ¶ci±ga oba smoczki Stone Edgem, chocia¿ nie przebije siê przez Multiscale. Bulky Watery typu Swampert czy Slowbro (oba UU, lol) te¿ nie maj± z nimi problemów, albo, odpowiednio, zdejmuj± Ice Beamem albo wy³±czaj± z zabawy Thunder Wavem. Ca³kiem fajnie sprawdza siê te¿ jako counter Donphan dziêki swojej fajnej obronie i Ice Shardowi.
Podsumowanie
Oba Pokemony s± ogromnymi zagro¿eniami, to praktycznie 2 najpotê¿niejsze smoki w grze, nie umniejszaj±c Haxorusowi. Aczkolwiek aktualnie Dragonite’a czê¶ciej zobaczymy w roli bulky sweepera dziêki Multiscale, a Salamence’a jako early-game lub late-game sweepera dziêki ¶wietnym mixed statom w pierwszym przypadku albo Moxie i Dragon Dance’owi w drugim. I praktycznie na tym polega dylemat wyboru smoka do teamu. Dragonite lepiej sprawdzi siê w teamach typu Stall lub u ludzi preferuj±cych wytrzyma³o¶æ i powolny styl gry, a Salamence w teamach typu offensive i przy szybkim, agresywnym stylu gry. Ale jest jeszcze jedna opcja. Mo¿e oba smoki wsadziæ razem?
Sygnatura użytkownika
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
Po pierwsze: zignorowa³e¶ SR, z którym Mence sobie radzi w miarê ok, a Dragonite wcale, przez to, ¿e traci ca³y swój bulk.
Po drugie: Salamence jest lepszy je¶li chodzi o fizyczn± defensywê od Dragonite, w³a¶nie przez Intimidate.
Po trzecie: zapominasz o Mamoswine, który anihiluje Salamence na ¶niadanie, a D'nite po SR.
Po czwarte: obydwa Pokemony nie znosz± Cloystera, je¿eli s± czysto fizyczne i/lub gdy ten ma Shell Smash za pasem.
Po pi±te: Zapominasz o Latiosie, który jest szybszy od porównywanych smoków i gniecie je Draco Meteorem.
Poza tym, jako¶ ma³o konkretów jak dla mnie. Do¶æ powierzchownie. Podsumowanie o typie teamu w jakim siê sprawdz± (moim zdaniem nies³uszne, z reszt±) zupe³nie nie wynika z rozwiniêcia tekstu.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.