Po moim ukochany Galladzie, czas na kolejnego ciekawego stworka (credits to Domin). Z jego W¡SKIEGO (tak Shoku, mówiê do ciebie) spektrum propozycji wybra³em Arcanine'a, wed³ug mnie jednej z fajniejszych opcji na zaskakiwanie przeciwnika.
Wstawi³em jaki¶ bo tamtem za¶ usuniêto, Domin
Arcanine na przestrzeni generacji
Arcanine- The Forever UU Pokemon. Tak zacz±³bym ten akapit. Zosta³ wprowadzony w pierwszej generacji (jak zapewne wszyscy bardzo dobrze wiedz±) i od razu zosta³ obdarzony bardzo dobrymi statami. Jego wysokie ofensywne statystyki (110/100/95) w po³±czeniu z przyzwoitymi defensywami (90/80/80) dawa³y nadziejê na bardzo mocnego Pokemona. Jednak jego movepool okaza³ siê bardzo p³ytki, ograniczony praktycznie do ruchu STAB i Body Slam lub Hyper Beam. Poprawi³o siê to nieco ze wprowadzeniem Hidden Power w drugiej generacji i kombinacj± RestTalk, ale nie zmieni³o to pozycji naszego psa w metagame. W R/S/E dodano Arcanine'owi dwie przydatne ability, Flash Fire i Intimidate, a tak¿e powiêkszono nieco u¿ywalno¶æ najwy¿szego z statów Arcanine'a- Attacku. Choice Band i Extremespeed, czy nawet Howl otwiera³y nowe opcje dla Legendarnego, ale Blaziken by³ od niego lepszy, zw³aszcza dziêki drugiemu typowi. 4 generacja zes³a³a b³ogos³awieñstwo- Flare Blitz. Teraz mo¿na by³o u¿ywaæ potê¿nego, fizycznego STABa. Co wiêcej, do³o¿ono fizyczne Crunch i ThunderFanga, co¶, co by³o przydatne na bulky Watery. Arcanine dosta³ te¿ ruchy, które pozwala³y mu skorzystaæ z jego ³adnych statów defensywnych. Will-o-wisp i Morning Sun, nowe zabawki, spowodowa³y, ¿e Arcanine znajdowa³ u¿ycie, jako zadaj±cy spore obra¿enia wall. Je¶li chodzi o specjaln± stronê, Arcanine dosta³ Dragon Pulse, pozwalaj±ce na Fire+Dragon type combo, czyli co¶, na co nikt nie ma resista (zatkaj siê, Heatran). Wydawa³o siê, ¿e Arcanine znajdzie siê w wy¿szych tierach, lecz pojawi³a siê przeszkoda. Stealth Rocks. -25% na wej¶ciu zniechêca³o i zniechêca do teraz. W aktualnym metagame, Arcanine b³yszczy w UU, dziêki kolejnym potê¿nym ruchom- Close Combat i upgradzie do ThunderFanga- Wild Charge. Znów Arcanine nie wyl±dowa³ w OU, przez masowe u¿ycie pogody, Sand Stream Tyranitar/Hippowdon i Drizzle Politoed powoduj±,
¿e Morning Sun nie odnawia praktycznie nic. Jednak¿e Dream World Ability nie jest kompletnie bezu¿yteczne; Arcanine prawdopodobnie prze¿yje atak Dark i dostanie +1 Attack. Aczkolwiek Intimidate i Flash Fire nadal s± od tego lepsze.
Warto¶ci Arcanine'a
G³ówn± warto¶ci± Arcanine'a w UU jest dostêp do Extremespeed, co¶ czego brakuje Darmanintanowi, g³ównemu rywalowi dla Legendarnego. Co wiêcej, Close Combat jest o wiele lepsze ni¿ Superpower, którego u¿ywa Darmanitan. Odpuszczaj±c bezpo¶redni± rywalizacjê miêdzy tymi dwoma Pokemonami, Arcanine ma ³adnie zaokr±glone statystyki obronne i dziêki ruchom takim jak Will-o-wisp, Toxic, Morning Sun i Roar mo¿na stworzyæ ca³kiem wytrzyma³y i solidny set defensywny, co¶ w rodzaju drugiego Crobata. Poza tym, Arcanine ma tak¿e szeroki specjalny movepool, maj±c nie tylko dostêp do wcze¶niej wspomnianego Fire+Dragon combo, ale i mo¿liwo¶æ na stworzenie ciekawego Sunny Day setu z potê¿nym Fire Blast+SolarBeam. Swój nieco poni¿ej przeciêtny Speed Arcanine mo¿e zrekompensowaæ Flame Chargem, niezbyt mocnym, ale przydatnym STABem. I szczerze mówi±c, to by³oby na tyle, jako ¿e wiêkszo¶æ ruchów Arcanine'a to typy Fire, a ruchy u¿yteczne zosta³y wymienione ju¿ wcze¶niej.
Walka przeciw Arcanine'owi
Najlepiej przeciwko Legendarnemu sprawdzaj± siê bulky Watery, takie jak Swampert, Slowbro, Suicune; w odpowiedniej kolejno¶ci. Swampert spokojnie prze¿yje 2 Close Combaty i uderzy z Earthquake lub Surf. Slowbro mo¿e choæ nieco zanegowaæ potencjalne obra¿enia od Wild Charge dziêki Regeneratorowi. Kolejnym bardzo dobrym checkiem jest Rhyperior, który dziêki Solid Rock nie otrzymuje du¿o obra¿eñ od Close Combata. Co wiêcej, Arcanine jest BARDZO wra¿liwy na entry hazards, poniewa¿ obrywa od wszystkich jakie istniej±. Stealth Rocks zabieraj± za ka¿dym razem 25%, a Spikes i Toxic Spikes do³o¿± dodatkowych obra¿eñ/statusu. Dobr± spraw± jest te¿ revenge kill, dla przyk³adu Scarf Flygon z Earthquake.
U¿ycie Arcanine'a
G³ówn± przeszkod± dla Arcanine'a s± Stealth Rocks, wiêc przyda³by siê Spinner, dla przyk³adu Claydol lub Hitmontop. Jak wcze¶niej wspomniano, bulky Watery i Rhyperior sprawiaj± ogromne problemy Flare Blitzowi, wiêc dla przyk³adu jaki¶ Grass poradzi³by sobie tutaj ¶wietnie. Shaymin i jego Seed Flare, najlepszy. Co wiêcej, nie bój siê wprowadziæ Legendarnego na jakim¶ ataku, powinien spokojnie go przyj±æ i potê¿nie uderzyæ dziêki swojemu ¶wietnemu coverage. Najlepszym mo¿liwym momentem na wej¶cie jest zwabienie ataku Fire, np. przez Shaymina czy Escavaliera, z³apanie Flash Fire i... No wiecie. Miazga.
Podsumowanie
Najwiêkszymi atutami Arcanine'a s± ³adnie zaokr±glone statystyki, g³ównie wysokie ofensywy. Oprócz tego, dziêki przyzwoitym defensywom, jest mo¿liwo¶æ stworzenia wytrzyma³ego defensywnego setu. Najwiêksz± przeszkod± dla Legendarnego psa s± Stealth Rocks, ale na szczê¶cie mo¿na siê ich pozbyæ przez Rapid Spin.
Ogólnie rzecz bior±c, ciê¿ko jest przewidzieæ, jaki set ma Arcanine. Mo¿e to byæ fizyczny Choice Band, fizyczny Life Orb, specjalny czy te¿ defensywny. Dlatego, UU jest fantastycznym ¶rodowiskiem dla tego Pokemona, poniewa¿ w ka¿dej walce jest w stanie odcisn±æ swoje piêtno. I proszê, nie raczej nie u¿ywaj go w OU (chyba ¿e w teamie Sun), poniewa¿ Sandstorm kompletnie go niszczy, redukuj±c u¿yteczno¶æ Morning Sun i dok³adaj±c siê do obra¿eñ od Flare Blitz.
Kilka surowych setów (importable):
Kod:
Arcanine (M) @ Life Orb
Trait: Flash Fire
EVs: 8 SDef / 252 Atk / 176 Spd / 72 HP
Jolly Nature (+Spd, -SAtk)
- Flare Blitz
- Extremespeed
- Wild Charge
- Morning Sun
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
POKECOLLECT FOREVER!
Ostatnio zmieniony przez DominLoL 24 Czerwiec 12, 20:10, w ca³o¶ci zmieniany 5 razy
nie licz±c ¿e obrazek co¶ siê zjecha³, baaaardzo dobry tekst ch³opie, wogóle, arcanine to ja ci powiem taki pok, o którym pamiêta ka¿dy i ka¿dy przeciw niemu walczy³, ale ma³o kto ma go w teamie
Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
Poprawi³em obrazek, przepraszam ¿e nadal jest z wielki. Co¶ bêdê musia³ lepiej szukaæ
I od razu proszê o propozycje na kolejne artyku³y.
Sygnatura użytkownika
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.