Zacznijmy od pocz±tku:
No$GBA od 5 lat siê nie rozwija, wiêc tytu³y takie jak Pokemon B/W uci±gnie dopiero po kilku tygodniach, gdy kto¶ rozpracuje jak to uruchomiæ. Powodem takim jak poda³em wy¿ej jest to, i¿ No$ jest zacofany technologicznie. W przypadku B/W No$GBA mia³ za ma³o pamiêci do zapisu. DeSmuME nie musia³ czekaæ na ¿adne cheaty, tutaj emulator dawa³ radê bez tego.
Rozwój i ci±gle wydawanie nowych wersjii jest wiêc pierwsz± ró¿nic±.
Drug± jest te¿ aspekt techniczny. Mianowicie? Wymagania systemowe.
No$ odpali na ka¿dym kompie, lecz taki DeSmuME tylko na komputerach z procesorem dwurdzeniowym. Potrzebuje on wiêcej mocy obliczeniowej gdy¿ DeSmuME jest bardziej rozbudowany.
Kolejna ró¿nica, to obs³uga. No$GBA jest dosyæ ³atwy w obs³udze, DeSmuME jest zdeczka bardziej skomplikowany, ale je¶li poradzi³e¶ sobie z VBA, to ciê zadowoli powrót save state'ów ( tak, w DeSmuME jest system save stateów). Dla tych, którzy dopiero zaczynaj± przygodê z emulacj± albo nie mieli do czynienia z VBA, ma³e wyja¶nienie. Save State to miejsca, w których mo¿esz zapisaæ grê wprost przez emulator. Lecz proponujê tradycyjny zapis poprze grê.
Kolejna ró¿nica: P³ynno¶æ.
No$GBA na ¶rednim kompie, radzi se 50-80%. Na dobrym kompie 100% nie jest problemem. DeSmuME jest co prawda wolniejszy, ale jego grafika jest dok³adniejsza ni¿ w No$, i nadaje siê idealnie do nagrywania video poradników albo zwyk³ych gameplayów. Co prawda nam mo¿e siê wydawaæ ¿e marne 10 % jest strat± czasu, ale po skoñczeniu nagrywania otrzymamy video z pe³nymi 100%, czyli 60 Klatek.
3.Pierwsze Uruchomienie.
Pobieramy emulator ze strony producenta lub ¶ci±gamy gotowy( up w najbli¿szym czasie). Rozpakowywujemy, otwieramy i pokazuje nam siê ono emulacji. Podobne jak do No$GBA, ale napewno twoj± uwage przyku³y nowe przyciski jak w odtwarzaczach.
Pe³n± one podobn± rolê, strza³ka zwrócona w lewo do ¶ciany, zonacza reset.
Je¶li sci±gn±³e¶ gotowy emulator, napewno odpali³e¶ ju¿ jak± grê. Je¶li nie, odpal, wybieraj±c file->open rom lub recent rom, wtedy poka¿e ci siê lista ostatnio otwieranych romów.
Jak pewnie zauwa¿y³a¶, w grach takich jak pokemon Platinum, grafika wygl±da znacznie lepiej ni¿ na No$GBA. Jest to zas³uga silnika emulacyjnego. Kosztem szybko¶ci dostajemy lepsz± jako¶æ. W grach, w których trzeba podejmowaæ szybkie decyje, np. Zrêczno¶ciówkach czy platformówkach, to nawet pomaga, bo mo¿emy wykrêciæ znacznie lepsze czasy, nie mêcz±c siê. Je¶li przenios³e¶ iê zz No$GBA i sci±gn±³e¶ wersjê do konfiguracji w³asnej, zdziwisz siê sterowaniem, gdy¿ nie s± to typowe strza³ki, a ró¿ne klawisze, jak znany uk³ad WSAD. W tym wypadku, wchodzisz w Cofnguraition->Control Config, gdzie mo¿esz zmieniæ serowanie wedle w³asego widzi mi siê.
Nastêpne punkty dotycz± wersji do konfiguacji w³asnorêcznej. Je¶li masz wersjê skonfigurowan±, nie musisz ich czytaæ, chyba ¿e chcesz siê dowiedzieæ co jest czym w tym emulatorze.
3.1 Konfiguracja ogólna
Wchodz±c w zak³adkê Configuration, zauwa¿y³e¶ pewno d³uuug± listê.
Mamy tam kolejno: Save Tye, 3D Setings, Control Config, Hotkey Config, Sound Config, Wi-Fi Setings, Firmware Settings, Emulation Setings, Microphone Setings, Path Setings, Frame Skip, Language, Background Pause, Eneable State Rewinding i Dosplay Method.
Weterani VisualBoyAvance'a poczuj± siê jak w domu. Zacznijmy od pocz±tk i rzeczy najbardziej podstawowych, czyi Save State, Control Conifg, Sound Config i Emulation.
Save State odpowieada za system zapisu, tak jak w No$GBA, mieli¶my dwa systemy zapisu, jeden dla gier GBA, a drugi dla gier NDS. W DeSmuME jest jeden system, ale zato bardziej rozbudowany. Granic± dla No$GBA by³o Flash512 KB. U DeSmuME to dopiero prób mo¿liwo¶ci, emulator obs³uguje formaty zapisu a¿ do 512MBITÓW. Mamy te¿ opcjê autodetect, która bêdzie za nas wybieraæ optymalny stan zapisu za nas. Zaznaczy wiêc tê opcjê i idziemy dalej. Control config, to jak ju¿ wspomnia³em wcze¶niej, ustawienia sterowania, mo¿esz tu przystosowaæ sterowanie do swoich w³asnych pogl±dów. Kiedy ju¿ ustawimy klawiszologiê, przechodzimy do Sound Config.
Je¿eli macie s³abego kompa, to radzê wam ustawiæ nastêpuj±co:
Synchronization Mode->DualSPU
Sound Core->Ta druga opcja ( None oznacza brak, napisa³em ta "druga opcja" gdy¿ emulator w zale¿no¶ci od karty d¼wiêkowej mo¿e pokazywaæ inn± opcjê)
Buffer Size->5880
Interpolation->Linear, zwyk³a, brzmi najlepiej, mo¿ecie siê pobawiæ reszt± opcj±, tylko ¿e w zale¿no¶ci od tego, jak± opcjê wybierzecie, mo¿e to wp³yn±æ na prdko¶æ emulacji. Klikamy OK i wychodzimy.
Zostaje nam Emulation.Potrzebne s± biosy ( ARM9 BIOS, ARM7 BIOS, FIRMWARE.bin), które znajduj± siê w paczce osobnej. Ale je¶li przesiad³e¶ siê z No$GBA i masz te pliki, wystarczy w odpowiednich polach porostu je znale¼æ i wybraæ. Je¶li ju¿ to zrobi³e¶, zaznacz jeszcze wszystkie opcje po lewo prócz jednej: Patch DelayLoop SWI. Nie jest ona potrzebna. Kikamy ok, i nasz emulator jest gotów do grania.
CI¡G DALSZY JU¯ WKRÓTCE
// Je¶li bêdzie tego wiêcej, to chêtnie przyklejê.
// Kojot
Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
Ostatnio zmieniony przez Kojot 11 Luty 11, 11:39, w ca³o¶ci zmieniany 4 razy
¦wietnie zapowiadaj±cy siê poradnik, moje serdeczne uznanie .
Móg³by¶ jeszcze rozpatrzyæ dodanie punktu o zmianie ustawieñ w celu przy¶pieszenia DeSmuMe. Na pewno wielu osobom ze s³abszym sprzêtem bêdzie to bardzo przydatne.
sam siê jeszcze bawie tym emulatorem, wiêc nie spodziewaæ siê bóg wie czego.
jak po wywiadówce nie dostanê bana na kompa, to poradnik skoñczê byæ mo¿e do ferii/
Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
W takim razie, nie ma ¿adnego sposobu na przy¶pieszenie DeSMuMe, tak jak robi siê to w NoSgba? (np. Emulation Speed, LCD Refresh == Unlimited MHz Disaster, 10% u mnie wtedy dochodzi do baaardzo du¿ej prêdko¶ci No$gba.)
Nie ma czego¶.. "podobnego" w DeSmuMe?
Sygnatura użytkownika
Podziêkowania
Nenloth- za wszystko, za nasze wspólne rozmowy na GG, plotki i inne zabawne fikusy. Mogê ci wszystko powiedzieæ ze wszystkiego siê zwierzyæ.
Legends - tobie te¿ siê nale¿y choæby za wspólne chêci przeróbki forum. No i za te gadki na GG
Vabi i Drago - Was pierwszych pozna³am. Vabi za nasze rozmówki na GG Drago za ca³okszta³t
DominLol - Tu jest za co dziêkowaæ. Porady dotycz±ce gier itp. ale te¿ bardziej osobiste rozmowy. Korektorowanie PZG, i jedna ma³a rzecz, której nigdy nie zapomnê
mówiê ¿e siê bawiê, a nad tym sam pracujê, zreszt±, pisa³em ci ¿e bêdzie siê ¶limaczyæ kosztem jako¶ci .
[ Dodano: 1 Luty 11, 14:29 ]
nie wiem czy idzie go przy¶pieszyæ, jak co¶ znajdê to oczywi¶cie znajdzie siê to w FAQ
Sygnatura użytkownika
to nie jest pauza a ¼le spacthowany rom i automatycznie w³±czy³± siê blokada AP.
pobierz sk±d in±d.
Sygnatura użytkownika
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.