POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: PokeMan
24 Styczeñ 17, 10:53
#01 - Pokémon! I Choose You!

Jak oceniasz ten odcinek?
1
13%
 13%  [ 3 ]
2
0%
 0%  [ 0 ]
3
0%
 0%  [ 0 ]
4
4%
 4%  [ 1 ]
5
22%
 22%  [ 5 ]
6
59%
 59%  [ 13 ]
G³osowañ: 22
Wszystkich G³osów: 22

Autor Wiadomo¶æ
Vabigoon 
Powoli siê wkrêca
Howgh!

Do³±czy³: 07 Lis 2008
Kontakt:
Wys³any: 6 Luty 10, 14:41   #01 - Pokémon! I Choose You!

Tytu³ Angielski: Pokémon! I Choose You!
Tytu³ Polski: Pokémon! Wybieram ciê!
Scenariusz: Takeshi Shudo
Data premierowej emisji w Japonii: 1 kwiecieñ 1997
Data premierowej emisji w USA: 8 wrzesieñ 1998
Data premierowej emisji w Polsce: W Polsacie : 4 wrzesieñ 2000 ,w TV4 : kwiecieñ 2005 r.

Link do odcinka online:
Kod:
http://zlap-je-wszystkie.wjo.pl/komentarze-347819.html

Krótki opis Epizodu:
Odcinek zaczyna siê szybkim przedstawieniem, nierozgarniêtego, g³ównego bohatera, Asha Ketchuma, który spó¼nia siê na rozdanie Pokemonów do Profesora Oaka (tak to tu nastêpuje legendarna scena, w której m³ody trener wybiega z domu w cudownej zieloniutkiej pi¿amce). W tym momencie poznajemy równie¿ chamskiego Garego, wnuczka Profesora Oaka, którego pewno¶æ siebie przechodzi wszelkie granice. "Dziêki" spó¼nieniu, dla Asha zostaje ju¿ tylko s³ynny Pikachu - elektryczna mysz. Pikachu od samego pocz±tku pokazuje swój trudny charakterek. Pierwszym Pokemonem jakiego Ash mia³ okazjê z³apaæ by³ Pidgey, niestety wskutek braku wspó³pracy Pikachu ze swoim trenerem, Pidgey ucieka, a po chwili Ash rozkrêca sytuacjê uderzaj±c kamieniem napotkanego Spearowa, co skutkuje po¶cigiem, w którym Ash i Pikachu s± zwierzyn± a Rój Spearowów to wielki my¶liwy. To w tym odcinku przelotnie poznajemy Misty, i zaczyna siê s³awny w±tek z rowerem, który Ash po¿yczy³ od Misty i bardzo zrêcznie zepsu³, po czym wystawiaj±c siê na niebezpieczeñstwo by uratowaæ Pikachu (tu nastêpuje epicka scena!!!) zyskuje przyja¼ñ swojego Pokemona, który rozwi±zuje sytuacjê potê¿nym elektrycznym atakiem. Kiedy Ash i jego nowy przyjaciel budz± siê, na niebie widzimy piêkn± têczê, i przelatuj±cego Ho-oha. Odcinek koñczy siê ¶licznym ujêciem pleców Asha, trzymaj±cego w rêkach swojego potworka, na tle panoramy Wertanii.

Pokemony pojawiaj±ce siê w odcinku:

W walce ogl±danej przez Asha w tv:
Nidorino, Gengar, Onix

Pokemony które Ash "mia³" do wyboru:
Charmander, Squirtle, Bulbasaur

Pokemony pojawiaj±ce siê "bezpo¶rednio":
Pikachu, Pidgey
-Rattata (grzebie Ashowi w plecaku)
-Spearow
-Magikarp (przez chwilê widaæ go w wodzie, w której ³owi Misty)
-Ho-oh ( debiut przedpremierowy )

A teraz trochê od Poke :) -
Pierwszy odcinek by³ oryginalny i ciekawy. Jest to najprawdopodobniej jedyny odcinek BEZ udzia³u Zespo³u R ( chod¼ za spraw± PL wersji nie do koñca, ale o tym za chwilê ). G³os Garego jest identyczny jak Brocka, potem na szczê¶cie, siê to zmieni. Z danych technicznych, warto nadmieniæ wyciêcie po³owy segmentu "Z³ap je wszystkie" który to w Ameryce by³ emitowany przed i po reklamie, natomiast u nas by³ zbêdny ( prawny zakaz emitowania reklam w trakcie audycji dzieciêcych ) przez co by³ z nim ma³y kipisz, raz by³ ( w wersji ca³ej, lub pociêtej ), a raz nie - taki detal.

W pierwsze scenie Profesor Oak powiedzia³ : 'Kibice zachwyceni s± meczem. Prawdopodobnie by³ jednym z najwspanialszych jakiego byli ¶wiadkami.'

Tê linijkê powinien wypowiedzieæ komentator zawodów, a nie jak to tutaj zrobi³ profesor Oak. Pierwszy b³±d PL wersji.

Po wyj¶ciu na zewn±trz Laboratorium Oak`a, pojawia siê kolejny smaczek:

T³um krzyczy: Ash! Ash! Ash! Ash! Ash! Ash!
W oryginalnej ( amerykañskiej wersji ) tego nie by³o.

Jeszcze jedna zmiana...

Ash: Razem z Pikachu dostanê wszystkie Pokemony na ¶wiecie.
Ciekawie powiedziane, szczególnie, ¿e rzeczywi¶cie Ash w nast. odcinkach dostanie wiele pokemonów niemal w prezencie.
Oczywi¶cie stylistycznie powinno byæ u¿yte s³owko 'z³apaæ" które i tak jest potem wielokrotnie nadu¿ywane...

Anonimowy ( niestety, prawdopodobnie nigdy siê nie dowiemy, KTO mia³ zaszczyt napisaæ PL tekst do s1 ) t³umacz pope³ni³ jeszcze kilka b³êdów/ modyfikacji dla których jednak nie ma tutaj miejsca.

A teraz: o co mi chodzi³o z:
Cytat:
Jest to (...) jedyny odcinek BEZ udzia³u Zespo³u R ( chod¼ za spraw± PL wersji nie do koñca, ale o tym za chwilê ).
?

Odp. W PL wersji, g³osu Komentatorowi meczu z pocz±tku odcinka, u¿yczy³ Jaros³aw Budnik, który to w kolejnych odcinkach bêdzie znany z roli Jamesa.

To tyle, tej nudnej paplaniny PokeMana.
Opracowane, na podstawie informacji Daru.
Ostatnio zmieniony przez Vabigoon 7 Luty 10, 08:26, w ca³o¶ci zmieniany 5 razy  

Blue 
Powoli siê wkrêca

Do³±czy³a: 13 Gru 2009
Kontakt:
Wys³any: 6 Luty 10, 16:12   

Ja przyznam siê szczerze ¿e kiedy¶ siê wzruszy³am na tym odcinku. Szczególnie na tej scenie ze Spearowami. Jak na zaczêcie pokemonów to ten odcinek by³ naprawdê ¶wietny.

Sygnatura użytkownika
Podziêkowania

Nenloth- za wszystko, za nasze wspólne rozmowy na GG, plotki i inne zabawne fikusy. Mogê ci wszystko powiedzieæ ze wszystkiego siê zwierzyæ. :*

Legends - tobie te¿ siê nale¿y choæby za wspólne chêci przeróbki forum. No i za te gadki na GG :*

Vabi i Drago - Was pierwszych pozna³am. Vabi za nasze rozmówki na GG :D Drago za ca³okszta³t :*

DominLol - Tu jest za co dziêkowaæ. Porady dotycz±ce gier itp. ale te¿ bardziej osobiste rozmowy. Korektorowanie PZG, i jedna ma³a rzecz, której nigdy nie zapomnê :*

Vabigoon 
Powoli siê wkrêca
Howgh!

Kontakt:
Wys³any: 6 Luty 10, 16:23   

Tak, zgadzam siê z Tob±, mnie przy tej scenie nawet teraz przechodzi³y ciarki :) .
Uzna³em ten odcinek za godny najwy¿szej oceny:
-W koñcu to pierwszy odcinek Pokemonów
-¦wietna scena "pi¿amowa"
-Genialny tekst Asha "Ju¿ rozumiem!!! Jestem g³upi?". I w tym momencie pok³adaj±cy siê ze ¶miechu Pikachu :vabi:
-Piêkna scena ze Spearowami
-£adna têcza i przelatuj±cy Ho-oh.
-G³upotyzm Asha nie znaj±cy granic xD
-Rodz±ca siê przyja¼ñ miêdzy Pokemonem a trenerem.

I w³a¶nie dlatego odcinek ten dosta³ ode mnie najwy¿sz± ocenê!

Jednym s³owem: Klasyka!

Zdziwi³y mnie w tym odcinku 2 rzeczy:
-Puste Pokeballe, które otwiera³ po kolei Ash mia³y takie dziwne znaczki na górnej (czerwonej) czê¶ci, nad guzikiem.
-Komentator w walce pokazywanej na pocz±tku odcinka ¼le wypowiada nazwê walcz±cego Pokemona. Mówi Nindorino zamiast Nidorino.

PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Do³±czy³: 16 Lis 2008
Kontakt:
Wys³any: 6 Luty 10, 19:06   

Niesamowicie Nudny Dodatek PokeMana o odcinku -dodany, tzn. edytowa³em post Vabiego, zainteresowani winni przewin±æ pasek i zacz±æ czytaæ od s³ów - A teraz trochê od...

Vabigoon napisa³/a:
Genialny tekst Asha "Ju¿ rozumiem!!! Jestem g³upi?". I w tym momencie pok³adaj±cy siê ze ¶miechu Pikachu :vabi:

Nie tylko on, ale i np. mój tata który lubi tylko s1 i s2.

Vabigoon napisa³/a:
Puste Pokeballe, które otwiera³ po kolei Ash mia³y takie dziwne znaczki na górnej (czerwonej) czê¶ci, nad guzikiem.

Prawdopodobnie oznaczenie "¿ywio³u" Pokemona, na Ballu z Pikachem wyra¼nie widaæ b³yskawicê.

Cytat:
-Komentator w walce pokazywanej na pocz±tku odcinka ¼le wypowiada nazwê walcz±cego Pokemona. Mówi Nindorino zamiast Nidorino.

Ot, TMPVI i EnBeEf dopiero siê uczy, podobna sytuacja gdy Oak mówi do Asha, aby wzi±³ PokeDex i ...PokeBalls

Sygnatura użytkownika
<<< Wyprodukowano na moje zlecenie przez DominLoL Corp.

PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.

Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji

Linki podane w sygnaturce, s³u¿± jedynie celom informacyjnym i edukacyjnym.

Byakurai 
Potrafi spojrzeæ Brockowi w oczy |D
Bear wants justice

Do³±czy³: 14 Sie 2009
Sk±d: z Rudy ¦l±skiej
Wys³any: 6 Luty 10, 19:10   

Odcinek 1 rozpocz±³ t± wielk± sagê i jest to jeden z moich ulubionych. Scenka jak Pikachu nie chce wej¶æ do pokeballa i te puste pokeballe klasyk ^^

Sygnatura użytkownika

*Had to be me. Someone else might have gotten it wrong*

Ich bin eine :zombie:

Vabigoon 
Powoli siê wkrêca
Howgh!

Kontakt:
Wys³any: 6 Luty 10, 19:30   

PokeMan napisa³/a:
Nie tylko on, ale i np. mój tata który lubi tylko s1 i s2.

No i bardzo dobrze, pierwsze 2 sezony najlepsze. Oczywi¶cie sezony 3,4,5 te¿ by³y dobre, ale to ju¿ nie to samo.

PokeMan napisa³/a:
Prawdopodobnie oznaczenie "¿ywio³u" Pokemona, na Ballu z Pikachem wyra¼nie widaæ b³yskawicê.

Ja jednak my¶lê, ¿e s± to napisane po japoñsku nazwy Pokemonów, które powinny znajdowaæ siê w ¶rodku. Ale Twoja teoria te¿ nie jest z³a. :)

Daru
Pewnie nie zna PokeMana

Do³±czy³: 21 Gru 2008
Wys³any: 6 Luty 10, 22:26   

Foch za angielski tytu³ w tytule tematu : <

Cytat:
w TV4 : kwiecieñ 2005 r.

Nie, 19 maja 2005 r. : |

Cytat:
Viridian City

Wertanii. A potem taka dialogistka szuka kogo¶ do pomocy w dialogowaniu nikogo nie znajduje : |

Cytat:
( chod¼ za spraw± PL wersji nie do koñca, ale o tym za chwilê )

Równie dobrze mo¿na stwierdziæ, ¿e w japoñskiej wersji narrator jest profesorem Oakiem : |

Cytat:
G³os Garego jest identyczny jak Brocka, potem na szczê¶cie, siê to zmieni

G³os ten sam ci±gle by³, tylko gra inna : |

Dalej to Ty chyba kopiujesz w czê¶ci moje nieudolne porównanie z poke.pl : |

Cytat:
Opracowane, na podstawie informacji Daru.

: |

Vabigoon 
Powoli siê wkrêca
Howgh!

Kontakt:
Wys³any: 7 Luty 10, 08:14   

Daru napisa³/a:
Nie, 19 maja 2005 r. : |

Mhm nie mnie o tym mów :D

Daru napisa³/a:
Wertanii. A potem taka dialogistka szuka kogo¶ do pomocy w dialogowaniu nikogo nie znajduje : |

Mnie z Pokemonami ³±cz± g³ównie gry, a nazwa tej miejscowo¶ci nie by³a wymieniona w pierwszym odcinku wiêc u¿y³em zamiennika, ale dziêki za poprawienie, ju¿ zmieniam.

Daru napisa³/a:
Foch za angielski tytu³ w tytule tematu : <

W³a¶nie mia³em dylemat czy dawaæ angielski czy polski. Mo¿e zrobiê ankietê :D

Maron 
Nosi czapkê Asha
By³y mod

Do³±czy³: 16 Lis 2008
Sk±d: Zza biurka
Kontakt:
Wys³any: 9 Luty 10, 17:00   

6! To chyba jeden z najlepszych odcinków! Kiedy¶ siê pop³aka³em tam! (Trochê celowo)
To samo przy odcinku ¯egnaj Pikachu! (Bardziej celowo)
=B
Nigdzie nie by³o tyle humoru!

Sygnatura użytkownika
Turnieje Pokemon:
1 miejsce RSE 50, 1 miejsce FRLG 30
2 miejsce RSE 50,
3 miejsce RSE 50,

Drewko 
Gapa, gubi PokeBalle
Drewniany Kolega

Do³±czy³: 09 Gru 2010
Sk±d: Tczew
Wys³any: 9 Grudzieñ 10, 22:49   

Epicki odcinek.
Wiecie ¿e jeszcze pamiêtam scenê z dzieciactwa jak z bratem go obejrzeli¶my? (znaczy:Ja ogl±da³em a on rycza³ z jakiego¶tam powodu...)
wcze¶niej (przed emisj± Anime w PL) ogl±da³em reklamy gier na RTL II i gdy zobaczy³em ju¿ sam opening to wszyscy w Moim domu my¶leli ¿e zachorowa³em na jak±¶ afrykañsk± chorobê (biega³em od lewej ¶ciany do prawej) ahh...to by³y czasy...:')

Sygnatura użytkownika

Because Erika is the best :]

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku