Witajcie chcia³bym wam przedstawiæ ciekawe stronki dotycz±ce stereogramów.
Stereogramy to obrazki, które ogl±dane w specjalny sposób sprawiaj± wra¿enie trójwymiarowych bez ¿adnych przyrz±dów.
UWAGA!!! Ludzie z wadami wzroku zak³adaæ okulary albo soczewki bo bez tego bardzo trudno siê nauczyæ a poza tym obrazek i tak bêdzie rozmazany i nie bêdzie tego efektu
Naprawdê polecam t± zabawê ;D opanowa³em ju¿ patrzenie stereogramowe (czy jako¶ tak) w du¿ym stopniu ;D po prostu patrz±c na obrazek prze³±czam swoje patrzenie i jest ok. Uda³o mi siê to dzisiaj po oko³o 40 minutach, niektórym podobno przychodzi to du¿o szybciej. I proszê was o dzielenie siê do¶wiadczeniami, mogê tak¿e s³u¿yæ rad± je¿eli kto¶ nie bêdzie potrafi³ odpowiednio patrzeæ
Na koniec je¿eli ju¿ kto¶ opanuje tê trudn± sk±din±d sztukê:
3d pikachu:
Aaa zapomnia³bym, s± ró¿ne typy stereogramów na pocz±tek polecam takie jak s± na stronie stereogramy.com (w szczególno¶ci "kot" to na nim po raz pierwszy do¶wiadczy³em tego wspania³ego efektu ) a potem mo¿na próbowaæ z takimi jak pikachu.
Mi³ej zabawy
Ostatnio zmieniony przez Vabigoon 14 Pa¼dziernik 09, 20:01, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Mia³em to na religii pó³tora tygodnia temu. ¦wietna zabawa kiedy w koñcu siê nauczysz widzieæ.
Oto moje metoda:
Przybli¿asz oczy maksymalnie do ekranu i oddalasz na parê centymetrów. Masz wtedy taki niewyra¼ny obraz a widzisz dok³adnie co jest na stereogramie.
Mo¿esz te¿ wpatrywaæ siê w obrazek i po paru sekundach widaæ.
I na papierze du¿o ³atwiej zobaczyæ ni¿ na ekranie monitora.
Mi w³a¶nie na ekranie przysz³o ³atwiej ni¿ na papierze bo zna³em to ju¿ od kilku lat (zobaczy³em kiedy¶ w wiedzy i ¿yciu) ale za chiny nie umia³em patrzeæ. Wiêc widzia³em tylko 2 obrazki i nic wiêcej
Jak kiedy¶ znajdê czas to zrobiê wam stereogram z mojego papercrafta charmandera (bo pamiêtam z Wi¯ jak siê takie bajery robi)
I jak znajdê jeszcze jakiego¶ pokemonowego to na bank siê z wami podzielê ;D
Niestety odkry³em nieciekaw± rzecz ;D potrafiê dopiero patrzeæ na stereogramy w jeden sposób ("crossed") i przy stereogramach z stereogramy.com obrazki wydaj± siê byæ wklês³e, a przy patrzeniu ("parallel"), którego mam zamiar nauczyæ siê jutro, bêd± wypuk³e
Dlatego pamiêtajcie! Metoda crossed (zez) dla podwójnych obrazków. metoda parallel (patrzenie w dal) dla obrazków pojedynczych i na podwójne te¿ chyba zadzia³a
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.