POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: PokeMan
15 Lipiec 12, 06:48
Znaczenie nazw pokemonów
Autor Wiadomo¶æ
Gracz9
Pewnie nie zna PokeMana

Do³±czy³: 26 Cze 2009
Wys³any: 22 Lipiec 09, 09:01   Znaczenie nazw pokemonów

Witam serdecznie. Pomy¶la³em sobie ¿e taki temat by³by fajn± zabaw± i jednocze¶nie æwiczeniem szarych komórek. Chodzi o to ¿eby z nazwy pokemona odczytaæ sk±d mo¿e ona pochodziæ. Np. Wartortle...war to wojna tortle wg mnie pochodzi od turtle czyli ¿ó³w..wychodzi nam ¿ó³w wojenny (swoj± drog± lepiej pasowa³oby to imiê do Blastois'a patrz±c na armaty na jego skorupie). Ostatnio zastanawia³em siê nad ewolucjami Eevee...nazwa ka¿dej koñczy siê na -eon. Macie jakie¶ pomys³y odno¶nie genezy tych nazw?? A mo¿e macie inne propozycje ciekawych nazw które wspólnie rozszyfrujemy?

Sygnatura użytkownika

Vlasiax 
Gapa, gubi PokeBalle
Unova master!!!

Do³±czy³: 08 Lis 2008
Sk±d: Unova
Kontakt:
Wys³any: 22 Lipiec 09, 09:40   

Blastoise ma te¿ ciekaw± nazwê. Blast - podmuch (chyba chodzi o to ¿e Hydro Pomp±, niejednego pokemona by zdmuchn±³ xD )i Tortoise (¿ó³w).Wg.mnie ta nazwa bardziej mu pasuje,a Wartortle ma pocz±tek War.. ,bo mo¿e te¿ chodzi o jego zapa³ bojowy ^^ .
A jak chcesz wiêcej nazw to na Valhalli jest kategoria Nazwy Pokemon.

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Do³±czy³: 01 Lis 2008
Sk±d: Z internetów
Kontakt:
Wys³any: 22 Lipiec 09, 09:42   

wogóle, to nazyw pokemonów s± dwie, japoñskie i angielskie(mówiê tu o najbardziej znanych) i maj± one ró¿ne cz³ony, wiec msuieliby¶my napisaæ tutaj prawie 1000 nazw poków

Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]

CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748

Gracz9
Pewnie nie zna PokeMana

Wys³any: 22 Lipiec 09, 09:46   

Mi nie chodzi mo to ¿eby o tym przeczytaæ tylko raczej o takiej forumowej mini zabawie. A co do ró¿nych wersji jêzycznych (s± bodaj¿e 4) to chodzi mi o obowi±zuj±ce u nas...

Sygnatura użytkownika

kowalt 
Powoli siê wkrêca
kuce s± be

Do³±czy³: 29 Cze 2009
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 22 Lipiec 09, 10:08   

Pozwolisz ¿e porusze sprawe tych Eevee.
Wed³ug translatora:
eon-wieczno¶æ
Wiêc ka¿de imiê charakteryzuje wieczny ¿ywio³.

Sygnatura użytkownika

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Kontakt:
Wys³any: 22 Lipiec 09, 10:11   

za¶ samo eevee to ewoplucja co s±dzi o jego opisie"Pokemon Ewolucyjny"

Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]

Gracz9
Pewnie nie zna PokeMana

Wys³any: 22 Lipiec 09, 11:11   

kowalt bardzo ciekawa i fajna interpretacja :) Hmm...to mo¿e teraz mój ulubieniec czyli linia rozwojowa Charmander'a (Charmeleon/Charizard). Tutaj sprawa jest dosyæ prosta gdy¿ przedrostek char- to spalaæ (ewentualnie s³owo pochodne od charcoal czyli wêgiel ale jednak wolê pierwsz± wersjê) a drugi cz³on to koñcówki nazw ró¿nych jaszczurek
-mander od salamander...salamandra,
-meleon od chameleon...kameleon,
-izard od lizard...po prostu jaszczurka.

Sygnatura użytkownika

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Kontakt:
Wys³any: 22 Lipiec 09, 12:03   

podpisujê sie pod postem drago, i dalej
"Darkrai" imiê to ochodzi od s³owa dark oznaczaj±cego z anglika mrok/ciemno¶æ, odwo³uje sie to osobow¶ci, typu i wygl±du poka.

Sygnatura użytkownika

Poxer 
Nosi czapkê Asha
co ja tu robiê

Do³±czy³: 22 Sty 2009
Kontakt:
Wys³any: 22 Lipiec 09, 16:16   

Ja mam pikachu. Cz±stka "pika" oznacza po jap. mysz, A "chu" to w niektórych czê¶ciach japonii niby odg³os myszy. :o:

paqo 
Powoli siê wkrêca

Kontakt:
Wys³any: 22 Lipiec 09, 19:59   

Temat zostal wyczyszczony i przeniesiony do Forumowych Zabaw (choc nadal uwazam, ze poprzedni dzial rowniez pasowal). Z tego co zrozumialem, userzy maja tu pisac jak rozumieja nazwy Pokemonow. Jesli tak bedzie to ok, ale jesli temat bedzie tylko przepisywaniem nazw z innych stron to go zamkne. A teraz juz prosze nie robic tu OT.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: