Emachel napisa³ na swoim blogu ( http://emachel.blogspot.com ) posta, w którym wyja¶nia, czemu na PVF nagle uby³o modów - m in. Nid i 4xIjestêg³up odeszli:
Sta³o siê. Wczoraj, 2 marca 2013 roku oko³o godziny 23:30 nast±pi³ oficjalny koniec PVF. Pozosta³ nam le¿±cy, którego mo¿emy dla przyjemno¶ci pokopaæ, ale obawiam siê, ¿e i z tym stanem rzeczy nie przyjdzie nam d³ugo ¿yæ. Zapraszam zatem na obszern± relacjê z pierwszej rêki z tego jak dosz³o do obecnego stanu rzeczy. UWAGA! Poni¿szy wpis zawiera masê (dos³ownie masê!) skrinów z forum i jest przez to strasznie d³ugi i du¿y (same skriny wa¿± ok. 13 mb!)
Historia zaczyna siê kiedy Opticum pisze do mnie na gg i mówi mi o tym, ¿e jest zmêczony dzia³alno¶ci± Daru na PVF i chce co¶ z tym zrobiæ. Planuje akcje by za³o¿yæ temat o tym, ¿e Daru powinien zrezygnowaæ z funkcji admina i powierzyæ j± komu¶ bardziej odpowiedniemu, kto ma czas i mo¿liwo¶ci. Zak³ada on, ¿e znajdzie siê parê osób, które go popr±, nawet je¶li sporo ludzi po prostu shejtuje ten pomys³.
Dnia 23 lutego w±tek pojawia siê na forum a jego pozytywny odbiór przerasta naj¶mielsze oczekiwania samego pomys³odawcy. Tak wiele osób zgadza siê z tym, ¿e Daru ¼le dzia³a na PV i s± osoby, które mog³yby go ¶mia³o na tej funkcji zast±piæ, ¿e w³a¶ciwie nie wiadomo co on tam jeszcze robi. Problem pojawia siê wtedy, gdy po paru dniach wci±¿ brak reakcji Darka. Poni¿ej przedstawiam skiny (kompletne 6 stron) z tego¿ tematu.
Jak widaæ Daru wci±¿ siê nie pojawia³, ale w miêdzyczasie dotar³o do mnie parê innych pomys³ów odno¶nie tego jak namówiæ go do podjêcia zmian na forum, gdy ju¿ wszyscy zgodzili siê, ¿e zbyt dobrze to to nie jest. Jednym z nich by³aby prowokacja ze strony moderatorów/pomocników (wiecie o co chodzi), by w temacie dla ekipy wypowiedzieæ Darkowi wspólnie wspó³pracê, tak by zosta³ sam i musia³ pój¶æ na kompromis, b±d¼ samemu robiæ na stronie/forum (a ¿e samemu nie robi nic, no to có¿...). Akcjê te zawiesili¶my, bo Daru w koñcu siê pojawi³. Jak sami wiecie, pierwszym co zrobi³ by³o przeniesienie tego tematu do archiwum i ukrycie go, tak jakby wcale sprawy nie by³o. To pierwsze jego posuniêcie jakie mi siê nie podoba³o. Ukrywaj±c "bunt" u¿ytkowników nie zmienisz ich zdania i ukrywaj±c ich opinie nie sprawisz, ¿e przestan± one istnieæ. Teraz przynajmniej macie je tu na papierze, jako dowód na to, ¿e lud od pocz±tku domaga³ siê zmian.
Id±c dalej, Darek za³o¿y³ temat w temacie dla ekipy, z którego na pozór wynika³oby ¿e chce podjêcia zmian, ale... A, sami zobaczcie.
Nie muszê dodawaæ, ¿e ten temat i ankieta równie¿ zosta³y usuniête. W miêdzyczasie by³ te¿ temat Kapu (tym razem z multi Wingsa, które by³o jego multi), w którym wyrazi³ swe zdanie o ekipie forum. I ten temat równie¿ znikn±³ tak szybko jak siê pojawi³, a przy okazji sam Kapu zaliczy³ kolejnego faila (i nie ostatniego, o którym wspominam w tym temacie).
Gdy wszystkie ¶rodki zawiod³y, zaproponowa³em by przyst±piæ do realizowania akcji prowokacji Daru. Raik stwierdzi³, ¿e w obecnym stanie na PV i tak mu ju¿ wcale nie zale¿y i oto powsta³ temat. Ponownie, ilo¶æ pomocników, która odesz³a z forum przeros³a nasze wyobra¿enia. Wynika³o z tego, ¿e Daru straci³ 90% aktywnej kadry forum (w tym wszystkich moderatorów), a pozosta³ mu praktycznie sam Conquest.
Oto i temat z naszym zbiorowym odej¶ciem, czujê, ¿e bêdzie jeszcze d³uugo wspominany, bo takie akcji to chyba na PPSie jeszcze nigdy nie by³o.
(...)
Ca³o¶æ wydarzeñ zwieñczy³a cudowna akcja, jaka dzia³a siê w trakcie mojego bana (nie martwcie siê, i tak jak zawsze mia³em relacjê z pierwszej rêki). Opticum namówi³ Vapka, by wprowadzi³ ma³y burdel na forum, by dobiæ le¿±cego. Efektem tego banem oberwa³ niejaki microice, AtoMan te¿ straci³ jakie¶ tam uprawnienia, ale najlepsza by³a zdecydowanie edycja regulaminu. Tak wygl±da³ po naniesieniu poprawek:
https://dl.dropbox.com/sh/h0l1xr1j8liqoss/h5aE6sp91N/regulamin.jpg?token_hash=AAHEB0ukMQ3hwuE-IpsB9uEm4cK9Pw7AV4Y6jNWpmsGR_A
(...)
To by³by koniec tej wzruszaj±cej historii, ale pomy¶la³em, ¿e na podsumowanie zarzucê jeszcze wierszyk, który napisa³em (jako¶ wysz³a mi z tego parafraza Twojej generacji) na tê okazjê. Mój post z komentarzem niestety zosta³ usuniêty. No ale có¿, forum umar³o tak czy siak.
Konfidenci mianowani s± na globów
Dziewczyna admina dostaje admina
Zosta³a tu ju¿ tylko banda nierobów
Wszystko to Darka wina
Niewys³uchane bêd± userów ¿ale
Cenzurowane tematy co krok
Kapu ju¿ powraca w glorii i chwale
Zbli¿a siê ostatni DDOS
PVF umar³...
Wisienk± na torcie niech bêdzie to, jak Daru próbowa³ przekonaæ Raika do zostania na PV.
http://pokazywarka.pl/x5vbsz/
"godzinka dla valhalli", ¶miech³em XD
No to ju¿ wszystko, dziêki za czytanie, czekam na Wasz flejm (bo przecie¿ nie napiszê: opinie XD) w komentarzach.
PS Mo¿ecie sobie usuwaæ miejsca, w które wrzucali¶cie Wasze skriny, ale i tak siedz± na zewnêtrznym serwerze, wiêc kij Wam to daje. Wszystko zosta³o utrwalone takie jakie by³o i na zawsze pozostanie dla wszystkich tu do wgl±du. Tako rzekê ja.
Oczywi¶cie, PV bêdzie dalej trwaæ, nast±pi³a tylko rotacja userów : przyujêto now± adminkê, która zarejestrowa³a siê wczoraj http://forum.pokemony.com...ka-forum?page=1
Cytat:
U¿ytkowniczka desdemona w dniu dzisiejszym zostaje now± administratork± naszego forum. Pomo¿e mi ona g³ównie w sprawach technicznych, a tak¿e wesprze stronê profesjonalnym okiem studentki informatyki. Witamy w ekipie!
(Wczoraj 16:38)Adam napisa³(a): Wow,zarejestrowa³a siê dzisiaj i ju¿ jest adminem 0.o
Zapewne osoba spoza sceny Tongue
Jak mo¿na braæ na admina kogo¶ spoza ? Poza tym ¼le to siê koñczy - Kapu te¿ siê od razu pcha³ (http://forum.pokemony.com/temat-913-Dysk...#pid13489) i co dziêki niemu siê porobi³o ? Tak, wiem, ¿e TinTower powsta³o (fajnie, rozwój sceny, konkurencja mierna, ale lepsza ni¿ brak), ale i masa z³ego siê sta³a.
(Wczoraj 17:13)Gonzo napisa³(a): Nie chcê admina, który nie ma i nie mia³ nic wspólnego z fandomem.
Ca³kowita zgoda - czy nawet poza ekip±, a w¶ród zwyk³ych userów, nie znajdzie siê kto¶ z kompetencjami desdemony ?
(Wczoraj 17:30)Vapek napisa³(a): tylko jedna rada - zapoznaj siê z fandomem poków od podszewki, daru ciê wtajemniczy (albo ktokolwiek z by³ej kadry moderatowskiej ;> )
ta wiedza uratuje ci ¿ycie - i to na serio!
Nie bêdzie trzeba ratowaæ ¿ycia, je¶li tylko ograniczy siê do techniki. A opowiadanie o PPS jest be, bo:
a) wyobra¿enie o PPS powstanie na podstawie subiektywizmu osoby opowiadaj±cej
b) kto Ci wszystko ogarnie ? To za d³uga/skomplikowana historia. Jedyne sensowne wyj¶cie, to czytaæ czytaæ i jeszcze raz czytaæ stare posty. Równie¿ te na innych forach Wink w ten sposób wyrobi siê samemu wiedzê o danym zagadnieniu czyli PPSie
(Wczoraj 18:17)Shadic napisa³(a): I nie wiem o co ta spina. Skoro Daru j± zna, dziewczyna zna siê na fachu i ma jakie takie pojêcie o Pokemonach dla mnie wydaje siê wporzo Big Grin. ¯yczê udanej pracy Wink
Gdyby¶ tak jak niektórzy inni by³ na PPS od 5-10 lat, to te¿ by¶ siê spina³.
(Wczoraj 19:54)--mmmik-- napisa³(a): Chwila moment! Jak to jest, ¿e osoba z BARDZO DU¯YM do¶wiadczeniem (chocia¿by Raik) nie mo¿e zostaæ adminem, a jakim¶ cudem jednodniowy user zostaje adminem od tak?
Bo jest kobiet±, a Daru ka¿da taka jest na wagê z³ota.
(Wczoraj 20:08)Daru napisa³(a): Raik nie jest zainteresowany stanowiskiem administratora, tak samo jak parê innych osób, które z ekipy forum by siê wed³ug mnie nadawa³y. Dlatego zdecydowa³em siê na takie posuniêcie.
A WIESZ dlaczego TERAZ nie s± zainteresowani ? Bo kiedy mieli czas na bycie tym adminem, to im ODMOWI£E¦/NIE WZI¡£E¦.
Gdyby¶ wtedy wzi±³ kogo¶, to temu komu¶ inaczej potoczy³oby siê ¿ycie, i teraz nadal by³by admem PV << to tak na wypadek repliki, ¿e po co by³oby wtedy braæ kogo¶ na admina, skoro teraz nie ma czasu.
A dowodem na to, ¿e to koszmarna decyzja, jest to, ¿e jestem zmuszony zgadzaæ siê z postami Gonza - ³ap Cherisze.
Sygnatura użytkownika
<<< Wyprodukowano na moje zlecenie przez DominLoL Corp.
PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.
Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji
Linki podane w sygnaturce, s³u¿± jedynie celom informacyjnym i edukacyjnym.
Ostatnio zmieniony przez PokeMan 3 Marzec 13, 17:14, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy
Poke, nawet bardzo nie wiem jak siê odnie¶æ do Twojego posta
Tak wiêc wiêkszo¶æ moderatorów odesz³a, gdy¿ uzna³a, ¿e Daru "nic nie robi". W sumie mieli racjê. Z moich postów udostêpnionych na blogu emachela jasno wynika, ¿e chcê pozostaæ na PV ¿eby wreszcie zrobiæ co¶ dla niej, jak i dla ca³ej Polskiej PokeSceny. Rzucam tam tak¿e pomys³y na rozbudowê/poprawê jako¶ci i przydatno¶ci strony (moim zdaniem dobre) np. stworzenie artyku³ów o sezonach anime, filmach i podstawowych bohaterach, a tak¿e aktualizacji redakcji/historii strony/programu TV.
Co do nowej adminki - nie znam, nikt nie zna. Branie na admina kogo¶ spoza sceny jest jak dla mnie s³abym pomys³em, ale ka¿dy przypadek trzeba rozpatrywaæ indywidualnie. Je¶li ma ona zapa³ i chêci to decyzja Daru mo¿e okazaæ siê dobrym rozwi±zaniem. Po¿yjemy, zobaczymy.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.