POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Pokemon B2/W2 Recenzja
Autor Wiadomo¶æ
kowalt 
Powoli siê wkrêca
kuce s± be

Do³±czy³: 29 Cze 2009
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 16 Pa¼dziernik 15, 20:34   Pokemon B2/W2 Recenzja

Gry szóstej generacji przynios³y nam prawdziw± bombê. Po lubianym Black/White oraz ca³kiem nie¼le przyjêtym HeartGold/SoulSilver pokemaniacy na ca³ym ¶wiecie czekali na swoje Gray. W koñcu ka¿da generacja mia³a swoj± ulepszon± wersjê. Red, Green oraz Blue dosta³y Yellow. Gold i Silver otrzyma³y Crystal. Ruby i Sapphire zosta³y naprawione w Emeraldach. Diamond i Pearl otrzyma³y Platinum. Wielu z nas wstrzymywa³o siê z zagraniem w Blacki poniewa¿ spodziewali siê tej nowej, lepszej czê¶ci. A¿ tu nagle gruchnê³a do nas wiadomo¶æ ¿e nie bêdzie ulepszenia. Dostaniemy Sequele. Zawrza³o. Masowe samobójstwa, napady na banki i grabie¿e kart w¶ród dzieciaków. ¯adna z tych rzeczy nie mia³a miejsca ale trzeba przyznaæ fani zostali ca³kiem nie¼le skonsternowani. Nadrobili B/W coby wiedzieæ w co bêd± grali i czekali na Black 2/White 2. Jako ¿e w tej chwili ponownie ogrywam te gry postanowi³em co¶ o nich skrobn±æ. Niestety z racji i¿ w obecnej chwili funkcje Wi-Fi nie dzia³aj± w DSowych grach to tych¿e od¶wie¿yæ sobie nie mog³em. Napisze co pamiêtam pod koniec. Do tego piszê z perspektywy kto ukoñczy³ zarówno Y jak i ASy wiêc Black 2 to dla mnie powrót w czasy minione. Jednak do kupna tych¿e zachêci³a mnie jedna opcja. Ale o tym tak¿e pó¼niej. Tak¿e zaczynajmy.

Graficznie mamy to co mamy. 2,5 D które mog³oby byæ zwyk³ym izometrycznym dwuwymiarem. Piksele jak by³o widaæ na DSie tak jest je widaæ na 3DSie. Do dzi¶ pamiêtam animowane zapowiedzi gry. Bitwa na statku czy pojedynki z liderami wygl±da³y tam cudnie. Wielu fanów krzycza³o jak to anime powinno takie byæ. Chcemy anime. Anime. ANIME! Niestety. Cut-scenki s± robione na silniku gry wiêc nasz statek jest do¶æ kanciasty. Niestety o ile stwór przeciwnika wygl±da cudnie(serio ale dwuwymiarowe ruchome sprity z tych gier s± moimi ulubionymi. Te animacje s± du¿o lepsze od tych dwuwymiarowych. No. Ale GF pierwszy raz robi³ poki w 3D wiêc wybaczy³em im to) to nasz jest zbiorem pikseli. Przypomina tego stworka ale mog³o to wygl±daæ lepiej. Do tego twórcy zabrali nam chodz±ce za trenerem stworki. Okej. Fani wy¶miewali Onixy czy Wailordy mieszcz±ce siê w PC(zw³aszcza ¿e Lugie da³o radê schowaæ do balla) ale mi tam podoba³o siê ¿e co¶ tam za mn± pod±¿a³o. Zw³aszcza ¿e Shiny stworzonka otrzyma³y osobne skórki. Odbiegam. Oprawy wizualnej niestety nie mogê poddaæ opinii. Zdajê sobie sprawê ¿e strasznie grzesze w ten sposób ale o ile gra tego ode mnie nie wymaga to pozwalam sobie na nies³uchanie d¼wiêków która ta z siebie wydaje. Du¿o bardziej wolê sobie zapu¶ciæ na s³uchawkach co¶ z w³asnej playlisty. Z reszt± Pokemony s± gr± która zbyt du¿o uwagi nie potrzebuje st±d lwi± czê¶æ czasu graj±c ogl±da³em a to jakie¶ anime b±d¼ jakie¶ filmiki na youtubie.

Przejd¼my do samych stworzeñ. Malkontenci którzy p³akali i¿ starych stworków nie u¶wiadczyli w Blackach tutaj bêd± usatysfakcjonowaniu. Ju¿ w pocz±tkowych lokacjach mog± dorwaæ swojego ulubieñca Riolu a godzinê pó¼niej maj± szansê na Eevee. Tak¿e tutaj nie ma co narzekaæ. Unova i tak posiada potê¿ny regionalny dex lecz uzupe³niony o starsze stworki robi jeszcze wiêksze wra¿enie. Pokemony s± animowane, ró¿norodne i w ogóle ¶wietne. Wiadomo. Niektóre s± szkaradne a inne uwielbiane. Wy¶miewany Lampert(pokem± ¿yrand±±) i wielbiony Zoroark(pokem± nie wiesz kim jestê dopóki nie walniesz) s± tego dobrymi przyk³adami. Sam do¶æ d³ugo mia³em problem z szóst± generacj±. Problem znikn±³ gdy zagra³em w Black. Galvantula, Seismitoad i inne stworki s± naprawdê warto i ¶wietnie siê nimi gra. Tak¿e trzeba zdj±æ okulary nostalgii(nie wa¿ne czy te zwi±zane z I czy III generacj±) i cieszyæ siê tym co Game Freak nam sprezentowa³o.

Unova? Unova pozosta³a Unov± jak± by³a. Niektóre trasy zosta³y zamkniête a dostêp do liderów zablokowany. St±d te¿ dostali¶my now± trójkê: Cherena(antagonista z Blacków), Roxie(rockowa niunia) i Marloona(obok Cherena mój ulubiony lider tej generacji. By³em wniebowziêty widz±c co ten kole¶ odwali³ po tym jak go pokona³em). Nowi liderzy to nowe miasta. Te wkomponowa³y siê do tego ¶wiata i fajnie go wype³ni³y. A jak wam têskno do poprzednich lokacji to nie ma obaw. Po przej¶ciu gry odblokuj± wam mo¿liwo¶æ odwiedzenia tych miejscówek.

Fabu³a? To ona istnieje w Pokemonach? Tak jest! Ba. Widaæ jak bardzo siê rozwija z ka¿d± kolejn± gra. Do tego tu mamy sequele Black/White. Gra rozgrywa siê dwa lata po poprzedniczkach i to widaæ. Czêste nawi±zania do wydarzeñ sprzed dwóch lat, smaczki traktuj±ce o nich. Je¶li powi±zaliby¶cie te gry z poprzedniczkami odblokowaliby¶cie sobie dodatkowy ficzer z ³apaniem stworków jednego z antagonistów poprzedniczek. Parê razy wspominany jest nawet bohater z tamtych gier. Niestety je¶li mia³bym co¶ tej grze zarzuciæ to brak potyczki z tym¿e. Zw³aszcza ¿e podczas premiery by³a ku temu okazja. £±czenie gier dawa³o nam ¶wietn± mo¿liwo¶æ zaimplementowania poprzedniego bohatera z gier poprzednich. To by³oby ¶wietne. Lepsze nawet od Reda w drugiej generacji. Jednak ¿ycie toczy siê dalej.

Czy gra jest trudna? To Pokemony. Sami wybieracie czy jest to gra trudna. Mo¿ecie stworzyæ jednoosobow± armiê zbawienia(zazwyczaj sk³adaj±c± siê z startera) która jednym ciosem zniszczy wszystko. Mo¿ecie trenowaæ na równi wszystkie stworki i wtedy gra zdaje siê mieæ optymaln± trudno¶æ. Ew, mo¿ecie spróbowaæ tkz. Nuzlocke. P³acz i niemo¿no¶æ przej¶cia gwarantowana. Ja zawsze gra³em tym ¶rodkowym sposobem. £apa³em sobie ró¿ne typy stworków, trenowa³em je na równi(nie spêdzaj±c przy tym du¿o czasu na grindingu ale te¿ nie mijaj±c zbyt wielu trenerów). Wiêkszych problemów nie mia³em i przegra³em jedn± walkê w trakcie ca³ej gry. Na pocz±tku z racji i¿ moje stworki nie by³y w zbyt dobrym stanie a z tych trenerskich uciec siê nie da. Jednak nie odmówi³em sobie wyzwania. Mianowicie gra³em sk³adem z³o¿onym z samych Eeveelucji. Przynajmniej do czasu gdy odkry³em i¿ w ten sposób zdobêdê jedynie piêæ stworzeñ przed lig±. Drogi gdzie lisek przemienia siê w Leafona czy Glaceona s± tymi niedostêpnymi w trakcie przechodzenia kampani. Zlami³em wiêc i wsadzi³em do sk³adu legendê. Nie napiszê jak± coby nie spoilerowaæ tym co jeszcze nie grali. Ligê pokona³em w 32 h i z tego co widzê to trochê poni¿ej ¶redniej. Tak¿e jest to do¶æ sporo. Zw³aszcza ¿e to jedynie Main Story. A dalej jest to co tygryski lubi± najbardziej.

Post Game.
Có¿. ¯a³uje ¿e nie zabra³em siê do pisania tego tekstu gdy wszystko jeszcze dzia³a³o. Ale i teraz tytu³ ma sporo do zaoferowania. Dexu ju¿ sami nie zbierzemy ale do¶æ sporo stworzonek jest dostêpnych. Jest lokacja pe³na walk za której przej¶cie zdobêdziemy jajo Shiny Smoka(zale¿nego od gry). Mo¿emy ³apaæ legendy. Gdy dzia³a³o Wi-Fi sporo frajdy przynios³o mi Join Avenue. Najpro¶ciej mówi±c to taki w³asny market gdzie sami ustalamy co ma w nim byæ. Tak¿e z lud¼mi z którymi nawi±zali¶my interakcje mo¿emy siê tam spotkaæ i obsadziæ ich w roli sprzedawców. By³o to do¶æ fajne. Poza tym uwa¿am ¿e ta generacja mia³a najciekawszy sposób wymian. Losowa³o Ci takiego chêtnego i pokazywali¶cie sobie stworki. Mieli¶cie cztery emotikonki którymi mogli¶cie pokazaæ czy jeste¶cie chêtni na stworka, czy raczej niekoniecznie czy te¿ musicie go mieæ. Czêsto takie wymiany koñczy³y siê na niczym ale dzieki temu uzbiera³em za dawnych lat kawa³ dexu. Sporo stworków na zasadzie jajo za jajo. Z tego wykluwa³ siê jaki¶ fajny stworek. Co mo¿emy robiæ dalej? Pobawiæ siê z N'em. Odwiedziæ wcze¶niejsze miejsca. Jest tego sporo. Ale dla mnie najwiêksz± atrakcj± jest Pokemon World Tournament. Jest to miejscówka któr± odwiedzamy w trakcie fabu³y ale dopiero po jej przej¶ciu otrzymujemy pe³niê mo¿liwo¶ci. Jakie? Mo¿emy zmierzyæ siê w turnieju do którego przystêpuj± liderzy ze wszystkich poprzednich gier. Dla fanów to niesamowita gra nostalgii. Za chwilê dowiedz± siê ¿e istnieje te¿ turniej Championów. Dok³adnie. Mo¿emy zmierzyæ siê z ka¿dym z za³o¿enia najpotê¿niejszym NPCem który wyst±pi³ w grach serii Pokemon. Dla mnie czadowo i ¿yczê sobie powrotu tego budynku w której¶ z nowych gier. Z nowymi mechanikami(Mega Ewolucje) i z wiêksza ilo¶ci± turniejów. Nie mniej to w³a¶nie dla zmierzenia siê z Greenem, Lancem czy te¿ Redem zakupi³em t± grê. Jeszcze nie jestem gotowy bo z byle czym nie wypada podej¶æ do mistrzów ale w koñcu to zrobiê. ¯yczcie mi szczê¶cia.

Wypada³oby skoñczyæ ju¿ ten tekst. Przyznajê ¿e powrót do Unovy by³ bardzo ciekawym do¶wiadczeniem. Gry nie s± jeszcze wystarczaj±co stare by siê od nich odbiæ ale niektóre przyzwyczajenia z nowych tytu³ów(Exp Share czy nowe zale¿no¶ci typowe) ciut przeszkadza³y. Nie mniej warto a zw³aszcza ¿e wci±¿ mo¿na wyrwaæ nówkê gdzieniegdzie. Do tego stworzenia z³apane tutaj mo¿emy przetransportowaæ do nowych gier dziêki Poke Transporterowi. Wiêc je¶li uda wam siê dorwaæ jak±¶ fajn± samiczkê z Hidden Ability to czemu by nie? Ja na pewno przeniosê legendy które pomogê mi uzupe³niæ fizycznie dex w Alpha Sapphire.

Sygnatura użytkownika

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: