POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Stare przeboje z nowym soundfontem
Autor Wiadomo¶æ
Szymb 
Nosi czapkê Asha
*derp*

Do³±czy³: 05 Sty 2010
Sk±d: Sinnoh
Kontakt:
Wys³any: 14 Kwiecieñ 13, 22:10   Stare przeboje z nowym soundfontem

Patrzcie, jakie cuda ludzie wyczyniaj± z soundfontem B2W2!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=adG5HiC35CM[/youtube]
Je¶li macie odrobinê czasu i chcieliby¶cie nauczyæ siê robiæ takie rzeczy, mogê napisaæ tutorial, bo nie takie rzeczy robi³em z DSowymi ROMami. ^_^ Mo¿e jako¶æ nie bêdzie a¿ tak dobra jak profesjonalistów, ale zawsze warto spróbowaæ.

Podoba siê Wam ten kawa³ek? Ludzie tacy jak nothesmartest, PKMNRemixSudios czy SuperiorLarxene maj± pe³no remixów tego typu, je¶li chcecie, to obczajcie ich sobie.

Sygnatura użytkownika

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=X530wfqAjTk[/youtube]

Conquest 
Nosi czapkê Asha

Do³±czy³: 15 Kwi 2012
Kontakt:
Wys³any: 15 Kwiecieñ 13, 18:44   Re: Stare przeboje z nowym soundfontem

Szymb napisa³/a:
Je¶li macie odrobinê czasu i chcieliby¶cie nauczyæ siê robiæ takie rzeczy, mogê napisaæ tutorial

Oczywi¶cie, ¿e pisz. Ciekawy content na forum zawsze siê przyda.

Szymb napisa³/a:
bo nie takie rzeczy robi³em z DSowymi ROMami

:drago:

Szymb napisa³/a:
Podoba siê Wam ten kawa³ek?

Naprawdê sympatyczny!

Szymb napisa³/a:
Ludzie tacy jak nothesmartest, PKMNRemixSudios czy SuperiorLarxene maj± pe³no remixów tego typu, je¶li chcecie, to obczajcie ich sobie.

Trzeba bêdzie sprawdziæ co to za persony :ognia:

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Do³±czy³: 01 Lis 2008
Sk±d: Z internetów
Kontakt:
Wys³any: 15 Kwiecieñ 13, 19:14   Re: Stare przeboje z nowym soundfontem

Conquest napisa³/a:

Szymb napisa³/a:
Ludzie tacy jak nothesmartest, PKMNRemixSudios czy SuperiorLarxene maj± pe³no remixów tego typu, je¶li chcecie, to obczajcie ich sobie.

conquest, powiedz mi ¿e teraz ¿artujesz.

a je¶li ¿artujesz to nawet siê do tego nie przyznawaj, bo nie mogê przyj±æ do wiadomo¶ci ¿e szanuj±cy siê pokefan nie s³ysza³ remixa od PKMNRemixStudios.

Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]

CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748

Conquest 
Nosi czapkê Asha

Do³±czy³: 15 Kwi 2012
Kontakt:
Wys³any: 15 Kwiecieñ 13, 19:19   Re: Stare przeboje z nowym soundfontem

DominLoL napisa³/a:
Conquest napisa³/a:

Szymb napisa³/a:

conquest, powiedz mi ¿e teraz ¿artujesz.

Ja czêsto ¿artujê, natura trolla (pozdro Afil) itp.

DominLoL napisa³/a:
a je¶li ¿artujesz to nawet siê do tego nie przyznawaj, bo nie mogê przyj±æ do wiadomo¶ci ¿e szanuj±cy siê pokefan nie s³ysza³ remixa od PKMNRemixStudios.

Szanuj±cym siê PokeFanom to ja polecam najpierw zapoznaæ siê z oficjaln± muzyk±, a potem s³uchaæ remixów.

Szymb 
Nosi czapkê Asha
*derp*

Do³±czy³: 05 Sty 2010
Sk±d: Sinnoh
Kontakt:
Wys³any: 15 Kwiecieñ 13, 22:35   

Jak ¿e¶ chcia³.
TUTORIAL JAK FAJNIE JEST U¯YWAÆ INNYCH SOUNDFONTÓW BY SZYMB
1. Pobieramy ROM Pokemonów na DSa
2. Pobieramy ten programik.
3. Wczytujemy nim ROM, pojawia nam siê cu¶ takiego.

Podwójnie klikamy na ROM.
4. Nawigujemy a¿ do pliku xx_sound_data.sdat

Zaznaczamy przy nim ptaszek i klikamy pierwsz± ikonkê na górnym pasku. Pojawi nam siê co¶ takiego.

Teraz mo¿emy opiæ ripniêcie ca³ej muzyki z gry. I soundfontów. I wogle.
Pliczek ten czasami mo¿e byæ do¶æ spory, szczególnie w przypadku B2W2.

Dobra, nastêpny etap. Skoro mamy ju¿ plik z muzyk±, ³adnie sobie to wszystko roz³ó¿my. Za³adujcie go oddzielnie do NDS Editora i kliknijcie na niego.
Takie drzewko nam siê pojawia.

Klikamy na ptaszek przy symbolu p³yty z muzyk±. Pierwsza ikonka i...

CHRYSTE PANIE. Dobra, niewa¿ne. Mamy nowy folder.

Na razie o nim zapominamy. Pobieramy narzêdzie, które nazywa siê VGMtrans, które nie jest takie naj³atwiejsze w u¿yciu. W³±czamy i...

Wszystko wskazuje na to, ¿e narzêdzie jest niekompletne, bo ¿aden guzik nie dzia³a. Na szczê¶cie, da siê sprawiæ, by wykona³o swoj± powinno¶æ. Trzeba przeci±gn±æ plik SDAT na okno aplikacji.
Po kilkusekundowej chwili...

TADA. Klikamy na ¿±dany plik SEQ_XYZ...

Muzyka zaczyna graæ, pojawia siê takie okno, klikamy prawym przyciskiem myszy na t± nibygitarê i wybieramy "Convert to DLS".
MAMY SOUNDFONT! :D
Tera trzeba za³adowaæ ten soundfont do FL Studio (Mo¿e byæ darmowa wersja), niestety niedawno usun±³em t± aplikacjê. Wybieramy MIDI, które chcemy przeportowaæ do gry, pojawi siê okienko z 16 kana³ami. Nad nim powinien byæ jaki¶ folder, ikonka. Wczytujemy nasz plik DLS i... Spora czê¶æ MIDIsa powinna zamilkn±æ. Klikamy na kana³ pierwszy, zapisujemy sobie gdzie¶ cyferki, które siê poka¿± i wy³±czamy FL Studio. Nastêpnie musimy (Choæby st±d) pobraæ Anvil Studio.
£adujemy za pomoc± jego MIDI. Powinno siê takie cu¶ pokazaæ.

Na jednym z kana³ów klikamy na instrument, wyskakuje takie cu¶.

Wybieramy jako instrument jedn± z uprzednio zapisanych cyferek. Powtarzamy dla ka¿dego kana³u.*
*Instrumenty bêd± brzmia³y zupe³nie inaczej w grze
Jak kto¶ mi udowodni, ¿e to zrobi³, podam tutorial do loopa.
Dobra, po zakoñczeniu zabawy w zmianê instrumentów wchodzimy do File -> Export MIDI-0 File.

Nastêpnie pobieramy Szymcia Paczuszka zawieraj±ca najnowsz± wersjê pliku, który jest tak delikatnie bardzo nielegalny. Wypakowujemy WSZYSTKIE pliki. Klikamy na klawiaturze Windows+R, wpisujemy „cmd.exe”, za pomoc± komend „cd folder” nawigujemy do poszczególnych folderów (na przyk³ad „cd C:\Downloads\Pokemonsy”), gdy znajdziemy siê w tym samym folderze co MIDI (I MIDI2SSEQ.exe, koniecznie!) wpisujemy tak± komendê: „midi2sseq.exe Nazwa,któr±nadali¶myMIDI.mid NowanazwadlaSSEQ.sseq”. Przyk³ad:

Ju¿ t³umaczê wszystkie ruchy.
„E:” zmienia dysk na E:.
„cd downloads” przenosi do folderu „Downloads” na dysku „E”.
„cd ..” cofa o jeden folder.
„ERROR: Invalid MIDI File!” <- Nie zapisa³e¶ w MIDI-0.
„WARNING: Tempo too fast” <- Punkt loopu. Na razie nie jest to dla Was istotne.
No, teraz pozosta³o wstawiæ do gry.
Pamiêtacie nasz folder?

Wbijamy do Sequence, zmieniamy nazwê naszego pliku SSEQ na jedn± z nazw plików (T±, z której zabrali¶my soundfont), zamieniamy plik, odpalamy NDS Editor na nowo, wchodzimy do Tools…

Make SDAT file…

Zaznaczamy SYMB block, znajdujemy gdzie jest nasz folder sound_data I klikamy na „OK”.
KONIEC.
Teraz mo¿na pos³uchaæ muzyczki w VGMTrans (St±d profesjonali¶ci j± nagrywaj±) lub po prostu pos³uchaæ w grze. Mam nadziejê, ¿e pomog³em. =B

EDIT: Zapomnia³em powiedzieæ, jak wstawiæ ten SDAT do ROMu.
No có¿, ca³y ten ROM trzeba rozwaliæ, czytaj, w momencie odpalenia ROMu w NDS Editor, zaznaczamy ptaszek na ikonce pamiêci i klikamy pierwsz± ikonkê. Na koniec zamieniamy SDAT i w tools klikamy na stworzenie pliku NDS. Zaznaczamy folder ze wszystkimi bebechami ROMu i klikamy OK. Huff...

Sygnatura użytkownika

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=X530wfqAjTk[/youtube]

Ostatnio zmieniony przez Szymb 15 Kwiecieñ 13, 22:45, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: