Wiek: 30 Do³±czy³: 10 Maj 2009 Posty: 4027 Sk±d: Wratislavia
Kontakt:
Wys³any: 3 Maj 10, 20:33 Event rocznicowy
Jako ¿e nied³ugo obchodzê rocznicê ¶lubu... Oczywi¶cie to ¿art.
A tak serio, to dok³adnie 10 maja (za tydzieñ) wst±pi³em na nasze jak¿e szlachetne, aksamitne i krystalicznie czyste forum. Takie co¶ warto uczciæ, gdy¿ naprawdê sporo to zmieni³o w moim ¿yciu. Dlatego jest ten evencik. Teraz trochê informacji.
Ostatnio dostali¶cie do¶æ spore nagrody, wiêc teraz troszkê skromniej. Bez Pokemonów, tylko itemki. Zasady:
Mam o¶miu graczy, wiêc jest osiem kategorii. S± to przedmioty szkolne. Pod ka¿dym kryje siê pytanie. Wybieracie jedno, a potem mówicie jaka trudno¶æ:
-£atwe- dopasowane do waszego wieku (pozdro Kowalt )
-¦rednie- mo¿e delikatnie wykraczaæ poza program lub byæ jakim¶ szczegó³em. (tutaj te¿ pozdro Kowalt )
-Trudne- mo¿e byæ to pytanie z mojego zakresu wiedzy szkolnej.
Macie to wyboru nastêpuj±ce przedmioty:
-Matematyka (Poxer)
-Chemia (Inaka- No, zda³a)
-Biologia (Afil-zda³)
-Angielski (Byaku-zda³)
-Niemiecki
-Polski (Kowalt-zda³)
-Muzyka (Szin)
-WF, czyli pytanie sportowe (Szymbar- powiedzmy, ¿e zda³)
Powodzenia!
Nenloth
Sygnatura użytkownika
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
POKECOLLECT FOREVER!
Ostatnio zmieniony przez Nenloth 5 Maj 10, 15:54, w ca³o¶ci zmieniany 5 razy
Kontakt:
Wys³any: 3 Maj 10, 20:42
Poxer, lat 12... Klasa 5. Wiec tak:
(5x+5):4+5^2+2^0=5x+3:0,(3)
Sygnatura użytkownika
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
POKECOLLECT FOREVER!
Ostatnio zmieniony przez Nenloth 4 Maj 10, 12:22, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Kontakt:
Wys³any: 3 Maj 10, 20:49
Do 10, do rocznicy...
Correct the mistakes in the following sentences:
1. Italians are said to be very good at football.
2. Barcelona is winning the Champions League next year.
3. John works for Tommy since 1993.
4. Your sister is working in factory, is she?
5. I am very keen in basketball.
Sam nienawidzê tego typu zadañ.
Sygnatura użytkownika
Wys³any: 4 Maj 10, 07:17
Zapomnia³bym o najwa¿niejszym:
Wszystkiego najlepszego.Jeszcze ze stu takich rocznic.
Sto lat!
Dziêkuje Ci serdecznie za pozdrowienia.
Dawaj co tam masz.
Je¶li mogê powtórzyæ kategoriê to matma. Ale podejrzewam i¿ tylko jedna na osobê.
W takim razie
Polski.
Trudna!
Twój zakres mi odpowiada. ;)
A tak na serio to zapodaj co¶ ciekawego abym chwilê pog³ówkowa³. Dlatego wola³em matmê.
Kontakt:
Wys³any: 4 Maj 10, 09:54
Kowalt... To¶ mi zada³ cios... Dobra, zobaczymy, czy poradzisz sobie z tym wierszem:
Miron Bia³oszewski
Namuzowywanie
Muzo
Natchniuzo
tak
ci
koñcówkowujê
z niepisaniowo¶ci
natre¶æ
mi
o¶ci
i
uzo
Teraz Afilek...
Opisz mój ulubiony uk³ad oddechowy.
Sygnatura użytkownika
Wys³any: 4 Maj 10, 10:27
Nie zada³e¶ pytania wiêc pozwól ¿e go zinterpretujê. Je¶li chodzi Ci o co¶ innego napisz PW to zmieniê tego posta.
Zaczniemy od podmiotu. Jest pierwszoosobowy. Nadawc± wiersza jest jego muza.
Bia³oszewski napisa³/a:
Muzo
Natchniuzo
Tutaj podmiot liryczny zwraca sie do swojej muzy. Nazywa j± "Natchniuz±". Jest to zapewne muza która daje mu natchnienie literackie.
Bia³oszewski napisa³/a:
tak
ci
koñcówkowujê
z niepisaniowo¶ci
Tutaj podmiot wyra¿a ubolewanie z powodu "niepisaniowo¶ci". Nie jest w stanie nic napisaæ.
Bia³oszewski napisa³/a:
natre¶æ
mi
o¶ci
i
uzo
Natre¶æ - dodaj tre¶ci wierszom i dodaj znaczenia s³owom utworzonym w tym wierszu. Tu podmiot prosi o pomoc. Prosi aby muza nada³± znaczenia tym s³owom.
Wiersz urywa siê po s³owie "o¶ci". I tu pojawia siê nawi±zanie do muzy z pocz±tku. Stwierdza ¿e bez jej pomocy poezja nie powstanie.
Autor rozbija s³owa na ma³e elementy i ³±czy je nadaj±c im w ten sposób nowe znaczenie.
Np:
"Natchniuzo" - natchnienie i muza. Muza nios±ca natchnienie.
"niepisaniowo¶æ"- tutaj mamy nie i
O ile dobrze pamiêtam z podobn± tematyk± braku natchnienia spotykamy siê te¿ u Ga³czyñskiego i Tuwima.
Dodam ju¿ jako ciekawostkê ¿e uza jest to te¿ grecka wódka.
Mo¿e w takim razie wypada inaczej spojrzeæ na wiersz?
Kontakt:
Wys³any: 4 Maj 10, 10:37
Interpretacja jest mniej wiêcej oprawna, dla sprawdzenia zobacz sobie tutaj:
Wiersz ten jest parodi± tradycyjnych, czêsto spotykanych w literaturze pró¶b poetów o natchnienie, skierowanych do muzy. Tytu³ utworu oznaczaæ mo¿e “natchnienie siê muz±”. Podmiot liryczny t³umaczy siê, ¿e jego twórczo¶æ polega tylko na “koñcówkowaniu” - czyli na szukaniu rymów. Wynika to z “niepisaniowo¶ci” - niemo¿no¶ci pisania. Podmiot liryczny tworzy s³owa nie posiadaj±ce znaczenia, bêd±ce w³a¶ciwie samym rymem. Do wyrazu “niepisaniowo¶ci” zosta³ utworzony rym “o¶ci”, a do “muzo” - “uzo”. Podmiot liryczny zwraca siê do muzy z pro¶b±, aby wype³ni³a te nic nie znacz±ce s³owa tre¶ci± (¶wiadczy o tym neologizm “natre¶æ”, który ma formê wo³acza). Wiersz ten jest tak¿e ¿artem Bia³oszewskiego o w³asnym pisaniu. Poeta dystansuje siê do swojej twórczo¶ci, traktuj±c j± z przymru¿eniem oka jako automatyczne rymowanie. Prosi muzê, aby wype³ni³a te nic nie znacz±ce rymy tre¶ci±.
A teraz moja uwaga, grecka wódka, any¿ówka, jest wymawiana uzo, ale pisze siê ouzo. I tyle.
Nagrody 10, tak¿e wtedy sie dowiesz...
Sygnatura użytkownika
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.