Wiek: 29 Do³±czy³: 03 Lis 2008 Posty: 549 Sk±d: White Lake
Kontakt:
Wys³any: 29 Kwiecieñ 10, 17:50 Poradnik dla MG!
Poradnik Mistrza Gry
Zapewne widzia³e¶ kiedy¶ Mistrzów Gier z takich for jak Pokemon Polska, albo chocia¿by Astville, czy Revival. Nieraz pewnie siê zastanawia³e¶ "kurna, co oni maj±, czego ja nie mam" porównuj±c odpisy.
Mam nadziejê, ¿e ta lektura pomo¿e wam w nauce d³ugich odpisów .
1. D³ugo¶æ
Jak to zwykle bywa, zacznijmy od którtkiego porównania.
post gracza napisa³/a:
Pierwsze uczucie jakiego dozna³am s³ysz±c ten g³os to by³o: NIEMO¯LIWE! ON MA DZIEWCZYNÊ!! Poczu³am jak moja krew zaczyna wrzeæ.. opanuj siê.. Mo¿e to siostra.. Wziê³±m kolejny ³yk wody. Chyba tylko po to ¿eby zaj±æ siê czyms dopóki nie wejdziemy do wie¿owca.
-Eeee, kto to by³??- zapyta³am.
post mg napisa³/a:
- Moja m³odsza siostra dla której kupi³em Liony i t± czerwon± herbatê. - odpowiedzia³ z lekkim u¶miechem - A co, my¶la³a¶, ¿e dziewczyna?
No tak, widaæ ró¿nicê. To powinno siê nazywaæ "Mistrz Graczy" i "Ten od gier"... Spróbujmy napisaæ co¶ wiêcej.
Odpis Mistrza Gry napisa³/a:
Kenta chwilê my¶la³ co odpowiedzieæ, bo widzia³ rozdra¿nienie na Twojej twarzy. Po kilku sekundach wyduka³, trochê zaniepokojony Twoim zachowaniem.
- Uhm... to tylko moja siostra. M³odsza siostra. W³a¶nie dla niej kupi³em Liony, oraz czerwon± herbatê. Innej nie pija. - Odpowiedzia³, z lekkim zamieszaniem. Chyba nigdy nie widzia³ dziewczyny podczas wahania nastroju C:. - A co my¶la³a¶, ¿e to moja dziewczyna? - Zapyta³ z u¶miechem na twarzy, widac by³o ju¿ jego rozbawienie. Chyba nie tylko ty masz regularne wahania nastrojów... Po krótkiej chwili ch³opak otworzy³ drzwi.
Ju¿ lepiej, nieprawda¿? Odpisy na 5 linijek to najlepsza metoda. Wtedy gra zaczyna nabieraæ kolorów. Ta d³ugo¶æ jest najlepsza, szczerze polecam!
2. Jako¶æ
No dobra, mamy d³ugie niczym droga nad Morskie Oko. Teraz trzeba pomy¶leæ co zrobiæ, ¿eby nie zanudziæ czytelnika. Najlepiej przeczytaæ to dwa razy, sprawdziæ na którym momencie tracimy uwagê, po czym zredagujmy te momenty, przy których przysypiamy .
3. Szybko¶æ Wydarzeñ
Mamy 7 stron gry. Nasz gracz posiada sze¶æ poków, dwie odznaki i trzydzie¶ci Pokeballi. Co¶ tu kurna nie gra...
Niektórzy mg maj± tendencjê do bardzo szybkich wydarzeñ. Dlatego najlepiej popatrzyæ na to na oko: najlepiej dodawaæ w±tki poboczne (np. szukanie zagubionego listu, czy co¶). Takie rzeczy powoduj±, ¿e mo¿na zdobyæ do¶wiadczenie (np. exp za walkê), przyzwyczaiæ gracza do swojego stylu, urozmaiciæ grê.
Nie mówiê co ile walka o odznakê, bo to nie moja sprawa. Powiem tlyko, ¿eby¶cie mieli umiar. Za szybko, ¼le. Za wolno, te¿ ¼le. Powodzenia!
4. Mêka Klawiatury
Ka¿dy chyba ma czasem tak, ¿e nie chce mu siê odpisaæ, a pasuje. W takich wypadkach polecam nic nie robiæ. Najlepiej wtedy poczytaæ gry innych mg, a odpisaæ dopiero, gdy nabierzemy weny. Tak bêdzie najlepiej. Nudny odpis to tylko mêka dla gracza, tak samo dla nas.
5. Dzia³alno¶æ
Od kiedy gracz pisze w czasie tera¼niejszym, nale¿y opisywaæ co z jego planów siê udaje, a co koñczy siê fiaskiem. Po naszemu, trzeba przedstawiæ akcjê dziej±c± siê w po¶cie gracza. Nie mo¿e byæ tak ¿e kto¶ pisze ¿e planuje skoczyæ na bungee, a mg od razu pisze ¿e siê wywali³. Najpierw trzeba przedstawiæ sytuacjê. To u³atwia robotê wszystkim.
6. Opisy
Nawet je¶li bêdziemy mieæ d³ugie teksty, nic nie wskóramy bez opisywania przyrody. Zawsze pamiêtajcie, aby opisywaæ stany emocjonalne ludzi, otoczenie, co siê znajduje w mie¶cie, gdzie kto¶ idzie, czy s± jakie¶ drogowskazy, ludzie itp. Znowu - zwiêksza d³ugo¶æ, zwiêksza jako¶æ. Nie bawmy siê w Homera, ale mimo wszystko starajmy siê w miarê dok³adnie opisywaæ, co siê dzieje.
7. Podziêkowania
Na tym miejscu chcia³bym podziêkowaæ ka¿demu czytelnikowi, dzieki Tobie pisanie tego poradnika ma sens. Równocze¶nie chcia³bym ¿yczyæ ka¿demu ciekawych gier, mi³ych graczy i wspania³ych przygód. Pamiêtajcie - szkolicie przysz³ych mg. A ¿eby byli tacy jak wymarzycie sobie, b±d¼cie tacy i wy. Cz³owiek najszybciej uczy siê przez przyk³ad. Bye!
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.