POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: PokeMan
30 Maj 12, 08:04
Poradnik Gracza
Autor Wiadomo¶æ
Legends 
Powoli siê wkrêca
5th gen forever...

Do³±czy³: 03 Lis 2008
Sk±d: White Lake
Kontakt:
Wys³any: 26 Kwiecieñ 10, 19:27   Poradnik Gracza

Skoro ju¿ obradujemy nowy regulain itp., przyda³oby siê zapoznaæ graczy z tym, jak pisaæ (mimo wszystko podobno niektórzy nadal maj± problem z d³ugim pisaniem). Dlatego dajê wam czysty poradnik do korekty. Dzia³ajcie!

Cytat:
Mój odpis - poradnik gracza.

Czy chcesz...
  • Wiedzieæ jak pisaæ tak, ¿eby znacznie milej siê czyta³o?
  • Wiedzieæ jak pisaæ, by ¶wieciæ przyk³adem dla innych?
  • Wiedzieæ jak odpisywaæ, aby Twój mg by³ z Ciebie dumny?

Je¶li na którekolwiek pytanie odpowiedzia³e¶ twierdz±co, drogi czytelniku, zapraszam do dalszej lektury tego poradnika. W nim dowiesz siê jak bezbole¶nie, w bardzo krótkim czasie napisaæ ³±dny i sk³adny odpis, który bêdzie mia³ oko³o piêciu linijek, oraz bêdzie zawiera³ poprawny styl odpisu.

1. Czasy
Jak zapewne wiesz, nowy regulamin postanawia, ¿e nie mo¿na pisaæ w czasie przesz³ym (pozdrawiam poxera ^^ ). W takim razie jak pisaæ? Za³ó¿my, ¿e mamy taki post:
Cytat:
U¶miechn±³em siê, ledwo powstrzymuj±c siê od wybuchniêcia ¶miechem z zaistnia³ej sytuacji.
-Nie musisz... Chêtnie to zobaczê. Oder willst du es nich? (poetycko: Czy mo¿e sobie tego nie ¿yczysz?)
Zacz±³em pomagaæ Michelle i podnosi³em kartki.

Uch, co¶ tu nie pasuje, nieprawda¿?
Cytat:
U¶miecham siê, jednocze¶nie próbuj±c powstrzymaæ siê od wybuchu ¶miechu w zaistnia³ej sytuacji.
- Nie musisz... Chêtnie to zobaczê. Oder willst du es nich? (poetycko: Czy mo¿e sobie tego nie ¿yczysz?) - Mówiê. Zaczynam pomagaæ Michelle i podnoszê jej kartki.

Znacznie lepiej, nieprawda¿?
Podsumowuj±c: pisz w czasie tera¼niejszym (ci±g³ym), oraz najlepiej w przysz³ym planowanym (np. "Nastêpnie idê do Centrum Pokemon".)

2. Opis
No dobra, mamy ju¿ posta. Wygl±da on niezbyt ciekawie, na styl takiego:
Cytat:
- Yyy... oczywi¶cie. - mówiê, podpisuj±c siê na notatniku. Biorê paczkê od go¶cia. - Dziêki za paczkê. - dodajê zamykaj±c drzwi. Tylko nie trzaskam. Szybko skaczê na ³ó¿ko i otwieram pakunek. Co w nim by³o?

No tak, trochê krótko. Ledwo dwie linijki. Ale przecie¿ mo¿na d³u¿ej, prawda? Spróbujmy napisaæ drugie "Dziady":
Cytat:
- Uhm... no tak, dziêkujê. - Mówiê, po czym podpisujê siê niebieskim d³ugopisem na notatniku. Nastêpnie oddajê przyrz±d pi¶mienniczy, oraz notatnik. Idê do drzwi wypuszczaj±c kuriera. - Dziêki za paczkê, bardzo siê przyda! - Dodajê, zamykaj±c za nim drzwi. Staram siê nie trzasn±æ, bo dzi¶ wymiany drzwi to nie s± tanie rzeczy... Gdy je zamknê, skaczê na ³ó¿ko. Pe³en emocji otwieram paczkê, przeszukuj±c jej zawarto¶æ w poszukiwaniu u¿ytecznych rzeczy pierwszej potrzeby. Dok³adnie przegl±dam wszystko, aby nie zgubiæ nawet ma³ego pods³uchu (bo kto wie, kto dzi¶ nadaje paczki? opcji jest wiele: bandyci, z³odzieje, policja, mafia...). Na koniec dzielê rzeczy na dwie grupy: zbêdne i niezbêdne.

No proszê, Wysz³o prawie trzy razy d³u¿ej. A ile zajmuje taki post? My¶lê, ¿e dla nieprzyzwyczajonych bêdzie to oko³o dziesiêciu minut. Weterani poradz± sobie w trzy do piêciu minut.

3. Czêste b³êdy.
Mamy ju¿ odpowiedni styl, oraz d³uga¶ny odpis. Ale mimo wszystko nale¿y uzbroiæ siê w cierpliwo¶æ, bo to nie wszystko. Po pierwsze sprawdzamy, czy ka¿de podre¶lone s³owo czerwon± lini± jest na pewno dobre. Je¶li nie, poprawiamy. Na koniec jeszcze jedna sprawa. Nigdy nie piszcie czego¶, co nie napisa³ wasz mg (np. ¿e kolega dobrze gotuje (chyba ¿e w przypuszczeniu), widzicie kamieñ i siê potykacie, znajdujecie 20 dolców). Takie b³êdy bardzo ra¿± w oczy, s± nieprzyjemne. A mg mo¿e czasem zrobiæ wszystko na odwrót (np. ¿e gubisz 20$ :D ).

To wszystko, mi³ego pisania!

Napisane przez Legendsa.

Nenloth 
Szlachta Collectowa
Rycerz Wody

Do³±czy³: 10 Maj 2009
Sk±d: Wratislavia
Kontakt:
Wys³any: 26 Kwiecieñ 10, 20:21   

Przepraszam, dlaczego mój post jest cytowany? (Punkt 1)
A potem, punkt 2. Gra Poxera u mnie... Szkoda tylko, ¿e wzi±³e¶ ten post w ciemno, nie sprawdzaj±c, co dzia³o siê poprzednio.

Uwzi±³e¶ siê na moj± szlachetn± osobê? Co ci zrobi³em, zbere¼niku?! :D

Ale poradnik jest dobrze, zrobiony, oby tak dalej, kolego.

Sygnatura użytkownika

Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.

Podziêkowania
Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.

POKECOLLECT FOREVER!

Inaka 
My¶li, ¿e jest PRO
SnazzyShipper

Do³±czy³a: 05 Lis 2008
Sk±d: Stettin an der Oder
Kontakt:
Wys³any: 27 Kwiecieñ 10, 10:12   

Tak, ja mam jeszcze jedn± propozycjê - punkt na temat taktyk, bo niektórych MG-ów ju¿ wnerwia co¶ w stylu:
Cytat:

Eevee wraz z czasem bieg³ coraz szybciej a Delibird zosta³ sko³owany przez to wszystko. To by³a moja szansa.
-Eevee! Tackle, pe³na moc!

Albo:
Cytat:

- Dobrze, wiêc wracaj! Id¼ Treecko u¿yj Double Kick! - powiedzia³em rzucaj±c kuleczkê na ziemiê.

Sygnatura użytkownika
Cytat:
Ja siê zastanawiam ValadiN. Ty innych tak wyzywasz a nie dostajesz warnów;o Jeste¶ bogiem?:o ~ wypowied¼ QuerryPassa

Cytat:
[Dzisiaj 11] Nexus DominLoL: co to ten ca³y legwan? czy jest to smaczne ]

Dziêkuje wszystkim osobom na PC, za to, ¿e s±.
Dziêkujê Nenlothowi - za super grê, której chyba nigdy nie zapomnê, rozmowy na GG oraz ogólnie za bycie xD
Dziêkujê Dominowi - Nie wiem, kiedy odwzajemniê to Premium na dA, ale to by³o wspania³e. Twoja gra równie¿ nie by³a z³a, chocia¿ mia³a wzloty i upadki. No i pisz dalej *w* (bêdê ciê nêkaæ xD )
Dziêkujê Blue/Belli - tak¿e za grê na PBF, która mo¿e nie by³a d³uga, ale fajnie siê bawi³am xD
Dziêkujê Poxerowi i Skejtowi - za rozmowy na GG, zaczepki na mordoksi±¿ce, Poxowi dodatkowo za nocne wymiany SMS-ów (które posz³y siê bujaæ wraz z awari± telefonu [*]). By³o super, dziêki ;w;
Dziêkujê te¿ innym osobom, których nie wymieni³am - niestety, jest limit znaków -_-

Legends 
Powoli siê wkrêca
5th gen forever...

Do³±czy³: 03 Lis 2008
Sk±d: White Lake
Kontakt:
Wys³any: 27 Kwiecieñ 10, 13:19   

Siê zrobi, musowo. POpieram.
Czyli zosta³y dwie-trzy rzeczy...

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach