Eterna City 30 Lipca rok... a kogo by to obchodzi³o.
No nareszcie siê uda³o. Wys³a³e¶ chyba z 30 zg³oszeñ do firm zajmuj±cych siê fotografowaniem pokemonów. Wysy³a³e¶ do nich setki ¶wietnych zdjêæ które wykona³e¶ ale odpowied¼ praktycznie zawsze by³a taka sama "jeste¶ zbyt m³ody, mo¿e za parê lat". Ale dlaczego mia³by¶ zmarnowaæ te lata, przecie¿ umiesz ju¿ na tyle ¿e nic siê przez nie nie zmieni. No i roczne zwolnienie ze szko³y, takie rzeczy przys³uguj± zazwyczaj tylko trenerom lecz firmy dla fotografów oferuj± to dla swoich niepe³noletnich (zazwyczaj 16 lub 17 lat) pracowników. Kiedy przeczyta³e¶ e-maila od firmy Freezing Corp. w którym wyrazili chêæ przyjêcia Ciê do pracy wrêcz nie mog³e¶ uwierzyæ ¿e Twoje marzenia siê spe³ni³y. Razem z Wingullem, Twoim wiernym towarzyszem siedz±cym Ci na ramieniu ruszy³e¶ do siedziby tej firmy w Eterna City. Wszed³e¶ po w±skich schodkach a potem przez drzwi do ³adnego, niedu¿ego pomieszczenia w którym znajdowa³o siê biuro zarz±dcy Freezing Corp. w Eterna. Zarz±dca by³ podstarza³ym, wygl±daj±cym na dobrodusznego, szczup³ym (zazwyczaj tacy s± pulchni ale gry u mnie to nie "zazwyczaj") facetem. Przywita³ z Tob± siê uprzejmie, jakby rozmawia³ nie z m³odym fotografem a jakim¶ partnerem w interesach. Na wstêpie podpisa³e¶ i wype³ni³e¶ kilka rubryczek w jakiej¶ bazie danych, zarz±dca wszystko Ci wyt³umaczy³.
Cytat:
KODEKS PRACY
Obowi±zki:
1. Rzetelne wykonywanie powierzonej pracy.
2. Staranno¶æ i systematyczno¶æ.
3. Wierno¶æ firmie.
Przywileje:
1. Pokemon od firmy.
2. Uczciwa i odpowiednia do jako¶ci pracy zap³ata.
3. Wszelka pomoc w sprawach zwi±zanych zarówno z firm± i prac± jak i innych.
Zakazy:
1. Prywatne sprzedawanie zdjêæ zrobionych na zlecenie firmy bez uprzedniego zezwolenia.
2. Zatajanie najlepszych ujêæ.
- Jak widzisz mamy wiele do zaoferowania, za chwilê otrzymasz sprzêt, powiedz mi najpierw jednak jakiego typu pokemona chcesz (lód, smok, mrok, albo ro¶lina) - powiedzia³ zarz±dca.
Wiem ¿e denne ale nie umiem pisaæ pocz±tków. Witam i zapraszam do udzia³u w konkursie. No i sorry ¿e dopiero dzisiaj ale po napisaniu 3 wypracowañ ju¿ mi siê nic nie chcia³o.
Sygnatura użytkownika
Nakarm moje jaja :prosi:
A ju¿ najbardziej to ciemnozielone z lewej.
Na samym pocz±tku dok³adnie czytujê "kodeks pracy", nie chcê, a¿ebym omin±³ jaki¶ wa¿niejszy punkt, z prostego powodu, nie chcê, niejasno¶ci, niedoci±gniêæ. Po chwili zaczynam g³owiæ siê nad tym, jakiego Pokemona wybraæ. Najbardziej interesuj± mnie Pokemony typu ro¶lina i wezmê, w³a¶nie ro¶linnego.Tylko sam mam sobie go wybraæ, czy zostanie mi on przydzielony? - pytam otwieraj±c plecak, do którego w³o¿ê zaraz otrzymany od firmy sprzêt. Po chwili, kiedy poczujê siê ju¿ nieco zmêczony siadam sobie na jakim¶ foteliku / krzese³ku i rozgl±dam siê po ca³ej siedzibie Freezing Corp.
===================
Spoko, ja te¿ jako¶ beznadziejnie napisa³em x.X
Siedziba niezbyt przypomina³a miejscówkê wielkiej firmy, wrêcz przeciwnie, by³a niedu¿a i skromnie urz±dzona lecz elegancko i przyjemnie, z plakatu na ¶cianie dowiedzia³e¶ siê ¿e g³ówna siedziba Freezing Corp. w Sinnoh znajduje siê w Veilstone City. Prezes poprowadzi³ Ciê do kolejnego niezbyt du¿ego pomieszczenia, znajdowa³o siê tam kilka szafek, prezes otworzy³ jedn± z nich z wizerunkiem li¶cia, widaæ by³o ¿e znajduj± siê w niej pokemony ro¶linne. Szafka by³a bardzo w±ska, na jednej z jej pó³eczek mie¶ci³ siê zaledwie jeden Pokeball. Prezes wyj±³ kule i po³o¿y³ je na wierzchu szafek (sta³y obok siebie wiêc wszystko siê mie¶ci³o) nastêpnie udzieli³ informacji co do pokemonów:
- Jak widaæ wybór jest dosyæ skromny, mam nadziejê ¿e nie zawiedzie jednak Twoich oczekiwañ - powiedzia³ zarz±dca - wybierz jednego, zaraz dostaniesz resztê potrzebnych rzeczy.
Po czym wyszed³ zostawiaj±c Ciê samego z trudn± lub nie decyzj±.
Ciekawe , Cacnea to do¶c silny Pokemon, Sunkern bardzo ³adny, na pewno zawsze wprowadza³ by do mojego teamu wiele rado¶ci, ale pomimo tego zdecydujê siê jednak na wybór Cherubi. Ten piêkny Pokemon - Wisienka, jest nie tylko piêkny, ale i silny , my¶lê, ¿e wybór ten to prawdziwy strza³ w dziesi±tke. Bardzo zale¿y mi na tym, a¿eby jak najszybciej da³ mi pan PokeDex, mówiê oraz niecieprliwie czekam na owe urz±dzokno oraz na pozosta³± czê¶æ mojego fotograficznego wyposa¿enia. Kiedy ju¿ je otrzymam skanujê zarówno Wingulla, jak i Cherubi, po czym energicznym krokiem wychodzê z siedziby rozgl±daj±c siê dooko³a za pierwszymi Pokemonami, które bêdê móg³ sfotografowaæ ;3
Kiedy oznajmi³e¶ o Swoim wyborze zarz±dca u¶miechn±³ siê, wyci±gn±³ do Ciebie niedu¿e pude³ko, w ¶rodku znajdowa³ siê potrzebny Ci Pokedex, PokeNav oraz 4 Pokeballe, oprócz tego by³a tam te¿ legitymacja fotografa oraz roczne zwolnienie ze szko³y, oczywi¶cie wszystko to by³o niezbêdne.
- Masz swój aparat, to dobrze, zawsze wygodniej jest mieæ w³asny sprzêt. PokeNav zosta³ ulepszony, wy¶wietlaj± siê na nim zlecenia które masz wykonaæ, chwilowo lista zadañ jest pusta lecz nied³ugo pojawi siê na niej jaka¶ praca - powiedzia³ zarz±dca.
Zeskanowa³e¶ swoje pokemony:
Cytat:
Wingull, Male
Ataki: Water Gun, Growl, Sp. Attack: Nieznany
Ablility: Keen Eye - Pokemonowi nie mo¿e zostaæ obni¿ona statystyka: precyzja
Cytat:
Cherubi, Female
Ataki: Tackle, Sp. Attack: Bullet Seed
Ability: Chlorophyll - Kiedy podczas walki ¶wieci s³oñce, szybko¶æ pokemona dubluje siê
- Oprócz tego dostaniesz tak¿e fundusze potrzebne na rozpoczêcie swojej dzia³alno¶ci - doda³ zarz±dca - otrzymasz 500$ na start, za wykonanie ka¿dego zlecenia bêdziesz otrzymywa³ zap³atê, bêdzie ona zale¿na od trudno¶ci zlecenia i jako¶ci wykonanych zdjêæ.
Po¿egna³e¶ siê i wyszed³e¶ przed budynek, by³o ciep³o, s³oñce grza³o tak ¿e nikt nie zgad³by ¿e jeszcze niedawno by³ tutaj legendarny pokemon mrozu Articuno. Nagle z PokeNava dobieg³ d¼wiêk weso³ej muzyczki w stylu "titititutututintintin". Spojrza³e¶ na niego, okaza³o siê ¿e ledwie rozpocz±³e¶ pracê a ju¿ masz dwa zlecenia do wyboru:
1. W pobliskim parku zaobserwowano Pineco, pokemona ¿yj±cego g³ównie w Johto. Potrzebna fotografia do bazy danych pewnego profesora. Stopieñ trudno¶ci: bardzo ³atwe.
2. Niedaleko miasta zauwa¿ono Chikoritê, pokemona raczej niespotykanego w Sinnoh, równie¿ z Johto. Jaki¶ trener potrzebuje dowodu na jej istnienie. Stopieñ trudno¶ci: ³atwe-¶rednie.
Sygnatura użytkownika
"Doskonale mam dwa do¶æ silne Pokemony, chyba mogê zaj±æ siê za realizacjê mojego, pierwszego w ¿yciu zlecenia. Trzeba zaczynaæ od rzeczy prostych, dlatego jaki swój cel wybieram sfotografowanie Pineco." Siêgam wiêc do kieszeni odruchowo wyci±gaj±c z kieszeni dwa PokeBalle (jeden z Wingullem i jeden z Cherubi) chcê, aby Pokemony wêdrowa³y tu¿ obok mnie, idê wiêc dalej rozgl±daj±c siê za poszukiwanym prze zemnie Pineco xP
Zatwierdzi³e¶ w PokeNavie pracê z Pineco i poszed³e¶ w kierunku w którym znajdowa³ siê park, jak na z³o¶æ by³ on praktycznie na drugim koñcu miasta. Cherubi mia³a pewien problem w pod±¿aniu za Tob± poniewa¿ istnia³o ryzyko nadepniêcia jej przez ludzi, rozwi±za³e¶ ten k³opot poprzez posadzenie jej sobie na ramieniu. Wisienka wa¿y³a malutko, niewiele ponad 3 kilogramy przez co prawie nie odczu³e¶ zmiany. Wingull lecia³ wysoko nad wami, z daleka wyszukuj±c jak najlepsze skróty. Nagle z PokeNava rozleg³ siê d¼wiêk wiadomo¶ci, przeczyta³e¶ j±:
Cytat:
Dok³adniejsze informacje:
Ilo¶æ zdjêæ do wykonania: co najmniej 5
Preferowane pozy i miejsca: naturalne ¶rodowisko (na drzewach)
Zdjêcia nale¿y dostarczyæ do: dom przy ulicy Skocznej 18
Wynagrodzenie: rzeczowe
Inne uwagi: przestraszony Pineco mo¿e nawet wybuchn±æ, zalecana ostro¿no¶æ
Czyli wiesz ju¿ dobrze czego konkretnie od Ciebie oczekuj±. Nagle Wingull zlecia³ do Ciebie z pe³n± prêdko¶ci± i zacz±³ pokazywaæ co¶ dziobem, zauwa¿y³e¶ czubki drzew, zbli¿acie siê do parku. Potwierdzi³a to tabliczka z napisem: Uwaga na Pineco. Na tabliczce jaki¶ geniusz dopisa³ "JP" i "HWDP", p³akaæ siê jak siê to widzi. No ale przynajmniej masz cel wyprawy tu¿ obok siebie.
Sygnatura użytkownika
Tak, tak przygl±dam siê dok³adnie Pokemonowi - Pineco. "Oby tylko siê nie zdenerowa³, bo wtedy mogê mieæ spore k³opoty, no ale dobra najlepiej o tym nie my¶leæ."Wingull, Cherubi zagadajcie do niego, postarajcie siê zrobiæ to tak, aby nie zwraca³ na mnie uwagi. W miêdzy czasie ja wyci±gam aparat i robiê jak najwiêksz± ilo¶æ zdjêæ Pineco
Pineco nie wygl±da³ na takiego co ³atwo da³by siê wyprowadziæ z równowagi, wrêcz przeciwnie, zwisa³ sobie z drzewa spokojnie widocznie zupe³nie nie interesuj±c siê otoczeniem. Nie zwróci³ uwagi na nowego go¶cia w parku czyli w tym wypadku Ciebie. Pokemony skinieniami g³owy potwierdzi³y zrozumienie polecenia i ruszy³y w kierunku jednego z wisz±cych na drzewie pokemonów. Ten zupe³nie siê nie przej±³ pojawieniem go¶ci, widocznie "zwisa³o mu" to czy kto¶ bêdzie do niego nawijaæ. Wycelowa³e¶ aparat, cyk, cyk, cyk... aparat wydawa³ z siebie mechaniczne szczêkniêcia. Pineco by³ ¶wietny w pozowaniu, widaæ dostrzeg³ Ciê bo obróci³ siê w Twoim kierunku jednak jedynei po to by pokazaæ siê z lepszego profilu. Ogólnie powiedziawszy: miodzio. Mia³e¶ ju¿ dosyæ sporo dobrych ujêæ, teraz pozosta³o ju¿ tylko dostaæ siê do profesora. Nagle us³ysza³e¶ g³o¶ne pi¶niecie i zobaczy³e¶ Cherubi spadaj±c± z drzewa! W miejscu gdzie wcze¶niej sta³a siedzia³ sobie teraz taki pokemon:
By³o widaæ ¿e szuka zwady, warcza³ gniewnie i rzuca³ wyzywaj±ce spojrzenia.
Sygnatura użytkownika
"Ech nie jest zbyt dobrze." - pomy¶la³em. "Sfotografowanie tego¿ Pokemona, mo¿e byæ dla mnie trudzniejsze ni¿ mi siê wydajê, dlatego bêdê musia³ daæ z siebie 101%." Dobra Wingull, Cherubi na wszelki wypadek ju¿ przygotujcie siê do ataku i walki, ale wcze¶niej b³agam Was postarajcie siê go przekonaæ, ¿e ja chcê tylko zrobiæ mi kilka fotek, po czym normalnie, legalnie pójdê sobie st±d ... Mówiê po czym przygl±dam siê ich wymianiê zdañ, staram siê nie sp³oszyæ stworka, wiedz±c ¿e to jest jedna z moich ¿yciowych szans. Ostatecznie patrzê na reakcjê Pineco, mam nadziejê, ¿e nie wybuchnie dos³ownie i w przeno¶ni ... ^-^
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.