Ok, czas na poradnik, który mniej wiêcej wyja¶nia, co to emulacja:
Emulacja- oznacza ¿e program tworzy co¶ w rodzaju wirtualnego urz±dzenia, które ma mo¿liwo¶æ odtworzenia niektóych komponentów oryginalnego urz±dzenia.
W przypadku konsoli Nintendo DS i No$GBA:
Konsola posiada:
-2 Ekrany
-Jeden dotykowy
-Mikrofon
-Kamerê( DSi)
-Kilka klawiszy do sterowania
-Wi-Fi conetcion
Emulator emuluje:
-2 ekrany
-Klawisze do po³±czenia
Mikrofon( po odpowiednim skonfigurowaniu)
Ale wracaj±c:
ROM- plik który jest gr± , odpalamy go za pomoc± emulatora, np. VBA, No$GBA.
Jego rozszerzeñ jest kilka.
ISO-obraz p³yty, zapisany w pliku, nie maj±cy absolutnie nic wspólnego z rom'em, czêsto mylony.
Emulator- wirtualna konsola, która s³¿y do odpalania gier, emuluje nie tylko konsole przeno¶ne, ale i konsole domowe np. Play Station 2, Xbox 360, Wii.
Nie wszystkie Emulatory na wszystkie konsole emuluj± dan± konsolê w 100%, wiêc proszê uwa¿aæ.
(E) (U) (J) czym to siê je?\
Niektóre romy maj± takie oznaczenia, s± to wersje jêzykowe romów, albo inne info o nim, wyt³umaczê co niektóre:
E-europejska wersja jêzykowa
U-amerykañska wersja jêzykowa
J-japoñska wersja jêzykowa
PL-polska wersja jêzykowa( ma³o ich jak na te czasy)
G-niemiecka wersja jêzykowa
ENG-angielka wersja jêzykowa
SW- szwajcarsla ----||----
K-koreañska ----||-----
F- francuska ----||----
UNK- nieznany jêzyk
Hack- gra lub program zmodyfikowana prze kogo¶, która jest zmieniona w pewien znacz±cy( czasmi mniej) sposób najczê¶ciej s± to gry, s³uz± do tego takie programy ja np.
Advance Map
Demo- wersja demonstracyjna gry, programu, które prezentuje mo¿liwo¶ci programu. Zwykle demo s± krótkie, i kilku minotwe.
ROM-Manager - program do zarz±dzania romami, poka¿e czy masz komplet romów i czy s± poprawne. Bardzo przydatne urz±dzenie, polecam (Adres: http://www.romcenter.com )
Arcade/Coin Op-(z ang. wrzuæ monetê)
Tym s³owem okre¶la siê w jêzyku angielskim automaty do gry, dzia³aj±ce po wrzuceniu ¿etonu lub monety (st±d nazywane równie¿ automatami COIN'OP). Automaty takie spotkaæ mo¿na w barach lub jak to siê u nas mówi w "salonach gier".
Co to jest Plugin?
Pluginy - wtyczki które wykorzystuj± niektóre emulatory (PSXa i N64 g³ównie) Odpowiedzialne za obs³ugê twojego sprzêtu, czyli karty graf. muzycznej itd. Bardzo wa¿ny jest dobór odpowiednich w zale¿no¶ci od posiadanego sprzêtu.
Je¿eli kto¶ by chcia³ co¶ od siebie dorzuciæ to proszê.
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
Ostatnio zmieniony przez Twoja ciocia 3 Styczeñ 09, 07:26, w ca³o¶ci zmieniany 9 razy
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.