POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: PokeMan
24 Styczeñ 17, 10:52
Film 12 - Dyskusje

Wed³ug ciebie ten film jest...
Najlepszy!
31%
 31%  [ 7 ]
Dobry
54%
 54%  [ 12 ]
Przeciêtny
0%
 0%  [ 0 ]
Móg³ byæ lepszy
4%
 4%  [ 1 ]
Nie op³aca³o siê ogl±daæ
4%
 4%  [ 1 ]
Nie mam zdania ( O_O ! )
4%
 4%  [ 1 ]
G³osowañ: 22
Wszystkich G³osów: 22

Autor Wiadomo¶æ
PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Do³±czy³: 16 Lis 2008
Kontakt:
Wys³any: 29 Maj 10, 10:47   

AtoMan napisa³/a:
I wed³ug ciebie kiedy¶ by³o "lepiej"? Ludzie byli m³odsi i g³upsi i nie wy³apywali bzdur, a ja ju¿ wtedy zastanawia³em siê, czemu na kulkê ry¿ow± mówi± "p±czek", i czemu Mankey z regu³y lubi je¶æ "specjalne sztuczne sk³adniki". Pokemony, zw³aszcza pierwsze serie, to ¶wietny materia³ na pracê "jak nie t³umaczyæ".

tak, bo ogl±daj±c serial, chcê siê po¶miaæ/co¶ prze¿yæ, a nie zastanawiaæ siê nad czym¶ czego i tak w danej chwili nie sprawdzê tj. t³umaczenie. Poza tym, t³umaczenie dos³owne to nie to, a takie niby "byki" s± wg. mnie tylko dostosowaniem do kraju odbiorcy vide te p±czki ( tak, bo Polacy to sobie kupuj± kulki ry¿owe na przek±skê, jasne ), choæ co do przyk³adów z s6 -a nie z s1-2 - to jestem w stanie siê zgodziæ, bo tam te "co¶" rybiego i Stra¿nik Mason byly czym¶ nielogicznym, w przeciwieñstwie do p±czka, który jest tylko zamian±. A bo ty, wtedy kiedy to by³o, by³e¶ o 5 lat starszy ni¿ g³ówne audytorium w polsce - dzisiejsi Liceali¶ci, a nie AtoManowi nieskoñczyciele studiów :D - wiêc nic dziwnego ¿e wy³apa³e¶.
BTW - czy¿by dlatego t³umacz siê przy s1 nie podpisa³ ? To dziwne, bo bywaj± gorsze t³umaczenia, które jednak maj± autora :sliniak:

Cytat:
Nie bardzo wiem, kto jest taki "unikatowy", Ho³ówko? Wszyscy inni gdzie¶ tam siê pojawiali ;-)

Yhy, choæby on, g³os ma ciekawy, poza tym NIE pojawiali siê tak czêsto. A wszak Klimek w czasach Pokemona to by³a ¶wie¿o¶æ, debiutant, jedna z nielicznych osób z tego castu która obecnie siê wybi³a. I tak samo mogliby zrobiæ inni

Cytat:
95% g³osów pojawia³o siê wiêcej ni¿ 2 razy.

Yhy, jeszcze w najwy¿ej kilku kreskówkach...a w takim s11 jest masa wyrobników których s³ysza³³em w masie innych seriali + ch³opak którego znamy z "Ojca Mateusza" a tutaj mia³ chyba dubowy debiut + jakie¶ tam unikaty, pokroju Maliszewskiej których i tak "gubiê", przez te wszystkie dubowane reakcje które obrzydzaj± sam serial. Ale to ju¿ norma w nowych kreskówkach, gdzie sami aktorzy przyznaj±, ¿e chcieliby graæ co¶ wiêcej ni¿ "Uoooo, ach"....itp. których jest obecnie wiêcej ni¿ tekstu normalnego.

[ Dodano: 29 Maj 10, 10:48 ]
Cytat:
Z TG (PokeMan) chodzi o nazwy cz³onków, czyli np. Jowisz. ¿al.

To te¿, by³o ju¿ wyja¶niane

Sygnatura użytkownika
<<< Wyprodukowano na moje zlecenie przez DominLoL Corp.

PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.

Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji

Linki podane w sygnaturce, s³u¿± jedynie celom informacyjnym i edukacyjnym.

AtoMan
Pewnie nie zna PokeMana
+99 do lansu

Do³±czy³: 05 Lis 2008
Wys³any: 29 Maj 10, 10:58   

PokeMan napisa³/a:
tak, bo ogl±daj±c serial, chcê siê po¶miaæ/co¶ prze¿yæ, a nie zastanawiaæ siê nad czym¶ czego i tak w danej chwili nie sprawdzê tj. t³umaczenie

I w³a¶nie dlatego t³umaczenie ma byæ dobre i zrozumia³e, a nie kalk± jêzykow± z angielskiego, której bez znajomo¶ci tego jêzyka nie zrozumiesz; zdania przecz±ce logice te¿ psuj± odbiór.

A p±czek zastanawia³, ale to akurat kopia z angielskiego - w s1 jest pe³no zdañ, gdzie przeczenie zamieniono na potwierdzenie i wychodzi be³kot. Albo odcinek zaczynaj±cy siê od s³ów "W którym". Cz³owiek nie wie, czy cenzura, czy awaria, czy t³umacz debil. Nawet ten 13-14 letni, a takich widzów by³o znacznie wiêcej ni¿ 7/8-letnich ;-)

PokeMan napisa³/a:
a w takim s11 jest masa wyrobników których s³ysza³³em w masie innych seriali + ch³opak którego znamy z "Ojca Mateusza" a tutaj mia³ chyba dubowy debiut + jakie¶ tam unikaty, pokroju Maliszewskiej których i tak "gubiê"

Dobrze czy ¼le?

W s10 g³osy poboczne by³y w wiêkszo¶ci fajne, mo¿e poza zmian± g³osu Johanny. W s11 te¿, ale jak pojawi³ siê Rotowski, to potem by³o ju¿ "raczej gorzej", chocia¿ te¿ nie¼le.

PokeMan napisa³/a:
przez te wszystkie dubowane reakcje które obrzydzaj± sam serial.

Ty co¶ krêcisz.

PokeMan napisa³/a:
Ale to ju¿ norma w nowych kreskówkach, gdzie sami aktorzy przyznaj±, ¿e chcieliby graæ co¶ wiêcej ni¿ "Uoooo, ach"....itp. których jest obecnie wiêcej ni¿ tekstu normalnego.

Dlatego sezon Pokemonów ma 52 odcinki, nie 13, a i tak tekstu tony. Nie moja wina, ¿e rozcz³onkowywuj±.

I tak nawiasem - w obecnych sezonach wcale nie jest wiêcej reakcji ni¿ w pierwszych. Aktorom mo¿e siê tak wydawaæ, bo w czasach Bogutyna mieli sesje nagraniowe po 10 godzin, nie jak w Eurocomie - po dwie, trzy. Po takich 10 godzinach nie wiedzieli ju¿, z której strony papierosa odpaliæ ;-)

Sygnatura użytkownika
harikenja!

Byakurai 
Potrafi spojrzeæ Brockowi w oczy |D
Bear wants justice

Do³±czy³: 14 Sie 2009
Sk±d: z Rudy ¦l±skiej
Wys³any: 30 Wrzesieñ 10, 15:12   Przypomnienie :P

Przypominam ¿e w t± sobotê (czyt 2 X 2010) odbêdzie siê premiera Arceus i Klejnot ¯ycia. Film bêdzie mo¿na obejrzeæ o 8:05, 17;30 oraz 21:25. Powtórka w niedziele o 12:00 Oczywi¶cie na Disney xd.
ps: Drago, je¿eli temat w z³ym miejscu ,przenie¶. Nie wiedzia³em gdzie go napisaæ xD

Sygnatura użytkownika

*Had to be me. Someone else might have gotten it wrong*

Ich bin eine :zombie:
Ostatnio zmieniony przez Drago 30 Wrzesieñ 10, 15:16, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Do³±czy³: 01 Lis 2008
Sk±d: Z internetów
Kontakt:
Wys³any: 30 Wrzesieñ 10, 15:20   

chcia³bym te¿ zaznaczyæ, ¿e 12 grudnia bêdzie powtórka. : O

Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]

CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748

PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Kontakt:
Wys³any: 30 Wrzesieñ 10, 17:03   

Byakurai napisa³/a:
Przypominam ¿e w t± sobotê (czyt 2 X 2010) odbêdzie siê premiera Arceus i Klejnot ¯ycia. Film bêdzie mo¿na obejrzeæ o 8:05, 17;30 oraz 21:25. Powtórka w niedziele o 12:00 Oczywi¶cie na Disney xd.

Ech, napisale¶ tylko dlatego, bo na Vall ³askawie napisano...
Byakurai napisa³/a:
ps: Drago, je¿eli temat w z³ym miejscu ,przenie¶. Nie wiedzia³em gdzie go napisaæ xD

Problem jest w tym, ¿e po jak± c***ere nowy tematm jak juz jest topic o tym filmie ? Zaraz to zintegrujê.

Ciekawe czy kto¶ ma jakie¶ wyobra¿enia dubbingowe...

Sygnatura użytkownika

PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.

Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji

kurnik3478 
Bug Catcher
Gary z Alabasti!

Do³±czy³: 03 Lis 2008
Kontakt:
Wys³any: 30 Wrzesieñ 10, 18:40   

Czy¿by Erocom nie dubbingowa³ tego filmu ;>

znaj±c stosunek do sezonu Pokemon spodziewam siê jakie¶ klapy np, jaki by³ film temu
mam na my¶li ten ¿a³osny g³os dziewczyny która podk³ada³a temu gadaj±cemu pokemonowi wed³ug mnie to by³ nie wypa³ dno

Mam czarny scenariusz...

Ciekawe co tym razem zawal±

PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Kontakt:
Wys³any: 30 Wrzesieñ 10, 19:05   

M4tEUSh! napisa³/a:
Czy¿by Erocom nie dubbingowa³ tego filmu ;>

LOL do potêgi Entei....ale wiem, ¿e ty na PVF czytasz tylko dzia³ download, a chyba nie czytasz dzia³u Anime, gdzie ju¿ w sierpniu "osoba z góry" poda³a datê emisji filmu, a ja przy okazji ripost przypominam/upubliczniam informacje o dubbingu starych rzeczy, jak i nowych rzeczy
[ w filmie 12 bêdzie spolszczona piosenka, a tak¿e w przeciwieñstwie do sezonu 12, w filmie 12 bêdzie podana na koñcu ty³ówka z do¶æ ekstremalnymi informacjami
( pojawi siê pozycja - Koordynator produkcji w Polsce - ( tu padnie imiê i nazwisko tego¿ koordynatora ) )
,a tak¿e jako pierwsza osoba w Polsce publicznie wyprorokowa³em, ¿e wymowa bêdzie Arkeus, a nie Arseus ]

I nie, nie Eurocom tylko SDI Media ( esdijaj midja ) od sezonu 12 i 13 ( jeszcze nie wyemitowany, choæ nagrany )
który w filmie te¿ pewnie walnie ponownie, ¿e Wróblewski bêdzie robi³ za wiêcej ni¿ 1 postaæ.
M4tEUSh! napisa³/a:
znaj±c stosunek do sezonu Pokemon spodziewam siê jakie¶ klapy np, jaki by³ film temu
mam na my¶li ten ¿a³osny g³os dziewczyny która podk³ada³a temu gadaj±cemu pokemonowi wed³ug mnie to by³ nie wypa³ dno

Eee, film 11 by³ genialnie zdubowany, wziêcie do roli Shaymina kogo¶ takiego jak Ola, by³o identycznym posuniêciem jaki by³ w sezonach 1-2 gdzie jak wiadomo brano ludzi którzy DOPIERO teraz rozwinêli skrzyd³a ( np. Klimek, Ma¶lanka... ), a wtedy - 2000 r. - byli absolutnymi naturszczykami. Na Revie roku temu, by³o pisane, ¿e g³os Shaymin jest dobry. Mia³ byæ wnerwiaj±cy i by³.

Sygnatura użytkownika

PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Kontakt:
Wys³any: 30 Wrzesieñ 10, 19:26   

A by³bym zapomnia³ odpowiedzieæ na ciekawszy post:
AtoMan napisa³/a:
A p±czek zastanawia³, ale to akurat kopia z angielskiego - w s1 jest pe³no zdañ, gdzie przeczenie zamieniono na potwierdzenie i wychodzi be³kot. Albo odcinek zaczynaj±cy siê od s³ów "W którym". Cz³owiek nie wie, czy cenzura, czy awaria, czy t³umacz debil.

Propo t³umacza, to kilka tyg. temu wykombinowa³em czemu w ty³ówce go nie by³o ^^
A sam tekst móg³ powstawaæ na kolanie tzn. tfu w jakim¶ biurze t³umaczeñ...skoro dystrybutor "A" Polsk± wersjê muzyki zleci³ firmie "B", nagranie tylko dialogów firmie "C" ( która to dosta³a ta¶my JU¯ z pl muzyk± ) to równie dobrze, opracowanie tekstu móg³ zleciæ firmie "D". A mo¿e z Pokami by³o tak jak z Polsk± wersj± Ulicy Sezamkowej, gdzie p.Mariusz dosta³ 24 godziny na przet³umaczenie pierwszych odcinków i w tym czasie musia³ wymy¶liæ terminy których potem trzeba siê by³o trzymaæ do koñca serialu ?
AtoMan napisa³/a:
I tak nawiasem - w obecnych sezonach wcale nie jest wiêcej reakcji ni¿ w pierwszych. Aktorom mo¿e siê tak wydawaæ, bo w czasach Bogutyna mieli sesje nagraniowe po 10 godzin, nie jak w Eurocomie - po dwie, trzy. Po takich 10 godzinach nie wiedzieli ju¿, z której strony papierosa odpaliæ ;-)

Moje info o liczbie reakcji kontra czysty tekst, nie pochodzi od aktora, a osoby z "obs³ugi technicznej" :vabi: - jak ich "³adnie" podsumowa³( nazwa³ ) Daru na Wikipedii ).
Co do 10 h to to chyba tylko dotyczy sezonu pi±tego. Niektórzy aktorzy do Eurocomu brali jedn± butelkê Nestea/etc. na sesjê, to w tamtych latach musieli/musieliby braæ ze sob± czteropak chyba :)

Sygnatura użytkownika

marek13
Pewnie nie zna PokeMana

Do³±czy³: 27 Lut 2010
Wys³any: 30 Wrzesieñ 10, 22:15   

Jak jest piosenka i czytana ty³ówka (Kaczmarski? Koz³owicz? Czy tradycyjnie Bukrewicz? :P ) to mo¿e bêd± choæ mniej powtarzalne g³osy (tzn. mo¿e chocia¿ w obrêbie samego filmu nie bêdzie powtórek). Przewidywañ dubbingowych mi siê nie chce robiæ, ale w sumie dajcie mi chwilê :P

Sygnatura użytkownika

PokeMan 
My¶li, ¿e jest PRO
Po prostu PokeMan

Kontakt:
Wys³any: 1 Pa¼dziernik 10, 07:07   

marek13 napisa³/a:
czytana ty³ówka (Kaczmarski? Koz³owicz? Czy tradycyjnie Bukrewicz? :P )
Wszystko na niebie i ziemie wskazuje, ¿e Tradycyjnie :) i fajnie, Kaczmarski by wprowadzi³ ju¿ kompletny nastrój Disneyowato¶ci co by³oby straszne...czu³bym siê jakbym ogl±da³ Kubusia Buchatka czy Handy Many...
marek13 napisa³/a:
to mo¿e bêd± choæ mniej powtarzalne g³osy (tzn. mo¿e chocia¿ w obrêbie samego filmu nie bêdzie powtórek).

Nie wiem, nie wiem...teoretycznie film chyba re¿yserowa³a jeszcze Aga choæ j± wywia³o na ostatnie osiem odcinków GB, tak wiêc Wróblewski razy "n" jest mo¿liwy...poza tym to taka nowa ¶wiecka esdijajowa tradycja, ¿e kilka ( naprawdê tylko kilka ) osób robi 50 postaci :krejzol: a ludzie narzekali na pierwsze serie...
marek13 napisa³/a:
Przewidywañ dubbingowych mi siê nie chce robiæ, ale w sumie dajcie mi chwilê :P

A tu moje ( + moje prorokowanie co do wymowy :) )

Sygnatura użytkownika

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: