POKECOLLECT.net.pl - Oficjalne forum strony DomixPokemon.pl
Zarejestruj
Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Gallade
Autor Wiadomo¶æ
Nenloth 
Szlachta Collectowa
Rycerz Wody

Do³±czy³: 10 Maj 2009
Sk±d: Wratislavia
Kontakt:
Wys³any: 10 Czerwiec 12, 17:43   Gallade

Notka do adminów: Do przeklejenia.

PokeCollecie!
Zdecydowa³em siê napisaæ taki artyku³ z kilku powodów. G³ównie dlatego, ¿e mi siê nudzi i ¿e we Wroc³awiu pada deszcz (xD), ale te¿ dlatego, ¿e prawdopodobnie zbli¿a siê jakis turnieik (æ¶¶¶¶..., jeszcze z nikim nie mówi³em) i przyda³oby siê polepszyæ trochê jako¶æ setów i u¿ycie niektórych Pokemonów. No i dlatego, ¿e ostatnio czyta³em sobie Smoga i zafascynowa³em siê takim artyku³em. Zacznê od mojego ulubionego, Gallade'a, a potem, nie wiem, czy bêd± siê pojawia³y regularnie, czy nie, nie wiem o kim, byæ mo¿e otrzymam propozycjê od was. Starczy tego przyd³ugawego wstêpu, jedziemy.

Gallade na przestrzeni generacji
Gallade pojawi³ siê w czwartej generacji, jako jedna z dodatkowych, niektórzy mówi±, na si³ê dorobionych ewolucji do Pokemonów z wcze¶niejszych generacji. Bêd±c odpowiednikiem Gardevoira, GameFreak zachowa³ swoj± zasadê, daj±c mu taki sam BST i przenosz±c kapitalny Special Attack Gardevoira na stronê fizyczn±. Gallade otrzyma³ tak¿e praktycznie unikalny podwójny typ, Psychic/Fighting, dziel±c go tylko z Meditite i jego ewolucjami. Jego niesamowity atak i przeciêtny Speed spowodowa³y, ¿e Gallade przez praktycznie ca³y czas trwania 4 generacji pa³êta³ siê w wy¿szych tierach, pomiêdzy OU a UU. Ostatecznie zatrzyma³ siê BL, z powodu twardej walki z Lucario i Heracrossem, jako innymi typami Fighting, do¶æ czêsto spotykanymi. Wydawa³o siê, ¿e z przyj¶ciem 5 generacji Gallade dostanie lepsze ataki i bêdzie pi±³ siê w górê. Jednak GameFreak brutalnie zatrzyma³ jego dominacjê w wy¿szych tierach, wprowadzaj±c takie Pokemony jak Conkeldurr i Terrakion wypychaj±c go z OU i Cobaliona w UU, co spowodowa³o, ¿e Gallade wyl±dowa³ praktycznie w najni¿szym z tierów, RU. Co wiêcej, Gallade nie dosta³ Hi Jump Kick, który tak bardzo polepszy³ siê w 5 generacji. W 4 generacji, Choice Band Gallade by³ w stanie zmiataæ ca³e teamy. Nawet Skarmory, defensywna BESTIA, nie by³a w stanie prze¿yæ 2 Close Combatów, wliczaj±c Stealth Rocks. Ach, sam pamiêtam te sytuacje, kiedy stojê przed Blisseyem, a przeciwnik automatycznie klika na Skarmory'ego, który zaraz po wej¶ciu traci 55% swojego HP. Co¶ fantastycznego. Nie zapominajmy te¿ o Gliscorze, który nie jest w stanie prze¿yæ 2 Ice Punchów. Gallade wprowadza³ TO zagro¿enie, które kompletnie zmala³o z nadej¶ciem 5 generacji. Jednak¿e, nale¿a³oby wspomnieæ, ¿e Gallade nie zosta³ tylko pogorszony. Zwiêkszony Base Power i PP Drain Puncha w tandemie z Bulk Upem i wysokim Special Defense pozwalaj± na bardzo wytrzyma³y i gro¼ny set. To w³a¶nie ten teraz jest wymieniony jako pierwszy na Smogonie, a Choice Band wisi zaledwie na 4 miejscu. Bior±c tak¿e pod uwagê Ability, Justified nie jest kompletnie bezu¿ytecznym, pozwalaj±cym na prze¿ycie np. Dark Pulse od Zoroarka, a potem sweep z +1 Close Combat, dla przyk³adu Scarf.

Warto¶ci Gallade'a
G³ównym atutem ofensywnym naszego Mistrza Ostrzy, jest bardzo szeroki fizyczny movepool po³±czony z monstrualnym atakiem. Ze standardowym setem Close Combat/Stone Edge lub Ice Punch/Zen Headbutt lub Ice Punch/Night Slash Gallade otrzymuje fantastyczny coverage na a¿ 14 typów. Jak ju¿ wspomnia³em, ten set jest w stanie 2HKO-owaæ ka¿dego Pokemona w grze, oczywi¶cie odpowiednim atakiem. Co wiêcej, Gallade ma dostêp do ruchów boostuj±cych, takich jak Bulk Up i Swords Dance. Jednak¿e ten drugi, w po³±czeniu z przeciêtnym Speedem nie jest tak czêsto u¿ywany. Kolejnym u¿ytecznym narzêdziem jest Shadow Sneak, pozwalaj±cym wykoñczyæ niektóre Poki, które bêd± szybsze (co prawdopodobne) od Gallade'a. Kolejn± ofensywn± opcj± jest Trick Room, pozwalaj±cy wykorzystaæ przeciêtny Speed dla kilku potê¿nych, szybkich ataków. Bior±c pod uwagê bardziej bulky sety, Gallade ma w zanadrzu kilka statusów, takich jak Hypnosis, Will-o-wisp i Thunder Wave. Gallade ma te¿ dostêp do Taunta, Substitute i Knock Off, czyli bardzo dobre ruchy dla Annoyerów.

Walka przeciwko Gallade'owi
Wysy³anie do walki dowolnego Pokemona przeciwko Gallade'owi wi±¿e siê z ogromnym ryzykiem, jako ¿e mo¿na go automatycznie straciæ. Tak wiêc zatrzymanie Mistrza Ostrzy bêdzie wymaga³o nie lada przewidywania. Skarmory na ogó³ sprawdza siê w tym dobrze w OU, a ni¿ej tê funkcjê mo¿e pe³niæ Weezing. Moltres ze swoimi obronami mo¿e przyj±æ dowolny atak poza Stone Edge i zagroziæ Air Slashem, jako ¿e Ognisty Ptak jest szybszy. Prawdopodobnie najlepszym sposobem na usuniêcie Gallade'a jest u¿ycie na nim Will-o-wispa czy te¿ Thunder Wave lub revenge kill od szybszego Pokemona.

U¿ycie Gallade'a
Gallade nie jest zbyt szybki, wiêc potrzebuje Scarfera, który bêdzie w stanie zdj±æ potencjalnych przeciwników, którzy zatrzymaj± jego sweep. Najlepiej wprowadziæ Gallade'a na niezbyt mocnym specjalnym ataku lub na wolniejszym Pokemonie. Wtedy Gallade praktycznie za darmo dostaje Close Combat lub inny potê¿ny cios. Je¶li w³a¶nie Gallade jest jedynym Scarferem teamu, potrzebny jest kto¶, kto pozbêdzie siê physical walli, takich jak Gliscor i Skarmory w wy¿szych tierach czy Weezing lub Dusclops w ni¿szych. Taunt praktycznie kompletnie wy³±cza set na Bulk Up, wiêc nale¿a³oby siê pozbyæ Taunterów.

Podsumowanie
Fantastyczny ofensywny movepool i niesamowity Base Attack pozwoli³ Gallade'owi na zbudowanie swojej marki jako nieustannego zagro¿enia. Mimo kilku wad, nie nale¿y lekcewa¿yæ tego Pokemona, gdy zobaczymy go u przeciwnika. Budowanie teamu wokó³ Gallade'a ma sens, ze wzglêdu na ofensywny potencja³ tego Pokemona. Je¿eli uda siê oczy¶ciæ pole bitwy z mo¿liwych "przeszkadzajek", Mistrz Ostrzy bêdzie w stanie poprowadziæ nas do zwyciêstwa.

Kilka surowych setów (importable)

Kod:
Gallade (M) @ Choice Band
Trait: Steadfast
EVs: 4 SDef / 252 Atk / 252 Spd
Jolly Nature (+Spd, -SAtk)
- Close Combat
- Ice Punch
- Night Slash
- Stone Edge

Kod:
Gallade (M) @ Leftovers
EVs: 240 HP / 224 SDef / 44 Spd
Careful Nature (+SDef, -SAtk)
- Bulk Up
- Drain Punch
- Shadow Sneak
- Substitute

Kod:
Gallade (M) @ Life Orb
EVs: 4 SDef / 252 Atk / 252 Spd
Jolly Nature (+Spd, -SAtk)
- Close Combat
- Swords Dance
- Shadow Sneak
- Stone Edge

Sygnatura użytkownika

Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.

Podziêkowania
Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.

POKECOLLECT FOREVER!

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Do³±czy³: 01 Lis 2008
Sk±d: Z internetów
Kontakt:
Wys³any: 10 Czerwiec 12, 21:02   

Dobrze wykonany, naprawde swietny. Przekonales mnie by zamiast mojego wszedobylskiego Lucario sprobowac Galade'a.

Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]

CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748

Conquest 
Nosi czapkê Asha

Do³±czy³: 15 Kwi 2012
Kontakt:
Wys³any: 11 Czerwiec 12, 16:54   

¦wietny artyku³. Leci RC.

DominLoL napisa³/a:
Dobrze wykonany, naprawde swietny. Przekonales mnie by zamiast mojego wszedobylskiego Lucario sprobowac Galade'a.

U mnie Lucario zostaje, ale jak mawia³ Franz Smuda w reklamie Biedronki:"Wszystkich trzeba wypróbowaæ" :D

Ostatnio zmieniony przez Conquest 16 Czerwiec 12, 18:56, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Byakurai 
Potrafi spojrzeæ Brockowi w oczy |D
Bear wants justice

Do³±czy³: 14 Sie 2009
Sk±d: z Rudy ¦l±skiej
Wys³any: 11 Czerwiec 12, 19:10   

Poradnik jak najbardziej oryginalny i mile widziany wg mnie. Nigdy siê Gallade'm siê nie interesowa³em, wiêc dowiedzieæ siê czego¶ nowego i nauczyæ przy okazji nie zaszkodzi co nie? Pisz wiêcej :)

Sygnatura użytkownika

*Had to be me. Someone else might have gotten it wrong*

Ich bin eine :zombie:

Nuukers 
Gapa, gubi PokeBalle
HEYYEYAAEYAAAEYAEYAA

Do³±czy³: 03 Mar 2011
Sk±d: yyy.... Mleko?
Kontakt:
Wys³any: 11 Czerwiec 12, 19:25   

Leci RC. Krótko : Bardzo dobrze opisane, szczerze to wystarczy³oby kilka s³ów i movesety, a tu wszystko, dok³adnie, jak graæ, jak pokonaæ. SZACUN!

Sygnatura użytkownika
‡‡‡‡‡‚‡‡‡‚‚‚‚‚‚‚‚‡‡‡‡‚‚žžžžžžž‡‚žžžžž‚‡‡
‡‡‡‡‡‚‚‡‚‡‡‡‚‚‚‡‡‡‡ž‚‡‚‚žžž‚‚‡‚žžžžžž‡‡‡
‡‡‡‡‡‡‚‡‡‚‡‡‡‡‡‡‡‚žžž‚‚ž‚‚‡‡‚žžžžžžž‚‡‡‡
‡‡‡‡‡‡‡‚‡‡‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚žžžžžžžžžžž‡‡‡‡

‡‡‡‡‡‡‡‚‚‡‡‚‚‚‚‚žžžžžžžžžžžžžžžžžžž‚‡‡‡‡
‡‡‡‡‡‡‡‡‚‚‚‡‡‡‡‡‚‚žžžžžžžžžžžžžžžž‚‡‡‡‡‡
‡‡‡‡‡‡‡‡‡‚‚‚‡‚‚‚‚‚‡‡‡‚žžžžžžžžžžž‚‡‡‡‡‡‡
‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‚‚‚‡‚‚‚ž‚‡‡žžžžžžžžžžž‚‡‡‡‡‡‡‡
‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‚‚‡‚‚‚‚‡‡‡‚žžžžžžžžž‚‡‡‡‡‡‡‡‡
€‡‡‡€‡‡‡‡‡€€‡‡‡€€‡‡‡
‡€€€€€€‡€€€‡€€€‡€‡€€‡
€‡‡€€€€‡€€€‡€€€‡€‡‡‡
€€€‡€€€‡€€€‡€€€‡€‡
‡‡‡€€€€‡€€€€‡‡‡€€‡

€‡‡€€€‡‡‡€€‡‡‡‡‡€€‡‡
‡€€‡€‡€€€‡€€€‡€€€‡€€‡
‡‡‡‡€‡€€€€€€€‡€€€‡‡‡‡
‡€€‡€‡€€€‡€€€‡€€€‡€€‡

Nenloth 
Szlachta Collectowa
Rycerz Wody

Do³±czy³: 10 Maj 2009
Sk±d: Wratislavia
Kontakt:
Wys³any: 11 Czerwiec 12, 20:24   

Dziêki za s³owa krytyki (heh), ale fajnie by³oby te¿, jakby¶cie powiedzieli, kogo mam opisaæ w nastêpnym artykule. Pewnie bêdê je czê¶ciej pisa³, bo to mnie krêci. (ME GUSTA)

Sygnatura użytkownika

Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.

Podziêkowania
Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.

POKECOLLECT FOREVER!

Kawasaki-kun
Bug Catcher
aka mentor

Do³±czy³: 04 Lis 2008
Wys³any: 11 Czerwiec 12, 20:32   

Ja bym chêtnie przeczyta³ co¶ o whimsicottcie (moim ulubionym poku). Lubie go mieæ w teamie ale nigdy nie umiem dobrych movesetow uk³adaæ. Artyku³ o Gallade super, i jednego z movesetow chêtnie u¿yjê :)

Sygnatura użytkownika

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Kontakt:
Wys³any: 11 Czerwiec 12, 20:38   

a ja bym co¶ poczyta³ o blazikenie lub latiosie, albo umbreonie :D ogólnie, chyba jednak bêdziesz bra³ zamówienia

Sygnatura użytkownika
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]

Nuukers 
Gapa, gubi PokeBalle
HEYYEYAAEYAAAEYAEYAA

Do³±czy³: 03 Mar 2011
Sk±d: yyy.... Mleko?
Kontakt:
Wys³any: 11 Czerwiec 12, 21:09   

Blaziken to jest nie do zdarcia, trzeba tylko moveset dobry u³o¿yæ. Ja bym proponowa³ co¶ na co nie wpad³o du¿o osób, tak jak ten Gallade. Mo¿e jaki¶ elektryczny, albo kto¶ z du¿ym speedem?

Sygnatura użytkownika
‡‡‡‡‡‚‡‡‡‚‚‚‚‚‚‚‚‡‡‡‡‚‚žžžžžžž‡‚žžžžž‚‡‡
‡‡‡‡‡‚‚‡‚‡‡‡‚‚‚‡‡‡‡ž‚‡‚‚žžž‚‚‡‚žžžžžž‡‡‡
‡‡‡‡‡‡‚‡‡‚‡‡‡‡‡‡‡‚žžž‚‚ž‚‚‡‡‚žžžžžžž‚‡‡‡
‡‡‡‡‡‡‡‚‡‡‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚žžžžžžžžžžž‡‡‡‡

‡‡‡‡‡‡‡‚‚‡‡‚‚‚‚‚žžžžžžžžžžžžžžžžžžž‚‡‡‡‡
‡‡‡‡‡‡‡‡‚‚‚‡‡‡‡‡‚‚žžžžžžžžžžžžžžžž‚‡‡‡‡‡
‡‡‡‡‡‡‡‡‡‚‚‚‡‚‚‚‚‚‡‡‡‚žžžžžžžžžžž‚‡‡‡‡‡‡
‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‚‚‚‡‚‚‚ž‚‡‡žžžžžžžžžžž‚‡‡‡‡‡‡‡
‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‚‚‡‚‚‚‚‡‡‡‚žžžžžžžžž‚‡‡‡‡‡‡‡‡
€‡‡‡€‡‡‡‡‡€€‡‡‡€€‡‡‡
‡€€€€€€‡€€€‡€€€‡€‡€€‡
€‡‡€€€€‡€€€‡€€€‡€‡‡‡
€€€‡€€€‡€€€‡€€€‡€‡
‡‡‡€€€€‡€€€€‡‡‡€€‡

€‡‡€€€‡‡‡€€‡‡‡‡‡€€‡‡
‡€€‡€‡€€€‡€€€‡€€€‡€€‡
‡‡‡‡€‡€€€€€€€‡€€€‡‡‡‡
‡€€‡€‡€€€‡€€€‡€€€‡€€‡

DominLoL 
Szlachta Collectowa
Stary, a nowy

Kontakt:
Wys³any: 11 Czerwiec 12, 21:16   

hmm...scizor albo arcanine?

Sygnatura użytkownika

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: